Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liderii AIE n-au reușit să decidă definitiv dacă organizează referendumul constituțional sau mai încearcă o dată să aleagă preşedintele ţării

Liderii alianței de guvernare n-au reușit astăzi să decidă definitiv dacă merg înainte cu inițiativa referendumului constituțional sau mai încearcă o dată să aleagă șeful statului în parlament.

Președintele fracțiunii democraților, Dumitru Diacov a declarat Europei Libere că decizia ar putea fi luată până la 16 februarie când se așteaptă prima ședință parlamentul din noua sesiune.

Premierul liberal-democrat, Vlad Filat a spus că, deocamdată, liderii Alianței pentru Integrare Europeană au reușit să se pună de acord asupra modificărilor constituționale în eventualitatea că referendumul va fi convocat. Dar Filat nu a prezentat modificările avute în vedere.

Premierul Viktor Orban spune că oponenţii noii constituții a Ungariei ar fi motivați de interese financiare

Premierul ungur, Viktor Orban a declarat că „este mândru” de noua constituție a Ungariei și că cei care le pun la îndoială ar fi motivați de interese financiare în țara sa.

Într-un discurs anual, premierul de centru dreapta al cărui partid deține majoritatea constituțională a spus între altele că noua lege supremă va apăra Ungaria de criza datoriilor din zona euro.

Criticii între care Comisia Europeană spun că noua constituție ungară ar submina democrația iar guvernul ar căpăta prea multă influență asupra băncii centrale și justiției.

Vladimir Voronin le-a spus ambasadorilor străini că parlamentul și-a pierdut legitimitatea și trebuie dizolvat

Liderul opoziției comuniste Vladimir Voronin le-a spus ambasadorilor străini acreditați la Chișinău că parlamentul și-a pierdut legitimitatea și trebuie dizolvat fără a se mai face vreo tentativă de a alege șeful statului.

Potrivit Publika TV, șeful PCRM a repetat la întâlnirea cu diplomații străini că alianța de guvernare ar uzurpa puterea de stat.

Opoziția comunistă spune că va continua protestele antiguvernamentale, dar este acuzată la rândul ei de premierul Vlad Filat că ar diviza societatea.

Serviciul sanitar rus spune că vinurile moldoveneşti sunt de o calitate tot mai bună

Serviciul sanitar rus, Rospotrebnadzor spune că a sesizat din luna decembrie o îmbunătățire generală a calității vinurilor moldovenești în Rusia, dar a depistat două loturi de produse necalitative.

Într-un comunicat de presă citat de Moldpres se mai spune că exportatorii moldoveni vor fi verificați în continuare, dar că procedurile ar putea fi simplificate.

Autoritățile moldovene spun că exportul de vinuri moldoveneşti pe piața rusă a depășit în 11 luni ale anului trecut 24 de milioane de litri, dar s-a micșorat cu 43 la sută, inclusiv din cauza unor condiții noi de licențiere a exportatorilor.

Ministerul economiei a revizuit creşterea economică a Moldovei la cel mult 4%

Ministerul economiei a diminuat cu 0,5% până la 1% previziunile de creștere economică pentru acest an.

Vicepremierul responsabil cu economia, Valeriu Lazăr spune că noua prognoză sugerează o creștere a Produsului Intern Brut de maxim 4 la sută.

Potrivit Moldpres, Lazăr crede că exporturile vor crește mai puțin anul acesta decât anul trecut, mai ales din cauza dificultăților economice din țările europene.

Preşedintele Iranului a fost chemat la raport în Parlament pentru prima dată în ultimii 30 de ani

Parlamentarii iranieni l-au invitat pe președintele Mahmud Ahmadinejad să răspundă unei serii de interpelări care vizează mai ales funcționarea economiei.

Potrivit relatărilor de presă, ar fi prima dată când Parlamentul convoacă președintele la raport după Revoluția Islamică din 1979.

Deputații majorității conservatoare îl acuză pe Ahmadinejad că ar încerca submineze conducerea islamică, ar folosi resurse administrative în folosul partidele apropiate înaintea alegerilor parlamentare de la 2 martie și ar fi implicat în presupuse delapidări săvârșite de fracțiunea sa.

Ahmadinejad respinge acuzațiile, dar trebuie să se prezinte în fața parlamentarilor până la 8 martie. Anul trecut, deputații iranieni au dezbătut o inițiativă similară, dar au acceptat ca președintele să le răspundă în scris.

Germania critică Rusia pentru că a blocat rezoluția ONU pe marginea crizei din Siria

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle a declarat că Rusia și-a asumat o mare responsabilitate când a blocat rezoluția Consiliului de Securitate ONU pe marginea crizei din Siria și trebuie să preseze puternic regimul de la Damasc.

Westerwelle i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov aflat astăzi în vizită la Damasc să-l facă să înțeleagă pe președintele Bashar al-Assad că nu mai poate continua violențele.

După discuții cu Assad, Lavrov a declarat că a fost asigurat de liderul sirian că va anunța în curând calendarul unei reforme constituționale. Mai multe țări europene au anunțat retragerea ambasadorilor de la Damasc, iar Statele Unite - că își închid ambasada.

Câteva zeci de localități din sudul Moldovei au rămas fără curent electric din cauza gerului şi ninsorilor

Potrivit relatărilor de presă, câteva zeci de localități din sudul Moldovei sau aproximativ 14 mii de gospodării au rămas fără curent electric din cauza defecțiunii liniilor electrice.

Autoritățile spun că frigul și ninsorile le-a determinat să închidă 282 de școli, inclusiv toate școlile din raionul nordic Briceni închise astăzi.

Serviciul Hidrometeorologic de stat a anunțat că din cauză intensificării anticiclonului est-european, în intervalul 8-13 februarie vremea va fi geroasă cu temperaturi care pot coborî în raioanele de nord la -27°C pe timp de noapte. Moldpres informează că săptămâna trecută a fost cea mai rece înregistrată în Moldova în luna februarie în ultimii 20 de ani.

Noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a fost ales Mihai Poalelungi, reprezentantul Moldovei la CEDO

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a declarat că alegerea lui Mihai Poalelungi în fruntea Curții Supreme de Justiție va îmbunătăți activitatea celei mai înalte instanțe din țară.

Reprezentant al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Poalelungi a fost ales astăzi cu voturile a 9 din 12 membri ai Consiliul Suprem al Magistraturii. Dar pentru a-și începe activitatea mai trebuie confirmat în funcție de către Parlament.

Într-o primă declarație după votul din CSM, Poalelungi s-a angajat să contribuie la schimbarea sistemului judiciar, făcându-l mai „clar” pentru cetățeni. Poalelungi a mai fost judecător și vicepreședinte la CSJ până în 2008, când a devenit judecător la CEDO.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov s-a aflat într-o misiune de mediere în Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov aflat într-o misiune de mediere în Siria a declarat că a primit asigurări de la președintele Bashar al-Assad că este hotărât să oprească violențele cu oponenții anti-regim.

Lavrov a mai spus că Assad va anunța în curând calendarul unei reforme constituționale iar Moscova este gata să ajute la rezolvarea crizei siriene pe baza „poziției prezentate în inițiativa Ligii Arabe”.

Pe patru februarie, Rusia a blocat prin veto împreună cu China adoptarea unei rezoluții la Consiliul de Securitate ONU pe baza planului de pace în Siria al Ligii Arabe. Planul făcea apel la demisia președintelui Assad și organizarea alegerilor la aproape 11 luni de proteste soldate cu mii de victime.

Principalele țări europene și cele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf au anunțat că-și retrag ambasadorii din Siria

Principalele țări europene și cele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf au anunțat că-și retrag ambasadorii din Siria de unde se relatează despre noi victime în violențele dintre forțele de securitate și opoziție.

După Statele Unite și Marea Britanie, au anunțat astăzi că-și retrag ambasadorii Franța, Italia și Spania. Cele șase țări din Golf au condamnat într-o declarație ”masacrarea în masă a sirienilor neînarmați”.

Activiștii opoziției siriene relatează că forțele armate au reluat bombardarea orașului Homs, într-o încercare de a înăbuși revolta opoziției. Ei spun că forțele guvernamentale au ucis numai luni aproape 100 de civili, dintre care câteva zeci la Homs. Dar aceste date nu pot fi verificate.

Președintele Victor Ianukovici a fost huiduit de deputaţii blocului de opoziție al Iuliei Timoșenko

Peste 10 deputați ucraineni din blocul de opoziție al Iuliei Timoșenko au întrerupt astăzi discursul rostit în Parlamentul de la Kiev de președintele Victor Ianukovici.

Protestatarii au afișat un placat cu portretul liderei lor aflate în închisoare. Ei au cerut eliberarea Iuliei Timoșenko, scandând timp de 30 de minute, în timp ce președintele continua să vorbească la deschiderea noii sesiuni a Radei Supreme.

În vârstă de 51 de ani, Timoșenko a fost condamnată în octombrie trecut la șapte ani și jumătate de închisoare sub acuzația de abuzuri comise pe când conducea guvernul. Procesul a fost aspru criticat de Uniunea Europeană și Statele Unite. Secretarul de stat american Hillary Clinton a abordat cazul la o întâlnire cu Ianukovici în margine conferinței de securitate de la Muenchen pe 4 februarie.

Premierul rus Vladimir Putin a promis să anuleze dreptul mai multor oficiali de a circula cu girofarul, dacă redevine preşedinte

Premierul rus, Vladimir Putin a promis că va anula privilegiile de care se bucură numeroși oficiali la circulația pe drumurile ruse, dacă revine la președinția Rusiei la 4 martie.

Aceste privilegii le permit oficialilor ruși să încalce regulile de circulație elementare, circulând uneori pe contrasens pentru a evita ambuteiajele la Moscova și iritându-i pe ceilalți participanți la trafic.

La o întâlnire electorală, Putin a spus că va reduce „la câteva zeci” numărul celor privilegiați. Astăzi, aproape 890 de oficiali au permis de a circula cu girofarul albastru care le dă dreptul să ignore regulile.

În Irak, miniștrii blocului sunnit au renunțat la boicot și au revenit în guvernul premierului șiit

În Irak, miniștrii blocului sunnit Al-Iraqiyah bloc au renunțat astăzi la boicot și au revenit în guvernul premierului șiit Nuri al-Maliki în încercarea de a întări stabilitatea politică în țară.

Al-Iraqiyah a început boicotul în decembrie în semn de solidaritate cu vice președintele sunnit Tariq al-Hashimi. Ministerul de interne eliberase mandat de arestare pe numele lui Hashimi sub acuzația că ar conduce echipe de asasini. Refugiat în nordul kurd al Irakului, Hashimi a dezmințit acuzațiile.

Criza politică între principalele formațiuni irakiene s-a intensificat după retragerea trupelor americane din Irak în decembrie trecut, trezind îngrijorări că violențele sectare pot reizbucni.

CSM l-a numit pe Mihai Poalelungi membru al Curții Supreme de Justiție

Reprezentantul Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Mihai Poalelungi, a devenit membru al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Suprem al Magistraturii cu 9 voturi pentru și trei împotrivă. După vot CSM a anunțat că-l va propune pe Poalelungi la președinția CSJ.
Într-o primă declarație în noua calitate, Poalelungi s-a angajat să contribuie la schimbarea sistemului judiciar, făcându-l mai „clar” pentru cetățeni.
Poalelungi a mai fost judecător și vicepreședinte la CSJ până în 2008, când a devenit judecător la CEDO.

282 de școli și grădinițe închise din cauza frigului și a ninsorilor abundente

Numărul școlilor și grădinițelor închise din cauza vremii a ajuns la 282 astăzi, odată cu închiderea tuturor școlilor din raionul Briceni. Ieri fuseseră închise școlile și grădinițele din raioanele Râșcani, Ocnița, Glodeni și Dondușeni.
Ministerul educației a anunțat astăzi că din cauza ninsorilor abundente și a drumurilor înzăpezite în raionul Briceni funcționează doar trei grădinițe din oraș.
În 32 de școli din țară, din cauza frigului din clase, durata orelor de studiu a fost redusă la 30-35 de minute.
Ieri, un oficial de la primăria Chișinăului a spus că prezența elevilor la ore în capitală a scăzut cu peste 10% pentru că mulți părinți preferă să-i țină acasă, la căldură.

Săptămâna trecută a fost cea mai rece înregistrată în Moldova în luna februarie în ultimii 20 de ani

Moldpres informează că săptămâna trecută a fost cea mai rece înregistrată în Moldova în luna februarie în ultimii 20 de ani. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura medie a fost săptămâna trecută de -12 până la -16 grade, mai scăzută cu peste zece grade decât temperatura obișnuită pentru această perioadă a anului.
Săptămâna trecută a mai căzut un record: pe data de 2 februarie, temperatura medie zilnică a aerului a fost de - 21,5 grade, cea mai scăzută înregistrată într-o zi din februarie în ultimii 50 de ani.
În privința zilelor următoare, meteorologii au avertizat că gerul se întoarce, în perioada 8-13 februarie, și va afecta mai ales jumătatea de nord a țării.

La București, premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a început consultările pentru formarea noului guvern

La București premierul desemnat al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a început astăzi consultările pentru formarea noului guvern, în urma demisiei de ieri a premierului Emil Boc.
Ungureanu, director al serviciilor de informații externe, fost ministru de externe, are la dispoziție zece zile pentru alcătuirea noului cabinet și aprobarea lui în Parlament.
Surse politice de la București citate de agenția Mediafax spun că mai mulți miniștri din guvernul Boc vor fi păstrați, cum ar fi ministrul de externe Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor europene Leonard Orban și ministrul justiției Cătălin Predoiu, care îndeplinește în prezent și funcția de premier interimar.
Opoziția a salutat demisia premierului Emil Boc, dar susține că ar trebui să demisioneze și președintele Traian Băsescu și să se țină alegeri anticipate.
România are programate alegeri parlamentare la toamnă.

Grevă generală de 24 de ore în Grecia împotriva noilor măsuri de austeritate

În Grecia are loc o grevă generală de 24 de ore, prima de anul acesta, împotriva măsurilor de austeritate luate de guvern pentru evitarea intrării țării în incapacitate de plată. Se relatează că activitățile au fost reduse astăzi semnificativ în școli, ministere, spitale și bănci, iar transportul în comun la Atena funcționează cu întârzieri. Nu se prevede perturbarea traficului aerian.
Pe fondul grevei liderii politici greci vor încerca a treia zi consecutiv să ajungă la un acord privind măsurile noi de austeritate care trebuie luate în schimbul unui al doilea împrumut de salvare în valoare de 130 de miliarde de euro. Creditorii internaționali și guvernul elen au avertizat că fără acest nou credit Grecia ar putea intra în faliment la 20 martie.

O comisie științifică ONU apreciază că impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra sănătății oamenilor a fost relativ mic

Impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra sănătății oamenilor a fost relativ mic, inclusiv grație evacuărilor rapide. Este concluzia unui colectiv științific însărcinat de Națiunile Unite să studieze efectele radiației atomice după avaria de la centrala japoneză, provocată de cutremur și de valul tsunami în urmă cu aproape un an.
Wolfgang Weiss, președintele Comisiei Științifice ONU, a spus că un alt factor care a limitat efectele negative asupra sănătății oamenilor a fost că radiația s-a răspândit mai ales deasupra oceanului, ocoling zonele locuite.

Forțele armate siriene au reluat bombardarea orașului Homs, într-o încercare de a înăbuși revolta opoziției

Se relatează că forțele armate siriene au reluat bombardarea orașului Homs, într-o încercare de a înăbuși revolta opoziției.
Noul atac a început cu câteva ore înaintea sosirii la Damasc a ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-o misiune de mediere. Activiștii sirieni spun că forțele guvernamentale au ucis numai luni aproape 100 de civili, dintre care câteva zeci la Homs.
Aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente.
Vizita la Damasc a ministrului de externe rus vine la puține zile după ce Rusia și China au blocat în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluție în privința Siriei înaintat de occident și de țările arabe.
Proiectul îi cerea președintelui sirian Bashar al-Assad să cedeze puterea și să înceapă tranziția politică. Serghei Lavrov a spus că prin aceste prevederi autorii rezoluției luau partea opoziției siriene în conflictul cu președintele.

Incident violent în orașul Kandahar din sudul Afganistanului

În orașul Kandahar din sudul Afganistanului angajatul unei firme de securitate private și-a ucis trei colegi și doi polițiști. Alți cinci angajați ai firmei de pază au fost răniți în incidentul despre care se relatează că a avut loc luni seară, târziu. Nu sunt cunoscute detalii despre motivul crimei.
La 20 martie, în baza unei decizii a guvernului afgan, toate firmele de securitate private din țară ar urma să-și înceteze activitatea, atribuțiile lor fiind preluate de Forța Afgană de Protecție Publică, o structură de stat.

Președintele statului insulei Maldive și-a dat demisia

Președintele statului insular Maldive din Oceanul Indian și-a dat demisia după săptămâni de proteste împotriva ordinului său de arestare a unui judecător de rang înalt. Președintele Mohamed Nasheed și-a anunțat demisia într-o declarație televizată.
Nasheed și-a atras laude internaționale pentru instaurarea deplină a democrației în Maldive după câștigarea alegerilor din 2008.
Tulburările politice din Maldive, cea mai mică țară din Asia, cu aproximativ 400.000 de locuitori, au trecut în general neobservate de miile de turiști aflați ca în fiecare an în vacanță în insulele deșertice din Oceanul Indian.

Bilanț negativ pentru compania ArcelorMittal din industria oțelului

Cel mai mare producător de oțel din lume, compania ArcelorMittal, a anunțat că în trimestru al patrulea al anului trecut profiturile i-au scăzut cu 22% din cauza dificultăților economiilor din Europa și din alte părți ale lumii. Compania își estimează pierderea netă din ultimele trei luni ale lui 2011 la un miliard de dolari.
Într-o declarație de presă directorul-general și președintele companiei, Lakshmi N. Mittal, a spus că în ciuda nesiguranței privind economiile europene, firma constată o îmbunătățire a climatului față de ultima parte a anului trecut. ArcelorMittal generează 6% din producția globală de oțel.

Guvernul Rusiei promite câte 4 milioane de ruble fiecărui sportiv rus care va câștiga medalia de aur la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra

Guvernul Rusiei a anunțat că va plăti câte 4 milioane de ruble (134.000 de dolari) fiecărui sportiv rus care va câștiga medalia de aur la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. Potrivit unui anunț guvernamental publicat în „Rossiiskaya Gazeta” medaliații cu argint vor primi 2,5 milioane de ruble, iar câștigătorii medaliilor de bronz – 1,7 milioane.
Premiile sunt egale cu cele plătite sportivilor ruși după Olimpiada de la Beijing din 2008.
Unele regiuni din Rusia au anunțat că vor plăti premii suplimentare atleților din zonă medaliați la Londra.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG