Linkuri accesibilitate

Ştiri

O delegație a UE condusă de Monica Macovei a vizitat astăzi Tiraspolulul după convorbiri cu liderii de la Chișinău

Europarlamentara din România, Monica Macovei care conduce delegația Uniunii Europene în Comitetul de Cooperare Parlamentară cu Republica Moldova a lăudat din nou reformele de la Chișinău. Ea a repetat laudele adresate moldovenilor într-un interviu cu postului nostru de radio după o nouă ședință a Comitetului: „Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi”.
Delegația Parlamentului European a vizitat astăzi și Tiraspolul după discuții purtate luni cu oficiali de la Chișinău.

Demonstrație la Moscova a opoziției cu ocazia „Zilei de Comemorare a Victimelor Persecuțiilor Politice”

Câteva sute de oameni au cerut la o demonstrație la Moscova eliberarea activiștilor opoziției cercetați în arest pentru organizarea amplului protest din luna mai, când președintele Vladimir Putin și-a început al treilea mandat.
Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalțov care a condus demonstrația de azi a spus că ea a coincis cu „Ziua de Comemorare a Victimelor Persecuțiilor Politice” de către regimul stalinist. Un alt lider al opoziției, bloggerul Aleksei Navalnîi n-a luat parte la demonstrația de astăzi, după ce a fost amendat cu o mie de dolari pentru participarea la un alt protest săptămâna trecută.

Prognoză economică pesimistă pentru Moldova din partea „Expert Group”

Un centru de analiză economică, Expert Grup, a publicat astăzi cea mai pesimistă prognoză care spune că economia Moldovei va crește anul acest cu doar 0,5 la sută din cauza consecințelor secetei.
Vineri, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a estimat că Moldova va înregistra 1% creștere anul acesta, calcul susținut și de vicepremierul responsabil cu economia, Valeriu Lazăr.
La începutul anului, guvernul aștepta o creștere de 4 la sută, față de cea de 6% de anul trecut. În afară de secetă, o altă cauză a încetinirii ar fi scăderea comenzilor de export în Uniunea Europeană afectată de recesiune.

Stare de calamitate majoră decretată în New Jersey și New York în urma pagubelor produse de uraganul Sandy

Președintele american Barack Obama a declarat stare de „calamitate majoră” în statele New Jersey și New York și și-a anulat agenda electorală pe miercuri pentru a coordona măsurile de răspuns în urma uraganului Sandy. Măsura anunțată de președinte pune fonduri federale la dispoziția regiunilor cel mai tare afectate de Sandy, uraganul cel mai puternic care a lovit vreodată America dinspre Atlantic.
Se estimează că un număr de cel puțin 28 de oameni și-au pierdut viața în Statele Unite și Canada. În jur de șase milioane de oameni au rămas temporar fără electricitate. În orașul New York au fost inundate mai multe linii de metrou și tunele. Câteva centrale nucleare au închise din precauție. Uraganul a slăbit pe măsura înaintării pe țărm. Nu se știe încă întreaga amploare a pagubelor.

Statele Unite apreciază alegerile parlamentare din Ucraina drept un „pas înapoi” de la democrație

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus astăzi că alegerile parlamentare din Ucraina au fost „un pas înapoi” de la democrație și a cerut autorităților să oprească această „alunecare”.
Clinton a vorbit în timpul unei vizite în Bosnia-Herțegovina împreună cu șefa politicii externe europene, Catherine Ashton. Observatorii OSCE au semnalat mai multe încălcări la alegerile de duminică.
Rezultatele aproape complete arată că formațiunea președintelui Victor Ianukovici a obținut peste 32 la sută din voturi. Partidul Regiunilor, datorită victoriilor obținute de candidații săi în circumscripțiile uninominale, ar putea crea majoritatea fie de unul singur, fie ajutat de aliații comuniști în Rada Supremă de 450 de locuri.

Turneu diplomatic al secretarului de stat american Hillary Clinton în Bosnia-Herțegovina și Serbia

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat la Sarajevo că aderarea Bosniei la Uniunea Europeană și NATO este cea mai bună soluție care să-i asigure stabilitatea. Vorbind alături de Catherine Ashton, șefa politicii externe europene, Clinton a mai spus că amenințările cu secesiunea lansate periodic de liderii sârbilor „sunt total inacceptabile” la 17 ani de la războiul bosniac. Bosnia-Herțegovina formată din trei entități a sârbilor, croaților și musulmanilor bosniaci se află în urma altor țări ale Balcanilor de vest pe calea integrării europene și nu a cerut încă statutul de țară candidată.

Un lider islamic fundamentalist din Daghestan, republică a Federației Ruse, a fost împușcat mortal

Din Daghestan se relatează că un lider islamic fundamentalist din republica nord-caucaziană a Federației Ruse a fost împușcat mortal de bărbați necunoscuți care au tras asupra mașinii sale. Kalimulla Ibragimov, care ar fi fost ucis împreună cu fratele și tatăl său în orașul Derbent, este descris drept imam autoproclamat care predică islamul fundamentalist.
Departamentul pentru religii din Daghestan a spus că Ibragimov nu fusese înregistrat. Un site al insurgenței islamice în Caucaz l-a declarat însă „martir”. Violențele din Caucazul de Nord fac zeci de victime și răniți în fiecare an.

Președintele Barack Obama a declarat zonă de „dezastru major” New Jersey și statul New York

Președintele Barack Obama a declarat zonă de „dezastru major” New Jersey și statul New York după ce uraganul Sandy a devastat coasta de est a Statelor Unite. Măsura va pune la dispoziția rezidenților din zonele cele mai afectate fonduri federale de refacere. Se relatează despre moartea a cel puțin 16 persoane în cîteva state americane și în Canada, după ce luni uraganul a ajuns deasupra New Jersey-ului. Vîntul puternic a determinat întreruperea liniilor electrice, afectînd peste șase milioane de persoane. Metroul newyorkez a fost inundat, la fel ca și o serie de tunele. Operatorii au întrerupt funcționarea unor centrale nucleare, ca măsură de precauție. Uraganul și-a mai pierdut din forță pe măsură ce a înaintat. Mărimea pagubelor nu este încă foarte clară.

Hillary Clinton: „este cu totul inacceptabil” ca integritatea teritorială a Bosniei să se afle încă sub semnul întrebării la 17 ani după încheierea războiului

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a declarat la o conferință de presă comună la Sarajevo cu Catherine Ashton, responsabila cu politica externă a UE, că intrarea Bosniei în Uniunea Europeană și NATO ar fi calea cea mai bună de a se asigura o stabilitate durabilă a țării. Clinton i-a criticat, pe de altă parte, pe liderii sîrbilor bosniaci care au amenințat în mod repetat cu separarea. Secretarul de stat american a afirmat că „este cu totul inacceptabil” ca integritatea teritorială a Bosniei să se afle încă sub semnul întrebării la 17 ani de la încheierea răîboiului din 1992-1995. Înaintea conferinței de presă, Hillary Clinton s-a întîlnit cu președenția tripartită a Bosniei. De la Sarajevo, Clinton și Ashton se deplasează la Belgrad, pentri a face presiuni asupra Serbiei să reia dialogul întrerupt cu statul Kosovo.

Un membru proeminent al opoziției din Belarus condamnat de tribunal pentru a fi transferat într-o închisoare cu regim sever

Un tribunal din Belarus a hotărît astăzi transferarea liderului mișcării
de opoziție, neînregistrată, Frontul tînăr, Zmițer Dașkievici, într-o închisoare cu regim mai sever. Tribunalul l-a declarat vinovat pe Dașkievici de „un refuz sistematic și agresiv de a urma instrucțiunile administrației penitenciare”. Dașkievici a fost condamnat anul trecut sub îinvinuirea de a fi fost implicat în incidentele desfășurate în urma realegerii președintelui Lukașenka la conducerea țării. Organizația pentru apărarea drepturilor omului „Amnesty Internationa” l-a declarat, îintre timp pe Dașkievici „prizonier de conștiință”, închis pentru convingerile sale politice.

In Georgia, Ministerul de Interne a început procesul de eliberare a unor deținuți condamnați pentru delicte minore

Ministrul de Interne al Georgiei a anunțat că 38 de deținuți sînt pe cale de a fi eliberați astăzi din penitenciare. Luni, ministrul responsabil cu sectorul penitenciar, Sozar Subari, declarase în fața ziariștilor că vor fi eliberate peste 300 de persoane, condamnate pentru delicte minore și care au executat două-treimi din pedeapsă.
Astăzi, Subari a adăugat că o comisie specială va examina cazurile a aproximativ 4000 de persoane, ce au fost condamnate cu verdicte de suspendare a pedepsei. Gestul vine o zi după intrarea în funcție a noului guvern al Georgiei, condus de premierul Bidzina Ivanișvili, a cărui coaliție, „Visul georgian”, a cîștigat alegerile parlamentare de la 1 octombrie.

Organizația „Memorial”: liderii politici ai Rusiei utilizează în prezent tactici de tip stalinist împotriva opoziției

Cunoscuta organizație de apărare a drepturilor omului de la Moscova „Memorial” a avertizat astăzi, într-o declarație transmisă presei cu ocazia Zilei Anuale de Rememorare a Victimelor Represiunilor Politice, că liderii politici ai Rusiei utilizează împotriva opoziției tactici de tip stalinist.
In declarație se afirmă că evenimentele din ultimele săptămîni demonstrează că „autoritățile ruse intenționează să se bazeze pe un limbaj al represiunii: arestări, tribunale, lagăre”. Declarația survine la două săptămîni după ce două dintre membrele condamnate ale formației punk „Pussy Riot” au fost trimise în închisori-lagăre din Rusia, în timp ce un număr de lideri ai opoziției politice sînt confruntați cu anchete penale.

Cinci generali de poliție demiși la Moscova de președintele Putin

Valdimir Putin, președintele Rusiei, a demis din funcție cinci genrali de poliție. Patru dintre ei erau în fruntea unor departamente principale ale Ministerului rus de Interne. Cel de-al cincilea ocupa funcția de șef al Departamentului de poliție regională din provincia Ivanovo, din vestul Rusiei. Informația a fost postată pe site-ul oficial al Kremlinului, fără explicații suplimentare.

Un general de aviație sirian ucis de rebeli într-o suburbie a Damascului

Televiziunea de stat din Siria a anunțat că un general de aviație a fost ucis într-o suburbie a Damascului, după spusele moderatorului TV, „asasinat de grupuri armate teroriste”. Generalul Abdullah Mahmud al-Khalidi și-a pierdut viața în ultimul dintr-o serie de atacuri ce au avut ca obiectiv personalități ale administrației președintelui Bashar al-Assad.
Lupte au fost înregistrate astăzi și între forțele rebele și trupe sprijinite de luptători palestinieni la un lagăr de refugiați de lîngă Damasc.
Intre timp, trmisiul ONU și al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, a sosit în China, în turneul diplomatic pe care îl întreprinde pentru a obține sprijin pentru eforturile de a pune capăt violenței în Siria. Luni, la Moscova, el a declarat că în Siria criza „se înrăutățește din ce în ce mai mult”. Militanții afirmă că de la începutul lunii martie 2011, cînd a început rebeliunea împotriva regimului Assad, au fost ucise peste 35 de mii de persoane.

Premierului Libiei a prezentat Parlamentului lista unui nou cabinet

Primul ministri al Libiei, Ali Zidan și-a prezentat lista guvernului în fața Parlamentului. Miniștrii incluși provin dintr-un spectru politic larg, cu membri ai principalului partid liberal și a celor islamice. Zidan a declarat în fața Congresului General Național că a încercat să obțină un echibru reprezentativ între zonele geografice, pentru a evita „greșelile trecutului sau provocările de stradă”. Zidan este un diplomat de carieră, care a părăsit Libia în anii '80 și a devenit ulterior un scritic sever al fostului președinte Gaddafi.

Primarul Dorin Chirtoacă anunţă retragerea autorizației de construcție pentru proiectul din fața clădirii Kentford

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, și-a schimbat radical poziția față de proiectul construcției din fața clădirii Kentford, anunțând retragerea autorizației de construcție și rezilierea contractului, după ce presa a scris că în subsolul edificiului vor fi cavouri de vânzare. Chirtoacă a spus astăzi că ar fi fost indus în eroare de planurile prezentate de investitorul Vladimir Russu, care l-a făcut că creadă că în biserică vor fi înmormântați doar „ctitorii” ei, nu sute de persoane, cum a scris ziarul „Timpul”. Împotriva proiectului care ar fi dus la distrugerea cel puțin parțială a unui parc au protestat apărătorii mediului ambiant, cum ar fi asociația „Salvați Chișinăul Verde”. Chirtoacă a criticat la vremea aceea protestele, spunând că îl „întristează” și „dezgustă”.

Statul moldovean a anunțat că scoate la vânzare 80 de proprietăți în valoare de 1,3 miliarde de lei

Statul moldovean a anunțat că scoate la vânzare 80 de proprietăți în valoare de 1,3 miliarde de lei, printre care se numără și Fabrica de Sticlă din Chișinău. Anunțul a fost făcut de directorul Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci. El a spus că prețul Fabricii de Sticlă este de aproape 400 de milioane de lei. O altă proprietate de stat care ar urma să fie privatizată este sanatoriul „Sănătate” din Sergheevca, Ucraina, cu un preț estimat la 33 de milioane de lei, de care s-ar interesa mai mulți investitori ucraineni. Vor fi vândute de asemenea cinci cinematografe. Oficialul de la Chișinău a spus că este prima oară când statul scoate la vânzare atâtea proprietăți.

O delegație a Parlamentului European vizitează astăzi Tiraspolul

O delegație a Parlamentului European vizitează astăzi Tiraspolul, după ce ieri s-a aflat la Chișinău. Vizita demnitarilor europeni conduși de europarlamentara din România Monica Macovei are loc cu ocazia unei noi reuniuni a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova. La discuțiile avute ieri în capitală, europarlamentarii au lăudat progresele Moldovei în integrarea europeană și au îndemnat la dialog între putere și opoziție.

Procurorii spun că au arestat o persoană în legătură cu contrabanda de țigări cu ajutorul deltaplanelor

Procurorii spun că au arestat o persoană în legătură cu contrabanda de țigări cu ajutorul deltaplanelor și cercetează alți patru suspecți. Potrivit procurorului Gheorghe Nogai, de la Procuratura de transport, citat de Moldpres, gruparea a dus în România țigări de contrabandă cu trei deltaplane, care ar avea fiecare capacitatea de a transporta până la o sută de kilograme, fiind ghidați de peste Prut de complici cu ajutorul sistemului de navigație GPS. Deltaplanele erau aduse înapoi în Moldova demontate în microbuze. Nogai a spus că lupta împotriva acestei noi metode de contrabandă este îngreunată de faptul că legislația este vagă în privința aparatelor de zbor ultraușoare.

Cel puțin 50 de case dintr-un cartier inundat au fost distruse de flăcări la New York, unde furtuna Sandy face ravagii

Cel puțin 50 de case dintr-un cartier inundat au fost distruse de flăcări la New York, unde furtuna Sandy face ravagii. Pompierii spun că în incendiul din cartierul Queens doi oameni au suferit răni ușoare. Numărul deceselor provocate de furtună pe coasta de est a Statelor Unite și în Canada este estimat la cel puțin 14. Majoritatea victimelor au murit strivite de copaci. Furtuna Sandy, formată ca uragan deasupra Atlanticului, a lovit coasta de est a Americii de Nord în cursul nopții. La New York au fost inundate zone din extremitatea sudică a Mannhattanului, mai multe linii de metrou și tunele. Centrul de monitorizare a uraganelor de la Miami a informat că Sandy își pierde din intensitate pe măsură ce înaintează pe uscat, dar își păstrează un potențial distructiv substanțial, cu vânturi de peste 100 de kilometri pe oră.

Datele oficiale arată că economia Spaniei s-a contractat al cincilea trimestru la rând

Datele oficiale arată că economia Spaniei s-a contractat al cincilea trimestru la rând. Institutul Național de Statistică al Spaniei a spus că în trimestrul al treilea al anului curent produsul intern brut al țării a fost cu 0,3% mai mic decât în trimestrul al doilea. Guvernul de la Madrid anticipează că anul acesta economia Spaniei, a patra ca mărime din zona euro, se va contracta cu 1,5%. Pentru 2013 este prevăzută o scădere ceva mai mică, de 0,5%. Spania se află în recesiune și are cea mai mare rată a șomajului din Uniunea Europeană, de peste 25%. Ieri premierul Mariano Rajoy a spus că Spania nu are nevoie deocamdată de un împrumut de salvare.

Următoarele alegeri prezidențiale din Afganistan vor avea loc la 5 aprilie 2014, cu câteva luni înaintea preconizatei încheieri a retragerii trupelor străine

AFP relatează că următoarele alegeri prezidențiale din Afganistan vor avea loc la 5 aprilie 2014, cu câteva luni înaintea preconizatei încheieri a retragerii trupelor străine. Data a fost comunicată agenției franceze de presă de un oficial electoral afgan, sub condiția anonimatului. Președintele Hamid Karazi, care se află la al doilea mandat, nu va mai putea candida. Realegerea lui Karzai în 2009 a fost umbrită de acuzații de fraudă electorală. Următorul scrutin este considerat de experți un test pentru capacitatea afganilor de a se conduce singuri după încheierea misiunii internaționale conduse de NATO. Tot astăzi într-o evoluție separată un bărbat purtând uniforma poliției afgane a împușcat mortal doi soldați britanici în provincia Helmand din sudul țării. Numărul membrilor forței internaționale uciși în asemenea incidente anul acesta se ridică la 56.

Un cleric musulman radical a fost împușcat mortal în regiunea Daghestan din Rusia

Un cleric musulman radical a fost împușcat mortal astăzi în regiunea Daghestan din Rusia. Un purtător de cuvânt al poliției locale a spus că imamul Kalimulla Ibraghimov a fost ucis împreună cu tatăl și fratele său când ieșeau din casă în orașul Derbent ca să meargă la rugăciunea de dimineață. În vârstă de 49 de ani, Ibraghimov propăvăduia salafismul, o variantă ultraconservatoare a islamismului. Adepții acestui curent vor întemeirea unui stat islamist independent în sudul Rusiei și în zona Caucazului. Uciderea lui Ibraghimov nu a fost deocamdată revendicată, dar incidente asemănătoare din trecut au fost puse pe seama tensiunilor dintre diferitele ramuri ale Islamului prezente în sudul european al Rusiei.

Ziarul „Rzeczpospolita” scrie că anchetatorii polonezi au găsit urme de explozivi pe rămășițele avionului prezidenţial prăbuşit la Smolensk

Ziarul polonez „Rzeczpospolita” a scris că anchetatorii polonezi au găsit urme de explozivi pe rămășițele avionului a cărui prăbușire pe o vreme cețoasă s-a soldat cu moartea președintelui polonez Lech Kaczynski și altor 95 de persoane în urmă cu doi ani, la Smolensk.

Fără să-și precizeze sursele, „Rzeczpospolita” a informat că experții care au examinat rămășițele avionului în Rusia au identificat trinitrotoluen (TNT) și nitroglicerină pe aripile aeronavei și la bordul ei, inclusiv pe 30 de scaune. Urme de explozivi ar fi fost găsite și la locul prăbușirii avionului, într-o pădure din apropierea Smolenskului, în vestul Rusiei.

Investigatorii ruși au dat vina pentru catastrofă pe piloții avionului, care au insistat să aterizeze în condiții nefavorabile, dar experții polonezi au spus că era datoria turnului de control al aeroportului să nu permită aterizarea.

Unele grupări de dreapta din Polonia, inclusiv partidul lui Lech Kaczynski, au vehiculat teoria că tragedia de la Smolensk a fost de fapt un asasinat.

Procuratura militară poloneză, care s-a ocupat de acest caz, a spus că va reacționa în cursul zilei la informațiile din „Rzeczpospolita”.

În Japonia, peste un sfert din bugetul alocat reconstrucției în urma valului tsunami și accidentului nuclear de anul trecut a fost cheltuit în scopuri fără nici o legătură cu catastrofa

Un audit comandat de guvernul Japoniei a constatat că peste un sfert din bugetul de 148 de miliarde de dolari alocat reconstrucției în urma valului tsunami și accidentului nuclear de anul trecut a fost cheltuit în scopuri fără nici o legătură cu catastrofa. Raportul arată că unele fonduri au fost folosite ca subvenții pentru o fabrică de lentile de contact și pentru finanțarea cercetării vânării balenelor. Autorii studiului spun că multe proiecte finanțate din fondul de ajutor erau considerate benefice pentru relansarea economică după dezastru, dar guvernul recunoaște acum că ideea a fost greșită.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG