Linkuri accesibilitate

Ştiri

Barack Obama: pe timp de calamitate, americanii nu se împart în democrați și republicani

Președintele american Barack Obama a declarat la prima sa întâlnire electorală de după uraganul Sandy că, pe timp de calamitate, americanii nu se împart în democrați și republicani.

Obama a vorbit astăzi la o întâlnire cu alegătorii în statul Wisconsin, cu cinci zile înaintea alegerilor. Președintele democrat își suspendase campania pentru a coordona riposta la uraganul care a devastat luni coasta de est a Statelor Unite și a ucis 70 de oameni.

Candidatul republican, Mitt Romney și-a intensificat și el campania întreruptă de uragan, având astăzi întâlniri electorale în statul Virginia. Cei doi se află într-o competiție strânsă iar rezultatul alegerilor va depinde de votul americanilor din cele 10 state indecise din punct de vedere electoral.

Georgia nu va restabili relațiile diplomatice cu Rusia dacă Moscova nu anulează recunoașterea independenței republicilor separatiste georgiene

Noul premier al Georgiei Bidzina Ivanișvili a afirmat că țara sa nu va restabili relațiile diplomatice cu Rusia dacă Moscova nu anulează deciziile din 2008 prin care a recunoscut independența republicilor separatiste georgiene.

Vorbind la o conferință de presă la Tbilisi, Ivanișvili a spus că, spre deosebire de cele diplomatice, restabilirea relațiilor comerciale și culturale este o țintă „mai realistă”.

Coaliția lui Ivanișvili Visul Georgian care a învins cu o lună în urmă la alegerile parlamentare partidul președintelui Mihail Saakașvili îl acuză pe acesta că ar fi provocat războiului cu Rusia din 2008.

Fostul premier ucrainean Pavlo Lazarenko urmează să fie eliberat din închisoare la Los Angeles

Avocatul american fostului premier ucrainean, Pavlo Lazarenko aflat în închisoare de peste 8 ani pentru fraude financiare spune că acesta urmează a fi eliberat astăzi la Los Angeles, în California.

Declarația a fost făcută Europei Libere de avocatul Daniel Horowitz. Premier ucrainean între 1996 și 1997, Lazarenko a fugit în Statele Unite în 1999, dar a fost judecat și condamnat în 2004 pentru spălare de bani, fraude și estorcare.

Autoritățile ucrainene l-ar dori extrădat pentru a-l judeca pentru infracțiuni asemănătoare, precum și pentru presupusa implicare în câteva asasinate. Horowitz susține că clientul său poate fi în pericol dacă se reîntoarce în Ucraina.

Anatolie Donciu a criticat un articol care l-a pus într-o situație delicată pe el și pe politicienii puterii

Proaspătul șef al Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu a criticat un articol de presă care l-a pus într-o situație delicată pe el și pe politicienii puterii, la o săptămână după ce a fost ales în fruntea structurii responsabile cu verificarea averii demnitarilor.

„Ziarul de Gardă” a scris că Donciu are o casă de 5 milioane de lei la Chișinău, aflată pe un teren public pe care l-a îngrădit și îl folosește drept curte. În replica sa, demnitarul spune că și-a construit casa din salariul propriu, al membrilor familiei, din vânzarea unui apartament și a casei părinților.

Fost prim-viceprocuror la Chișinău și angajat al vechiului Centru anticorupție, Donciu recunoaște în declarație că a îngrădit terenul public pe care se află și un transformator de electricitate. Dar spune că a îngrădit terenul nu pentru a-l folosi, ci pentru a-i împiedica pe locuitorii cartierului să-și lase acolo gunoiul.

Liderul organizației de tineret a Partidului Comuniștilor Nicolai Cuharenco a fost citat la poliție

Liderul organizației de tineret a Partidului Comuniștilor Nicolai Cuharenco a fost citat la poliție în ceea ce poate fi prima anchetă civilă pe baza legii care interzice simbolurile comuniste în politică.

Comisariatul sectorului Râșcani din capitală a confirmat Europei Libere că activistul komsomolist a fost citat pentru săptămâna viitoare. Poliția vrea să-l chestioneze în legătură cu folosirea secerii și ciocanului la un miting de ziua Komsomolului organizat luni.

Interdicția adoptată de majoritatea parlamentară și intrată în vigoare la 1 octombrie a fost contestată la Curtea Constituțională de Partidul Comuniștilor pe motiv că îngrădește libertatea de exprimare.

Liderul liberal Mihai Ghimpu face parte începînd de joi din biroul permanent al Parlamentului

Majoritatea parlamentară a acceptat astăzi cererea liderului liberal, Mihai Ghimpu de a face parte din biroul permanent al Parlamentului, unde Partidul Liberal era subreprezentat până acum.

Mihai Ghimpu devine, în felul acesta, al doilea liberal în biroul cu 15 membri din care fac parte toate fracțiunile și care coordonează agenda forului legislativ.

El nu fusese inclus la începutul mandatului în speranța că speakerul democrat Marian Lupu va deveni șef al statului, iar Ghimpu va fi ales speaker și, automat, membru al biroului conform unei înțelegeri între partidele majorității.

Premierul Vlad Filat i-a mulțumit președintelui turc Abdullah Gul pentru sprijinul acordat de Turcia moldovenilor repatriați din Siria

Premierul moldovean Vlad Filat i-a mulțumit la Ankara președintelui turc Abdullah Gul pentru sprijinul acordat de Turcia cetățenilor moldoveni care s-au repatriat din Siria măcinată de violențe.

Un comunicat al guvernului despre vizita premierului Filat în Turcia nu precizează câți moldoveni au revenit din Siria unde luptele de 19 luni între forțele guvernamentale și opoziție au făcut zeci de mii de morți.

Comunicatul mai spune că la o ședință a delegațiilor moldoveană și turcă, oamenii de afaceri turci și-au exprimat interesul să investească în sectorul energetic în Moldova.

Parlamentul modlovean a aprobat un proiect de lege simplifică adopțiile internaționale ale copiilor moldoveni neadoptați în interiorul țării

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va simplifica adopțiile internaționale ale copiilor moldoveni care nu sunt adoptați în interiorul țării.

Proiectul, pregătit de ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei Valentina Buliga, prevede între altele grăbirea procedurilor de adopție în străinătate a copiilor cu dizabilități.

Buliga a spus că străinii vor putea depune cereri de adopție numai prin intermediul unor agenții internaționale acreditate, în timp ce cetățenii moldoveni stabiliți în străinătate se vor putea adresa direct autorităților moldovene.

Pierderile economice cauzate de uraganul Sandy ar putea oscila între 30 și 50 de miliarde de dolari

O companie din Statele Unite specializată în estimarea pagubelor spune că pierderile economice cauzate de uraganul Sandy ar putea oscila între 30 și 50 de miliarde de dolari.

Fiind unul dintre cele mai devastatoare uragane timp de decenii, care a lovit o zona urbana foarte populata, Sandy a devastat luni noaptea coasta de est și a ucis cel în jur de 70 de oameni.

Orașul New York a început să-și revină: s-a reluat circulația metroului și zborurile de la principalele trei aeroporturi. Președintele Barack Obama își reia campania pentru alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, pe care și-a întrerupt-o pentru a coordona riposta împotriva uraganului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a dezmințit relatările presei că starea sănătății lui Vladimir Putin s-ar fi înrăutățit

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a dezmințit relatările presei că starea sănătății lui Vladimir Putin s-ar fi înrăutățit și că presupuse dureri de spate l-ar împiedica să muncească.

Dmitri Peskov a spus că relatările presei că președintele ar avea probleme de sănătate nu corespund realității și că Putin are un program zilnic obișnuit.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că Putin vine mai rar la Kremlin, dar a spus că acesta lucrează la reședința prezidențială din apropierea Moscovei pentru a nu perturba zilnic traficul aglomerat din capitala rusă. Potrivit lui Peskov, câteva vizite ale lui Putin în străinătate au fost amânate, dar motivul este că nu au fost încheiate la timp pregătirile.

Banca Naţională a Moldovei a revăzut în creștere prognoza pentru rata inflaţiei din 2012

Banca Naţională a Moldovei a revăzut în creștere prognoza pentru rata inflaţiei din 2012, anunţând cifra de 4,1%, cu 0,2 la sută mai mare decît prognoza anunțată în august. Pentru 2013 noua prognoză a inflaţiei este de 5,3%. Info-Prim Neo îl citează pe guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu cu declarația că principalii factori care au contribuit la revizuirea prognozei sînt evoluţia preţurilor internaţionale la petrol și impactul condiţiilor meteorologice asupra preţurilor locale la produsele alimentare. Un alt factor au fost creșterea riscurilor legate de economia mondială, datorită crizei datoriilor ţărilor din zona euro.

Vineri, 2 noiembrie, Eugen Carpov va avea o întrevedere cu Nina Ştanski

Vineri 2 noiembrie, viceprim-ministrul Eugen Carpov va avea la sediul Misiunii OSCE din Chişinău o întrevedere de lucru cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, informează Serviciul de presă al Biroului de Reintegrare, citat de portalul de știri Moldova.org. Potrivit sursei citate, delegaţia de la Chişinău urmează să abordeze subiecte legate de dreptul la liberă circulaţie a persoanelor şi mărfurilor, normalizarea activităţii şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din stânga Nistrului, crearea sub-grupului de lucru pentru drepturile omului, şi evacuarea unor surse radiologice din regiunea transnistreană.

Turcia este interesată să investească în sectorul energetic moldovenesc, a anunțat președintele turc Abdullah Gül

Turcia este interesată să investească însectorul energetic moldovenesc, a anunțat președintele turc Abdullah Gül la o întrevedere cu premierul Vlad Filat, care a avut loc azi la Ankara. Vlad Filat a salutat iniţiativa şi a afirmat că țara sa are nevoie să-şi diversifice sursele energetice. Potrivit unui comunicat de presă al executivului de la Chișinău, premierul moldovean a mai spus că Turcia e unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova, în perioada ianuarie-august a lui 2012 situîndu-se pe locul 6 în ce privește schimburile comerciale ae Moldovei.

13 ONG-uri care apără drepturile persoanelor infectate cu HIV/SIDA au protestat în fața Ministerului Sănătăţii de la Chișinău

13 ONG-uri care apără drepturile persoanelor infectate cu HIV/SIDA au protestat în fața Ministerului Sănătăţii de la Chișinău, spunînd că doar 30 la sută din aceste persoane beneficiază de tratament. Reprezentanții ONG-urilor declară că statul moldovean nu alocă bani de la buget pentru aceste tratament, bazându-se în totalitate pe finanţările externe, care se vor termina în 2014, transmite Info-Prim Neo.

Președintele Barack Obama și contracandidatul său republican Mitt Romney își reiau campania electorală

Președintele Barack Obama și contracandidatul său republican Mitt Romney își reiau campania electorală, la cinci zile înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Obama și-a suspendat campania timp de trei zile, concentrîndu-se pe riposta guvernului său la furtuna tropicală Sandy, care a ucis 15 persoane și a cauzat masive pagube materiale pe coasta de nord-est a Americii. Romney a renunțat și el la campania electorală, pentru a nu deranja operațiunile de salvare. Sondajele sugerează în continuare că cei doi candidați sînt foarte aproape unul de altul în preferințele electoratului, și ambele echipe de campanie prezic victoria. Rezultatul final va depinde de cum vor vota cele 10 state numite indecise, cum e Ohio, unde potrivit sondajelor nici unul din candidați nu are suficiente votur pentru a oține victoria.

Un jurnalist grec care a publicat numele a 2000 de greci cu conturi de 2 miliarde de euro în bănci elvețiene a apărut joi în fața unui tribunal de la Atena

Un jurnalist grec care a publicat numele a 2000 de greci cu conturi de 2 miliarde de euro în bănci elvețiene a apărut joi în fața unui tribunal de la Atena. Costas Vaxenias a spus că a publicat lista din cauză că timp de doi ani guvernul nu a făcut nimic pentru a ancheta evaziunea fiscală. Vaxenias e acuzat de imixtiune în viața privată și riscă o pedeapsă de pînă la trei ani de închisoare, dacă e găsit vinovat. Lista provine de la un angajat al unei bănci elvețiene, și în 2010 a fost dată guvernului grec de către Christine Lagarde, pe atunci minisitrul francez de finanțe. Pe listă figurează nume de oameni de afaceri și politicieni proeminenți din Grecia. Asupra guvernului grec s-au făcut presiuni să ancheteze evaziunea fiscală din această țară aflată într-o foarte gravă criză financiară.

În Rusia a intrat în vigoare o lege care va permite interzicerea accesului la pagini de internet considerate un pericol pentru copii

În Rusia a intrat în vigoare o lege care va permite interzicerea accesului la pagini de internet considerate un pericol pentru copii. Guvernul rus susține că legea e necesară pentru protejarea copiilor de pornografie și de conținut online care încurajează consumul de droguri sau suicidul. Militanții pentru libera exorimare spun însă că legea ar putea fi folosită pentru blocarea website-urilor care critică guvernul de la Moscova sau statul rus. O listă neagră a website-urilor care sînt deja pe lista neagră a guvernului poate fi găsită aici.

Incendiul de miercuri de la centrul comercial Sun City din capitală s-ar fi datorat unui scurt-circuit în instalațiile electrice

Rezultatele preliminare ale anchetei arată că incendiul de miercuri de la centrul comercial Sun City din capitală s-ar fi datorat unui scurt-circuit în instalațiile electrice. În cursul nopții pompierii au demolat acoperișul deasupra cafenelei incendiate, pentru a împiedica prăbușirea liberă a unor fragmente. În incendiul de ieri, stins după o oră, nu a fost rănit nimeni. Oficialii guvernamentali și cei locali au făcut declarații contradictorii despre cafeneaua „Aero Cafe” instalată în pasarela centrului comercial. Ministrul de interne Dorin Recean a spus ieri că ea nu avea autorizație, dar viceprimarul Nistor Grozavu a spus tot miercuri că autorizația a fost emisă în 2007. Pagubele provocate de incendiu au fost estimate de conducerea centrului comercial la două milioane de lei.

Noul șef al CNI, Anatolie Donciu acuzat de a fi proprietar al unei case neînregistrate la cadastru, pe un teren public

Un ziar moldovean susține că proaspătul șef al Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, are o casă de 5 milioane de lei neînregistrată la cadastru, aflată pe un teren public pe care l-a îngrădit și îl folosește drept curte. Potrivit „Ziarului de Gardă”, Donciu a primit terenul de la primărie în 2004, pe vremea când lucra la Centrul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției. Solicitat de reporterii ziarului, Donciu a spus că nu vede nimic abuziv în faptul că folosește în interes personal un teren public, pentru că dacă l-ar fi îngrădit ilegal, cineva l-ar fi dat deja în judecată. „Ziarul de Gardă” a publicat fotografii ale casei lui Donciu în care se mai vede că el a blocat accesul pe propria stradă cu o barieră. Potrivit publicației citate, șeful CNI s-a arătat indignat că ziariștii i-au fotografiat casa fără acordul lui.

Băncile moldovene vor avea la dispoziție o jumătate de an pentru a elimina acționarii cu firme off-shore

Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a spus că băncile moldovene vor avea la dispoziție o jumătate de an pentru a scăpa de acționarii cu firme off-shore, în vreme ce guvernul va pregăti interzicerea activității unor asemenea companii în Moldova. Potrivit site-ului jurnal.md, Drăguțanu a spus că în prezent în Moldova există două bănci, pe care nu le-a numit, care au printre acționari firme off-shore. Guvernatorul BNM a adăugat însă că firmele off-shore dețin mai puțin de 2% din capitalul băncilor moldovenești și deci nu reprezintă un pericol foarte mare. Săptămâna aceasta, guvernul premierului Filat a anunțat înființarea unui grup de lucru pentru interzicerea acestui tip de firme, care sunt înregistrate de obicei în așa-numite „paradisuri fiscale”, țări cu impozite foarte reduse sau chiar fără impozite.

Partidul Regiunilor continuă să se situeze pe primul loc cu ceva mai mult de 30% după numărarea a 99% din voturile exprimate la alegerile parlamentare

Comisia electorală din Ucraina a actualizat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică. După numărarea a 99% din voturile pe listele de partid, Partidul Regiunilor continuă să conducă, având ceva mai mult de 30% din voturi. Aceasta înseamnă că partidul președintelui Viktor Ianukovici va obține cel puțin 187 de mandate din cele 450 din Rada Supremă. Pe locul al doilea se află alianța de opoziție a Iuliei Timoșenko, care ar putea ocupa 103 de locuri în legislativ. Analiștii spun că pentru a dobândi majoritatea simplă Partidul Regiunilor va căuta să se alieze cu comuniștii.

14 din cele 23 de linii de metro ale New Yorkului au fost repuse în funcție

De la New York se relatează că primul tren al metroului s-a pus în mișcare astăzi, la trei zile după ce multe tunele au fost indundate din cauza superfurtunii Sandy. Șeful Autorității Metropolitane de Transport, Joseph Lhota, a spus că astăzi vor funcționa 14 dintre cele 23 de linii de metro. Deocamdată trenurile metroului nu ajung în partea joasă a insulei Manhattan, zonă confruntată încă cu pana de curent prelungită. Ieri și-au reluat activitatea aeroporturile principale ale zonei metropolitane new-yorkeze, J.F. Kennedy și Newark, iar edilii au promis că al treilea, LaGuardia, va fi pus în funcțiune astăzi.

Centru SOVA recenzează un număr sporit de crime și atentate de natură rasistă și antiminoritară în Rusia

O organizație rusească pentru drepturile omului spune că de la începutul anului curent în Rusia au fost uciși 11 oameni în așa-numite „crime ale urii”, iar 149 au fost răniți. Centrul SOVA citat de Interfax a spus că majoritatea atacurilor fatale au avut loc în capitală și în regiunea Kostroma. Cele mai multe victime au fost cetățeni originari din zona Caucazului și Asiei centrale, tineri cu convingeri de stânga și membrii minorităților sexuale. Potrivit aceleiași surse, anul acesta au fost puse sub acuzare pentru asemenea delicte 83 de persoane, dintre care 29 au fost condamnate. Centerul SOVA a dat publicității aceste date înaintea unui marș al naționaliștilor ruși, programat să aibă loc la 4 noiembrie la Moscova.

Astăzi intră în vigoare prevederile taxei de drum pentru mașinile cu numere străine

Începând de astăzi, proprietarii mașinilor cu numere străine care nu le-au înmatriculat deja în țară vor trebui să plătească o taxă de drum. Controversata vinietă pentru străini a fost aprobată de Parlament luna trecută. Ea va costa între 2 euro pentru o ședere de șapte zile și 35 de euro pentru jumătate de an. Inițial guvernul propusese taxe mult mai mari, de până la 380 de euro pentru șase luni, dar a mai scăzut din preț după protestele șoferilor, mai ales ale celor din diasporă, care s-au declarat discriminați. Șeful poliției rutiere, Sergiu Diaconu, a spus ieri că de astăzi șoferii vor fi avertizați să cumpere vinieta, dar a adăugat că nu vor fi „stopate masiv toate mașinile”. Iar oficiali din vamă au spus că documentele pentru înmatricularea mașinilor cu numere străine se vor primi și după 1 noiembrie.

Ministrul de interne Dorin Recean va ordona o operațiune de verificare a localurilor de tipul barului în care s-a produs miercuri un incendiu

Ministrul de interne Dorin Recean a spus că va ordona o operațiune de verificare a localurilor după ce ieri a ars o cafenea din centrul comercial Sun City din capitală. Recean a spus că barul distrus de flăcări funcționa ilegal, într-un loc care fusese proiectat numai ca pasarelă de trecere a străzii, nu de ședere, și nu avea nici un fel de dotări de prevenire a incendiilor. Dar viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a spus că localul avea autorizație din 2007, și că decizia deschiderii cafenelei a fost luată după ce s-a văzut că oamenii nu folosesc pasarela. Incendiul de miercuri după-amiază a fost stins după o oră de pompieri și nimeni nu a fost rănit. Forțele de ordine au evacuat zeci de cetățeni atât din cafeneaua în care a izbucnit incendiul cât și din alte spații comerciale de la Sun City.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG