Linkuri accesibilitate

Ştiri

Discurs electoral al preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, periclitat de pericolul de furtună

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, își va ține discursul de acceptare a candidaturii la alegerile din noiembrie într-o incintă mai mică decât se prevedea inițial. Din cauza pericolului de furtună, organizatorii Convenției Democrate de la Charlotte, Carolina de Nord, au decis să mute evenimentul de joi de pe stadionul deschis cu 74.000 de locuri într-o sală cu capacitate de numai 20.000 de spectatori.

Reuters relatează că mutarea locului cuvântării i-a dezamăgit pe mulți suporteri ai lui Obama, care nu vor mai avea loc.

Un oficial de campanie al lui Obama a cerut scuze celor care nu vor putea asista la discurs la fața locului și a asigurat că ”nu a fost o decizie politică, ci una legată de siguranța participanților”.

Gazprom a răspuns astăzi lansării unei investigații din partea UE, spunând că respectă întrutotul legile internaționale

Concernul energetic rus Gazprom a răspuns astăzi lansării unei investigații din partea UE spunând că respectă întrutotul toate legile internaționale și naționale, peste tot unde are afaceri.

Declarația vine după ce Comisia Europeană a anunțat marți că va investiga dacă Gazpromul a încălcat legile anti-trust europene prin reținerea unor livrări de gaz, obstrucționarea concurenței și pretinderea de prețuri prea mari de la consumatori în Europa Centrală și de Răsărit.

Țările unde s-ar fi putut petrece asemenea încălcări din partea gigantului energetic rus sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Premierul Vlad Filat se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin la Soci pe 12 septembrie

Kremlinul a anunțat că premierul moldovean Vlad Filat se va întâlni cu președintele Rusiei Vladimir Putin la Soci, pe data de 12 septembrie, urmând să discute cooperarea economică, interacțiunea în cadrul CSI și chestiunea transnistreană.

În apropiata sa vizită în Rusia, Filat mai are programată o întâlnire cu premierul Dmitri Medvedev și participarea la deschiderea Zilelor Culturii Moldovene în Rusia.

În pregătirea vizitei, agenția de stat rusească Itar-Tass a publicat astăzi un interviu cu premierul Filat. El spune printre altele că integrarea europeană a Moldovei nu contravine dezvoltării relațiilor cu CSI și cu Rusia.

„Noi considerăm parteneriatul cu Rusia strategic și ne comportăm ca niște pragmatici. În afară de asta, partenerii occidentali ne îndeamnă la relații bune cu Moscova”, a mai spus Filat, amintind că a discutat în august la Chișinău cu cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit Interfax, pe agenda discuțiilor lui Filat, care va participa și la deschiderea Zilelor Culturii Moldovene în Rusia, se vor afla mai ales chestiuni legate de cooperarea economică, culturală și umanitară, dar și ”interacțiunea în CSI” și conflictul transnistrean.

Guvernul a aprobat ridicarea unui monument al victimelor violențelor din timpul manifestațiilor din aprilie 2009

Guvernul a aprobat astăzi ridicarea unui monument al victimelor violențelor din timpul manifestațiilor din aprilie 2009, care au dus la repetarea alegerilor câștigate de comuniști și la venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană.

Executivul a alocat pentru lucrările de proiectare 277 de mii de lei și a spus că ridicarea monumentului în scuarul din fața Palatului Parlamentului va dura cam opt luni.

Potrivit presei de la Chișinău, autorul proiectului, artistul plastic Tudor Cataraga, ar fi estimat costurile totale la maximum 120.000 de euro.

Premierul Turciei Tayyip Erdogan spune că Siria a devenit un stat terorist care-și masacrează cetățenii

Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a spus că Siria a devenit un stat terorist care-și masacrează cetățenii.

Vorbind la Ankara, liderul turc a spus că masacrele comise de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad au șters diferența dintre practicile teroriștilor și ale puterii de la Damasc. ”Regimul sirian a devenit un stat terorist”, a conchis Erdogan.

Criticile fără precedent de aspre ale liderului turc vin după ce regimul de la Damasc a acuzat Turcia, printre alți vecini, că ar fi răspunzătoare de vărsarea de sânge pentru că ar sprijini forțele antiguvernamentale siriene.

În Belarus începând de diseară minorii nu mai au voie să circule pe stradă neînsoțiți de adulți

Agenția Itar-Tass relatează că în Belarus începând de diseară minorii nu mai au voie să circule pe stradă neînsoțiți de adulți.

Interdicția aprobată de guvernul de la Minsk este valabilă între orele 11 seara și șase dimineața.

Itar-Tass scrie că dacă polițiștii văd pe stradă minori în timpul nopții, trebuie să-i identifice și să înștiințeze părinții, care au un răgaz de 3 ore pentru a-i ridica. Dacă nu se prezintă sau nu pot fi găsiți, minorul va fi dus într-un ”adăpost special”, iar părinții vor fi ulterior ”sancționați sau amendați”. Inițiatorul interdicției, ministerul de interne din Belarus spune că speră ca astfel să prevină crimele comise de minori și cele împotriva minorilor.

Premierul Vlad Filat se va întâlni în Rusia atât cu premierul Dmitri Medvedev, cât și cu președintele Vladimir Putin

Agenția Interfax relatează că premierul Vlad Filat se va întâlni în vizita sa în Rusia, programată pentru perioada 10-12 septembrie, atât cu premierul Dmitry Medvedev, cât și cu președintele Vladimir Putin.

Citând un comunicat al guvernului rus, Interfax scrie că Filat va discuta cu Medvedev la Moscova pe data de 11 septembrie, iar o zi mai târziu îl va vizita pe Putin la reședința de la Sochi.

În pregătirea vizitei, agenția de stat rusească Itar-Tass a publicat astăzi un interviu cu premierul Filat. El spune printre altele că integrarea europeană a Moldovei nu contravine dezvoltării relațiilor cu CSI și cu Rusia.

”Noi considerăm parteneriatul cu Rusia strategic și ne comportăm ca niște pragmatici. În afară de asta, partenerii occidentali ne îndeamnă la relații bune cu Moscova”, a mai spus Filat, amintind că a discutat în august la Chișinău cu cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit Interfax, pe agenda discuțiilor lui Filat, care va participa și la deschiderea Zilelor Culturii Moldovene în Rusia, se vor afla mai ales chestiuni legate de cooperarea economică, culturală și umanitară, dar și ”interacțiunea în CSI” și conflictul transnistrean.

Președintele Nicolae Timofti a respins inițiativa referendumului de aderare a R.Moldova la uniunea eurasiatică

Președintele Nicolae Timofti a respins oficial inițiativa referendumului pentru aderarea țării la structuri economice dominate de Rusia.

Purtătorul de cuvânt prezidențial Vlad Țurcanu a declarat astăzi că inițiativa contravine cursului de integrare europeană al Republicii Moldova. El a amintit că inițiativa social-democrată a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală, care a stabilit că marea majoritate a semnăturilor de sprijin erau false.

În replică, grupul de inițiativă a spus tot astăzi că Nicolae Timofti este un președinte doar al guvernării și nu ține seama de majoritatea moldovenilor, care doresc aderarea la structurile economice din CSI.

Președinția nu a comentat astăzi cererea mai recentă a comuniștilor ca parlamentul să fixeze data unui referendum pe aceeași temă, adică a aderării Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și la Spațiul Economic Eurasiatic.

Platforma civică unionistă „Acțiunea 2012” cere autorităţilor să prevină violenţele la marșul din 16 septembrie din Chișinău

Platforma civică unionistă „Acțiunea 2012” a spus că speră să adune peste 10.000 de oameni la marșul programat pentru 16 septembrie la Chișinău și a cerut autorităților să prevină violențele.

Un purtător de cuvânt al ”Acțiunii 2012”, Constantin Codreanu, a precizat la o conferință de presă că organizația sa a acceptat decizia primăriei ca marșul să nu ajungă în piața Teatrului de Balet și Operă, unde la aceeași dată va avea loc o contramanifestație a forțelor de stânga.

Marșurile unioniste din vară de la Cahul și Bălți s-au soldat cu încăierări între demonstranți și contra-demonstranți.

Tot astăzi unioniștii au anunțat că luna viitoare vor organiza un marș în capitala României.

Președintele Vladimir Putin spune că nu va interveni în cazul membrelor formației „Pussy Riot” condamnate la închisoare pentru că au protestat împotriva lui

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că nu va interveni în cazul membrelor formației „Pussy Riot”, condamnate luna trecută la doi ani de închisoare pentru că au protestat împotriva lui într-o catedrală ortodoxă.

Într-un interviu difuzat de televiziunea guvernamentală „Russia Today”, Putin a spus că este la curent cu situația celor trei tinere, dar nu se va implica în nici un fel. Înaintea condamnării fetelor, liderul rus spusese că pedeapsa nu ar trebui să fie prea aspră.

Într-un interviu publicat zilele trecute de presa germană, una din artistele condamnate a spus că pedeapsa primită de ”Pussy Riot” este o răzbunare din partea lui Putin și a repetat că nici ea, nici colegele ei întemnițate nu au de gând să-i ceară grațierea.

Premierul Vlad Filat va vizita Rusia în perioada 10-12 septembrie, la invitația omologului său Dmitri Medvedev

Premierul Vlad Filat va vizita Federația Rusă în perioada 10-12 septembrie, la invitația premierului rus Dmitri Medvedev, se spune într-un comunicat guvernamental citat de Interfax.

Aceeași sursă precizează că Filat va participa la deschiderea Zilelor Culturii Moldovene în Federația Rusă, iar la 11 septembrie se va întâlni cu omologul său rus.

În comunicat se mai spune că discuțiile se vor concentra asupra cooperării economice, culturale, umanitare și că vor fi semnate mai multe acorduri.

Un tânăr din Chișinău riscă să facă doi ani închisoare pentru că a postat pe internet poze ale prietenei sale minore dezbrăcate

Un tânăr din Chișinău de 23 de ani riscă să facă doi ani de închisoare pentru că a postat pe internet fotografii ale prietenei sale în vârstă de 17 ani, dezbrăcate, făcute cu telefonul mobil.

Procurorul care s-a ocupat de acest caz, Dumitru Purici, a spus că în urma incidentului petrecut la începutul verii au fost deschise dosare penale și administratorilor site-ului care a acceptat să publice fotografiile minorei fără acordul acesteia.

Între timp site-ul respectiv, care avea servere în Moldova, Oldanda și Italia, a fost închis de Serviciul de Informații și Securitate.

Televiziunea unui miliardar georgian devenit liderul opoziției l-a angajat pe fostul moderator de la CNN Larry King într-un post de consilier înaintea alegerilor

Televiziunea unui miliardar georgian devenit liderul opoziției l-a angajat pe fostul moderator de la CNN Larry King într-un post de consilier înaintea alegerilor parlamentare georgiene de luna viitoare.

Într-un comunicat al televiziunii lui Bidzina Ivanișvili, Larry King este citat cu declarația că vrea să contribuie la libertatea presei în Georgia.

Postul TV9 a fost lansat anul aceasta, în încercarea de a contrabalansa dominația televiziunilor georgiene percepute ca pro-guvernamentale.

Jurnalistul american și-a încheiat talk-showul ”Larry King Live” în 2010. Nu există informații despre salariul pe care-l va primi la TV9.

Secretarul-general NATO i-a comunicat președintelui Afganistanului „îngrijorarea profundă” față de atacurile tot mai numeroase ale unor afgani în uniformă împotriva militarilor străini

Secretarul-general NATO i-a comunicat președintelui Afganistanului „îngrijorarea profundă” față de atacurile tot mai numeroase ale unor afgani în uniformă împotriva militarilor străini.
La Bruxelles purtătoarea de cuvânt a alianței, Carmen Romero, a spus că Anders Fogh Rasmussen a discutat problema la telefon cu Hamid Karazai, care l-a asigurat că face tot ce poate pentru prevenirea unor asemenea incidente. De la începutul anului membrii forțelor de securitate afgane au ucis în atacuri-surpriză cel puțin 45 de militari străini, majoritatea americani.

Bill Clinton îl va nominaliza pe actualul preşedinte al SUA Barack Obama drept candidatul democraților la prezidenţialele din noiembrie

Fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, urmează să-l nominalizeze pe actualul președinte Barack Obama drept candidat din partea democraților la alegerile din noiembrie. Nominalizarea va fi făcută în discursul pe care Clinton îl va rosti diseară la Convenția Democrată ținută în statul Carolina de Nord.

Observatorii se așteaptă ca Bill Clinton, ale cărui mandat au coincis cu o decadă de creștere economică puternică, să spună că Obama este liderul cel mai potrivit pentru a readuce țara pe calea creșterii economice.

Convenția Democrată se va încheia joi, când Barack Obama va accepta oficial candidatura la postul de președinte, iar Joe Biden la vicepreședinție.

La conferința anuală a ambasadorilor UE, José Manuel Barroso a numit Moldova printre țările care ar putea încheia anul viitor negocierile pentru un Tratat de asociere la Uniune

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a evidențiat Moldova printre țările Parteneriatului Estic care ar putea încheia anul viitor negocierile pe marginea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană.
Barroso a făcut declarația la Bruxelles în discursul rostit marți la conferința anuală a ambasadorilor Uniunii Europene. El și-a exprimat speranța că mai multe asemenea acorduri vor fi gata de semnare înainte de următorul summit al Parteneriatului Estic de anul viitor la Vilnius.
Președintele Comisiei Europene a amintit că un acordul de asociere cu Ucraina a fost deja negociat, dar a spus că semnarea lui depinde de atașamentul față de valorile europene de care va da dovadă Kievul.

Ana Revenco a fost numită directoare a Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul MI

Guvernul a numit-o astăzi pe activista Ana Revenco în fruntea Centrului pentru combaterea traficului de persoane, structură din cadrul Ministerului de Interne. Ministrul Dorin Recean care a făcut propunerea după ce a anunțat că fostul director, Valeriu Hâncu și-a dat demisia. Ministrul nu a explicat motivele. Ana Revenco a condus până acum organizația neguvernamentală „La Strada", specializată în prevenirea traficului de femei și reabilitarea victimelor traficului.
În cel mai recent raport anual al Departamentului de Stat american despre traficul de ființe umane în lume, guvernul moldovean este lăudat pentru încercările de a combate fenomenul în Moldova, considerată țară de origine. Dar raportul pentru 2011, difuzat în iunie, spune că, în ciuda semnalelor despre complicitatea polițiștilor și altor funcționari de stat și a dosarelor instrumentate de procurori, nimeni nu a fost condamnat pentru trafic sau crime conexe.

Premierul Vlad Filat solicită o lege de interzicere a accesului la fonduri publice din R. Moldova a firmelor offshore

Premierul Vlad Filat a cerut astăzi Ministerului Economiei și celui al Finanțelor să pregătească o lege care ar interzice firmelor offshore să aibă acces la banii publici, să dețină instituții media și bancare în Republica Moldova. La ședința de astăzi a guvernului, primul ministru a spus că asemenea firme nenumite ar avea afaceri „înfloritoare” într-un moment când Republica Moldova caută ajutoare pentru a combate efectele secetei.
De regulă, firmele offshore nu plătesc taxe în țara unde-și desfășoară activitatea, iar proprietarii lor pot rămâne anonimi. Anul trecut s-a speculat că asemenea firme s-ar fi aflat în spatele atacurilor raider împotriva sistemului bancar, dar nimeni nu a fost trimis pe banca acuzaților.

Hillary Clinton a declarat că Statele Unite sunt „dezamăgite” de refuzul Chinei și Rusiei de a sancționa regimul din Siria în Consiliul de Securitate ONU

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton a declarat că Statele Unite sunt „dezamăgite” de refuzul Chinei și Rusiei să li se alăture pentru a sprijini o rezoluție aspră a Consiliului de Securitate ONU față de regimul sirian.
Clinton le-a spus jurnaliștilor miercuri în timpul unei vizite la Beijing că a discutat cu ministrul chinez de externe Yang Jiechi despre „căi adiționale” de presiune pentru oprirea violențelor în Siria.
Oficialul chinez a declarat la rândul său că China „sprijină pe deplin” eforturile de mediere ale emisarului ONU și Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi. China și Rusia s-au opus până acum propunerilor occidentale despre o intervenție mai hotărâtă a comunității internaționale pentru a opri conflictul de 17 luni din Siria.

Cel puțin 19 civili au fost uciși de forțele guvernamentale în Siria în cursul unui puternic bombardament asupra orașului Alep

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune că cel puțin 19 oameni au fost uciși de forțele guvernamentale în ceea ce organizația pro-opoziție a descris drept cel mai intens bombardament la Alep de când bătălia pentru orașul nord-vestic a început cu două luni în urmă. Televiziunea de stat siriană citează pe de altă parte un comandant al armatei cu promisiunea că cel de-al doilea oraș că mărime din Siria va fi recucerit de forțele guvernamentale în 10 zile.
Noul emisarul internațional pentru Siria, Lakhdar Brahimi a declarat marți, în primul său discurs la Adunarea Generală ONU, că bilanțul victimelor războiului civil sirian este „zguduitor” iar pagubele „catastrofale”.

Elveția rămîne cea mai competitivă economie a lumii conform unui raport al Forumului Economic Mondial

Forumul Economic Mondial spune într-un nou raport publicat astăzi că Elveția rămâne cea mai competitivă economie a lumii, dar că alte economii europene și Statele Unite alunecă din nou. Organizația de analiză economică mai spune în studiul său anual despre competitivitate că Grecia a coborât în ultimul an cu șase trepte și a ajuns pe locul 96, mai jos decât Ecuadorul și Mongolia.
Studiul, bazat pe sondaje de opinie și interviuri cu lideri ai businessului, a fost realizat în 144 de țări. Despre Statele Unite studiul spune că sunt lider mondial în inovații, dar competitivitatea a scăzut pentru al patrulea an la rând, aducându-le pe poziția a șaptea în lume.

Vasile Bumacov: Pierderile înregistrate în agricultură ca urmare a secetei sînt evaluate la echivalentul a 210 milioane de dolari

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov a estimat la 2,5 miliarde de lei sau aproape 210 milioane de dolari pierderile provocate în acest an de secetă. Ministrul le-a declarat jurnaliștilor marți că numai sectorul zootehnic ar avea nevoie de ajutoare de un 1 milion de dolari, pentru a se evita sacrificarea animalelor din lipsa furajelor.
Guvernul spune că a cerut ajutoare donatorilor, inclusiv pentru pregătirile de noul an agricol, că va acoperi din surse proprii o parte din cheltuieli și că o altă parte va fi suportată de producătorii agricoli.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, preocupat de evitarea unor confruntări între manifestanți la 16 septembrie

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a anunțat că primăria se va adresa instanței de judecată dacă organizatorii unor manifestații pe 16 septembrie nu vor accepta trasee separate pentru a se evita ciocniri asemănătoare cu cele din august la Bălți. Primarul a spus că violențele nu vor putea fi evitate dacă unioniștii se vor întâlni cu simpatizanții partidelor pro-ruse și se vor amesteca cu toții cu participanții la al treilea eveniment, Festivalul Etniilor.
La 5 august, unioniștii din Acțiunea 2012, care comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, au fost atacați la Bălți. Poliția a deschis câteva dosare penale inclusiv pe numele lui Victor Șelin, liderul social-democraților.

Președintele Traian Băsescu a îndemnat diplomații români să susțină în continuare integrarea europeană a R. Moldova fără o aderare la Nato

Preşedintele României, Traian Băsescu i-a îndemnat marți pe diplomații români să nu pledeze pentru aderarea Republicii Moldova la NATO odată ce Moldova și-a declarat neutralitatea prin Constituție. La o reuniune a ambasadorilor români la București, Traian Băsescu a mai spus că pentru România rămâne o prioritate sprijinirea eforturilor de integrare în Uniunea Europeană ale Moldovei pe care a descris-o drept „singura poveste de succes din Parteneriatul Estic.”
Președintele român a mai spus, în primul său discurs oficial de la revenirea în funcție după eșecul tentativei de demitere, că în chestiunea transnistreană România se va rezuma să susțină poziția Chişinăului.

Gazprom anchetat de Comisia Europeană pentru o posibilă violare a legilor antistrust

Comisia Europeană a început marți o investigație pentru a stabili dacă gigantul rus Gazprom a violat legile antitrust europene, împiedicând concurența în țările Europei Centrale și de Est.
Comisia și-a anunțat marți îngrijorarea că Gazpromul „poate abuza de poziția dominantă pe piața” gazelor din acele țări. Dacă este găsit vinovat, concernul rus poate fi amendat cu până la 10% din cifra de afaceri.
Oficialii europeni suspectează Gazpromul că ar încalcă legislația europeană în trei feluri: ar împiedica livrările nestingherite, ar pune piedici competitorilor și ar aplica prețuri injuste pentru gaze în funcție de fluctuația prețului petrolului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG