Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ţările UE vor expedia ambasadorilor belaruşi din Europa un mesaj de solidaritate cu Suedia

Ţările Uniunii Europene au decis să expedieze tuturor ambasadorilor belaruşi din Europa un mesaj de solidaritate deplină cu Suedia în conflictul diplomatic dintre Stockholm şi Minsk. Şeful comitetului de politică şi securitate al Consiliului Uniunii Europene Olof Skoog a declarat după reuniunea din această seară de la Bruxelles că Uniunea Europeană examinează şi posibilitatea limitării contactelor politice cu Minskul şi sporirea ajutoarelor pentru adepţii belaruşi ai democraţiei. Skoog a precizat că propunerea retragerii tuturor ambasadorilor europeni de la Minsk nu a fost discutată. Scandalul diplomatic dintre Belarus şi Suedia a început după ce pe 4 iulie de la bordul unui mic avion suedez au fost paraşutaţi în apropierea Minskului 800 de ursuleţi de pluş cu pliante ce îndemnau la respectarea dreptului la exprimare. Zilele trecute, Minskul i-a expulzat pe diplomaţii suedezi acreditaţi în Belarus.

Creşterea economică a Rusiei încetineşte, însă este mai mare decât prognozele oficiale

Economia Rusiei a crescut în al doilea trimestru cu 4 la sută, faţă de perioada similară a anului trecut. Serviciul federal de statistică nu a oferit însă şi datele pentru prima jumătate a anului. Creşterea economică în primele trei luni a fost de 4,9 la sută. Potrivit prognozelor oficiale, economia Rusiei ar urma să crească anul acesta cu 3,4 la sută, dar ministrul economiei Andrei Belousov a declarat că rata creşterii ar putea fi de 3,8-4 la sută.

Numărul refugiaţilor din Siria a ajuns la 150 de mii

Numărul sirienilor refugiaţi din ţară din cauza conflictului prelungit dintre opoziţie şi guvernarea preşedintelui Bashar al Assad a ajuns la 150 de mii. Datele au fost anunţate de purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Adrian Edwards. Potrivit lui, cei mai mulţi refugiaţi i-a găzduit Turcia – peste 50 de mii. Zeci de mii de sirieni s-au refugiat şi alte trei ţări vecine – Iordania, Libia şi Irak.

În Siria astăzi au continuat luptele între trupele guvernamentale şi rebeli în oraşul Alep şi împrejurimile capitalei Damasc. Luna trecută reprezentanţi ai armatei au anunţat că i-au făcut pe rebeli să se retragă din Damasc, după săptămâni de lupte înverşunate.

Uniunea Europeană discută dacă să fie închise toate ambasadele ţărilor membre ale UE la Minsk

Uniunea Europeană discută de urgenţă situaţia din Belarus şi urmează să adopte o poziţie comună faţă de expulzarea diplomaţilor Suediei de la Minsk. Autorităţile belaruse i-au expulzat pe ambasadorul suedez şi alţi doi membri ai misiunii diplomatice suedeze, după ce pe 4 iulie de la bordul unui mic avion în apropierea Minskului au fost paraşutaţi 800 de ursuleţi jucării şi voi volante cu îndemnuri la respectarea libertăţii de expresie în Belarus. Şefa politicii externe Catherine Ashton a anunţat că Uniunea Europeană examinează măsuri de răspuns, inclusiv recomandarea de a închide toate ambasadele ţărilor Uniunii Europene la Minsk.

Bilanţul victimelor accidentului de autobuz de la Ungheni a ajuns la 11

Bilanţul victimelor accidentului de autobuz de ieri de la Ungheni a ajuns la 11. Potrivit ProTV, este vorba despre o femeie de 49 de ani care a decedat astăzi la spital. Toţi ceilalţi 39 de oameni răniţi în accidentul de la Morenii noi continuă să se afle la spital, dintre acre 2 în stare gravă.

Mâine vor avea loc funeraliile celor decedaţi, în raionul Ungheni a fost declarată zi de doliu. Guvernul a anunțat că va oferi câte 5000 de lei familiilor îndoliate pentru a acoperi costul înmormântării.

Cauzele accidentului încă nu au fost stabilite. Presa a scris că în autobuzul cu 17 locuri se aflau aproape 50 de oameni şi că vehiculul nu s-a înscris bine într-o curbă, nu a frânat şi s-a răsturnat de pe carosabil.

Guvernul a anunţat programul vizitei la Chişinău a cancelarul german Angela Merkel

Guvernul a făcut public programul cancelarului german Angela Merkel, care va întreprinde o vizită la Chişinău pe 22 august. Potrivit unui comunicat de la guvern, dna Merkel se va întâlni cu premierul Vlad Filat, cu care va ţine o conferinţă de presă comună, va conferi cu preşedintele Nicolae Timofti şi va avea o discuţie cu liderii fracţiunilor parlamentare. De asemenea, cancelarul Germaniei urmează să ţină un discurs în plenul Parlamentului moldovean.

La Chişinău s-a deschis iarmarocul şcolăresc

De astăzi, la Chişinău, în parcul central de lângă Catedrală s-a deschis iarmarocul şcolăresc. Iarmaroace la care părinţii şi elevii vor putea să cumpere cele necesare pentru noul an de şcoală, - de la rechizite, la încălţăminte şi haine, - vor fi deschise în toate cele 5 sectoare ale capitalei. Târgurile şcolăreşti vor funcţiona până pe data de 2 septembrie.

Premierul Vlad Filat crede că Soroca, Ungheni, Orhei şi Cahul ar putea să devină municipii

Premierul Vlad Filat consideră că oraşele Soroca, Ungheni, Orhei şi Cahul ar trebui să aibă statut de municipiu. Într-un interviu cu agenţia Moldpres, primul ministru a spus că eventualele demersuri ale autorităţilor din aceste oraşe vor avea sprijinul guvernului. În opinia lui Vlad Filat, oraşele Soroca, Ungheni, Orhei şi Cahul ar merita să devină municipii atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere social şi economic.

Premierul a făcut declaraţia după ce consilierii comunişti de la Soroca au anunţat că vor ca oraşul lor să fie unul de importanţă republicană. Comentând această decizie, Vlad Filat a amintit că Soroca avusese mai înainte statut de municipiu, dar i-a fost retras de guvernarea comunistă.

Cei 40 de oameni răniți în accidentul de autobuz de la Morenii Noi, soldat cu zece morți, se află în continuare în spital

Toți cei 40 de oameni răniți în accidentul de autobuz de joi de la Morenii Noi, soldat cu zece morți, se află în continuare în spital, iar starea a patru dintre ei este gravă. Potrivit ProTV, medicii se tem mai ales pentru viețile a două femei rănite. Aceeași sursă relatează că 37 de răniți sunt internați la Ungheni, iar trei copii au fost transportați la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău.
Guvernul a anunțat că va oferi câte 5000 de lei familiilor îndoliate pentru a acoperi costul înmormântării.
Cauzele accidentului încă nu au fost stabilite. Presa a scris că în autobuzul cu 17 locuri se aflau aproape 50 de oameni, și că vehiculul nu s-a înscris bine într-o curbă, nu a frânat și s-a răsturnat de pe carosabil.

consilierii din Soroca au votat astăzi propunerea ca orașul să devină muncipiu de importanță republicană

La câteva zile după ce guvernul a promis un statut superior municipiului Bălți, consilierii din Soroca au votat astăzi propunerea ca orașul lor să devină muncipiu de importanță republicană.
Potrivit Publika TV, primărița Elena Botnarenco a amintit că Soroca a fost deja muncipiu în anii 1998-2003 și a spus că o cerere de revenire la acel statut adresată în 2010 autorităților centrale a rămas fără răspuns.
Într-un interviu publicat tot astăzi de agenția Moldpres, premierul Vlad Filat a spus că răspunderea pentru anularea statutului de municipiu al Sorocăi aparține fostei guvernări comuniste și adăugat că atât Soroca, cât și alte orașe ca Ungheni, Cahul și Orhei ar trebui să capete statut de muncipiu.

Astăzi a intrat în vigoare noua lege ucrainiană referitoare la folosirea limbilor minoritare în administrație

Noua lege ucraineană care mărește importanța în administrație a limbilor minoritare, inclusiv rusa și româna, a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea ei în ziarul parlamentului, „Vocea Ucrainei”.
Legea prevede ca limbile minoritare să poată fi folosite în administrație, alături de limba ucraineană, în regiunile unde sunt vorbite de cel puțin 10% din locuitori.
Legea a stârnit dezbateri aprinse în Parlamentul de la Kiev, unde deputații s-au bătut din cauza ei de două ori.
Joi, când a semnat legea, președintele Viktor Ianukovici a promis că la toamnă ea va fi amendată în așa fel încât să nu mai creeze controverse, dar nu a dat detalii.

Procurorii ucraineni au cerut o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru Iuri Luțenko, fostului ministru de interne

Procurorii ucraineni au cerut pedepsirea cu doi ani și jumătate de închisoare a fostului ministru de interne deja întemnițat, Iuri Luțenko. Este al doilea proces al lui Luțenko, care fusese condamnat în februarie la patru ani de închisoare pentru abuz de putere. Acum este acuzat că ar fi ordonat în mod ilegal urmărirea suspecților într-o anchetă privind presupusa otrăvire a fostului președinte Viktor Iușcenko în timpul campaniei electorale din 2004.
Luțenko susține că toate acuzațiile sunt false și că este victima răzbunării politice.

Trei militari americani au fost uciși în Afganistan

Trei militari americani au fost uciși cu focuri de armă de un bărbat purtând uniforma armatei afgane în provincia Helmand din sudul Afganistanului. Un purtător de cuvânt al forței internaționale de securitate condusă de NATO a declarat că este prea devreme ca să se poată spune dacă asasinul era soldat afgan sau militant Taliban infiltrat. Nu este deocamdată clar dacă el a fost ucis, capturat sau a scăpat. Oficialii afgani au spus că victimele atacului făceau parte din forțele speciale și au fost uciși la o ședință joi seară. Potrivit datelor NATO de la începutul anului în Afganistan au avut loc 24 de incidente asemănătoare, soldate cu 28 de morți.

Londra a oferit rebelilor din Siria aproape opt milioane de dolari pentru a-și procura echipamente de comunicație

Ministrul de externe al Marii Britanii a anunțat că Londra a oferit rebelilor din Siria aproape opt milioane de dolari pentru a-și procura echipamente de comunicație și provizii medicale. Într-un articol apărut în „Financial Times”, William Hague a insistat că britanicii nu vor livra opoziției siriene arme și că ajutându-o financiar Londra nu ia partea nimănui „într-un război civil”.
Marea Britanie le-a mai oferit rebelilor sirieni un ajutor „civil” de peste două milioane de dolari și ajutoare umanitare în valoare de 43 de milioane de dolari. „Riscul dezordinii totale este și al vidului de putere este atât de mare, încât trebuie să ne făurim acum relații cu cei care ar putea conduce Siria în viitor”, a explicat astăzi Hague.

Fenomenul „El Nino” pare să fi început, provocând îngrijorare privind rezervele alimentare globale

Meteorologii din Japonia spun că fenomenul cunoscut ca El Nino pare să fi început, provocând îngrijorare privind rezervele alimentare globale, deja afectate de secetă și de scumpire.
El Nino, care apare cu o frecvență de 4 până la 12 ani, constă în creșterea temperaturii suprafeței apei în Pacificul ecuatorial, provocând de obicei secetă în Australia, o parte a Africii, Asia de Sud-Est și India, dar aducând ploi în alte părți ale globului.
În ultimele două luni prețul porumbului a crescut pe piața internațională cu 60% mai ales datorită secetei fără precedent în ultima jumătate de secol din Statele Unite, dar și celei din estul Europei, care a afectat și Republica Moldova.

Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol l-a demis pe antrenorul Milan Milanovic

Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol l-a demis pe antrenorul Milan Milanovic după ce echipa a fost surclasată în turul III preliminar al Ligii Campionilor de către formația croată Dinamo Zagreb.
Împreună cu Milutinovici a fost demis și secundul său, Zvonko Radic. Sheriff a ratat șansa de a avansa înspre grupele celei mai prestigioase competiții a cluburilor după ce a pierdut cu 1-0 pe teren propriu și cu 4-0 în returul de la Zagreb. Echipa din Tiraspol mai poate prinde un loc în Liga Europa.

Curtea de Apel de la Bălți a decis să interzică referendumul de la 9 septembrie

Curtea de Apel de la Bălți a decis la cererea guvernului să interzică referendumul de la 9 septembrie pentru extinderea autonomiei locale, cerut de Consiliul Municipal dominat de comuniști.
În schimb, guvernul a decis la o ședință specială la Bălți, la 1 august, să extindă competențele autorităților de acolo, spunând că repară o nedreptate făcută municipiului în trecut de puterea comunistă.
Ieri, premierul Vlad Filat a creat un grup de lucru care să elaboreze în trei luni Legea despre statutul municipiului și a promis măsuri nespecificate de îmbunătățire a situației sociale și economice din Bălți.

Asociația „Patrioții Moldovei” critică apelul președintelui Timofti la calm și reținere după violențele de la Bălți

Asociația „Patrioții Moldovei”, una din organizatoarele contra-manifestației de duminică de la Bălți, a calificat drept rupt de realitate apelul făcut ieri de președintele Nicolae Timofti în legătură cu posibilele încercări de destabilizare a țării. Un lider al asociației a spus că puterea ar trebui să ia aminte și la presupusa intensificare a militantismului de extremă-dreapta, pro-românesc. Tot ieri, PNL, formațiune cu vederi unioniste, a aplaudat declarația șefului statului, interpretând-o ca o condamnare a anti-românismului. Într-un apel către populație, Timofti spunea ieri că în Moldova există forțe care doresc să abată țara de la integrarea europeană și a sugerat că ele ar fi infuențate din exterior.

Dorin Recean a convocat o ședință de urgență a tuturor factorilor responsabili de siguranța circulației rutiere

Ministrul de interne, Dorin Recean a convocat pentru astăzi o ședință de urgență a tuturor factorilor responsabili de siguranța circulației rutiere, după un nou accident ieri în raionul Ungheni, soldat cu 10 morți și zeci de răniți.
Un autobuz care pleca din satul Morenii Noi către Ungheni, cu 49 de oameni la bord, nu a virat la timp și s-a prăbușit într-un șanț. Printre victime se numără doi copii, primarul satului şi soţia acestuia.
Ministrul Recean a spus la o conferință de presă că de securitatea la trafic este responsabilă nu doar poliția rutieră, ci și autoritățile locale care eliberează autorizații firmelor de transport.

Președintele din Belarus, Aliaxandr Lukașenka, a învinuit diplomația suedeză pentru criza din relațiile bilaterale

Președintele din Belarus, Aliaxandr Lukașenka, a învinuit diplomația suedeză pentru criza din relațiile bilaterale. Vorbind după ce a retras diplomații belaruși de la Stockholm, și după mai veche expulzare a diplomaților suedezi din Minsk, Lukașenka a spus că dacă Suedia nu dorește relații bilaterale, e problema ei.
Criza s-a declanșat după ce o firmă suedeză a parașutat în Belarus ursuleți de pluș purtând pancarte pro-democrație.
Ieri, două jurnaliste beloruse au fost amendate cu câte 360 de dolari pentru că și-au făcut poze cu ursuleți de pluș.
După desantul ursuleților, președintele Alyaksandr Lukashenka și-a concediat doi generali care n-au împiedicat survolul de la 4 iulie și a expulzat ambasadorul suedez.

Un elicopterul rusesc închiriat pentru stingerea incendiilor de pădure s-a prăbușit în Turcia

Cinci persoane, printre care trei pompieri ruși, au murit ieri când elicopterul lor s-a prăbușit în regiunea Mugla din sud-vestul Turciei. Elicopterul rusesc fusese închiriat pentru stingerea incendiilor de pădure și avea echipaj turc și rusesc. Autoritățile turce spun că elicopterul zbura într-o vale adâncă încercând să toarne apă pe o pădure în flăcări din imediata apropiere a unui sat.
Este al doilea incident de anul acesta în care un elicopter de pompieri închiriat de turci din Europa de Est se prăbușește. La sfârșitul lunii aprilie, un elicopter moldovenesc cu pompieri ucraineni care plecau spre Turcia la începutul sezonului cald a căzut în sud-estul României, omorând cinci persoane.

Lakhdar Brahimi l-ar putea înlocui pe demisionarul Kofi Annan în postul de emisar internațional pentru Siria

Diplomați de la ONU spun că fostul ministru de externe al Algeriei, Lakhdar Brahimi, l-ar putea înlocui pe demisionarul Kofi Annan în postul de emisar internațional pentru Siria.
Demisia lui Annan intră în vigoare la 31 august.
Diplomații Națiunilor Unite spun că numirea lui Brahimi ar putea fi anunțată la începutul lunii viitoare, dacă nu refuză postul între timp.
Brahimi a fost emisarul ONU în Afganistan după atacurile teroriste din Statele Unite, din 2001 și în Irak după invazia condusă de Statele Unite în 2003.

La București au ajuns cu avionul aproximativ 200 de romi expulzați din Franța

La București au ajuns cu avionul astăzi aproximativ 200 de romi expulzați din Franța, declarând presei că doresc să se întoarcă acolo cât mai curând.

Poliția franceză a evacuat astăzi două tabere de romi din apropierea orașului Lille. Romii fără acte care au acceptat repatrierea benevol au primit câte 300 de euro de adult și 150 de copil.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls a justificat raidurile spunând că traiul a sute de oameni în condiții insalubre prezenta un pericol pentru sănătatea publică. Un val de expulzări forțate în 2010 sub fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a atras critici ale Uniunii Europene la adresa Franței.

Premierul rus Dmitri Medvedev este îngrijorat de imigrarea masivă a chinezilor

Premierul rus, Dmitri Medvedev și-a exprimat astăzi îngrijorarea în legătură cu imigrarea masivă a chinezilor care se stabilesc în Extremul Orient al Rusiei, spunând că regiunea riscă să treacă sub altă stăpânire.

Medvedev a că ”Orientul Îndepărtat este într-adevăr îndepărtat” și că nu este bine ca acolo să se permită ”formarea unor enclave compuse din cetățeni străini”.

Autoritățile locale și presa relatează să regiunea se confruntă cu o situație demografică delicată la zonele de graniță unde fiecărui locuitor rus îi revin câte 10 chinezi.

Curtea de Apel de la Bălți a interzis referendumul pentru extinderea autonomiei locale la Bălţi

Curtea de Apel de la Bălți a decis astăzi la cererea guvernului să interzică referendumul de la 9 septembrie pentru extinderea autonomiei locale, cerut de Consiliul Municipal dominat de comuniști.

În schimb, guvernul a decis la o ședință specială la Bălți la 1 august să extindă competențele autorităților de acolo, spunând că repară o nedreptate făcută municipiului în trecut de puterea comunistă.

Astăzi premierul Vlad Filat a creat un grup de lucru care să elaboreze în trei luni legea despre statutul municipiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG