Linkuri accesibilitate

Ştiri

Politicianul ultranaționalist Avigdor Lieberman a fost numit din nou ministru de externe al Israelului

Guvernul Israelului l-a restabilit pe politicianul ultranaționalist, Avigdor Lieberman în funcția de ministru de externe la aproape un an de la demisia acestuia din cauza unui proces de corupție. Restabilirea în funcție urmează achitării lui Lieberman săptămâna aceasta. El urmează să depună jurământul luni.
În vârstă de 55 de ani, politicianul născut la Chișinău fusese acuzat de abuz la numirea diplomatului Zeev Ben Aryeh ambasador în Letonia. Lieberman conduce partidul Israel Beiteinu, care este aliat la guvernare cu partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu.

Un satelit al Agenției Spațiale Europene se va prăbuși pe Terra în cursul acestei nopți



Agenția Spațială Europeană spune că unul din sateliții ei de cercetare rămas fără combustibil se va prăbuși cel mai probabil în ocean sau în una din regiunile polare în cursul acestei nopți.

Agenția a mai spus astăzi că satelitul se va dezintegra în cea mai mare parte în timpul căderii și că numai câteva bucăți de maxim 90 de kilograme pot ajunge la suprafața Pământului.

Riscul statistic pentru oameni este minim. Satelitul pe orbită joasă a fost lansat în 2009 pentru a monitoriza variațiile gravitației și nivelului oceanului. A funcționat o perioadă de două ori mai îndelungată decât cea minimă planificată și a terminat combustibilul la 21 octombrie.

William Hague: se poate ajunge la un acord de limitare a programului nuclear iranian

Ministrul de externe britanic William Hague a declarat că un acord cu Iranul pentru limitarea programului său nuclear al acestuia poate fi atins.

Vorbind astăzi la BBC, la o zi de la încheierea negocierilor de trei zile de la Geneva între puterile internaționale și Iran, oficialul britanic a spus că momentul favorabil trebuie folosit pentru că „un acord este pe masă și poate fi încheiat”.

Miniștrii de externe din Statele Unite, Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie au discutat la Geneva cu cel al Iranului pe marginea unui acord care ar limita controversatul program nuclear iranian, în schimbul relaxării unor sancțiuni internaționale.

William Hague a spus că cele mai dificile negocieri încă nu au început, dar că există șanse bune să se ajungă la o înțelegere în câteva săptămâni. Președintele Iranului, Hassan Rohani a declarat între timp în parlamentul de la Teheran că țara sa nu va renunța la drepturile nucleare, inclusiv de a îmbogăți uraniu.

Bogdan Aurescu: România dorește ca Moldova să parafeze acordul de asociere cu UE la Vilnius

Obiectivul principal pentru România la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este parafarea acordului de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat din externele de la București Bogdan Aurescu. Vorbind la Cluj la o conferință la facultatea de studii europene a Universității Babes-Bolyai, Aurescu a spus că parafarea acordului care prevede și zona de liber schimb, semnarea lui în 2014 și ratificarea de către actualul parlament moldovean sunt pași necesari pentru „ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european". Autoritățile de la Chișinău și-au propus același calendar.

Hassan Rohani: Iranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului

Președintele Iranului Hassan Rohani a declarat că țara sa nu va renunța la drepturile nucleare inclusiv de a îmbogăți uraniu.

Rohani a vorbit în parlamentul de la Teheran astăzi, la o zi după încheierea fără rezultat a negocierilor de trei zile cu puterile internaționale la Geneva.

Miniștrii de externe din Statele Unite, Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie nu au putut ajunge la o înțelegere cu cel al Iranului pentru limitarea controversatului program nuclear iranian, în schimbul relaxării unor sancțiuni internaționale. Secretarul de stat american, John Kerry a spus că la convorbirile de la Geneva s-au făcut progrese, dar a avertizat Iranul că fereastra diplomatică deschisă acum nu va rămâne așa la nesfârșit.

E posibil ca 10.000 de oameni să fi fost uciși de tafunul Haiyan în Filipine

Autoritățile din Filipine estimează că numărul persoanelor ucise în urma taifunului Haiyan ar putea ajunge la 10.000 într-o singură regiune afectată.

Agențiile de știri îl citează pe polițistul filipinez Elmer Soria cu declarația că numărul mare de victime este sugerat de informațiile primite din insula centrală Leyte, unde mulți oameni au murit înecați sau striviți de clădirile prăbușite.

Guvernul central din Filipine nu a confirmat estimarea. În insula Samar, autoritățile au confirmat moartea a 300 de oameni și dispariția a 2000. Taifunul Haiyan, unul din cele mai puternice înregistrate vreodată a lovit Filipinele vineri, aducând valuri de 5-6 metri.

Ambasadorul american la Moscova Michael McFaul a dezmințit că ar demisiona

Ambasadorul american la Moscova Michael McFaul a dezmințit relatările presei ruse că ar planifica să-și dea demisia.

Răspunzând unei solicitări a Europei Libere, McFaul a scris pe pagina sa de Twitter că rămâne „neclintit” la Moscova.

Ambasadorul McFaul a fost confirmat în funcție în decembrie 2011.

Două persoane ucise la Riad la un protest al muncitorilor străini din Arabia Saudită

Două persoane au fost ucise sâmbătă noaptea în timpul unei altercații a forțelor de securitate cu muncitori străini care protestau în capitala Arabiei Saudite Riad.

Agenția SPA relatează că poliția a arestat peste 560 de oameni care s-au baricadat într-o suburbie săracă a Riyadhului.

Purtătorul de cuvânt al poliției din capitala saudită, generalul de brigadă Nasser al-Qahtani a declarat că ciocnirile au avut loc în timpul operațiunii împotriva străinilor fără acte începută săptămâna trecută.

La Geneva au continuat convorbirile internaționale asupra programului nuclear iranian

Reprezentanții puterilor internaționale și Iranul participă la a treia zi de convorbiri la Geneva în privința controversatului program nuclear iranian.

Miniștrii de externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China au zburat la Geneva pentru a asigura o înțelegere cu ministrul iranian de externe pentru limitarea programului nuclear, în schimbul relaxării unor sancțiuni internaționale.

Diplomații implicați în negocierile în diverse formate spun că numeroase divergențe încă rămân și că ajungerea la o înțelegere astăzi este improbabilă. Ministrul iranian Javad Zarif a declarat că mai rămân multe de făcut până la un acord.

Conducerea comuniștilor chinezi discută reformele economice

Liderii Partidului Comunist al Chinei au început o conferință de patru zile la Beijing despre reformele de revigorare a economiei care încetinește după trei decenii de creștere vertiginoasă.

Guvernul Chinei a introdus o serie de reforme temporare, dar plenara Comitetul Central urmează să aprobe o abordare mai cuprinzătoare.

Agenția de știri Xinhua citează un lider de partid spunând că pachetul de reforme va fi ”larg, puternic și fără precedent”. Un document difuzat de un centru de cercetări guvernamental înainte de conferință propune admiterea inițiativei private în domenii controlate de stat ca energia și căile ferate. Conferința mai ia în discuție reforme funciare și agricole.

Taifunul Haiyan a ucis cel puțin 138 de oameni în Filipine

Una din cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată a făcut numeroase victime în Filipine.

Taifunul Haiyan cu viteză a vântului de 315 kilometri pe oră a lovit vineri insulele Leyte și Samar, aducând valuri de 3 metri înălțime.

Autoritățile au confirmat deocamdată 138 de morți, dar bilanțul crește. Crucea Roșie a estimat numărul victimelor la cel puțin 1200. Peste 800.000 de oameni au fost trimiși în adăposturi speciale. Furtuna se îndreaptă acum către Vietnam, urmând să ajungă vineri, dar să slăbească pe drum.

Vizită neașteptată a lui Viktor Ianukovici la Moscova

Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici se află într-o vizită neașteptată la Moscova pentru convorbiri cu omologul său rus Vladimir Putin.

Este a treia întâlnire a lui Ianukovici cu Putin în mai puțin de două săptămâni, site-ul președintelui ucrainean spunând că pe agendă se află chestiuni comerciale și economice.

Convorbirile au loc înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius de pe 28 și 29 noiembrie, când Ucraina spune că ar vrea să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia se opune, îndemnând Ucraina să se alăture în schimb Uniunii Vamale estice pe care o construiește cu Kazahstanul, Belarusul și alte foste republici sovietice. Rusia a convins deja un partener estic al Uniunii Europene, Armenia, să nu parafeze acordul de asociere la Vilnius și să se îndrepte către Uniunea Vamală.

S. Șoigu: Moscova consideră neîntemeiată extinderea NATO în direcția granițelor Rusiei

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că principalele amenințări la adresa securității Rusiei sunt terorismul internațional, instabilitatea care poate urma retragerii trupelor internaționale din Afganistan la sfârșitul lui 2014 și extinderea NATO. Șoigu a făcut declarațiile într-un interviu difuzat de televiziunea Rossia 1. El a spus că Moscova consideră „absolut neîntemeiată” extinderea NATO „în direcția granițelor” Rusiei. Oficialul s-a mai plâns că NATO nu ține cont de cererile Rusiei.

Eric Rubin: locul Republicii Moldova este în spaţiul european şi în cel transatlantic

Locul Republicii Moldova este în spaţiul european şi în cel transatlantic, a afirmat asistentul adjunct al secretarului de stat american Eric Rubin, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedintele Moldovei Nicolae Timofti. Rubin a mai spus că Washingtonul susţine apropierea Republicii Moldova de Occident. adjunctul secretarului de stat a adăugat că dacă Rusia va supune Moldova la presiuni politice, Statele Unite sînt dispuse să acorde mai multă susţinere Chişinăului, inclusiv de ordin financiar. Eric Rubin a salutat de asemenea decizia autorităţilor de la Chişinău de a furniza trupe pentru misiunea de menținere a păcii în Kosovo. Președintele Nicolae Timofti a spus că Moldova apreciează orice semnal de încurajare, citez: „din partea prietenilor noștri americani” în această perioadă determiantă pentru viitorul european al Moldovei.

Parlamentului Ucrainei nu a adoptat legea pentru trimiterea Iuliei Timoșenko la tratament în Germania

La Kiev a eșuat o nouă tentativă a Parlamentului Ucrainei de a adopta legea pentru trimiterea Iuliei Timoșenko la tratament în Germania fără de care Kievul nu va putea semna la sfârșitul lunii la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Opoziția care o sprijină pe Timoșenko și rivalii ei din Partidului Regiunilor al președintelui Viktor Ianukovici n-au reușit să se înțeleagă vineri, în ciuda presiunilor exercitate de emisarii europeni, Aleksander Kwasniewski și Pat Cocs, care le-au acordat un termen limită, până miercurea viitoare.

Uniunea Europeană spune că întemnițarea Iuliei Timoșenco pentru șapte ani sub acuzația de abuzuri comise pe când conducea guvernul este motivată politic și reprezintă un exemplu al justiției selective care trebuie eliminată înainte de Vilnius.

O nouă rundă de convorbiri internaționale cu Iranul la Geneva a intrat astăzi în a treia zi

O nouă rundă de convorbiri internaționale cu Iranul la Geneva a intrat astăzi în a treia zi, depășind calendarul inițial de două zile.

Convorbirilor care vizează posibila limitare a programului nuclear iranian, în schimbul relaxării unor sancțiuni internaționale li s-a alăturat vineri secretarul de stat american, John Kerry în încercarea să asigure ajungerea la o înțelegere. Astăzi, la negocieri va lua parte și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Ministrul iranian de externe, Javad Zarif a declarat că întâlnirea pe care a avut-o vineri cu Kerry și cu șefa politicii externe și de securitate europene Catherine Ashton a fost productivă, dar că mai rămân multe de făcut până la un acord.

Dialog ruso-olandez pentru aplanarea tensiunilor bilaterale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și cel olandez Frans Timmermans au purtat convorbiri pentru aplanarea tensiunilor bilaterale iscate chiar în „anul prieteniei” dintre cele două țări, care marchează 400 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Convorbirile de vineri în cadrul vizitei la Moscova a regelui olandez Willem-Alexander au vizat în primul rând procesul intentat Rusiei de Olanda pentru arestarea unui vas și a doi cetățeni olandezi, implicați în protestul Green Peace din septembrie față de exploatarea petrolului arctic.

Rusia a acuzat vineri Olanda că este responsabilă de protestul la o instalație petrolieră a Gazpromului din Marea Barents pentru că cei 30 de protestatari arestați au ajuns la fața locului cu un vas olandez. Olanda cere eliberarea tuturor, spunând că arestul este o măsură exagerată.

Un nou stat american, Hawai, este pe cale să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex

Un nou stat american, Hawai, este pe cale să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex.

Legea a fost votată vineri de Camera Reprezentanților a statului insular din Pacific și urmează să fie adoptată de Senat săptămâna viitoare.

Guvernatorul Neil Abercombie a spus că va promulga legea neîntârziat. Când o va face, Hawai va fi al 15 sau al 16 stat american care aprobă căsătoriile de același sex, depinzând de viteza cu care o lege asemănătoare va fi promulgată în statul nordic Illinois.

CEDO a validat acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a validat acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit paginii de internet a externelor de la București decizia CEDO are putere executorie și se aplică imediat. Aplicarea acesteia va fi supravegheată de Comitetul Miniştrilor de la Consiliului Europei. Operatorii de cablu din Moldova vor prelua, în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR, programele TVR dedicate Republicii Moldova.

Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării va decide dacă este sau nu necesară aplicarea de sancţiuni

Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării va decide dacă este sau nu necesară aplicarea sancţiunilor în cazurile de discriminare sau dacă este suficientă doar formularea de recomandări. IPN o citează pe preşedinta consiliului Oxana Gumennaia cu declarația că dacă va fi nevoie de aplicarea de sancţiuni, se va propune modificarea legislaţiei pentru a da consiliului aceste competenţe. În cele cinci luni de când și-a început activitatea Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării a fost sesizat în 16 cazuri de discriminare, între altele pe criteriu de limbă, etnie, dizabilitate și altele.

Întrevedere John Kerry - Biniamin Netaniahu la Ierusalim

Secretarul de stat american John Kerry s-a întîlnit cu premierul israelian Biniamin Netaniahu la Ierusalim, înainte de a se alătura discuțiilor de la Geneva legate de programul nuclear al Iranului. Întîlnirea Kerry - Netaniahu, a treia în două zile, survine după ce șeful guvenrnului israelian a afirmat că o posibilă înțelegere cu Iranul ar fi o „greșeală istorică. Joi, Casa Albă a anunțat că cele șase puteri ar putea relaxa unele din sacnțiunile impuse Iranului dacă acesta își încetinește programului nuclear. Înainte de a se întîlni vineri cu John Kerry, Biniamin Netaniahu a spus presei că Israelul respinge ferm ceea ce el a numit „înțelegere foarte proastă”.

Standard & Poor's a redus ratingul de creditare al Franței de la AA+ la AA

Standard & Poor's a redus ratingul de creditare al Franței de la AA+ la AA. Agenția internațională de rating a spus vineri că Franța va avea dificultăți cu reducerea deficitului să public, cu reducerea șomajului (acum de 10 la sută), și cu aplicarea reformelor necesare pentru a-și face economia mai competitivă. Ministerul francez de finanșe Pierre Moscovici a criticat pe de altă parte „judecățile inexacte” ale celor de la Standard & Poor's, și a spus că ratingul de creditare al Franței este unul din cele mai înalte în Uniunea Europeană și în lume. Franța e a doua ca mărime economie din zona euro, după Germania, și această ultimă reduce a ratingului de creditare survine în timp ce zona euro se luptă să-și revină din crixa financiară.

Sondaj: antisemitismul este în continuare răspîndit în UE, în ciuda eforturilor de a-l combate

O cincime din respondenții evrei ai unui sondaj european spun că au avut de înfruntat în ultimul an insulte anti-semite, hărțuiri sau atacuri fizice. Sondajul, făcut de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene de la Viena, a fost dat publicității vineri în ajunul aniversării a 75 de ani de la pogromurile anti-evreiești din Germania. La sondaj au răspuns online 5.800 de evrei din Belgia, Marea Britanie, Germania, Franța, Ungaria, Italia, Letonia și Suedia, cele opt țări în care se estimează că trăiesc aproximativ 90 la sută din evreii din Uniunea Europeană. Potrivit autorilor sondajului, acesta arată că antisemitismul este în continuare răspîndit în UE, în ciuda eforturilor țărilor membre de a-l combate.

Serbia a anunțat că va extrăda un cetățean rus acuzat pentru mai multe crime

Serbia a anunțat că va extrăda un cetățean rus acuzat pentru mai multe crime. Ilia Goriacev a fost arestat în Serbia la cererea autorităților ruse la începutul anului. El fusese condamnat în absență pentru asasinarea udecătorului Eduard Ciuvașov de la tribunalul orășenesc din Moscova în aprilie 2010, și a avocatului Stanislav Markelov în ianuarie 2009. Goriacev este de asemenea bănuit de uciderea a trei activiști antifasciști și a patru cetățeni din Caucaz, între care se afla campionul de box Muslim Abdulaev.

Doi polițiști din Kazahstan au fost condamnați la trei ani de închisoare pentru tortură

Doi polițiști din regiunea Aqmola, Kazahstan, au fost condamnați la trei ani de închisoare pentru tortură. Un tribunal din districtul Astrahan i-a găsit vinovați de torturarea unui fermier obligat să recunoască furtul unor vite. Kazahstanul este deseori criticat pentru folosirea forței de către polițiști de către organizațiile interne și internaționale pentru drepturile omului. Judecarea unor polițiști pentru tortură și alte încălcări ale drepturilor omului este un caz rar în Kazahstan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG