Linkuri accesibilitate

Ştiri

Consultări Carpov-Ştanski la Tiraspol

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov și negociatoarea transnistreană Nina Ștanski s-au întâlnit astăzi la Tiraspol în pregătirile de o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 așteptată în ultima săptămână a lui noiembrie la Kiev.

Oficialul moldovean a declarat Europei Libere că agenda convorbirilor de la Kiev încă este în curs de elaborare.

Un comunicat al Biroului pentru Reintegrare spune că la convorbirile de astăzi, partea transnistreană și reprezentanții formatului 5+2 au salutat decizia Chișinăului de a elimina o amendă care putea fi aplicată locuitorilor din stânga Nistrului care nu au acte moldovenești.

China, Rusia, Arabia Saudită, Vietnamul și Cuba au obținut locuri în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

China, Rusia, Arabia Saudită, Vietnamul și Cuba au obținut locuri în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în ciuda criticilor că ar încălca aceste drepturi frecvent.

Cele cinci fac parte dintr-un număr de țări noi cărora le-au fost alocate astăzi locuri în Consiliul cu 47 de membri, prin votul Adunării Generale ONU.

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a criticat votul, spunând că noile membre enumerate ar putea împiedica activitatea apărătorilor drepturilor omului. China, Rusia, Arabia Saudită și Vietnamul au refuzat în trecut să primească chiar și anchetatori ONU pentru investigarea unor abuzuri.

Ministrul economiei așteaptă încasări de 1,4 miliarde de lei din privatizările din toamna aceasta

Ministrul economiei spune că așteaptă din privatizările planificate toamna aceasta încasări de 1,4 miliarde de lei, sumă echivalentă cu aproximativ 7 la sută din veniturile bugetare.

Viceministrul Dumitru Godoroja a făcut declarația la o prezentare publică la Chișinău a principalelor întreprinderi scoase la privatizare prin concurs investițional sau licitație.

Printre cele 190 de societăţi vizate, cea mai valoroasă este întreprinderea „Vibropribor” pe care autoritățile nu o pot vinde de câțiva ani.

Iulia Timoşenko cere UE să semneze acordul de asociere cu Ucraina

Fosta șefă a guvernului ucrainean, Iulia Timoșenko l-a acuzat într-o scrisoare trimisă din detenție pe președintele Viktor Ianukovici de aplicarea unor lovituri mortale speranțelor Ucrainei de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană la sfârșitul lunii la Vilnius.

Declarația a fost dată citirii la Kiev de fiica Iuliei Timoșenko, Evhenia la o zi de la interogarea la procuratură luni a avocatului Serhiy Vlasenko. El este acuzat că și-ar fi bătut cu regularitate fosta nevastă, dar spune că sunt acuzații absurde.

Uniunea Europeană cere Ucrainei să elimine justiția selectivă eliberând-o pe Iulia Timoșenko, dacă dorește să semneze acordul de asociere la sfârșitul lunii, la Vilnius.

Un tribunal de la Moscova a pus sechestru pe active și conturi bancare ale criticului anti-Kremlin Aleksei Navalnîi

Un tribunal raional de la Moscova a pus sechestru pe active și conturi bancare ale criticului anti-Kremlin, Aleksei Navalnîi și ale fratelui acestuia, Oleg în calitate de garanție pentru plata daunelor în caz că sunt găsiți vinovați într-un proces de corupție.

Aleksei Navalnîi a fost deja condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru o presupuse delapidări de jumătate de milion de dolari.

Luna trecută, anchetatorii ruși au deschis un nou dosar pe numele celor doi frați acuzându-i de evaziune și spălare de bani cu ajutorul unei scheme îndreptate împotriva filialei rusești a producătorului de cosmetice Yves Rocher.

Activiştii Greenpeace deţinuţi în Rusia au fost mutaţi la Stankt Petersburg

Autoritățile ruse spun că cei 30 de oameni arestați în septembrie din cauza protestului Greenpeace față de exploatarea petrolului arctic au fost repartizați la centre de detenție din St. Petersburg.

Anchetatorii ruși spun că i-au transferat pentru că acuzațiile de huliganism care le sunt aduse nu țin de competența judecătoriilor de la Murmansk unde au fost deținuți până acum.

28 de activiști ai Greenpeace și doi jurnaliști din 18 țări au fost arestați de autoritățile ruse după protestul lor la o platformă petrolieră a concernului Gazprom în Marea Barents.

Consiliul persoanelor cu dizabilități din Cehia cere preşedintelui Milos Zeman să-și ceară scuze

Consiliul Național al Persoanelor cu Dizabilități din Cehia spune că președintele Milos Zeman trebuie să-și ceară scuze pentru declarația ofensatoare că nu poate desemna un nou prim ministru câtă vreme se află în scaunul cu rotile.

Zeman s-a rănit la genunchi luna trecută și nu poate merge. Întrebat de jurnaliști dacă îl va desemna premier pe liderul social-democraților Bohuslav Sobotka, a răspuns că n-ar putea face un act de o asemenea importanță din scaunul cu rotile.

Președinția cehă a spus astăzi că președintele a fost prost înțeles și că plângerea apărătorilor oamenilor cu dizabilități că i-ar fi înjosit ar fi exagerată.

Poliția bulgară a folosit forța împotriva studenţilor protestatari din faţa Parlamentului

Poliția bulgară a folosit forța împotriva câtorva sute de studenți care încercau să formeze un lanț uman în jurul Parlamentului de la Sofia și să blocheze deputații înăuntru.

Protestatarii care cer alegeri anticipate au răsturnat pe străzi lăzi cu gunoi ca să împiedice sosirea mașinilor poliției. Câțiva oameni au fost răniți când polițiștii i-au alungat pe protestatari.

Studenții de la Sofia și alte câteva orașe protestează non-stop de câteva săptămâni împotriva guvernării conduse de socialiști care este acuzată de corupție, la mai puțin de jumătate de an de mandat.

Premierul Iurie Leancă şi emisarul UE Pirkka Tapiola au participat la o dezbatere publică la ASEM


Parcursul european al R. Moldova nu se încheie la summitul Parteneriatului Estic, iar după conferinţa de la Vilnius guvernul va trebui să demonstreze capacitate de implementare a reformelor. A declarat primul ministru Iurie Leancă, citat de IPN, la o întâlnire cu studenţii, oamenii de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile, astăzi, la ASEM (Academia de Studii Economice).

Premierul a spus că parafarea Acordului de asociere cu UE va permite Moldovei să pretindă la statutul de candidat, iar beneficiile de pe urma creării Zonei de liber schimb cu UE vor fi semnificative pentru economia ţării.

Împreună cu premierul la dezbaterea publică a participat şeful Delegaţiei permanente a Comisiei Europene la Chişinău. Ambasadorul Pirkka Tapiola a spus, între altele, că acordurile europene vor oferi cetăţenilor moldoveni o guvernare mai bună, mai puţină corupţie şi o protecţie mai bună a drepturilor omului. Oficialul european a spus că după semnarea Acordului de asociere, Uniunea Europeană va depune eforturi pentru a accelera ratificarea acestuia.

Totodată, potrivit agenţiei IPN, Pirkka Tapiola s-a arătat optimist în privinţa liberalizării regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni, spunând că că „guvernarea de la Chişinău va primi veşti bune de la Vilnius cu referire la acest subiect”.

Emisarul european a respins îngrijorările unor producători din Moldova că apropierea de UE va distruge mai multe ramuri ale agriculturii şi economiei. Uniunea Europeană respectă relaţiile de piaţă şi oferă susţinere ţărilor care nu au ajuns la standardele cerute de piaţa europeană. În acest sens, şi Republica Moldova va fi ajutată să racordeze standardele de calitate la cele europene, a declarat reprezentantul UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola.

Apel ONU în sprijinul victimelor celui lui distrugător taifun din istoria Filipinelor

Naţiunile Unite au lansat un apel către comunitatea internaţională pentru colectarea de fonduri în sprijinul victimelor celui lui distrugător taifun din istoria Filipinelor. Potrivit ONU, pentru un prim ajutor financiar ar fi nevoie de 297 de milioane de dolari.

Potrivit oficialilor ONU, 25 de milioane de dolari din fondul pentru ajutoare de urgenţă deja au fost transferaţi în Filipine.

Rusia a trimis în regiunea afectată două avioane Il-76 cu echipe de salvatori, medici şi un spital aeromobil.

SUA au îndreptat spre Filipine câteva nave militare, inclusiv purtătorul de avioane George Washington. Pentagonul a anunţat că 5 mii de militari americani vor participa la operaţiunile de salvare şi acordare a ajutorului umanitar.

Potrivit ultimelor date ONU, taifunul a făcut aproximativ 10 mii de morţi, 600 de mii de oameni au rămas fără case, iar în total de pe urma catastrofei au avut de suferit 9,5 milioane de oameni. Taifunul a lovit Filipinele în dimineaţa zilei de vineri, vântul depăşind în unele regiuni 300 km/oră, iar înălţimea valurilor pe coastă au fost de 5 metri.

Rusia cere Poloniei să-şi ceară scuze oficial pentru incidentul de luni de la ambasadei rusă din Varşovia

Rusia cere Poloniei să-şi ceară scuze oficial şi să ia „măsuri depline” pentru garantarea securităţii şi activităţii tuturor misiunilor ruseşti de pe teritoriul polonez, să recupereze pagubele şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi de tulburările de la ambasada rusă la Varşovia, din 11 noiembrie.

Ministerul de externe de la Moscova a anunţat că l-a convocat astăzi pe ambasadorul Poloniei şi i-a înmânat o notă de protest, partea rusă fiind indignată şi de pasivitatea poliţiei în timpul incidentului.

Luni, în timpul unui marş de zeci de mii de oameni la Varşovia, de Ziua Independenţei Poloniei, un grup de naţionalişti a dat foc drapelului rus şi postului-cabină de poliţie de la poarta ambasadei, aruncând peste gardul misiunii petarde şi pachete explozibile. În ciocnirile cu demonstranţii, câţiva poliţişti au fost răniţi, iar peste 20 de naţionalişti au fost arestaţi. Autorităţile de la Varşovia au spus că acţiunea de protest a fost una ilegală.

Un tribunal din Moscova a pus sechestru pe bunurile opozantului rus Alexei Navalnîi

Un tribunal din Moscova a pus sechestru pe bunurile opozantului Alexei Navalnîi şi ale fratelui său Oleg. Cei doi sunt cercetaţi într-un dosar de delapidare de bani la compania Yves Rocher Vostok. Apărarea lui Navalnîi a declarat pentru Interfax că nu are cunoştinţă despre decizia tribunalului. Într-o postare pe Twitter, politicianul de opoziţie a declarat că nu ştie nici el ce bunuri i-au fost arestate. Alexei şi Oleg Navalnîi sunt învinuiţi că ar fi furat 26 de milioane de ruble printr-o schemă frauduloasă de transportare a produselor Yves Rocher Vostok. Pe 16 octombrie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, sub acuzaţia de furt în compania Kirovles. Liderul opoziţiei ruse declară că ambele dosare sunt o comandă politică.

Întrevedere Eugen Carpov și Nina Ștanski la Tiraspol

La sediul misiunii OSCE din Tiraspol era programată pentru astăzi o nouă întâlnire între negociatorii șefi de la Chișinău și Tiraspol, Eugen Carpov și Nina Ștanski. Potrivit Teleradio Moldova, pe agendă se află probleme de ordin practic, de la modul de plată a pensiilor în cazul mutării peste Nistru până la utilizarea terenurilor agricole de către fermierii din Dubăsari. Reprezentanţii politici pentru reglementarea conflictului transnistrean de la Chişinău şi Tiraspol vor analiza și problemele ce țin de asigurarea ordinii de drept, mai informează Teleradio Moldova pe site-ul său de internet.

Incendiu fără urmări la Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău

Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu” din capitală a fost evacuat astăzi dimineață în urma unui incendiu minor. Potrivit presei de la Chișinău nimeni nu a fost rănit. Pompierii au stabilit că ardea un panou electric din cauza unui scurt-circuit. Incendiul a fost lichidat cu stingătorul, fără să fie nevoie de apă. Elevii și profesorii liceului au încheiat evacuarea înainte de sosirea polițiștilor.

Ambasadorul Poloniei în Rusia convocat la Ministerul de externe pentru explicații despre atacarea ambasadei ruse de la Varșovia de către militanți naționaliști

Ministerul de externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Poloniei pentru explicații privind atacarea ieri de către o mulțime naționalistă a ambasadei ruse din Varșovia. Într-un comunicat de presă se spune că guvernul rus așteaptă „scuze oficiale” din partea Poloniei, ca și pedepsirea celor vinovați pentru incidentele de ieri. Luni, de ziua independenței Poloniei, mai mulți naționaliști polonezi au atacat cu petarde și sticle ambasada rusă, incendiind o cabină de lemn folosită de paza clădirii.

Activiștii Greenpeace arestați în Rusia au fost transferați la St. Petersburg

Activiștii ecologiști din organizația Greenpeace arestați în nordul arctic al Rusiei au fost aduși astăzi de la Murmansk la St. Petersburg. AFP relatează că cei 30 de activiști au fost transportați într-un vagon cu ferestrele acoperite, care a fost desprins de trenul de cursă, odată ajuns la St. Petersburg, și dus spre centrul de detenție preventivă din metropola nordului rusesc. Activiștii au fost arestați în septembrie când protestau la bordul navei lor „Arctic Sunrise” împotriva exploatării petrolului de în apele arctice. Ei au fost acuzați inițial de piraterie, dar procurorii au redus apoi învinuirea la „huliganism”.

Acord între negociatorii partidelor CDU și PSD din Germania pentru a supune pe viitor referendumului deciziile majore de politică europeană

Partidele mari din Germania au căzut de acord că unele decizii de politică europeană ar trebui supuse în viitor referendumului. Potrivit agenției Reuter, ideea este agreată de negociatorii CDU și PSD care caută să ajungă la un acord de guvernare. Autorii propunerii spun că germanii ar trebui să aibă dreptul de a se pronunța direct asupra unor chestiuni ca aderarea de noi țări la UE, transferul unor competențe de la Berlin la Bruxelles sau alocarea de fonduri germane pentru chestiuni europene. Propunerea urmează să fie prezentată mâine, miercuri, unor politicieni de rang înalt din partidele germane, inclusiv cancelarului creștin-democrat Angela Merkel.

Sonja Suder, o fostă membră a organizației Celula Revoluționară, a fost condamnată la trei ani și jumătate de închisoare în Germania

O femeie de 80 de ani din Germania a fost achitată în legătură cu atacul terorist fatal din 1975 asupra sediului OPEC de la Viena, dar a fost condamnată pentru trei incendieri în anii 1970. Agenția DPA a informat că Sonja Suder, fostă membră a Celulei Revoluționare, a fost condamnată la trei ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Frankfurt. Suder, care a fugit în Franța în 1978, dar a fost extrădată în 2011, a fost găsită vinovată de a fi participat la incendierea a două companii germane în 1977 și a castelului din Heidelberg în 1978.

Președintele Armeniei, Serj Sarkisian, vizitează astăzi enclava Nagorno-Karabah

Președintele Armeniei, Serj Sarkisian, vizitează astăzi enclava armeană separatistă din Azerbaidjan, Nagorno-Karabah. Serviciul de presă al președinției armene a informat astăzi că Sarkisian va vizita forțele militare ale republicii autoproclamate. Armenia și Azerbaidjanul își dispută în continuare regiunea pe care separatiștii armeni, sprijiniți de Erevan, au cucerit-o de la azeri în războiul din anii 1990. Săptămâna trecută, Serj Sarkisian și omologul său azer Ilham Aliyev au anunțat că ar urma să se întâlnească în vederea reluării negocierilor de pace.

Jose Manuel Barroso: „România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014”

România si Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014, a declarat luni seara, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o dezbatere la postul francez de televiziune TF1. Barroso a spus că „România și Bulgaria nu vor intra in Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014 [...], pentru că sînt țări care se opun”. Incă pe 14 septembrie, reamintesc agentiile de stiri, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, președintele Comisiei Europene declara că „România si Bulgaria trebuie să primească cât mai repede șansa de a adera la Spațiul Schengen"

Parlamentul va vota joi, în primă lectură, pachetul de legi ce include mărirea salariilor judecătorilor

Parlamentul va vota în curând inițiativa președintelui Nicolae Timofti de a se mări de trei ori salariile judecătorilor. Președintele, el însuși de profesie judecător, spune că triplarea salariilor colegilor lui este necesară pentru a-i feri de tentația de a lua mită. Mărirea salariilor juriștilor face parte dintr-un așa-numit pachet de legi anticorupție, cinci la număr, pe care alianța de guvernământ vrea să le voteze în primă lectură joi.

Vasile Bumacov speră într-o reluare a exporturilor de vinuri în Rusia pînă la sfîrșitul anului

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov și-a exprimat speranța că exportul de vinuri moldovene către Federația Rusă va fi reluat înaintea sfârșitului anului curent. Vorbind luni la o conferință de presă, Bumacov a spus că Rusia este una din cele mai importante piețe de desfacere a vinurilor moldovene, pe care moldovenii nu își pot permite s-o piardă. Exportul de vinuri moldovenești în Rusia a fost oprit în luna septembrie, în urma unor obiecții de calitate ridicate de oficiul rus pentru protecția consumatorului. Presa rusă, moldoveană și occidentală a interpretat decizia Moscovei ca pe o sancțiune nedeclarată, provocată de aspirațiile europene ale Chișinăului.

Premierul Iurie Leancă va vizita Bucureștiul și Bruxellesul

Premierul Iurie Leancă va vizita săptămâna acesta Bucureștiul și Bruxellesul. Joi 14 noiembrie el se va întâlni la București cu colegul său din România Victor Ponta, urmând să discute mai ales construcția gazoductului Iași-Ungheni și reconstrucția a două poduri peste Prut distruse încă în timpul celui de-al doilea război mondial. Apoi Leancă și Ponta vor merge împreună la Bruxelles, unde se vor întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Iurie Leancă va avea tot la Bruxelles, vineri, întrevederi cu alți oficiali, cum ar fi comisarii europeni pentru transporturi și afaceri interne.

Un marș al naționaliștilor de Ziua Independenței Poloniei a degenerat luni în violențe la Varșovia

La Varșovia poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante după ce un marș al naționaliștilor de Ziua Independenței Poloniei a degenerat luni în violențe. Mai mulți polițiști au fost răniți când demonstranții, unii mascați, au incendiat mașini, au spart ferestre și au atacat forțele de ordine. Demonstranții au aruncat cu sticle în ambasada Rusiei din Polonia, unde au și incendiat o cabină folosită de gărzile de pază. La 11 noiembrie, polonezii marchează recâștigarea suveranității țării în 1918, la capătul primul război mondial. În ultimii ani aniversarea a mai prilejuit asemenea incidente violente.

Statele Unite au trimis un purtător de avioane în ajutor în arhipelagul Filipinelor

Statele Unite au trimis un purtător de avioane în arhipelagul Filipinelor pentru a ajuta la grăbirea campaniei de ajutorare a victimelor taifunului soldat după unele estimări cu 10.000 de morți. Pentagonul a spus aseară că nava George Washington ar urma să sosească la destinație în 48 până la 72 de ore. Potrivit agenției Reuter, ei i se vor alătura și alte nave americane și britanice. Națunile Unite estimează că peste 600.000 de oameni au rămas fără un acoperiș după taifunul de vineri. Mulți filipinezi nu au acces la apă, mâncare și medicamente.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG