Linkuri accesibilitate

Ştiri

Albania a respins solicitarea americană de a distruge arme chimice siriene pe teritoriul său

Albania a respins solicitarea americană de a distruge arme chimice siriene pe teritoriul său. Premierul albanez Edi Rama a spus la o conferință de presă că țării sale îi este imposibil că ia parte la această operațiune. Albania este una din țările considerate posibile locuri pentru distrugerea arsenalului chimic al Siriei, dar această perspectivă întîmpinată de o opoziție fermă în această țară. Vineri, cîteva mii de persoane au demonstrat în așteptarea anunțului lui Rama. Între timp, Organizația pentru distrugerea armelor chimice s-a reunit la Haga pentru a discuta orarul distrugerii arsenalului chimic sirian. O rezoluție a Consiliului de securitate ONU aprobată în septembrie prevede că armele chimice ale regimului de la Damasc trebuie distruse pînă la data de 30 iunie 2014.

Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care intră în zona Schengen

Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care intră în zona Schengen. Comisia va prezenta leguislația în acest sens după summitul Parteneriartului estic programat la Vilnius la sfîrșitul lunii, care pentru a intra în vigoare are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a țărilor membre în Uniunea Europeană. Comisia a anunțat de asemenea că Ucraina a făcut progrese către liberalizarea vizelor, dar că autoritățile de la Kiev trebuie să ofere mai multă protecție legală împotriva discriminării și în domeniul azilului. Georgia a fost și ea lăudată pentru progresele în procesul liberalizării vizelor, dar s-a spus că va mai trece ceva timp pînă când georgienii vor putea călătorii fără vize în Uniunea Europeană.

Premierii Iurie Leancă și Victor Ponta la Bruxelles după recomandarea liberalizării vizelor

Anunțul privind recomandarea liberalizării vizelor pentru moldovenii care călătoresc în Uniunea Europeană a fost făcut la Bruxelles de către președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în prezența premierului moldovean Iurie Leancă și a celui român Victor Ponta.

Iurie Leancă a mulțumit la ceremonia din capitala Belgiei pentru posibilitatea de a discuta, cu doar două săptămâni înainte de summitul de la Vilnius, mai multe subiecte care se află pe agenda europeană a Republicii Moldova. Leancă s-a referit în mod special la mecanismele, instrumentele de a ajuta Chișinăul să continue procesul de integrare europeană, care, în opinia premierului moldovean, nu înseamnă nimic altceva decît un proces firesc de modernizare a Republicii Moldova, adică crearea unor instituții funcționale care servesc în primul rând interesul cetățeanului.

Premierul Victor Ponta a spus la rîndul său că recomandarea de vineri a Comisiei Europene este un mesaj foarte puternic pentru Parteneriatul estic, și este un semn de viziune. Ponta a adăugat că Moldova, ca toate celelalte țări din Parteneriatul estic, poate fi sprijinită de țări deja membre pentru un parcurs mai rapid și mai eficient al integrării sale europene. „România consideră ca o datorie de a se implica în prima linie a asistenței pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european”, a spus premierul român Victor Ponta la Bruxelles.

Șeful unei comisii din senatul american a criticat Rusia pentru presiunile asupra țărilor care vor să se alăture UE

Șeful unei comisii din Senatul Statelor Unite a criticat Rusia pentru „presiunile considerabile” făcute asupra țărilor care vor să se alăture Uniunii Europene. Chris Murphy, președintele subcomisiei pentru afaceri europene din Comisia pentru Relații Externe din Senat, a făcut aceste remarci la o audiere pe tema statelor din Europa de est și din zona Caucazului care ar putea deveni cândva membre în UE. „Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus ar trebui să fie libere să-și traseze singure viitorul”, a spus Murphy. El a criticat embargourile comerciale aplicate de ruși țărilor care aspiră să se alăture Uniunii Europene.

Liderului opoziției din parlamentul ucrainean nu i s-a permis să se întîlnească vineri cu Iulia Timoșenko

Liderului opoziției din parlamentul ucrainean nu i s-a permis să se întîlnească vineri cu Iulia Timoșenko, aflată la închisoare. Lui Arseni Iațeniuk, șeful facțiunii Batkivcina, parlamentarei Irina Luțenko și soțului ei, fostul minsitru de interne Iuri Luțenko, nu li s-a permis să o vadă pe Timoșenko la spitalul din Harkov. Luțenko a spus presei că acțiunea de vineri a autorităților este un avertisment înaintea summitului de la Vilnius, unde Uniunea Europeană speră să semneze un acord de asociere cu Ucraina, dacă autoritățile de la Kiev îi vor permite Iuliei Timoșenko să se trateze în străinătate. Parlamentul ucrainean are un termen limită pentru adoptarea unei legislații în acest sens data de 19 noiembrie.

Franța, Spania și Italia au fost avertizate de CE asupra bugetelor lor pe 2014

Franța, Spania și Italia au fost avertizate de Comisia Europeană că bugetele lor pe 2014 riscă că încalce regulile zonei euro cu privire la deficite și fatorii. Comisia a aprobat proiectul francez de buget pe anul viitor, dar a spus că nu are marjă de eroare. Comisia a ridicat de asemenea cîteva semne de întrebare legate de proiectele de buget ale Spaniei și Italiei. Este pentru prima oară că i se dă Comisiei Europene puterea de a verifica bugetele naționale ale țărilor din zona euro înainte ca acestea să fie discutate de parlamentele naționale.

Nadejda Tolonikova se află în spitalul unui penitenciar din Krasnoiarsk

În Rusia, Piotr Verzilkov, soțul Nadejdei Tolonikova, membră a trupei Pussy Riot condamnată la închisoare, a anunțat că aceasta se află în spitalul unui penitenciar din Krasnoiarsk, unde primește îngrijiri medicale după deteriorarea stării sale de sănătate în timpul unei greve a foamei pe care a făcut-o recent. Verzilkov a vorbit cu Tolonikova la telefon și a spus că starea ei generală e bună. Artista nu a luat legătura cu rudele sale timp de cîteva săptămâni în timp ce era transferată de la o colonie peniteniciară la alta.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a cerut congresului american să nu adopte noi sancțiuni împotriva Iranului

Președintele Statelor Unite Barack Obama a cerut congresului american să nu adopte noi sancțiuni împotriva Iranului în timpul acutalelor tratative legate de controversatul program nuclear iranian. Administrația Obama încearcă că cîștige timp pentru negocierea unui acord internațional cu Teheranul care să prevină construirea armei atomice de către iranieni

Expoziție la Kiev avînd ca temă virusul HIV și boala SIDA în arta contemporană

În capitala Ucrainei Kiev a fost deschisă o expoziție avînd ca temă virusul HIV și boala SIDA în arta contemporană. Sînt expuse lucrărie ale artistului chinez Ai Wiewei, ale celui britanic Damien Hirst, și ale altor artiști internaționali și ucraineni. Expoziția este susținută de Fundația AntiSida a femeii de afaceri Olena Pinciuk, fiica fostului președintele Leonid Kucima. Rata îmbolnăvirilor de SIDA în Ucraina este una din cele mai înalte din Europa, dar ea a scăzut în ultima vreme în urma unor campanii mai eficiente de educație.

CE va înainta după Vilnius cererea de liberalizare a regimului vizelor pentru moldoveni

La o conferință de presă comună, desfășurată la Bruxelles, cu participarea premierului Moldovei, Iurie Leancă și a omologului său român, Victor Ponta, José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene a anunțat că aceasta din urmă va cere după summitul de la Vilnius ridicarea vizelor pentru moldoveni, întrucât consideră că Republica Moldova îndeplinește toate criteriile pentru aceasta.

Moțiune de cenzură împotriva bașcanului Mihail Formuzal examinată de Adunarea Populară de la Comrat

Adunarea Populară a Găgăuziei examinează o moțiune de cenzură împotriva bașcanului Mihail Formuzal. Inițiativa aparține deputatului neafiliat Ivan Burgudji și a fost susținută de alți 16 deputați. Potrivit site-ului Noi.md, bașcanului i se impută că ar fi ignorat unele decizii ale legislativului găgăuz și ar fi deturnat ajutoare umanitare primite din Federația Rusă. Demiterea bașcanului, cerută de adversarii lui politici, este un proces complicat, care include pe lângă votul parlamentar și un referendum. Se relatează că în centrul Comratului s-au adunat sute de oameni care demonstrează împotriva și în favoarea bașcanului.

Trei vameși de la Leușeni trimiși în judecată de Procuratură

Procuratura anticorupție a trimis în judecată trei vameși de la Leușeni în urma unei capturi record de țigări de contrabandă, depistate la granița în urmă cu aproape un an. Potrivit comunicatului Procuraturii, împreună cu vameșii au mai fost trimise în instanță alte cinci persoane, despre care nu se dau detalii. La 14 decembrie 2012, vameșii români au descoperit într-un camion care trecuse deja de vama moldoveană țigări de contrabandă în valoare de 2,3 milioane lei. Procuratura amintește că șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldoveană, a fost condamnat recent de un tribunal românesc la trei ani de închisoare.

Guvernul din Filipine respinge criticile că ar fi reacționat lent la urmările taifunului

Guvernul din Filipine a respins criticile că a reacționat lent la urmările taifunului Haiyan. Ministrul de interne de la Manila, Mar Roxas, a spus că proporțiile dezastrului au creat sarcini extraordinare pentru autorități. Declarația a fost făcută astăzi la Tacloban, oraș distrus aproape complet de furtuna de săptămâna trecută. Între timp bilanțul morților a continuat să crească. Astăzi au fost confirmate 3.621 de decese. Cel puțin 600.000 de oameni au rămas fără adăpost. Guvernele străine continuă să livreze mâncare, apă și medicamente. Un portavion american a ancorat în apropierea scenei dezastrului, gata să lanseze o operațiune de ajutorare de mare anvergură.

Grav accident rutier lângă stațiunea tailandeză Pattaya

Mai mulți turiști au fost răniți grav într-un accident rutier petrecut lângă stațiunea tailandeză Pattaya. Un ofițer de presă al ambasadei ruse din Tailanda, Alexander Mrykin, a spus că 23 de ruși au fost spitalizați, iar cinci dintre ei sunt în stare critică. Autobuzul având la bord 51 de oameni s-a răsturnat în partea nordică a Golfului Tailandei. Majoritatea turiștilor dormeau, fiindcă porniseră la drum cu noaptea în cap.

Reuniune a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice pe tema arsenalului sirian

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) se întrunește astăzi pentru a discuta planul de distrugere a arsenalului chimic sirian. Operațiunea de dezarmare a început în urmă cu o lună cu inspecții și cu distrugerea instalațiilor folosite pentru fabricarea armelor chimice. OPCW consideră drept cea mai potrivită distrugerea armelor în străinătate, dat fiind că în Siria continuă războiul civil. Albania, care și-a distrus cu succes propriile încărcături de gaze otrăvitoare, este considerată una din țările unde s-ar putea distruge armele siriene, alături de Franța sau Belgia.

Justiția rusă îi intentează dosar penal unui artist protestar

Autoritățile ruse i-au făcut dosar penal artistului Piotr Pavlensky, care și-a bătut recent scrotul cu cuie în pavajul Pieții Roșii din Moscova. Dacă va fi acuzat și condamnat pentru huliganism, artistul din St. Petersburg ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare. Duminica trecută Pavlensky, care are 29 de ani, s-a dezbrăcat, s-a așezat pe caldarâmul pieții istorice din capitală și și-a bătut scrotul în cuie de pavaj ca să atragă atenția la indiferența rușilor față de abuzurile guvernului. Anul trecut Pavlensky și-a cusut buzele ca să protesteze față de arestarea membrelor grupării Pussy Riot.

CE ar urma să recomande astăzi renunțarea la obligativitatea vizei pentru cetățenii moldoveni posesori de pașapoarte biometrice

Comisia Europeanã ar urma sã recomande astăzi renunțarea la obligativitatea vizei pentru cetățenii moldoveni posesori de pașapoarte biometrice care intră în spațiul Schengen. O asemenea decizie ar permite moldovenilor sã stea în UE fără viză timp de 30 de zile. Comisia ar urma să transpunã în lege aceastã recomandare dupã summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie, dar ea va trebui aprobată atât de Parlamentul European, cât și de țările membre ale UE. Comisia ar urma sã anunțe astãzi cã Ucraina a fãcut și ea progrese spre liberalizarea vizelor, dar mai are de adoptat unele legi înaintea renunțării la ele: cea mai importantã este legea împotriva discriminării, care întâmpinã în Ucraina opoziție pentru că ar urma sã protejeze și minoritățile sexuale.

Parlamentul a aprobat în primă lectură triplarea salariilor judecătorilor

Parlamentul a aprobat ieri, în prima lectură, triplarea salariilor judecătorilor la inițiativa președintelui Nicolae Timofti, el însuși de profesie judecător. Timofti a cerut mărirea retribuției colegilor de breaslă spunând că fără salarii bune ei vor fi tentați mereu să accepte mită. Inițiativa a fost criticată de opoziție, care a atras atenția că Timofti își favorizează propria branșă cu argumente dubioase. Tot ieri, parlamentarii au aprobat în primă lectură sancțiuni mai aspre pentru judecătorii care încalcă legea.

Comuniștii intenționează să organizeze un marș național în capitală la 23 noiembrie

Comuniștii spun că pregătesc un marș național în capitală pentru ziua de 23 noiembrie, în ultimul sfârșit de săptămâna dinaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Data a fost anunțată de liderul comunist Vladimir Voronin joi, într-o pauză a lucrărilor Parlamentului. Voronin a promis că marșul va fi pașnic, civilizat și democratic și a adăugat că guvernarea vrea să împiedice participanții să ajungă în ziua marșului în capitală. În urmă cu o săptămână comuniștii au cerut guvernării să demisioneze cel mai târziu la 21 noiembrie, avertizând în caz contrar cu proteste de stradă.

Un congresmann influent american a criticat Rusia pentru embargourile motivate politic împotriva statelor din Parteneriatul Estic

Un legislator american influent a criticat Rusia pentru că pune bețe în roate țărilor est-europene din Parteneriatul Estic mai ales prin practica embargourilor motivate politic. „Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Belarus ar trebui să fie libere să-și traseze singure viitorul”, a spus într-o audiere în Congres, aseară, Chris Murphy, responsabil cu afaceri europene în Comisia de politică externă a Senatului Statelor Unite. Murphy a mai spus că embargoul împotriva vinurilor moldovene sau a ciocolatei din Ucraina face mari deservicii și Rusiei, care are nevoie de vecini prosperi și stabili.

Gazprom: Ucraina pune în pericol fluxul de gaze către Europa occidentală pentru iarna care vine

Concernul rus Gazprom s-a plâns că Ucraina pune în pericol fluxul de gaze către Europa occidentală pentru iarna care vine. Reuter scrie că remarca de ieri a lui Vitali Markelov, vicepreședintele consiliului de management Gazprom, amintește criza din 2009, când Rusia a oprit livrările spre Europa timp de trei săptămâni din cauza unei dispute cu Ucraina. Cea mai mare parte a gazului rusesc pentru Europa trece prin conductele ucrainene. Ucraina, despre care Gazprom susține că ar datora peste un miliard de dolari, a anunțat că nu are de gând să cumpere gaze rusești până la sfârșitul anului curent și va folosi în schimb gazele deja stocate. Iar Vitali Markelov spune că această decizie va afecta așa-numitul „gaz tehnic” necesar pentru a trasnporta gazele pentru europeni.

Vânătorii au domesticit primii lupi în Europa în urmă cu 19.000 până la 32.000 de ani

Potrivit unui nou studiu, câinele a devenit cel mai bun prieten al omului tocmai în Europa preistorică. Așa reiese din cercetarea publicată joi de revista americană „Science”, ai cărui autori au comparat ADN-ul câinilor de azi cu fosile, constatând că vânătorii au domesticit primii lupi în urmă cu 19.000 până la 32.000 de ani în Europa. Și până acum se știa că primii câini de companie au fost lupi îmblânziți, dar părerea larg-acceptată era că domesticirea a început în Asia orientală sau în Orientul Mijlociu.

Raport trimestrial AAI: Iranul nu și-a extins instalațiile nucleare în ultimele trei luni

Agenția Atomică Internațională a spus că Iranul nu și-a extins instalațiile nucleare în ultimele trei luni. Într-un raport publicat joi, agenția Națiunilor Unite cu sediul la Viena a spus că la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz au fost montate numai câteva centrifuge, iar la cea de la Fordo niciuna. Raportul trimestrial a fost primul publicat de când Iranul are un nou președinte, pe Hassan Rohani. Raportul a fost dat publicității înaintea unei noi runde de negocieri pe teme nucleare între Iran și puterile mondiale. Discuțiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare la Geneva.

Autoritățile ruse au confirmat că Nadejda Tolokonikova se află la o colonie penitenciară din Krasnoiarsk

Autoritățile ruse au confirmat că membra trupei Pussy Riot Nadejda Tolokonikova se află la o colonie penitenciară din Krasnoiarsk, Siberia. Agenția penitenciarelor din Rusia a spus ieri că rudele lui Tolokonikova au fost anunțate deja printr-o scrisoare. Tolokonikova a fost transferată în Siberia după ce a protestat prin greva foamei împotriva condițiilor și a amenințărilor cu moartea la adresa sa la colonia penitenciară din Mordovia. Rudele ei nu mai primiseră vești de la ea timp de mai mult de trei săptămâni. Soțul ei Piotr Verzilov a spus joi că speră s-o vadă, astăzi vineri.

Premierul Moldovei Iurie Leancă în vizită la București și la Bruxelles

Premierul Moldovei, Iurie Leancă, va avea vineri convorbiri la București cu președintele Traian Băsescu. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, pe agenda discuțiilor figurează cooperarea bilaterală, în special cea legată de integrarea în spațiul energetic european. Iurie Leancă se va întâlni la București şi cu omologul său român Victor Ponta, cei doi șefi de guverne urmând să plece împreună în 15 noiembrie la Bruxelles, unde vor avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Premierul Leancă se va întâlni în capitala Belgiei și cu Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG