Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul muncii, Valentina Buliga, a spus că milioane de lei destinate persoanelor defavorizate au ajuns în alte buzunare

Ministrul muncii, Valentina Buliga, a spus că milioane de lei destinate persoanelor defavorizate au ajuns în alte buzunare. Într-o declarație citată de postul Publika TV, Buliga a spus că în mai multe raioane asistenții sociali au falsificat dosarele și au repartizat ajutoarele de la stat rudelor sau prietenilor. Declarația ministrului vine la capătul unei anchete declanșată la începutul anului asupra felului cum sunt distribuite ajutoarele sociale în 14 raioane din țară. Potrivit sursei citate, cele mai mari nereguli au fost depistate la Hâncești și Cimișlia. Valentina Buliga a spus că rezultatele anchetei vor fi transmise Procuraturii Generale și Ministerului de Interne.

Scena politică și piețele financiare din Statele Unite sunt blocate de uraganul Sandy

Scena politică și piețele financiare din Statele Unite sunt blocate de uraganul Sandy, una din cele mai severe furtuni care au lovit vreodată America de Nord. Candidații la președinție, președintele Barack Obama și guvernatorul Mitt Romney, au anunțat că-și suspendă toate manifestările de campanie electorală cel puțin pentru marți. Pentru prima oară de la atacurile teroriste din 2001, bursele de valori din Statele Unite au anunțat că-și suspendă activitatea mâine, într-o zi lucrătoare, urmând s-o reînceapă miercuri dacă vor fi condiții prielnice. În așteptarea uraganului și-au suspendat producția rafinăriile de pe coasta de est a Statelor Unite. Experții în asigurări anticipează că uraganul ar putea produce pagube de 10 până 20 de miliarde de dolari.

Partidul fostului premier Silvio Berlusconi a pierdut o alegere-cheie în Sicilia

Partidul fostului premier italian Silvio Berlusconi, „Poporul Libertății”, a pierdut astăzi o alegere-cheie în Sicilia în favoarea unui candidat de centru-stânga care promite să lupte împotriva Mafiei dacă va fi ales guvernator. După numărarea a peste jumătate din voturi, Rosario Crocetta, de la Partidul Democratic, conducea cu peste 30% din voturi, urmat de candidatul formațiunii lui Berlusconi, Sebastiano Musumeci, cu aproape 25%. AFP scrie că victoria probabilă a lui Crocetta este cu atât mai remarcabilă cu cât el nu face un secret din faptul că este gay, într-o Sicilie conservatoare și catolică.

Noua alianţă guvernamentală din Olanda anunţă măsuri de austeritate bugetară

În Olanda liberalii premierului Mark Rutte au încheiat astăzi o coaliție cu Partidul Muncii, anunțând măsuri de austeritate. Liderii noii alianțe de guvernare, rezultată din alegerile de la 12 septembrie, au spus astăzi că în următorii patru ani Olanda va trebui să economisească aproape 16 miliarde de euro pentru a avea un buget echilibrat în limitele prevăzute de UE. Una dintre măsurile de austeritate convenite de liderii noii alianțe este ridicarea vârstei de pensionare în Olanda de la 65 la 67 de ani până în 2021. Olanda, una din economiile cele mai bine cotate de agențiile de rating, aplică deja un program de reducere a cheltuielilor bugetare, aprobat în luna aprilie.

Avioanele armatei Siriei au bombardat cartiere ale capitalei Damasc, în ultima armistițiului cu rebelii

Avioanele armatei Siriei au bombardat cartiere ale capitalei Damasc luni, în ultima zi a unui armistițiu temporar în linii mari nerespectat, în timpul căruia au murit 500 de oameni. Activiștii opoziției au spus că în bombardamentele din capitală au fost distruse peste o sută de clădiri și că multe cartiere sunt „părăsite”. Tot la Damasc au avut loc luni două atacuri cu automobile încărcate cu explozivi. Secretarul-general ONU Ban ki-Moon s-a declarat „profund dezamăgit” de încălcarea armistițiului declarat vineri, la începutul celor patru zile ale festivalului musulman Eid al-Adha.

Comisarul european pentru extindere a reafirmat că R.Moldova va fi liberă să ceară aderarea la UE când va fi pregătită

Comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate Stefan Fule a reluat astăzi ideea principală dintr-un discurs rostit acum o săptămână la Berlin, spunând că Republica Moldova va fi liberă să ceară aderarea la UE când va fi gata pentru un asemenea pas. Vorbind astăzi la București în compania ministrului de externe al României, Titus Corlățean, oficialul european a mai spus că Uniunea Europeană avea nevoie de o „poveste de succes”, iar Moldova este un asemenea caz. „La finalul Parteneriatului Estic nu este nici un zid (pentru Moldova)”, a spus Fule, negând că fostelor republici sovietice li se oferă doar apropierea de Uniune, dar în nici un caz calitatea de membru.

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, va vizita la 3 decembrie Republica Moldova

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, va vizita la 3 decembrie Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi la Varșovia cu ocazia primirii de către liderul polonez a premierului moldovean Vlad Filat. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului moldovean, Filat a mulțumit Poloniei pentru asistența economică și pentru sprijinirea eforturilor de integrare europeană ale Moldovei. S-a mai anunțat că la 4 decembrie va avea loc un forum de afaceri moldo-polonez. Polonia, cea mai mare dintre economiile nou-intrate în Uniunea Europeană, este cel mai mare importator european de vinuri moldovenești.

Cunoscutul lingvist, traducător și publicist Valentin Mândâcanu a murit la vârsta de 82 de ani

Astăzi a murit la vârsta de 82 de ani Valentin Mândâcanu, lingvist, traducător și publicist cunoscut pentru rolul jucat în mișcarea de redeșteptare națională. Născut în raionul Bălți în 1930, Mândâcanu a absolvit în anul 1955 a Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, devenind profesor la Şcoala Pedagogică din Călăraşi. În 1966 a fost angajat redactor-stilizator la revista „Moldova”. În anii 1970 a fost colaborator la Enciclopedia Sovietică Moldovenească, de unde a fost concediat pentru „românizarea” limbii. În 2010 a devenit cavaler al „Ordinului Republicii”. Moartea lui Mândâcanu a fost deplânsă astăzi de premierul Vlad Filat și de alți oficiali de la Chișinău, care au transmis condoleanțe rudelor.

Observatorii internaționali au spus că alegerile din Ucraina au marcat un pas înapoi în evoluția democrației ucrainene

Observatorii internaționali au spus că alegerile din Ucraina au marcat un pas înapoi în evoluția democrației ucrainene. Walburga Habsburg Douglas, șefa misiunii de monitorizare a OSCE, a spus astăzi la Kiev că neajunsurile alegerilor ucrainene s-au datorat abuzurilor de putere și rolului prea mare jucat de bani în scrutin. Potrivit numărătorilor preliminare, Partidul Regiunilor al președintelui Viktor Ianukovici a obținut cele mai multe voturi la alegerile de ieri, urmat de alianța opoziției „Batkivşcina” și de comuniști. Fostul premier Iulia Timoșenko, întemnițată pentru abuz de putere, a anunțat astăzi prin avocatul ei că începe greva foamei în semn de protest față de fraudele electorale.

Manifestările de campanie electorală din SUA perturbate din cauza uraganului Sandy

Candidații la președinția Statelor Unite, președintele Barack Obama și guvernatorul Mitt Romney, și-au anulat manifestările de campanie electorală pentru astăzi și mâine din cauza uraganului Sandy, care amenință nord-estul țării. Uraganul a făcut deja necesară evacuarea a sute de mii de persoane, inclusiv într-una din cele mai mari aglomerații urbane ale lumii, zona New Yorkului, cu 20 de milioane de locuitori. La cele trei mari aeroporturi ale metropolei americane au fost anulate pentru astăzi și mâine mii de zboruri, iar majoritatea mijloacelor de transport în comun au fost retrase de pe trasee duminică seară.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a spus că țara sa nu are nevoie de un împrumut de salvare

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a spus că țara sa nu are nevoie de un împrumut de salvare de felul celor primite de alte țări din zona euro. Adresându-se presei la Madrid după o întâlnire cu omologul său din Italia, Mario Monti, liderul spaniol a spus că un asemenea împrumut ”nu este în acest moment esențial pentru a apăra interesele națiunii”. Spania a primit deocamdată de la UE fonduri pentru consolidarea băncilor sale, dar ezită de câteva luni să ceară mai mult. Economiștii spun că dacă ar face-o, atenția piețelor s-ar îndrepta apoi asupra Italiei, o altă țară îndatorată din zona euro. La întâlnirea lor de astăzi, premierii Spaniei și Italiei au spus că doresc rămânerea Greciei în zona euro.

În capitala Turciei, Ankara, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a pune capăt unui miting neautorizat cu ocazia celei de-a 89-a aniversări a republicii

În capitala Turciei, Ankara, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a pune capăt unui miting neautorizat cu ocazia celei de-a 89-a aniversări a republicii fondate de Mustafa Kemal Attaturk. Miile de participanți la adunare au scandat lozinci seculariste, acuzând acutala conducere a țării în frunte cu premierul Tayyip Erdogan că transformă Turcia într-un stat islamist. Mitingul fusese interzis de autoritățile locale de la Ankara, care spuneau că el ar putea fi folosit de extremiști pentru ”provocări”. Scena politică din Turcia este dominată de câțiva ani de un partid considerat moderat-islamist, dar căruia apărătorii caracterului secular al statului îi reproșează că ar nesecoti principiile pe care s-a fondat republica.

Observatorii internaţionali au criticat dur modul în care au decurs alegerile parlamentare din Ucraina

Observatorii internaţionali au criticat dur modul în care au decurs alegerile parlamentare de duminică din Ucraina.

Şefa delegaţiei misiunii de observare a OSCE, Walburga Habsburg Douglas, a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că alegerile au „întors îndărăt” procesele democratice din Ucraina.

Ea a învinuit autorităţile de utilizarea resurselor administrative, de faptul că nu au asigurat reflectarea echidistantă a campaniei electorale în presă şi transparenţa în finanţarea partidelor politice.

Observatorii OSCE şi ai Consiliului Europei şi-au exprimat regretul că lidera opoziţiei, Iulia Timoşenko şi Iuri Luţenko, aflaţi în detenţie, nu au putut participa la alegeri. Pe de altă parte, misiunea observatorilor din CSI a declarat alegerile din Ucraina drept libere şi democratice.

Potrivit ultimelor date oficiale, Partidul Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici a acumulat 34 la sută din voturi. Pe locul doi s-a situat Partidul Patria (Batkivşina) al fostul premier Iulia Timoşenko – 23%. Urmează Partidul Comuniştilor – cu 15%. Numărătoarea incompletă mai arată că vor intra în Parlament Partidul Udar al campionului la box Vitali Klișiko și partidul naționalist „Svoboda”, cu câte 13% și respectiv 8%, ambele fiind în opoziție față de președintele Ianukovici.

Rezultatele finale ale alegerilor în Rada Supremă de la Kiev urmează a fi anunţate după 11 noiembrie.

O delegaţie a Parlamentului European condusă Monica Macovei se află la Chişinău pentru a evalua stadiul reformelor

O delegaţie a Parlamentului European, condusă de co-preşedintele Comitetului de cooperare UE-R.Moldova, Monica Macovei, se află la Chişinău cu scopul de a evalua stadiul reformelor.

Membrii Parlamentului European au avut întrevederi cu premierul Vlad Filat, speakerul Marian Lupu şi cu preşedintele Nicolae Timofti.

Un comunicat de la preşedinţie precizează că Monica Macovei a vorbit despre „importanţa aplicării, în perioada următoare, a normelor europene pe care le-a adoptat R. Moldova”.

Potrivit aceleiaşi surse, Monica Macovei a declarat că există premise pentru ca Republica Moldova să semneze peste un an un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, dar că în acest răstimp instituţiile reformate trebuie să înceapă a funcţiona după noile reglementări.

Un alt comunicat oficial, de la Guvern, o citează pe Monica Macovei cu declaraţia că „Republica Moldova este un model de succes în cadrul Parteneriatului Estic şi noi vă vom sprijinii oricând va fi nevoie.”

La rândul său, premierul Vlad Filat a spus că Chişinăul îşi doreşte ca până la următorul summit al Parteneriatului Estic, de la Vilnius, în 2013, să fie finalizate negocierile pe marginea Acordului de Asociere, privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (DCFTA), dar şi implementată faza a doua a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Delegaţia Parlamentului European a sosit la Chişinău pentru a participa la cea de-a 16-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Administraţia regiunii transnistrene vrea să reconstruiască aerodromul din Tiraspol şi să-l doteze cu un terminal de pasageri

Administraţia regiunii transnistrene vrea să reconstruiască aerodromul din Tiraspol şi să-l doteze cu un terminal de pasageri. Declaraţia a fost făcută de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk la o întâlnire cu cazacii din regiunea Mării Negre.

Potrivit agenţiei Olvia-pres, guvernul nerecunoscut din stânga Nistrului a şi luat decizia privind deschiderea unui aeroport de pasageri la Tiraspol.

„Pentru noi, este foarte important să restabilim aerodromul tiraspolean. Este foarte plăcut să vezi un avion rusesc pe aerodrom. Ultima dată, un avion a aterizat la noi în 1998”, a zis Şevciuk.

Liderul transnistrean a spus că este conştient că un asemenea proiect este unul dificil de realizat, din cauza „problemelor politice şi a celor legate de spaţiul internaţional” şi pentru că „permisiunile sunt eliberate de Republica Moldova.”

Şeful administraţiei de la Tiraspol a spus că va aborda această chestiune în cadrul negocierilor cu Chişinăul.

„Nesoluţionarea politică (a conflictului – n.r.) nu trebuie să-i împiedice pe cetăţenii transnistreni, dar şi pe toţi care doresc, să aibă un mijloc alternativ de transport, inclusiv de pe aeroportul din Tiraspol”, a declarat Evgheni Şevciuk, precizând că lucrările de construcţie a aeroportului de pasageri ar fi început deja.

Peste 60 la sută din cetăţenii ucraineni din R.Moldova au votat cu Partidul Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici

Peste 60 la sută din cetăţenii ucraineni din Republica Moldova şi-au dat votul, la alegerile parlamentare de duminică, pentru Partidul Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici. Ambasada Ucrainei la Chişinău a anunţat că doar 815 alegători au venit să-şi exercite dreptul la vot, mult sub aşteptările misiunii diplomatice. Potrivit agenţiei Info-Prim Neo, în opţiunile alegătorilor ucraineni din R.Moldova, după formaţiunea de guvernământ urmează Partidul Comuniştilor – cu 11%, şi partidul Udar al pugilistului Vitali Kliciko – 7,7%. Câte 5% au obţinut partidul naţionalist „Svoboda” şi cel al fostului premier Iulia Timoşenko - „Batkivşina”. Cetăţenii ucraineni din R.Moldova au putut vota la două secţii, una deschisă la ambasada din Chişinău şi alta la consulatul din Bălţi. Ucraina nu a deschis secţii de votare în regiunea transnistreană, în schimb a organizat rute de autobuz pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Serghei Diaconu: numărul încălcărilor regulilor de circulație comise de mașinile cu numere oficiale este „alarmant”

Șeful Poliției Rutiere, Serghei Diaconu spune că numărul încălcărilor regulilor de circulație comise de mașinile cu numere oficiale este „alarmant” de mare. El a declarat portalului Epresa.md că agenții de circulație au demarat o operațiune pilot secretă și a depistat cinci încălcări comise de aceste mașini în doar două ore într-o intersecție aglomerată.
Diaconu, care și-a făcut o prioritate din schimbarea imaginii de instituție coruptă a Poliției Rutiere, spune că agenții de circulație nu mai tolerează asemenea încălcări.

Partidul Regiunilor al președintelui ucrainean Victor Ianukovici conduce cu peste 35% în urma numărării parțiale a voturilor din alegerile parlamentare de duminică

Partidul Regiunilor, al președintelui ucrainean Victor Ianukovici, conduce cu peste 35% în urma numărării a 40% din voturile exprimate pentru partide la alegerile parlamentare de duminică. Formațiunea prezidențială speră să obțină majoritatea simplă în Rada Supremă cu 450 de locuri, datorită candidaților săi din circumscripțiile uninominale.
Potrivit rezultatelor parțiale pentru partide, partidul Batkivshchnya (Patria) al liderei opoziției întemnițate, Iulia Timoșenko se află pe locul doi cu aproape 22% din opțiuni, iar pe locul trei - Partidul Comunist cu aproape 15%.
Numărătoarea incompletă mai arată că vor intra în Parlament partidul Udar al campionului la box Vitali Klișiko și partidul naționalist „Svoboda”, cu câte 13 și respectiv 8%, ambele fiind în opoziție față de președintele Ianukovici.

Rusia face presiuni la adresa Ucrainei pe tema Pachetelor Energetice UE

Ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, a declarat că intrarea Ucrainei în Comunitatea Energetică Europeană este un obstacol pentru înființarea unui consorțiu ruso-ucraineano-european care să gestioneze sistemul de conducte din Ucraina. Ambasadorul a declarat, citat de agenția Interfax, că pachetele energetice doi și trei al Comunității care împiedică gigantul rus Gazprom să facă parte dintr-un asemenea consorțiu sunt inacceptabile pentru Rusia.
În septembrie, Rusia a cerut Moldovei să denunțe pachetul energetic trei care cere scoaterea conductelor moldovene de sub controlul Gazprom. Sub presiunea Moscovei, Chișinăul a cerut Comunității Energetice Europene o amânare a aderării la acest pachet până în 2020.

PSD, Partidul Muncii și mișcarea „Ordine și Justiție”, de opoziție, vor forma o nouă coaliție de guvernămînt în Lituania în urma alegerilor parlamentare

Două partide de centru-stânga și o mișcare populistă din Lituania au anunțat că vor crea coaliția majoritară în urma turului doi de scrutin al alegerilor parlamentare ținut duminică. Conservatorii premierului Andrius Kubilius, care au aplicat măsuri de austeritate aspre pentru a scoate țara din recesiune, au pierdut alegerile.
Noul guvern urmează a fi format de Partidul Social Democrat, Partidul Muncii și mișcarea Ordine și Justiție care au obținut în total 709 de mandate în Parlamentul cu 114 locuri. Prim ministru urmează a fi desemnat liderul social-democraților, Algirdas Butkevicius.

Avioane ale armatei siriene au bombardat astăzi suburbiile Damascului, încălcînd armistițiul de patru zile decretat vineri

Activiști sirieni spun că avioanele armatei au bombardat astăzi suburbiile Damascului, în ultima zi a ceea ce trebuia să fie un armistițiu de patru zile între forțele guvernamentale și cele rebele.
Armistițiul început vineri o dată cu o sărbătoare religioasă a fost violat zilnic de ambele părți. El fusese mediat de emisarul internațional pentru Siria, Lakhdar Brahimi în speranța că va da startul procesului de pace după 19 luni de violențe și zeci de mii de morți.
Brahimi urmează să se întâlnească astăzi la Moscova cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a discuta despre perspectivele unei soluții diplomatice în Siria.

In Georgia aproximativ 300 de deținuți vor fi eliberați înainte de termen

Noul ministru georgian responsabil cu sistemul penitenciar, Sozar Subari a declarat că aproximativ 300 de deținuți vor fi eliberați înainte de termen. Ministrul a spus că vor fi eliberați cei condamnați pentru infracțiuni minore, care și-au ispășit două treimi din pedeapsă.
Măsura a fost anunțată la doar câteva zile de activitate a noului guvern condus de Bidzina Ivanișvili, liderul coaliției „Visul Georgian”, care a câștigat alegerile parlamentare de la 1 octombrie. Înainte de alegeri, imagini video despre torturarea deținuților de către gardieni într-o închisoare de la Tbilisi provocaseră proteste spontane față de guvernul președintelui Mihail Saakașvili.

Partidul Regiunilor al președintelui ucrainean Victor Ianukovici s-a declarat învingător în alegerile parlamentare de duminică

Partidul Regiunilor al președintelui ucrainean Victor Ianukovici s-a declarat învingător la alegerile parlamentare de duminică. Un sondaj la ieșirea de la urne arată că partidul puterii a obținut 28% din voturi pe listele de partid, dar speră să-și mențină majoritatea cu ajutorul candidaților săi din circumscripțiile uninominale.
Exit-poll-ul mai sugerează că partidul „Patria” al liderei opoziției întemnițate, Iulia Timoșenco a obținut 25% din voturi, urmat de partidul Udar al pugilistului Vitali Klitșiko, cu 15%.
Autoritățile electorale au spus, însă că, după numărarea a 20% din buletine, Partidul Regiunilor ar conduce cu peste 37%, Patria ar fi obținut aproximativ 20%, iar pe locul trei s-ar afla Partidul Comunist cu peste 15%.
Nu este limpede din care regiuni ale țării provin aceste rezultate parțiale. Uniunea Europeană a spus că alegerile pentru Rada Supremă de 450 de locuri au fost un test major pentru fragila democrație ucraineană.

Autoritățile americane au declarat stare de urgență în mai multe state ce urmează să fie afectate de uraganul Sandy

Sute de mii de oameni sunt evacuați de pe coasta de est a Statelor Unite în așteptarea uraganului Sandy, care va atinge țărmul la noapte, cel mai probabil în statul New Jersey. În apropiere de coastă, uraganul care înaintează dinspre sud, urmează să se ciocnească cu un front atmosferic arctic și o furtună dinspre vest. Pot fi afectați până la 60 de milioane de oameni. Autoritățile americane au declarat stare de urgență în mai multe state de coastă, de la Carolina de Nord la Connecticut. Transportul public a fost suspendat în orașul New York, precum și mersul trenurilor de-a lungul coastei, sunt anulate mii de zboruri interne și internaționale. Președintele Barack Obama a promis că guvernul va ”reacționa puternic și rapid” când uraganul de categoria întâi ajunge la țărm.

Intrevedere la Moscova între emisarul internațional Lakhdar Brahimi și Serghei Lavrov pe tema situației din Siria

Emisarul internațional pentru conflictul sirian, Lakhdar Brahimi poartă convorbiri astăzi la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Convorbirile vor avea loc în ultima zi a armistițiului de patru zile mediat de Brahimi în Siria pe perioada unei sărbători religioase și încălcat atât de forțele guvernamentale, cât și de cele rebele.
Activiștii sirieni spun că au fost uciși cel puțin 110 oameni, numai duminică. Bilanțuri asemănătoare au fost făcute pentru celelalte zile ale armistițiului pe care emisarul internațional îl mediase în speranța că va pune capăt violențelor de 19 luni soldate cu zeci de mii de morți.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG