Linkuri accesibilitate

Ştiri

In R. Moldova continuă sărbătorirea Zilei Naționale a Vinului

La Chișinău continuă și astăzi, după deschiderea oficială de sîmbătă, manifestările în cadrul Zilei Naționale a Vinului”, aflată la a 11-a ediție.

Marian Lupu: „R. Moldova va participa activ la activitatea structurilor CSI”

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarant ieri, la reuniunea Comisiei permanente pentru chestiuni juridice a Adunării Interparlamentare CSI, că Republica Moldova va participa activ în structurile CSI. „Republica Moldova participă şi va participa activ la activitatea structurilor CSI, schimbul de experienţă şi elaborarea actelor normative model ajutîndu-ne în activitatea noastră legislativă", a menţionat Marian Lupu. Reuniunea Adunării Interparlamentare a avut loc la Chişinău.

Alegeri prezidențiale în Venezuela

În Venezuela, preşedintele Hugo Chavez se confruntă cu cea mai serioasă concurenţă la fotoliul prezindeţial din ultimii 14 ani de guvernare. În alegerile de astăzi îl are contracandidat pe fostul guvernator Herique Capriles, care potrivit ultimelor sondaje de opinie, s-a apropiat mult de preşedinte. Majoritatea sondajelor îl dau însă câştigător pe Chavez. Alegerile nu sunt urmărite de observatori internaţionali.

Alianța de opoziție din Georgia la un pas de a cîștiga majoritatea absolută în Parlament

În Georgia, Comisia Electorală Centrală a declarat că alianţa de opoziţie, „Visul georgian” ar putea câştiga cel puţin 83 de locuri în Parlamentul cu 150 de mandate după alegerile generale de luni. Partidul preşedintelui Saakashvili, „Mişcarea Naţională Unită” ar avea 67 de locuri, după numărarea majorităţii voturilor exprimate. Ar fi pentru prima dată în istoria Georgiei post-comuniste, că preşedintele ar trebui să colaboreze cu opoziţia, care, pe de altă parte, nu are majoritatea absolută în Parlament. Sânt însă șapte mandate directe, pe care „Visul georgian” le-ar putea totuşi câştiga iar cu 90 de mandate ar avea majoritatea absolută.
Liderul alianţei, miliardarul Bidzina Ivanișvili a declarat deja că vrea să preia funcţia de premier, imediat ce-şi recâştigă cetăţenia georgiană. Anul viitor, în Georgia vor avea loc alegeri prezindeţiale, la care actualul şef al statului nu mai poate participa.

Organizații pentru drepturile omului din Rusia anunță că vor marca îimplinirea a șase ani de la asasinarea ziaristei Ana Politkovskaia

Se împlinesc șase ani de la asasinarea jurnalistei de investigaţie Ana Politkovskaia şi mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, intenţionează să marcheze evenimentul. Politkovskaya, care scria pentru „Novaia Gazeta”, era cunoscută pentru articolele critice privind corupţia, războiul din Cecenia sau regimul Putin. A fost ucisă la 48 de ani şi nici astăzi, făptaşii nu au fost găsiţi.

In Bosnia-Herțegovina se desfășoară alegeri locale

În Bosnia-Herţegovina au loc alegeri locale, iar votul va arăta ce pondere au diversele partide cu doi ani înainte de alegerile generale şi prezidenţiale din 2014. Comunitatea musulmană estre îngrijorată de faptul că sîrbii ar putea câştiga oraşul Srebrenica, scena masacrului din 1995, când aproape opt mii de musulmani au fost ucişi de trupele sârbeşti.

Vasile Bumacov: în sectorul viticol „muncesc mai mult de 200 de mii de moldoveni, care asigură 1/4 din exporturile de produse agro-alimentare din ţară”

In Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Naţională a Vinului. Premierul Vlad Filat a acordat cu această ocazie un interviu în exclusivitate Europei Libere. La Ziua Vinului, care durează până duminică, a participat şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov,care a declarant, între altele: „în acest sector muncesc mai mult de 200 de mii de moldoveni, care asigură 1/4 din exporturile de produse agro-alimentare din ţară”.

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, i-a cerut preşedintelui afgan Hamid Karzai să nu mai critice forțele internationale Nato

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, i-a cerut preşedintelui afgan Hamid Karzai să nu mai critice trupele internationale, care au eliberat ţara de miliţiile Taliban. Recent, preşedintele afgan a criticat trupele NATO că se retrag în bazele lor militare în loc de a lupta cu miliţiile radicale.

In Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Vinului

In Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Naţională a Vinului. Premierul Vlad Filat a acordat cu această ocazie un interviu în exclusivitate Europei Libere.

Intîlnire la Bender a grupurilor de lucru pe tema transportului feroviar și auto între cele două maluri ale Nistrului

La sediul misiunii OSCE din Bender s-au întâlnit grupurile de lucru de pe cele două maluri ale Nistrului care se ocupă de transportul feroviar şi auto şi infrastructura drumurilor. Între altele s-a discutat despre înregistrarea legală a transportului auto din regiunea transnistreană. Se caută o soluţie, relatează Moldpres, care să permită crearea unui registru comun de înregistrare a unităţilor de transport din regiunea transnistreană şi emiterea plăcilor de înmatriculare pentru acestea, în conformitate cu reglementările internationale.

Noi schimburi de artilerie la frontiera siriano-turcă

Pentru a patra oară în această săptămână, forţele siriene au tras un obuz peste graniţă, în Turcia iar armata turcă a reacţionat imediat. De această data, nimeni nu a fost rănit, spre deosebire de atacul de miercuri în care patru cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa.
Atât Siria cât şi Turcia declară, pentru moment, că nu vor lăsa ca aceste incidente să escaleze într-un război.

Pacifiști pakistanezi și americani protestează în Pakistan împotriva atacurilor forței Nato cu avioane teleghidate

În Pakistan, un convoi de maşini, condus de fostul faimos jucător de cricker Imran Khan, a plecat de la Islamabad spre regiunea Waziristan, pentru a protesta împotriva atacurilor cu avioane teleghidate, care au loc în zona de granite cu afganistanul. Cum autorităţile au interzis intrarea caravanei în regiune, Khan a declarant că protestatarii, între care şi mulţi pacifişti americani, se vor opri când li se cere.

Preşedintele Armeniei a acuzat Azerbaidjanul că s-ar pregăti de un nou război în Nagorno-Karabach

Preşedintele Armeniei, Serz Sarkisian, a acuzat Azerbaidjanul că s-ar pregăti de un nou război pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabach, controlată acum de Erevan. Într-un interviu cu agenţia Reuters, Sarkisian a declarant că guvernul azer a cumpărat în ultimul timp cantităţi imense de arme. Armenia şi Azerbaidjanul sunt în conflict, din cauza regiunii Nagorno-Karabach, de mai bine de 20 de ani. În 1994 a fost semnat un acord de pace, încălcat însă de multe ori de atunci.

Vladimir Putin: în anumite circumstanţe, intervenţia NATO poate fi benefică

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarant că Alianţa Nord-Atlantică este o rămăşiţă a Războiul Rece, dar că în anumite circumstanţe, intervenţia NATO poate fi benefică. Vorbind sodaţilor staţionaţi pe baza rusească din Tadjikistan, Putin a reamintit că Moscova priveşte cu scepticism orice încercare a NATO de a se extinde spre Est – referire la sistemul anti-rachetă, care este instalat acum în Euorpa de răsărit, inclusiv în România.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a cerut Parlamentului ucrainean să nu adopte proiectul de lege împotriva homosexualității

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a cerut Parlamentului ucrainean să nu adopte proiectul de lege care criminalizează aşa zisa propagandă pro-homosexualitate. Proiectul de lege, care a fost aprobat în prima lectură, prevede până la cinci ani închisoare pentru persoane considerate că promovează homosexualitatea.

Rata şomajului în SUA a scăzut la 7,8%

Ultimele date statistice din Statele Unite arată că rata şomajului a scăzut la 7,8 la sută, cea mai mica rată de la începutul mandatulu preşedintelui Barack Obama. Administraţia susţine că a cerut atît în domeniul privat cît şi de stat peste 110 mii de locuri de muncă în septembrie. Datele bune privind şomajul vin la o lună înainte de alegerile prezidenţiale, în care Barack Obama se confruntă cu republicanul Mitt Romney.

Furnizorii de utilități din Moldova nu îi vor mai putea da în judecată pe rău-platnici dacă nu au contracte directe cu ei

Tribunalele din Moldova nu vor mai examina cererile de chemare în judecată înaintate de Termocom, Apă-Canal Chişinău şi Chişinău-Gaz împotriva consumatorilor pentru recuperarea datoriilor, dacă nu vor avea încheiate contracte directe, a anunțat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, citat de Info-Prim Neo.

Aeroportul internațional Ruzyne din Praga a fost redenumit în mod oficial Vaclav Havel

Aeroportul internațional Ruzyne din Praga a fost redenumit în mod oficial Vaclav Havel. Ceremonia de redenumire a avut loc vineri, 5 octombrie, ziua de naștere a lui Vaclav Havel, primul președinte al Cehoslovaciei de după căderera comunismului, și primul președinte al Cehiei. Havel a încetat din viață în decembrie 2011.

La Odesa, în Ucraina a fost dezvelit un monument în onoarea lui Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple

La Odesa, în Ucraina a fost dezvelit un monument în onoarea lui Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple. Evenimentul a avut loc vineri, 5 octombrie, când se împlinește un an de la încetarea din viață a lui Jobs. Monumentul înalt de doi metri este construit din discuri compact și părți componente de computer, piese de biciclete și automobile, și are forma unei mâini cu mărul mușcat, simbolul companiei Apple, având o inimă în centru. Monumentul a fost ridicat în campusul Academiei Tehnice de Stat de la Odesa.

Victor Parlicov: în Moldova nu există atît problema preţurilor înalte pe piaţa produselor petroliere, cît problema preţurilor netransparente

În Moldova nu există atît problema preţurilor înalte pe piaţa produselor petroliere, cît problema preţurilor netransparente, se spune într-un comunicat al directorului general de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, citat de Info-Prim Neo. Parlicov a explicat că în timp ce la panou este afişat un preţ, majoritatea tranzacţiilor se efectuează la preţuri mai mici, în baza tichetelor volumetrice şi cartelelor de reduceri. Declarația directorului ANRE vine ca reacție la
modificările operate de guvernulde la Chișinău în 3 octombrie la Legea cu privire la piaţa produselor petroliere. În opinia directorul ANRE, reducerea preţurilor se poate obţine dacă metodologia în vigoare este aplicată de către toate instituţiile statului. Potrivit surseicitate, ANRE a înaintat mai multe propuneri în scris ministerului economiei şi guvernului, cerîndu-le să oblige companiile petroliere să-şi vândă produsele doar la preţurile afişate pe panou.

Cetăţenii americani din Moldova votează prin corespondență la alegerile prezidențiale din țara lor

Cetăţenii americani din Moldova votează prin corespondență la alegerile prezidențiale din țara lor. Agenția Info-Prim Neo relatează că primul care și-a exercitat acest drept a fost ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser. După ce şi-a exercitat dreptul la vot la Centrul American de Resurse din capitală, într-o secţie de vot improvizată, William Moser a declarat că acum 28 de ani, când şi-a început cariera diplomatică, era foarte dificil pentru americanii de peste hotare să voteze. În prezent însă, datorită tehnologiilor, această procedură a deveni accesibilă, a spus ambasadorul Moser. El a adăugat că se aşteaptă ca viitorul preşedinte american, indiferent care va fi el, să susţină în continuare relaţiile cu Republica Moldova.

Președintele Parlamentului de la Chișinău Marian Lupu i-a interzis liderului PSD Victor Șelin să mai asiste la lucrările legislativului

Președintele Parlamentului de la Chișinău Marian Lupu i-a interzis liderului Partidului Social-Democrat Victor Șelin să mai asiste la lucrările legislativului, relatează Info-Prim Neo. Interdicţia vine după ce joi, 4 octombrie, Victor Şelin și liderul PCRM Vladimir Voronin, au anunţat că vor organiza proteste comune împotriva alianţei de guvernare, și că îşi unesc eforturile pentru a obliga Parlamentul să orgnizeze un referendum cu privire la intrarea Moldovei în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Cei doi au făcut aceste declarații joi în holul Palatului Republicii.

Se relatează că artileria și aviația regimului de la Damasc au bombardat violent centrul orașului Homs

Se relatează că artileria și aviația regimului de la Damasc au bombardat violent centrul orașului Homs, unul din principalele centre ale revoltelor împotriva regimului președintelui Bașar al-Assad care au început mai mult de un an. Rebelii pretind că au capturat o bază aeriană cu un stoc important de rachete în apropiere de capitala siriană. Națiunile Unite estimează că cel puțin 20 de mii de oameni au fost uciși de la izbucnirea violențelor în martie 2011. Reprezentanții opoziției siriene susțin că e vorba de 30 de mii de victime.

Consiliul de securitate ONU a condamnat cu duritate atacul sirian care a ucis cinci persoane în Turcia

Consiliul de securitate ONU a condamnat cu duritate atacul sirian care a ucis cinci persoane în Turcia. Rezoluția a fost adoptată după o lungă negociere cu Rusia privind textul și tonul ei. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au cerut ca astfel de încălcări ale legislației internaționale să fie oprite imediat și să nu se mai repete. Turcia a ripostat atacului cu mortiere sirian de miercuri cu slave de artilerie trase joi dimineața împotriva unor ținte din Siria. Siria și-a cerut între timp scuze pentru atacul de miercuri, iar premierul turc Recep Erdogan a afirmat că guvernul său nu dorește un război cu Siria. Joi, parlamentul a decis să permită armatei turce să facă incursiuni dincolo de graniță în Siria, în eventualitatea unor incidente similare.

În Georgia au început negocierile pentru transferul de putere

Guvernul președintelui georgian Mihail Saakașvili a început negocierile pentru transferul de putere către coaliția de opoziție Visul Georgian care a cîștigat alegerile parlamentare de la 1 octombrie. E foarte posibil ca negocierile începute vineri în parlament să ducă la desemnarea liderului acestei coaliții, omul de afaceri Bidzina Ivanișvili, pentru funcția de prim-ministru. Mandatul președintelui Saakașvili expiră peste un an, în octombrie 2013. Potrivit reformei constituționale care va intra în vigoare după ce Saakașvili nu va mai fi președinte, multe din prerogativele sale vor fi transferate primului ministru, care este ales de către parlament.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG