Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Moldovei Iurie Leancă în vizită la București și la Bruxelles

Premierul Moldovei, Iurie Leancă, va avea vineri convorbiri la București cu președintele Traian Băsescu. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, pe agenda discuțiilor figurează cooperarea bilaterală, în special cea legată de integrarea în spațiul energetic european. Iurie Leancă se va întâlni la București şi cu omologul său român Victor Ponta, cei doi șefi de guverne urmând să plece împreună în 15 noiembrie la Bruxelles, unde vor avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Premierul Leancă se va întâlni în capitala Belgiei și cu Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European.

Gazprom: decizia Ucrainei de a opri importurile de gaze ar putea întrerupe livrările de energie căte Europa

Compania Gazprom a avertizat că decizia Ucrainei de a opri importurile de gaze naturale rusești pînă la sfîrșitul anului ar putea întrerupe livrările de energie către Europa centrală și de vest. Firma ucraineană Neftogaz a anunțat săptămâna aceasta că a oprit importurile de gaze de la Gazprom din cauză că vremea neobișnuit de caldă a redus consumul, și se poate baza pe cantitățile existente în depozitele sale subterane. Joi, însă, oficialități de la Gazprom au spus că e posibil ca Neftogaz să nu aibă suficiente rezerve și să fie obligată din cauza asta să utilizeze gazul destinat altor țări, dacă vremea se răcește. Decizia luată de Neftogaz de a opri importurile a venit după ce Gazprom a anunțat că Ucraina îi datorează aproape un miliard de dolari și a amenințat că va cere plăți în avans pentru livrările viitoare pînă la plata întregii datorii.

Misiunea UE de monitorizare a situației Iuliei Timoșenko a fost prelungită

Misiunea Uniunii Europene de monitorizare a situației Iuliei Timoșenko a fost prelungită pînă la summitul Parteneriatului estic, care va avea loc la Vilnius în 28-29 noiembrie. Parlamentul European a decis prelungirea misiunii conduse de fostul președinte polonez Aleksand Kwasniewski și de fostul președinte al Parlamertului European, Pat Cox, după ce miercuri legislativul ucrainean nu a reuși să se pună de acord asupra legislației care să-i permită fostului premier Timișenko, acum în închisoare, să plece în Germania pentru tratament. Parlamentul de la Kiev urmează să discute această chestiune pe data de 19 noiembrie. Eliberarea Iuliei Timoșenko pentru a putea fi tratată în străinătate este considerată o condiție pentru ca Uniunea Europeană să semneze Acordul de asociere și de liber-schimb cu Ucraina.

John Kerry: noi sancțiuni ale Congresului american împotriva Iranului ar putea avea efecte negative

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că noi sancțiuni ale Congresului Statelor Unite împotriva Iranului ar putea afecta negativ eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluții pașnice a disputei cu Teheranul asupra programului nuclear iranian. Kerry a făcut această remarcă înaintea unei întrevederi cu ușile închise cu comisia pentru bănci a Senatului, care se gîndește să impună noi penalități Iranului. Șeful diplomației americane a spus că Statele Unite și celelalte puteri mondiale sprijină un acord interimar care să permită relaxarea limitată a sancțiunilor în schimbul unor concesii legate de programul nuclear al iranienilor.

Posibil acord ruso-egiptean de livrări de armament în valoare de două miliarde de dolari

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu discută cu omologii lor egipteni la Cairo un posibil acord de livrări de armament în valoare de 2 miliarde de dolari. Este prima rundă de convorbiri ruso-egiptene la acest nivel în mai mulți ani de zile. Discuțiile au loc după ce Statele Unite au suspendat livrarea de echipament militar și ajutor financiar Egiptului, ca urmare a alungării de la putere, de către armată, a președintelui egiptean Mohamed Morsi în luna iulie. Egiptul și fosta Uniune Sovietică au avut relații apropiate pînă când președintele egiptean Anwar Sadat a modificat orientarea externă a țării sale spre Occident în anii '70.

Nadejda Tolonikova, membra trupei Pussy Riot, se află la o colonie penitenciară din Krasnoiarsk, Siberia

Autoritățile ruse au confirmat că membra trupei Pussy Riot Nadejda Tolonikova se află la o colonie pentenciară din Krasnoiarsk, Siberia. Agenția penitenciarelor din Rusia a anunțat că rudele lui Tolonikova au fost anunțate deja printr-o scrisoare. Tolonikova a fost transferată în Siberia după ce a protestat prin greva foamei împotriva condițiilor și a amenințărilor cu moartea la adresa sa la colonia penitenciară din Mordovia. Rudele ei nu mai primiseră vești de la ea timp de mai mult de trei săptămâni.

Un judecător din Moscova a recuzat juriul din procesul celor cinci bărbați bănuiți că sînt implicați în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia

Un judecător din Moscova a recuzat juriul din procesul celor cinci bărbați bănuiți că sînt implicați în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. Decizia a fost luată după ce trei din jurați nu s-au prezentat la înfățișarea de joi. Recuzarea este încă un pas înapoi în acest proces controversat, care a dus pînă acum la doar o singură condamnare în cazul Politkovskaia. Săptămâna trecută, un procuror a anunțat că unul din jurați fusese condamnat pentru crimă, iar comisia de investigații din Rusia a spus că două anchete penale au fost lansate împotriva avocatului apărării, care e suspectat de obstrucționarea justiției și de tentativă de mituire într-un caz separat. Anna Politkovskaia a fost împușcată mortal în fața apartamentului ei din Moscova în 2006.

Liderii musulmani din Kosovo le-au cerut să se întoarcă acasă tinerilor kosovari care li s-au alăturat rebelilor din Siria

Liderii musulmani din Kosovo le-au cerut să se întoarcă acasă tinerilor kosovari care li s-au alăturat rebelilor din Siria. Comunitatea islamică din Kosovo a dat publicității un comunicat în care se spune că luptele din Siria nu au nimic în comun cu principiile religioase și doar prelungesc viața guvernului președintelui Bashar al-Assad și suferințele poporului sirian. Autoritățile kosovare estimează că aproximativ 150 de etnici albanezi luptă alături de rebeli în Siria și se crede că 12 dintre ei au fost uciși acolo.

Paul McCartney i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin eliberarea celor 30 de activiști Greenpeace și jurnaliști arestați în Rusia

Fostul membru al trupei Beatles, Paul McCartney, spune că i-a trimis o scrisoare personală președintelui rus Vladimir Putin cerîndu-i eliberarea celor 30 de activiști Greenpeace și jurnaliști arestați în Rusia în septembrie. McCartney a precizat că nu a primit nici un răspuns la epistola sa, trimisă în 14 octombrie. În scrisoarea publicată joi pe pagina sa de internet, Paul McCartney i se adresează lu Putin cu „Dragă Vladimir” și spune că „milioane de oameni din zeci de țări ar fi foarte recunoscători”, dacă liderul rus ar cere tribunalelor eliberarea activiștilor. Cei 30 au fost reținuți după un protest la o platformă marină din Marea Arctică.

Victoria Nuland: Statele Unite salută opțiunea europeană a Moldovei, Ucrainei și Georgiei

Cu două săptămâni înainte de summitul de la Vilnius, este un moment istoric pentru Ucraina, Moldova și Georgia, a afirmat Victoria Nuland în primul ei discurs de la instalarea în funcția de asistent al secretarului de stat american pentru Europa și Euroasia, rostit în fața Consiliului Atlantic de la Washington. Nuland a spus că toate cele trei țări au avansat în ce privește instaurarea domniei legii, democrația și economia de piață, pentru a îndeplini condițiile stricte ale semnării acordurilor de asociere și de liber-schmb cu Uniunea Europeană. Statele Unite, a adăugat Victoria Nuland, salută alegerea europeană făcută de aceste țări, și dorește să le vadă legate de familia europeană cu ajutorul beneficiilor comerciale și al ridicării vizelor pe care le oferă Uniunea Europeană.

Jiang Zengwei: apropierea Republicii Moldova de UE o va face mai atractivă şi pentru investitorii chinezi

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană o va face mai atractivă şi pentru investitorii chinezi, a declarat Jiang Zengwei, viceministrul chinez al comerţului, în cadrul Forumului investiţional moldo-chinez, care are loc la Chişinău, transmite IPN. Premierul moldovean Iurie Leancă a afirmat la același eveniment că relațiile comerciale dintre țara sa și China se vor amplifica semnificativ. Infotag în citează pe Leancă cu declarația că relațiile politice dintre cele două state, care se confruntă cu aceaași problemă a separatimsului, sînt foarte bune, dar că mai există potențial care poate fi fructificat în privința relațiilor comerciale.

Valeriu Zgonea: România susține economia Republicii Moldova

Președintele Camerei Deputaților de la București, Valeriu Zgonea, a declarat joi că România susține economia Republicii Moldova și este alături de această țară care dorește să vină în familia europeană. Zgonea a vorbit la inaugurarea unei expoziții de vinuri moldovenești la Palatul Parlamentului din capitala României, despre care președintele Camerei a spus că e un semnal de susținere a economiei moldovenești din partea legistativului și a statului român.

Televiziunea română va emite în Republica Moldova de la 1 decembrie

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România a acordat joi Societăţii Române de Televiziune (SRTv) o licenţă secundară pentru TVR, care va emite în Republica Moldova de la 1 decembrie şi va difuza un mix de programe dintre cele transmise în prezent pe posturile televiziunii publice din România şi emisiuni special dedicate publicului moldovean, informează Unimedia. SSRTv a solicitat CNA aprobarea unei grile secundare a TVR Internaţional, care să fie special dedicată telespectatorilor din Republica Moldova.

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1 la sută în ultimele trei luni

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1 la sută în ultimele trei luni, cu 0,3 % mai puțin trimestrul trecut. Creșterea aractă că recuperarea economică a zonei euro este extrem de lentă. Este al doilea trimestru de creștere, după o recesiune lungă de 18 luni, cea mai lungă perioadă de contracție care a afectat economia zonei euro.

În Germania a început procesul fostului președinte Christian Wulf

Fostul președinte al Germaniei Christian Wulf este judecat pentru primirea și oferirea de favoruri în timpul ocupării unei funcții oficiale. El este acuzat că a acceptat rambursarea unor note de plată de la un hotel de către un producător de film în schimbul unor promisiuni de lobby, în timp ce era premierul landului Saxonia inferioară în 2008. Wulf, care a demisionat în februarie 2012, este primul fost șef de stat german care dă socoteală în fața justiției. El a respins acuzația și a spus că va lupta ca să-și curețe reputația.

În Filipine se intensifică eforturile internaţionale de a ajuta supravieţuitorii uraganului

În Filipine se intensifică eforturile internaţionale de a ajuta miile de supravieţuitori ai uraganului Haiyan, o catastrofă soldată cu peste 2.300 de victime. Statele Unite au trimis un portavion aşteptat în această seară în largul coastelor filipineze, portavion care transportă 80 de avioane si helicoptere şi 5 mii de marinari. În Filipine sunt deja activi 3 mii de militari americani şi peste o mie de militari japonezi. Toţi sunt implicaţi în distribuirea alimentelor, apei potabile şi a ajutoarelor medicale.

Guvernul a propus revenirea la cota de 8% TVA în agricultură şi pentru zahăr

Guvernul a propus revenirea la cota de 8% TVA în agricultură şi pentru zahăr. Potrivit agenţiei IPN, revenirea la cota de 8% TVA a fost solicitată în mai multe rânduri de către producătorii agricoli. Potrivit lor, trecerea la cota standard de 20%, cu începere din 1 ianuarie 2013, a condus la reducerea completivității mărfurilor în raport cu produsele importate pe piaţa internă.

Guvernul vrea să privatizeze la anul 13 mari companii de stat, inclusiv Moldtelecom sau Air Moldova

Guvernul vrea să privatizeze la anul 13 mari companii de stat, inclusiv Moldtelecom sau Air Moldova. Aceste firme și multe altele se află pe o listă aprobată astăzi de cabinetul premierului Iurie Leancă pentru a fi vândute în cursul anului 2014. Alte companii scoase la vânzare sunt combinatele vinicole Barza Albă și Aroma, rețelele energetice de distribuție Nord și Nord Vest, Centrala Termoelectrică Bălți, Nodul Hidroenergetic Costești, Fabrica de Sticlă Chișinău, Circul, Combinatul de produse cerealiere Chișinău și Glass Container Company. IPN relatează că premierul Leancă a dat asigurări că privatizările se vor face în mod transparent.

Premierul Iurie Leancă se va întâlni la Bucureşti cu omologul său român Victor Ponta

Premierul Iurie Leancă va fi astăzi la Bucureşti pentru discuţii cu omologul său român Victor Ponta. Vineri, amândoi vor merge la Bruxelles.

UE a extins termenul limită dat Ucrainei până la summitul de la Vilnius

După ce parlamentul de la Kiev nu a adoptat nici una din legile care i-ar fi permis fostului premier Iulia Timoşenko să fie tratată în străinătate, Uniunea Europeană a anunţat că extinde termenul limită până la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie. Uniunea Europeană a condiţionat semnarea acordurilor de asociere şi liber schimb cu Ucraina de eliberarea, pentru tratament, a d-nei Timoshenko. Următoare sesiune a parlamentului ucrainean la care vor fi discutate legile legate de acest caz este pe 19 noiembrie, o zi după reuniunea miniştrilor de externe ai UE, la care urma să fie analizată şi evoluţia situaţiei din Ucraina. Aceasta este urmărită, din partea Parlamentului European, de doi emisari speciali: Alexander Kwasniewski şi Pat Cox.
În acest moment, din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic, doar Moldova şi Georgia par sigure de a parafa acordurile de asociere şi liber schimb.

Secretarul de stat american John Kerry: noi sancţiuni împotriva Iranului ar putea submina soluţia privind programul nuclear iranian

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că noi sancţiuni împotriva Iranului ar putea submina toate eforturile de a găsi o soluţie negociată la disputa privind programul nuclear iranian, bănuit că are avea şi o componentă militară. Kerry a făcut această declaraţie înainte de audierile, în spatele uşilor închise, din cadrul Comisiei financiare a Congresului american. Membri comisiei analizează posibilitatea impunerii de noi sancţiuni dar Kerry a declarat că sprijină compromisul care propune ridicarea unor sancţiuni în schimbul unor concesii din partea Teheranului legate de programul nuclear.

SUA renunţă la cele 15 helicoptere militare de la firma rusă care exportă arme şi în Siria

Ministerul american al apărării a anunţat că renunţă la planul de a cumpăra 15 helicoptere militare de la firma rusă care exportă şi arme în Siria. Statele Unite urmau să cumpere helicoptere, pentru armata afgană, în valoare de 345 de milioane de dolari dar mulţi membri ai Congresului au criticat faptul că America face afaceri cu firma care are la rândul ei legături comerciale cu regimului preşedintelui sirian Bashar al Assad. Oficial, Ministerul apărării nu a anunţat motivul pentru care a renunţat la contract.

Doi din cei mai proeminenți lideri de extremă-dreapta din Europa discută o posibilă alianță pan-europeană împotriva UE

Doi din cei mai proeminenți lideri de extremă-dreapta din Europa, franțuzoaica Marine Le Pen și olandezul Geert Wilders, au discutat miercuri o posibilă alianță pan-europeană împotriva Uniunii Europene. Le Pen și Wilders s-au întâlnit la Haga având pe agendă posibila colaborare la alegerile din mai anul viitor pentru Parlamentul European. Ambii lideri extremiști resping integrarea europeană mai profundă și vor să facă Europa mai greu accesibilă migranților. Cei doi politicieni populiști caută să exploateze frustrarea provocată în multe țări europene de criza financiară. În timpul discuției lor de astăzi din clădirea parlamentului olandez de la Haga un grup de aproximativ 20 de protestatari au scandat lozinci anti-extremiste.

Bosniacul care a atacat ambasada SUA din Sarajevo spune că a acţionat după ce i s-a spălat creierul

Un bosniac întemnițat pe 18 ani pentru că a tras asupra ambasadei americane din Sarajevo rănind un polițist local a cerut unui tribunal să-i reducă sentința, spunând că a acționat după ce-i fusese spălat creierul cu video-uri fundamentalist-islamice de către prieteni musulmani radicali. Mevlid Jasarevici a spus astăzi la Curtea de Apel că atacul său din 2011 a fost „incredibil de prostesc”. Avocatul său a spus că Jasarevici nu a vrut să rănească pe nimeni și că pedeapsa pentru actul terorist a fost prea aspră. Jasarevici, un musulman, a spus că după ce a văzut înregistrările video a atacat ambasada ca să atragă atenția asupra suferințelor musulmanilor din lumea întreagă. El a mai spus că abia după condamnare a înțeles că fiul său va rămâne fără părinte, în vreme ce prietenii săi radicali se vor afla la casele lor.

Franța și SUA vor să obțină de la Iran garanții că renunță definitiv la ambițiile nucleare militare

Președinții Franței și Statelor Unite au stat de vorbă la telefon despre rezultatele recentelor negocieri internaționale pe tema programului nuclear iranian. După convorbirea dintre Francois Hollande și Barack Obama, Casa Albă a declarat că ei sunt „în deplin acord” în ce privește propunerea făcută Iranului de puterile occidentale. Iar biroul de presă al președintelui francez a spus că Franța și Statele Unite sunt hotărâte să obțină de la Iran garanții că renunță definitiv la ambițiile nucleare militare. După negocierile de săptămâna trecută de la Geneva au circulat speculații că puterile occidentale nu sunt unitare în ce privește soluționarea dosarului nuclear iranian. Negocierile ar urma să se reia săptămâna viitoare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG