Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele Nicolae Timofti își apără inițiativa de a tripla salariile magistraților

Președintele Nicolae Timofti și-a apărat inițiativa de a tripla salariile magistraților, spunând că majorarea îi va ajuta să poată „activa cinstit, curat în interesul omului.” Șeful statului i-a vorbit Lilianei Barbăroșie într-un interviu pentru Europa Liberă și postul public de televiziune, Moldova 1. Președintele a declarat, între altele, „Eu consider că statul este în stare să rezolve această problemă. Cum poate un judecător cu 3200 de lei să îşi asigure o viaţă decentă?”
Provenind el însuși din mediul magistraților, președintele Timofti spune că reforma în justiție este prioritatea sa. Mărirea de trei ori a salariilor judecătorilor a fost aprobată de guvern luna aceasta și transmisă pentru examinare parlamentului, care ia decizia finală.

Premierul Nuri al-Maliki declară la Washington că Irakul se reface economic în ciuda violenței și a terorismului

Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a declarat că țara sa se reface economic în ciuda relatărilor despre violență și terorism care au făcut numai anul acesta 7000 de morți, potrivit datelor ONU. Maliki a vorbit astăzi la Institutul pentru Pace de la Washington în timpul unei vizite în care vrea să obțină sprijin militar american. În violențele din Irak au fost uciși tot astăzi 21 de oameni.
Premierul irakian a spus că planurile rețelei al-Qaida de a construi un stat islamic în țara sa au eșuat și că autoritățile ar fi distrus-o de tot, dacă terorismul n-ar fi obținut „o a doua șansă” datorită deteriorării situației în Libia și Siria. Un grup bipartit de senatori americani au criticat săptămâna aceasta guvernul lui Maliki de alimentarea violențelor în Irak.

Numai trei persoane au fost condamnate la închisoare cu executare pentru corupţie între ianuarie 2010 și iunie 2012

Grupul de monitorizare a strategiei anticorupție spune că numai trei persoane au fost condamnate la închisoare cu executare pentru corupţie în primii doi ani jumătate ai strategiei, între ianuarie 2010 și iunie 2012.
Grupul, format din oficiali și activiști ai societății civile, a luat în dezbatere aceste rezultate în așteptarea primului raport al Comisiei Europene care va evalua luna aceasta, între altele, dacă Moldova a combătut suficient de hotărât corupția ca să se califice pentru eliminarea vizelor.
Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru s-a plâns din nou că dosarele instrumentate de procurori s-ar bloca în instanțe. Magistrații dau însă vina pe dosare, care ar fi slab pregătite.

CNI va verifica declarațiile de avere ale lui Vlad Plahotniuc și ale altor șase demnitari

Comisia Naţională de Integritate spune că va verifica declarațiile de avere ale fostului prim-vicepreședinte democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc și altor șase demnitari bănuiți că nu și-ar fi declarat toate proprietățile. Președintele CNI, Anatolie Donciu, a confirmat Europei Libere că aceste controale vor fi făcute în urma unor sesizări ale portalului anticorupție moldovacurată.md. Decizia de azi a CNI de a începe controlul a coincis cu votul Parlamentului de a acceptat cererea lui Vlad Plahotniuc de depunere a mandatului. Liderul democrat a anunțat luni că renunță la deputăție pentru a fi mai activ în partid.

Un portal de știri rus închis prin decizia unui tribunal de la Moscova

Un tribunal de la Moscova a decis ca portalul de știri Rosbalt.ru să fie închis pentru că a publicat înregistrări video conținând cuvinte de ocară față de religie, inclusiv un clip al formației Pussy Riot. Reprezentanții Rosbalt se pregătesc să depună apel. În apărarea lor, ei au spus că au bruiat expresiile ofensatoare și că multe alte pagini de internet sunt lăsate să funcționeze, chiar dacă abundă de limbaj licențios.
O lege intrată în vigoare în luna aprilie prevede amenzi de până la 200 de mii de ruble, aproximativ 6 mii de dolari, pentru folosirea expresiilor obscene în presă.

Evgheni Șevciuk a propus la Landshut separarea regiunii transnistrene de R. Moldova după modelul Cehiei și Slovaciei

Autoritățile moldovene au lăsat fără comentarii deocamdată propunerea „divorțului civilizat și oficializat” între Chișinău și Tiraspol avansată de liderului transnistrean Evgheni Șevciuk, miercuri, în Germania.
Vorbind la reuniunea în formatul 5+2 de la Landshut, Șevciuk a spus că un asemenea divorț recunoscut internațional după modelul despărțirii Cehiei și Slovaciei, Serbiei și Muntenegrului ar fi o soluție care ar avea numai avantaje pentru stabilitatea și pacea între oameni.
Liderul transnistrean a vorbit de față cu delegația moldoveană condusă de premierul Iurie Leancă. Oficialii de la Chișinău au încercat la reuniune să convingă autoritățile transnistrene de beneficiile integrării europene pentru ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul declarației finale a viitorului summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius nu promite în mod clar, la ora actuală, perspectiva aderării la UE

Proiectul declarației finale a așteptatului summit de la 28 și 29 noiembrie la Vilnius arată că Uniunea Europeană va recunoaște din nou „aspirațiile europene” ale unor parteneri estici, dar nu le va promite perspectiva aderării. Proiectul, văzut de corespondentul Europei Libere, este contrar dorințelor unor parteneri ca Moldova, Ucraina sau Georgia și ale membrilor estici ai Uniunii Europene care doresc continuarea extinderii.
Limbajul este asemănător celui din declarația din 2011, cu care s-a încheiat un summit asemănător, la Varșovia. Dar textul final încă este negociat de diplomații europeni și ai celor șase foste republici sovietice, care fac parte din Parteneriatul Estic.

Activiști ucrainieni anti-gay au cerut eliminarea clauzelor de apărare a minorităților sexuale din legea depusă în Parlament

Activiștii ani-gay din Ucraina au cerut la un miting la Kiev să se omită clauzele care apără minoritățile sexuale dintr-o lege convenită cu Uniunea Europeană. Zeci de membri ai Comitetului Părintesc din Ucraina au organizat protestul în fața ambasadei Poloniei de la Kiev, pentru a-i transmite o scrisoare fostului președinte polonez Aleksander Kwasniewski, aflat în vizită.
Legea, asemănătoare celei moldovene, despre asigurarea egalității de șanse a fost introdusă în Parlamentul ucrainean în luna februarie, dar nu a fost supusă votului deocamdată.

Siria și-ar fi distrus toate unitățile de producere a armelor chimice

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice spune că Siria și-a distrus toate unitățile de producere a acestor arme, încadrându-se în termenul limită care expiră la 1 noiembrie.
Într-un document obținut de Reuters se mai spune că Organizația a verificat distrugerea echipamentelor de producere și mixare la 23 de locații. Altele două erau prea periculoase pentru a fi vizitate, dar echipamentele de acolo fuseseră deja evacuate.
Regimul președintelui Bashar al-Assad a recunoscut că are arme chimice și a acceptat să le distrugă până la mijlocul anului viitor, după ce Statele Unite au amenințat Siria cu o intervenție punitivă pentru presupusa ucidere a peste 1400 de oameni într-un atac chimic în luna august.

Pakistanul protestează împotriva acțiunii unui dron american împotriva unor insurgenți islamici

Guvernul Pakistanului și-a exprimat protestul față de un nou atac al unui avion american fără pilot, despre care a spus că a violat suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Atacul ar fi avut loc azi dimineață în provincia Waziristanul de Nord. Serviciul pakistanez al postului nostru, Radio Mashaal, relatează că atacul a ucis trei presupuși insurgenți în orașul Miranshah.
Cu o săptămână în urmă, premierul pakistanez Nawaz Sharif i-a cerut la Washington președintelui american Barack Obama oprirea acestor atacuri cu avioane fără pilot, care ar fi ucis 2160 de militanți islamici și 67 de civili din 2008 încoace.

Deputate din Turcia au apărut în Parlament cu voalul islamic

Patru deputate din Turcia au venit astăzi la ședința Parlamentului cu basmale islamice, pentru prima dată de la anularea unei interdicții îndelungate. Partidul de guvernare AK a anulat la 30 septembrie interdicția portului islamic în instituțiile de stat în cadrul unei reforme constituționale menite să îmbunătățească libertățile democratice.
Premierul Recep Tayyip Erdogan, a cărui soție poartă basma, a lăudat decizia despre care a spus că este „un pas către normalizare”. Apărătorii statului laic critică reformele despre care spun că promovează islamul politic.

Călătoriile interurbane de pasageri din Moldova se scumpesc cu 26 % de la 1 noiembrie

Călătoriile interurbane de pasageri din Moldova se scumpesc cu 26 % de la 1 noiembrie. Transportatorii ceruseră şi obţinuseră iniţial, prin justiţie, o majorare de 52%, pretenţie la care au renunţat în cadrul negocierilor cu ministerul transporturilor.

Şi tot de pe 1 noiembrie, informează agenţia IPN, se va circula cu farurile aprinse şi pe timp de zi. Utilizarea fazei scurte este obligatorie până pe 31 martie, cine nu respectă prevederea poat fi amendat cu 60 de lei.

Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice

Oganizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice informează că Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice. 21 din 23 de astfel de instalaţii au fost inspectate, a precizat organizaţia, citată de agentia Reuter.

În baza unui acord mediat de Statele Unite şi Rusia, Siria s-a angajat să.şi distrugă armele chimice până la mijlocul lui 2014. Aliaţii occidentali susţin că peste o mie de persoane au murit în Siria, ca urmare a unor atacuri cu arme chimice.

Iurie Leancă a invitat oamenii de afaceri din stânga Nistrului să discute despre avantajele acordului de liber-schimb cu UE

Premierul Iurie Leancă a invitat oamenii de afaceri din stânga Nistrului să discute cu Chișinăul despre avantajele viitorului acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a precizat că la întrevedere ar putea lua parte şi „parteneri din Ucraina” şi că problema Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea fi subiectului unui nou subgrup „în cadrul grupurilor de lucru pentru economie şi comerţ”-

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit miercuri în Germania cu liderul de la Tiraspol Evgheni Șeviuk, pe marginea unei conferințe internaționale organizată de OSCE și guvernul german.

Pe de altă parte, tot într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de externe Natalia Gherman a declarat că, citez „ … am negociat şi un aranjament, în conformitate cu care implementarea Zonei de Liber Schimb, în regiunea transnistreană … va începe un pic mai târziu, în comparaţie cu malul drept ...până la 1 ianuarie 2016”.

Eugen Carpov: există tendinţe care ne îngrijorează în zona de securitate

Vice premierul pentru reintegrare Eugen Carpov a admis că în acest moment „există tendinţe care ne îngrijorează” în zona de securitate. Motiv pentru care, premierul Iurie Leancă a propus ieri, la întâlnirea cu liderul de la Tiraspol, organizarea „unui format de monitorizare neutră, internaţională a situaţiei din Zona de Securitate, a … documentelor care reglementează mecanismele, a Comisiei Unificate de Control, a activităţii trupelor de pacificare..”

Natalia Gherman: Moldova are şanse reale de a semna acordul de asociere cu UE până la finele mandatului Comisiei Europene

Republica Moldova are şanse reale de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană până în noiembrie 2014, când se încheie mandatul Comisiei Europene, a declarat ministrul de externe Natalia Gherman într-un interviu pentru Europa Liberă. Acordul urmează să fie parafat luna viitoare, la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic. „ Semnarea Acordului de Asociere va însemna şi punerea lui în aplicare provizorie.” a mai declarat Natalia Gherman.

După reuniunea de la Vilnius, Republica Moldova aşteaptă de asemenea o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de acordarea a vizelor pentru Uniunea Europeană, a mai declarat Natalia Gherman în interviul cu Europa Liberă.

De acest regim liberalizat de acordare a vizelor, a precizat d-na Gherman, vor beneficia toţi cetăţenii „indiferent unde locuiesc” - deci şi cei din regiunea transnistreană - dacă posedă un paşaport biometric moldovenesc.

NSA ar fi pătruns în secret în principalele linii de comunicații Yahoo și Google

Ziarul „Washington Post” relatează că Agenția Națională de Securitate din Statele Unite (NSA) ar fi pătruns în secret în principalele linii de comunicații care unesc centrele de date ale companiilor americane Yahoo și Google din diferite regiuni ale lumii. Ziarul citează documente obținute de la fostul colaborator tehnic NSA Edward Snowden și interviuri cu oficiali americani.

La Naţiunile Unite, un purtător de cuvânt a declarat că a primit asigurări din partea Washingtonului că centrul de comunicaţii ONU nu va fi supravegheat iar Agenţia Naţională de Securitate a respins relatările presei italiene că ar fi urmărit şi Vaticanul.

La Berlin, a avut loc o întâlnire între experţi americani şi germani pentru a încerca să refacă o relaţie de încredere, subminată serios de dezvăluirea ca NSA a urmărit convorbirile pe mobil ale cancelarei Angela Merkel.

Vladimir Putin a condus ieri şedinţa comisiei creată pentru a combate corupţia în rândul oficialităţilor

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a condus ieri şedinţa comisiei creată pentru a combate corupţia în rândul oficialităţilor. Potrivit şefului administraţiei prezidenţiale, Sergei Ivanov, 8 înalţi oficiali au fost demişi după ce le-au fost controlate veniturile. Anul acesta, a continuat Ivanov, peste un milion 500 de mii de funcţionari şi-au depus declaraţiile de venit şi 200 şi-au pierdut ulterior, posturile.

Vladimir Putin conduce topul „Forbes” al celor mai puternici oameni de pe planetă

Președintele Rusiei Vladimir Putin se află în fruntea listei celor mai puternici oameni de pe planetă alcătuit anual de revista americană „Forbes”. Putin l-a depășit în clasamentul de anul acesta pe președintele Statelor Unite Barack Obama, care fusese primul în 2012. Kremlinul nu a vrut să comenteze noul top. Un consilier a spus că pe Putin asemenea lucruri nu-l interesează. Pe locul al treilea în clasamentul „Forbes” se află președintele Chinei, Xi Jinping, urmat de Papa Francisc și cancelarul Germaniei Angela Merkel. Liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Khamenei, este pe locul 23, iar premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, pe locul 53.

Barack Obama şi-a asumat responsabilitatea pentru lipsa de acces pe internet la noua asigurare de sănătate

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a asumat responsabilitatea pentru faptul că portalul de internet al guvernului, care trebuie să permită accesul la noua asigurare obligatorie de sănătate, nu funcţionează cum trebuie. Milioane de americani se plâng că nu pot obţine informaţiile dorite şi nu pot încheia o poliţă de asigurare. Până la reforma cunoscută sub numele de Obamacare, America era ţara cu cel mai înalt nivel de industrializare dar fără o asigurare medicală naţională.

JM Barroso avertizează împotriva naționalismului în campania electorală pentru Parlamentul European

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat că „naţionalismul, protecţionismul şi xenofobia” ar putea domina campania electorală în vederea alegerile pentru Parlamentul European din mai, anul viitor. Motiv pentru care Barros a apelat la partidele moderate, de dreapta sau stânga, să pledeze pentru valorile europene şi să facă o campanie electorală eficientă pentru asigura şi un viitor Parlament european echilibrat.

Guvernul israelian a aprobat un controversat plan de colonizare a estului Ierusalimului

La câteva ore după ce Israelul a eliberat 26 de deţinuţi palestinieni, guvernul a anunţat că a aprobat un controversat plan de colonizare a estului Ierusalimului - partea din oraş care ar urma să fie capitala unui viitor stat palestinian. Este vorba de 1.500 de noi aşezări, concetrare în jurul unui sit arheologic din apropiere de Oraşul Vechi.

Autoritatea palestiniană a protestat imediat, afirmând că decizia guvernului izraelian subminează procesul de pace.

Jurnal.md: un profesor din Iași a fost agresat verbal de doi tineri rusofoni la Bălți

Jurnal.md relatează că un profesor din Iași, România, a fost agresat verbal de doi tineri rusofoni la Bălți în timp ce preda. Incidentul a avut loc ieri în aula Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Jurnal.md nu dă numele profesorului, spunând doar că el face naveta între Iași și Bălți și are 32 de ani. Aceeași sursă spune că profesorul a fost înjurat de cei doi agresori tineri, despre care studenții prezenți în sală spun că erau beți, iar universitatea spune că nu erau studenții ei. Incidentul a fost aplanat de poliția alertată de studenți. Potrivit Jurnal.md poliția a declanșat o anchetă, iar agresorii ar putea fi trimiși în judecată pentru huliganism.

Washington Post: Google şi Yahoo sunt monitorizate de serviciile secrete americane

Ziarul „Washington Post” relatează că Agenția Națională de Securitate din Statele Unite (NSA) a pătruns în secret în principalele linii de comunicații care unesc centrele de date ale companiilor americane Yahoo și Google din diferite regiuni ale lumii. Ziarul citează documente obținute de la fostul colaborator tehnic NSA Edward Snowden și interviuri cu oficiali americani. „Washington Post” scrie că NSA și Casa Albă au refuzat să comenteze informațiile. Potrivit agenției AP, companiile Yahoo și Google s-au declarat îngrijorate de dezvăluirile din „Washington Post”, spunând că nu au avut cunoștință că ar fi supravegheate de autoritățile americane.

Două atentate teroriste dejucate în Tunisia

Un atentator sinucigaș cu bombă și un adolescent cărând un rucsac cu explozivi au atacat două destinații turistice din Tunisia. În explozia sinucigașă produsă la Sousse a murit doar atentatorul. Paza hotelului Riadh Palm l-a împiedicat să intre în clădire fugărindu-l apoi până pe plajă, unde s-a produs explozia. Al doilea atac, dejucat, a avut loc la Monastir, unde un tânăr a urmărit turiștii într-un mausoleu purtând în spate un rucsac plin cu TNT. Garda prezidențială care păzește mausoleul l-a dezarmat și arestat la timp. Ministerul turismului din Tunisia a dat asigurări că situația din stațiunile maritime ale țării este „sub control”. Mai multe guverne, inclusiv al Rusiei, și-au avertizat cetățenii din Tunisia să fie vigilenți și să evite adunările publice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG