Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisie parlamentară va ancheta cazul Sorin Paciu

Parlamentul a votat în unanimitate demiterea procurorului general, Valeriu Zubco, unul din participanţii la vânătoare din decembrie din Pădurea Domnească, soldată cu moartea accidentală, se pare, a omului de afaceri Sorin Paciu.

Totodată a fost aprobată crearea unei comisii care să ancheteze ce s-a întâmplat la vânătoarea din decembrie. Comisia are nouă membri din toate fracţiunile parlamentare: 4 deputaţi comunişti, 3 liberal-democraţi, un democrat şi un liberal şi este condusă de deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi.

Traian Băsescu: un nou apel pentru aderarea la spaţiul Schengen

În cadrul întrevederii anuale cu membri corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut un nou apel ca aderarea României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie să fie discutat „tehnic” pentru că ţara şi-a îndeplinit toate angajamentele.

Cât priveşte relaţiile cu Republica Moldova, preşedintele Băsescu a apreciat progresele făcute spre integrarea europeană şi a declarat, potrivt Hotnews că spera că „Moldova va reuşi să finalizeze negocierile privind acordul de asociere în vara acestui an”.

Parlamentul l-a demis pe procurorul general

Parlamentul a votat în unanimitate demiterea procurorului general, Valeriu Zubco, unul din participanţii la vânătoarea din decembrie din Pădurea Domnească, soldată cu moartea accidentală, se pare, a omului de afaceri Sorin Paciu.

La şedinţa extraordinară a parlamentului, fracțiunea Partidului Liberal Democrat a solicitat demiterea de urgență a procurorului general, Valeriu Zubco, și a tuturor demnitarilor prezenți la vânătoarea din Pădurea Domnească.

Pe de altă parte, comuniştii au cerut demiterea speakerului Marian Lupu şi a vicepreşedintelui parlamentului Vlad Plahotniuc, consideraţi responsabili indirect pentru greşelile comise de Valeriu Zubco.

Leonid Kojara va discuta la Tiraspol cazul Coliban

La Chişinău se află ministrul de externe ucrainean Leonid Kojara, al cărui ţară deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Kojara se va afla marţi la Tiraspol şi a promis că se va interesa de cazul lui Alexandru Coliban, deținut în Transnistria.

Kojara, citat de msiunea OSCE din Moldova, a declarat că una din priorităţile preşedinţiei ucrainene este soluţionarea problemei transnistrene, motiv pentru care a şi ales Moldova ca prima ţară pe care să o viziteze în calitatea de lider temporar al OSCE.

Coaliţia lui Angela Merkel a pierdut alegerile în Saxonia Inferioară

În Germania, în landul Saxonia Inferioară, coaliţia conservatoare a cancelarei Angela Merkel a pierdut alegerile, în favoarea social-democraţilor şi ecologiştilor. Votul de duminică este important pentru că Saxonia Inferioară este al doilea land german ca întindere şi al patrulea ca populaţie. Comentatorii politici cred că este un vot ţi împotriva lui Merkel, care candidează din nou la toamnă pentru un nou mandat. Dar sondajele de opinie arată că pentru moment, la nivel naţional, Angela Merkel este clar favorita în faţa candidatului social-democrat la preşedinţie.

Preşedintele Obama depune oficial jurământul

Preşedintele american Barack Obama a depus oficial jurământul, pentru un al doilea mandat, în faţa Capitolului, sediul legislativului american. Pe lângă vicepremierul Joe Biden, fostul secretar de stat Hillary Clinton şi noul secretar de stat John Kerry, la ceremonie au fost prezenţi zeci de mii de americani.

Alegeri în Israel

În Israel vor avea loc alegeri generale marţi, un vot important pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu. Tema centrală a campaniei a fost extinderea coloniilor evreiești în teritoriile palestiniene, planuri criticate nu numai de autoritatea palestiniană, dar şi de Statele Unite.

Armata afgană a oprit atacul asupra poliţiei din Kabul

În capitala afgană Kabul, armata a pus capăt ciocnirilor violente cu mai mulţi militanţi, care încercaseră să distrugă sediul poliţiei rutiere. Se pare că în atac au fost implicaţi cinci militanţi, care au încercat, printr-un atac sinucigaş să distrugă sediul poliţiei. Trei poliţişti au fost ucişi, 18 civil răniţi, informează autorităţile afgane.

În Armenia a început campania prezidenţială

În Armenia a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din mijlocul lui februarie. În cursă sunt 8 candidaţi, inclusiv actualul preşedinte, Serge Sarkisian, care a declarat, într-un interviu cu Europa Liberă, că speră într-o cursă echilibrată.

Avocatul Iuliei Timoşenko ar putea fi arestat

Principalul avocat al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a anunţat că este anchetat într-un dosar penal şi ar putea fi arestat. Însă Serj Vlasenko a precizat că va continua să o apere pe Iulia Timoşenko. Săptămâna trecută, procuratura generală a anunţat că Timoşenko ar putea fi acuzată şi de punerea la cale, în 1996, a asasinării unui om de afaceri, ceea ce ar putea aduce o pedeapsă de închisoare pe viaţă. Fostul premier execută deja o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru abuz de putere.

Un oraş din Mali ocupat de rebeli a fost eliberat

În Mali, forţele franceze şi cele maliene au pătruns în oraşul Diabaly, ocupat cu o săptămână în urmă de rebelii islamişti. Intervenţia militară franceză a fost lansată pe 11 ianuarie, după ce rebelii islamişti din nordul ţării erau pe punctul de a intra în capitala ţării, Bamako.

Protest PCRM la Parlamentul din Chișinău

Deputaţii comunişti au protestat în şedinţa parlamentului de astăzi cerînd demisia preşedintelui parlamentului Marian Lupu si a prim-vicepreşedintelui Vlad Plahotniuc. Cum preşedintele parlamentului a refuzat să puna acest subiect pe ordinea de zi, comuniştii au întrerupt intervenţiile preşedintelui parlamentului. În şedinta extraordinară a parlşamentului de astăzi urmează să se discute demisia procurorului general Valeriu Zubco.

L.Kojara: Ucraina dorește dinamizarea procesului de pace transnistrean

Ucraina va contribui la dinamizarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”, a declarat ministrul ucrainian de externe Leonid Kojara, la o conferinţă de presă la Chișinău. Kojara se afla în Moldova în calitatea sa de preşedinte în exercițiu al OSCE, iar mâine va vizita Tiraspolul. Următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2 sub preşedintia OSCE a Ucrainei va avea loc în februarie.

Poliția rutieră de la Kabul atacată de talibani

Atacul insurgenţilor asupra clădirii poliției rutiere din Kabul a luat sfîrşit. Potrivit serviciului afgan al Europei Libere, atacul s-a soldat cu uciderea a cinci polițiști și rănirea altor 18, iar la el au participat 5 insurgenţi. Atacul a fost revendicat de talibani.

O sinucidere dubioasă

Mama jurnalistului din Belarus Iury Humeniuc, care a căzut sîmbata de la etajul 9 al unei clădiri în care nu cunoştea pe nimeni, nu departe de locuința se îndoiește că a fost vorba de sinucidere, relatează serviciul belarus al Europei Libere. Humeniuc, în vîrstă de 43 de ani, era corespondent al postului polonez de radio Varşovia şi relatările sale erau critice față de regimul de la Minsk.

A început procesul celor 6 violatori din India

Tatăl tinerei care a murit în urma viololului într-un autobuz din New Delhi a cerut astazi executarea vinovaţilor. Declaraţia a fost făcută în ziua în care a început procesul celor vinovaţi. Este vorba de 5 bărbaţi şi un tînăr de 17 ani. Cei 6 sunt acuzaţi de crimă, viol, răpire, jaf şi se aşteaptă ca procuratura să solicite pedeapsa capitală. Moartea în urma violului în grup a studentei de 23 de ani a generat ample proteste proteste în India.

Cel puţin 48 de oameni uciși în criza ostatecilor din Algeria

Numărul celor uciși în criza ostatecilor de la uzina de gaz din Amenas, Algeria, ar fi de cel puţin 48 de oameni, au anunțat autoritățile algeriene. E vorba în special de lucrători străini, britanici, japonezi, un american, doi români şi cetăţeni ai altor ţări. Nu se știe în continuare nimic de soarta a 20 de ostateci.

L. Razvojaiev a declarat că se teme pentru viata sa în detenţie

Unul din liderii opoziţiei ruse Leonid Razvojaiev întemiţat într-o închisoare din Irkuţk a declarat că se teme pentru viata sa în detenţie. El a spus că este ameninţat în închisoare şi că starea sănătăţii sale se deteriorează. Razvojaiev a fost arestat în octombrie pentru că a participat la un miting neautorizat in Moscova care a degenerat in violenţe. El susţine că autorităţile l-au răpit din Ucraina, l-au adus înapoi în Rusia şi l-au torturat pentru a-și recunoaște vinovăţia.

M.Ghimpu: liberalii vor vota pentru demiterea procurorului general

Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu a declarat Europei Libere că vînatoarea din Pădurea Domneasca a fost legală și că acest caz a fost din păcate speculat politic. Cei care au tăinuit intimplarea, a spus Mihai Ghimpu, vor trebui să răspundă și ca urmare, liberalii vor vota pentru demiterea procurorului general astazi în Parlament. Mihai Ghimpu ne-a mai spus și că liberalii au altă opinie decît cea a vicepreședintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotiuc, de a da acest post opoziției comuniste.

Barack Obama începe oficial al doilea mandat

La Washington are loc ceremonia de inaugurare a celui de-al doilea mandat prezidențai al lui Barack Obama. Sute de mii de persoane sînt aşteptate în faţa Capitolului, sediul legislativului american, unde Obama va ţine discursul inaugural, intitulat „Poporul nostru: viitorul nostru”. La ceremonie vor asista foştii preşedinti Jimmy Carter si Bill Clinton. Preşedintele Obama a depus duminică jurământul pentru al doilea mandat, într-o ceremonie privată la Casa Albă. Vicepreşedintele Joe Binden a depus deja acest jurământ.

Se discută trimiterea de militari români în Mali

Ministrul Apărării din România Mircea Dușa a convocat o reuniune a Consiliului de Planificare a Apărării, care va analiza eventuala participare a acestei țări la operațiunile împotriva islamiștilor din Mali. Concluziile ce vor fi prezentate Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. „Romania își onorează responsabilitatile pe care le are și în cadrul NATO, și în cadrul Uniunii Europene, pe linie de aparare”, a spus ministrul român al apărării.

Numărul victimelor crizei ostatecilor din Algeria a crescut

Oficialităţi algeriene au anunţat că examinind complexul de la Amenas au descoperit noi cadavre, astfel încit se bănuieşte că numărul victimelor recentei crize a ostatecilor din Algeria ar fi de cel puțin 80. Ministrul francez de externe Laurent Fabius a apărat decizia forţelor algeriene de a lua cu asalt complexul după ce militant islamici au luat sute de ostetici, spunînd că situaţia „era de nesuportat”.

Opoziţia siriană a respins propunerea ministrului de externe

Opoziţia siriană a respins propunerea avansată ieri de ministrul de externe al guvernului de la Damasc de a depune armele şi de a începe negocieri cu regimul preşedintelui Bașar al-Assad. Lideri ai opoziţiei au declarat că nu vor intra într-un guvern de la Damasc dacă al-Assad rămâne la putere. Opoziţia din exil încearcă să formeze un guvern alternativ.

Proteste anti-Saakașvili

Sute de oameni au protestat duminică la Tbilisi cerind demisia preşedintelui Mikail Saakaşvili. Potrivit protestatarilor mandatul prezidențial al lui Saakașvili ar trebui să se încheie astazi. Unii dintre protestatari au ameninţat că vor bloca accesul către palatal prezidential. Partidul preşedintelui Mişcarea Naţională a pierdut alegerile din parlamentare din luna octombrie. De atunci, noile autorităţi au declanşat investigaţii şi anchete împotriva demnitari fostei puteri. Lideri occidentali au cerut premierului Bidzina Ivanişvili să nu înceapă acţiuni de răzbunare împotriva opoziţiei. Administraţia prezidenţiale de la Tbilisi susține că mandatul lui Mikail Saakaşvili se încheie în luna octombrie.

Aeroportul de la Londra a anulat peste de 250 de zboruri

Aeroportul internațional Heathrow de la Londra a anulat peste de 250 de zboruri din cauza zăpezii. Conducerea aeropotului a anunţat că va reduce aterizările și decolările cu cel puţin 10%, pentru că nu există loc pentru replanificarea zborurilor care au fost anulate începind de vineri. Aeroportul Gatwick din Londra nu a înregistrat perturbări grave.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG