Linkuri accesibilitate

Ştiri

În România au început lucrările de construcție la baza NATO dela Deveselu

În România au început lucrările de construcție la baza dela Deveselu care va găzdui elemente ale scutului NATO antirachetă. În cadrul unei ceremonii cu această ocazie, adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlatice Alexander Vershbow a spus că punerea temeliei la această bază este un moment istoric. La inaugurare au fost prezenți președintele României Traian Băsescu, și mai multe oficialirăți americane din domeniul apărării. Proiectul scutului NATO anti-rachetă a fost lansat în 2010, urmând ca elemente ale acestui sistem de apărare să fie instalate în estul Europei și în Turcia. Rusia se opune acestui proiect, care e menit să contracareze eventuale atacuri din partea Iranului, spunînd că e o amenințare la propria sa securitate. Statele Unite vor investi 134 de milioane de dolari în baza de la Deveselu.

Întrevedere Iurie Leancă - Evgheni Șevciuc la Landshut, Germania, în 29 octombrie - 1 noiembrie

Premierul Iurie Leancă va avea o întrevedere cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuc cu ocazia unei conferințe privind consolidarea încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, care va avea loc la Landshut, Germania, în 29 octombrie – 1 noiembrie, anunță biroul de presă al guvernului de la Chișinău.

S. Lavrov: măsurile de încredere între Chişinău şi Tiraspol trebuie consolidate

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că pentru demararea negocierilor privind problemele politice ale diferendului transnistrean e nevoie în primul rând de consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Potrivit postului de televiziune Publika TV, Lavrov a făcut această declarație la o ședință a subcomisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internaţională. Lavrov a mai spus că Rusia va continua să caute soluţii pentru problemele ce ţin de comunicarea între cele două maluri ale Nistrului, dar şi să reprezinte interesele propriilor cetăţeni care locuiesc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Marian Lupu ar putea deveni preşedinte al fracţiunii parlamentare PD

Liderul democraţilor Marian Lupu ar putea deveni şi preşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, a anunțat actualul lider al fracţiunii şi preşedintele de onoare al democraţilor Dumitru Diacov, relatează Moldpres. Înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PD care a avut loc luni dimineața, prim-vicepreşedintele democraţilor Vlad Plahotniuc a anunţat că renunţă la mandatul de deputat în favoarea activităţii în cadrul partidului.

Ambasada României în R. Moldova deplînge vandalizarea coroanelor şi coşurilor la Cimitirul Militar din Chişinău

Ambasada României în Republica Moldova deplînge vandalizarea coroanelor şi coşurilor de flori depuse pe 25 octombrie 2013 la Cimitirul Militar din Chişinău, cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Armatei Române. Într-un comunicat al ambasadei se spune, citez„actul huliganic, petrecut în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, reprezintă o gravă încălcare a convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie, a legislaţiei naţionale privind profanarea mormintelor şi a normelor civilizate ce presupun un minim respect faţă de rămăşiţele pămînteşti. Din acest motiv, nici o viziune politică sau identitară nu poate servi despre scuză pentru astfel de acte”, se spune în comunicatul ambasadei române dela Chișinău.

Spania cere explicații despre acuzațiile că NSA a interceptat milioane de convorbiri telefonice ale spaniolilor

Ministerul spaniol de externe a cerut explicații ambasadorului american la Madrid, după ce ziarul „El Mundo” a relatat că Agenția Națională de Securitate a Americii ar fi interceptat 60 de milioane de convorbiri telefonice în Spania în doar o lună de zile. Această informație este ultima dintr-o serie provenită din documentele puse la dispoziție de fostul colaborator al NSA Edward Snowden. Presa internațională a relatat pînă acum că NSA a interceptat milioane de convorbiri telefonice în Franța, și convorbiri ale șefei guvernului german Angela Merkel. „Wall Street Journal” a relatat luni că oficialitățile americane au recunoscut în cele din urmă că NSA a supravegheat convorbirile telefonice ale aproximativ 35 de lideri mondiali. Aceeași publicație spune că Agenția americană ar fi încetat supravegherea electronică a Angelăi Merkel după ce președintele Barack Obama a aflat de ea în luna august.

Giorgi Margvelașvili a cîștigat alegerile prezidențiale din Georgia

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din Georgia arată că Giorgi Margvelașvili, un aliat al premierului Bidzina Ivanișvili, a ieșit învingător. După numărarea aproape în întregime a voturilorl, candidatul coaliției Visul Georgian, aflată la guvernare, a obținut peste 62 de procente. Davit Bakradze, candidatului Mișcării Naționale Unite a președintelui Mihail Ssakașvili, a ieșit pe locul doi cu aproape 22 la sută,iar fosta membră a parlamentului Nino Burdhanadze pe locul trei cu 10 procente. Observatorii electorali OSCE au spus că alegerile au fost transparente.

Emisarul ONU și al Ligii Arabe Lahdar Brahimi a sosit la Damasc

Emisarul ONU și al Ligii Arabe Lahdar Brahimi a sosit la Damasc, în încercarea de a obține sprijin o cconferință internațională de pace menită să pună capăt războiului civil din Siria. Brahimi, care face un turneu regional pentru a promova conferința de pace, numită generic Geneva 2, a sosit la Damasc din Iran. Conferința de la Geneva a fost programată provizoriu pentru luna viitoare. Duminică, 19 grupări islamiste care luptă să-l dea jos pe președintele Bașar al-Asad au dat publicității o declarație în care resping conferința de pace dela Geneva spunînd că negocierile cu regimul de la Damas ar fi o trădare ce trebuie pedepsită. Rusia, principalul aliat internațional al lui Assad, i-a atacat dur pe rebelii sirieni. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că declarația rebelilor e inacceptabilă și a spus că aceste grupări sînt organizații teroriste și extremiste.

Fostul ministru georgian al apărării a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în funcție

Fostul ministru georgian al apărării Bacio Ahalaia a fost condamnat la aproape patru ani de închisoare. Un tribunal de la Tbilisi a spus că Ahalaia, care e unul din aliații președintelui Mihail Saakașvili, se face vinovat de abuz în funcție prin folosirea excesivă a forței în reprimarea unei revolte dintr-o închisoare georgiană în 2006, în care mai mulți deținuți au fost uciși. Ahalaia, care era șeful agenției penitenciarelor din Georgia la vremea respectivă a spus că acuzațiile împotriva sa sînt motivate politic, și că va face recurs împotriva sentinței.

A încetat din viață Tadeusz Mazowiecki, primul premier polonez după căderea comunismului

Primul premier al Poloniei după căderea comunismului Tadeusz Mazowiecki a încetat din viață la vîrsta de 88 de ani. Mazowiecki a fost unul din liderii mișcării Solidaritatea, și una din cele mai importante figuri politice în tranziția țării sale de la comunism la democrație. A fost primul șef de guvern ne-comunist din Europa centrală și de est în 40 de ani. Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a spus despre Tadeusz Mazowiecki că este unul din părinții libertății și independenței Poloniei.

Trei oameni au fost uciși într-o furtună violentă care a lovit Marea Britanie, nordul Franței și Olanda

Trei oameni au fost uciși într-o furtună violentă care a lovit Marea Britanie, nordul Franței și Olanda. 270 de mii de locuințe au fost lăsate fără curent electric de vânturile puternice în sudul Angliei și Țara Galilor. Transporturile feroviare și aeriene au fost oprite, și în mai multe zone au fost emise alerte de inundație. Meteorologii britanici au spus că a fost cea mai puternică furtună care s-a abătut asupra Marii Britanii în ultimele decenii.

Vlad Plahotniuc a renunțat la mandatul de deputat PD

Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a anunţat că renunță de astăzi la mandatul de deputat, dar a promis că va fi „mult mai activ și mai eficient” în partid și în politică în general. Considerat principalul finanțator al PD, Plahotniuc a făcut anunțul la o conferință de presă la sediul partidului. El a mai spus că va începe o campanie în teritoriu înainte de alegerile parlamentare așteptate la anul pentru a nu-i „lăsa pe comuniști să manipuleze” oamenii.
Fostul om de afaceri a intrat deschis în politică în 2009, când a aderat la Partidul Democrat împreună cu fostul spicherul comunist Marian Lupu. Celor doi li se atribuie meritul decisiv în angajarea PD-ului la guvernare, în alianță cu PLDM și PL, după alegerile de la 29 iulie.

Serghei Lavrov: reluarea relațiilor diplomatice cu Tbilisi depinde de georgieni

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că noile autorități georgiene care vor rezulta în urma alegerilor prezidențiale de ieri vor promova politici „prietenoase” față de Rusia. Lavrov a vorbit la o conferință de presă la Moscova în compania omologului său ucrainean, Leonid Kojara. Lavrov a mai spus că reluarea relațiilor diplomatice întrerupte din cauza războiului din 2008 depinde de georgieni.
Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale georgiene arată că ele au fost câștigate covârșitor de candidatul guvernării, Giorgi Margvelașvili, apropiatul premierului Bidzina Ivanișvili. Primul ministru spune că se va retrage din funcție odată ce și rivalul său, președintele Mihail Saakașvlili își încheie mandatul și că va numi un premier nou în următoarele săptămâni.

Fostul ministru georgian al apărării Bacho Akhalaia condamnat la închisoare pentru abuz în funcție

Un tribunal georgian l-a condamnat la aproape patru ani de închisoare pentru „abuz în funcție” pe fostul ministru al apărării Bacho Akhalaia, un aliat al președintelui Mihail Saakașvili.
Akhalaia ar fi folosit „forța excesivă” pe când conducea sistemul penitenciar la înăbușirea unei revolte într-o închisoare, în 2006, când au murit șapte deținuți.
Inculpatul respinge acuzațiile, spune că ar fi motivate politic și că va depune apel. Este pentru prima dată când este condamnat la detenție un aliat al președintelui căruia i se încheie mandatul. Rivalul lui Saakașvili, premierul Bidzina Ivanishvili a spus că și președintele poate fi cercetat penal pentru abuzuri după ce va părăsi funcția luna viitoare.

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite ar fi interceptat peste 60 de milioane de convorbiri telefonice în Spania

Ziarul spaniol „El Mundo" a publicat un document drept dovadă că Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite ar fi interceptat peste 60 de milioane de convorbiri telefonice în Spania într-o singură lună, din decembrie 2012 până în ianuarie 2013.
Ziarul spune că a primit documentul de la fostul angajat al NSA, Edward Snowden. Noul articol urmează relatărilor din presa franceză și germană despre interceptarea convorbirilor în aceste țări, inclusiv cele ale cancelarei germane, Angela Merkel.
În Statele Unite, „Wall Street Journal" scrie astăzi că NSA a oprit spionarea cancelarei Merkel după ce președintele Barack Obama a aflat despre aceste activități datorită unei revizii interne în luna august. Revizia ar mai fi arătat că NSA a interceptat convorbirile telefonice purtate de aproximativ 35 de lideri mondiali.

Fostul prim ministru polonez Tadeusz Mazowiecki a încetat din viață

În Polonia s-a stins din viață primul premier polonez de după căderea comunismului, Tadeusz Mazowiecki. Presa poloneză relatează că Mazowiecki a decedat luni, la vârsta de 86 de ani.
El a devenit prim-ministru în 1989 și a jucat un rol cheie în timpul tranziției poloneze de la comunism la democrație. A fost primul lider non-comunist în Europa centrală și de Est în patru decenii.
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski a spus astăzi la postul național de radio că Mazowiecki a fost „unul din părinții libertății și independenței poloneze”.

Accident de mașină în Piața Tiananmen la Beijing

Presa de stat din China relatează că trei oameni au fost uciși de o mașină care a ieșit de pe carosabil și s-a aprins în Piața Tiananmen de la Beijing. Potrivit agenției Xinhua, 11 pietoni, inclusiv turiști și polițiști au fost răniți în timpul incidentului din fața Pieții Tiananmen. Poliția spune că cei care au decedat să aflau în vehicul.
Cauzele incidentului rămân deocamdată neclare. Întrebată dacă poate fi vorba de un atac terorist, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de externe a spus că nu cunoaște amănunte și nu poate comenta. Piața de la Beijing unde au avut loc și protestele pro-democrație din 1989 este unul din cele mai bine păzite locuri din China.

Vlad Filat, Marian Lupu și Ion Hadârcă afirmă că demonstrația de la 3 noiembrie va fi o dovadă că societatea sprijină cursul de integrare europeană

Liderii partidelor din coaliția de guvernare au spus împreună la un post de televiziune, duminică seara, că demonstrația de masă așteptată la 3 noiembrie la Chișinău va fi o dovadă că integrarea europeană a Moldovei are sprijin larg în societate.
Vorbind la postul Prime, Vlad Filat, Marian Lupu și Ion Hadârcă au mai sugerat că demonstrația n-ar fi ideea liderilor politici, ci ar fi fost cerută de cetățeni pentru a da o replică protestelor antiguvernamentale ale opoziției comuniste.
Cel puțin un lider al PCRM, Marc Tkaciuk a spus că și comuniștii se pregătesc de o nouă demonstrație, tot pe 3 noiembrie.

Giorgi Margvelashvili este pe cale să câștige categoric alegerile prezidențiale din Georgia

Autoritățile electorale din Georgia spun că Giorgi Margvelashvili este pe cale să câștige categoric alegerile prezidențiale.
Potrivit rezultatelor preliminare, candidatul coaliției de guvernare Visul Georgian a obținut duminică aproximativ 63% din voturi.
Margvelashvili l-a învins pe Davit Bakradze, candidatul Mișcării Naționale Unite a președintelui actual, Mihail Saakașvili. Bakradze a obținut 21 de procente. Prezența la urne a fost de 46,6%.

Mii de opozanți azeri au manifestat la Baku împotriva realegerii președintelui Ilham Aliyev

Câteva mii de suporteri ai opoziției azere au participat la o nouă demonstrație duminică la Baku pentru a protesta față de realegerea președintelui Ilham Aliyev la 9 octombrie pentru un al treilea mandat. Liderul protestului, Jamil Hasanli, a spus că rezultatele au fost „frauduloase și nelegitime”.
Învățător de istorie, Hasanli a fost principalul candidat al opoziției, dar a obținut numai 6% din voturi față de cele 85% ale lui Aliyev.

18 persoane ucise în explozia unei mine în Afganistan

Autoritățile afgane spun că cel puțin 18 oameni au fost uciși de explozia unei mine, care a aruncat în aer un minibus cu civili care mergeau la o nuntă în provincia Ghazni din sudul Afganistanului.
Adjunctul guvernatorului local, Muhammad Ali Ahmadi a spus postului de radio Afganistanul Liber că printre victime se numără 14 femei, un copil și trei bărbați.
Asemenea atacuri au fost puse în trecut pe seama talibanilor care sunt foarte activi în provincia sudică.

FIFA a cerut Rusiei noi asigurări despre măsuri de eradicare a manifestărilor de rasism pe stadioane

Federația Internațională de Fotbal, FIFA spune că a cerut Rusiei noi asigurări despre măsurile de eradicare a manifestărilor de rasism din partea suporterilor ruși la meciuri.
Șeful FIFA, Sepp Blatter, a spus că Rusia trebuie să combată asemenea manifestări înainte să găzduiască în 2018 Cupa Mondială. Cel mai recent incident a avut loc miercurea trecută, când căpitanul ivorian al Manchester City, Yaya Toure, a acuzat suporterii CSKA Moscova că ar fi scandat sloganuri rasiste împotriva sa la un meci din Liga Campionilor.

Lou Reed un celebru cîntăreț de rock s-a stins din viață

Unul din cei mai faimoși autori și interpreți de muzică rock, Lou Reed s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani la Southampton, în statul american New York. Agentul său literar, Andrew Wylie, a spus că Reed a decedat duminică din cauza unei boli legate de un transplant de ficat. Băutor înrăit și consumator de droguri timp de mulți ani, Reed a fost operat la ficat anul acesta.
El este cunoscut mai ales pentru înființarea trupei Velvet Underground, despre care se spune că a revoluționat rockul anilor 1960-70, chiar dacă nu a fost un succes comercial.

Un soldat în termen al Armatei Naţionale s-a accidentat mortal cu arma din dotare

Un soldat în termen al Armatei Naţionale s-a accidentat mortal cu arma din dotare, în timpul serviciului de gardă în 27 octombrie. Potrivit Centrului operaţional de comandă al Armatei Naţionale, incidentul a avut loc la unul dintre posturile din Tabera Militară 142. Ostaşului i-a fost acordat imediat primul ajutorl. Acesta a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Militar Central, unde a decedat. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în august 2013. Conform procedurii, identitatea militarului va fi anunţată după informarea familiei, informeaza pagina electronică a ziarului „Timpul”.

30 la sută prezență la vor pînă la orele amiezii în alegerile prezidențiale din Georgia

Prezenta la vot pentru alegerile prezidenţiale din Georgia a fost pina la orele amiezii de peste 30 la suta, potrivit comisiei electorale centrale, mai putin decit la aceasi ora, in alegerile parlamentare de anul trecut. In competiţie sunt 23 de candidați, dar expertii consideră că lupta se va da intre candidatul coaliţiei Visul Georgian al miliardarului premier Bidzina Ivanişvili, Ghiorghi Margvelaşvili , candidatul Miscării Naţionale Unite a preşedintelui Saakaşvili, Davit Bakradze şi de Nino Burdjanadze, cindva o apropiata a preşedintelui Saakaşvili. Pentru a cistiga din primul tur, un candidat trebuie sa obţina peste 50 % din voturile elctoratului. Sectiile de votare se inchid peste 2 ore iar rezultate parţiale vor fi anunţate in cursul noptii. Rapoartele echipelor internaţionale de monitorizare a scrutinului vor fi date publicitatii mine.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG