Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Londra a început procesul celor doi indivizi acuzați de uciderea unui soldat britanic

La Londra a început procesul celor doi indivizi acuzați de uciderea unui soldat britanic într-un posibil atac terorist motivat islamic. Michael Adebolajo (28 de ani) și Michael Adebowale (22 de ani) au fost răniți de polițiști și arestați după atacul lor de la 22 mai asupra lui Lee Rigby. În timpul audierii de astăzi de la tribunalul Old Bailey din Londra zeci de activiști au demonstrat în fața clădirii împotriva fundamentalismului islamic. Acuzații au negat atât că l-au ucis pe Rigby cât și învinuirea că ar fi plănuit uciderea unui polițist înaintea atacului din mai.

Angela Merkel: Germania și Statele Unite trebuie să „construiască o nouă încredere”

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a spus că țara sa și Statele Unite trebuie să „construiască o nouă încredere” după acuzațiile că Washingtonul a spionat și a adunat date despre oficiali și simpli cetățeni germani. Merkel a făcut această remarcă în timpul unei sesiuni speciale a Budestagului, consacrată discutării informațiilor despre activitățile controversate ale serviciilor secrete americane în Germania și în special presupusa ascultare a telefonului mobil al cancelarului. Dar în remarcile ei de astăzi din parlament Angela Merkel a insistat că relațiile cu Washingtonul rămân de o importanță specială pentru Germania și Europa.

Tiraspol: 80% din transnistreni susțin ideea unui „divorț civilizat” de R.Moldova

Autoritățile de la Tiraspol spun că marea majoritate a locuitorilor Transnistriei sunt îngrijorați de perspectiva integrării europene a Republicii Moldova și doresc apropierea regiunii de Federația Rusă. Potrivit agenției Infotag, așa reiese dintr-un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost prezentate pe site-ul ministerului de externe de la Tiraspol. Cercetarea mai arată că aproape 80% din transnistreni susțin ideea unui „divorț civilizat” de Republica Moldova, vehiculată de o vreme de liderul transnistrean Evgheni Șevciuk. 82% din respondenți consideră că Transnistria ar trebui să facă parte din Federația Rusă.

Autoritățile din Kosovo sunt mulțumite de felul cum au decurs alegerile repetate la Mitrovița

Autoritățile din Kosovo s-au declarat mulțumite de felul cum au decurs ieri alegerile locale repetate din orașul divizat Kosovska Mitrovița, unde la prima votare radicalii sârbi au provocat incidente violente. Vorbind la Priștina, președinta kosovară Atifete Jahjaga a spus că odată cu alegerile locale, Kosovo își încheie „integrarea internă” și începe integrarea europeană. Alegerile de la 3 noiembrie au trebuit să se repete la câteva secții de votare din Mitrovița pentru că militanții sârbi, care nu recunosc statul kosovar, au distrus urnele.

Angela Merkel nu este sigură că Ucraina dorește să se apropie de UE

Cancelarul german Angela Merkel a spus că nu este sigură că Ucraina dorește să îndeplinească criteriile apropierii de Uniunea Europeană. Vorbind astăzi în parlamentul german, Merkel a spus că în puținele zile rămase până la summitul Parteneriatului Estic, Ucraina trebuie să ia măsuri „credibile” ca să arate că vrea să continue reformele și să se integreze în Europa. Merkel a mai spus că dacă Ucraina își respectă promisiunile, Uniunea Europeană o va ajuta să facă față eventualelor presiuni economice din partea Rusiei.

ONU: anul acesta 12.000 de luptători Taliban au fost uciși, răniți sau luați prizonieri

Un raport ONU arată anul acesta 12.000 de luptători Taliban au fost uciși, răniți sau luați prizonieri, dar insurgența va continua atâta vreme cât are surse ilicite de finanțare. Raportul special comandat de Consiliul de Securitate ONU susține că anul acesta pierderile din rândul forțelor Talibanilor ar fi de trei ori mai mari decât cele din 2012. Raportul mai arată că anul acesta forțele guvernului afgan au acționat bine, recapturând teritorii cucerite de Talibani, dar pierderile au fost mai mari și în rândul militarilor și polițiștilor afgani. Raportul ONU arată că Talibanii își finanțează operațiunile prin vânzări ilegale de opium, care le-au adus în 2012 cam 155 de milioane de dolari.

Organizatorii Cupei Mondiale la Fotbal 2022 din Qatar au promis că vor îmbunătăți condițiile de muncă ale lucrătorilor

Organizatorii Cupei Mondiale la Fotbal din 2022, care ar urma să se țină în Qatar, au promis că vor îmbunătăți condițiile de muncă ale lucrătorilor după ce apărătorii drepturilor omului au propus ca turneul să fie mutat într-o altă țară ca pedeapsă pentru „sclavia” practicată pe șantierele construcțiilor sportive în emiratul de la Golful Persic. Așa-numitul Consiliu Suprem pentru Cupa Mondială, care coordonează construcția stadioanelor și infrastructurii aferente, a spus astăzi într-o declarație de presă că guvernul din Qatar și toți cei implicați în pregătiri sunt preocupați de bunăstarea muncitorilor. Duminică Amnesty International a publicat un raport despre condițiile inumane în care ar trăi și munci lucrătorii de pe șantierele din Qatar, aproape toți migranți din sudul Asiei. În mai multe țări occidentale s-au făcut astăzi auzite chemări la boicotarea Cupei Mondiale din Qatar.

Fruntașii PLDM au lansat pe internet un „pact” în favoarea integrării europene a Moldovei

Fruntașii Partidului Liberal-Democrat au lansat astăzi pe internet un „pact” în favoarea integrării europene a țării, prezentându-l ca o continuare a mitingului pro-european de la Chișinău de la 3 noiembrie. Declarația aflată pe site-ul pacteu.com fusese semnată până după-amiază de peste 900 de persoane. Liderul PLD Vlad Filat, premierul Iurie Leancă, ministra de externe Natalia Gherman și alți politicieni liberal-democrați au spus că speră ca declarația să fie îmbrățișată de toate partidele parlamentare și extraparlamentare și de cât mai multe persoane particulare, iar obiectivul integrării europene să devină unul constant, indiferent cine se află la putere în Moldova.

Un moldovean suspectat de omoruri la comandă a fost extrădat de Rusia autorităților din România

Un moldovean suspectat de omoruri la comandă a fost extrădat astăzi de Rusia autorităților din România, unde va fi judecat pentru o tentativă de omor veche de un an. Potrivit presei române moldoveanul Vitalie Proca de 33 de ani l-a împușcat la 26 noiembrie 2012 pe un tânăr român de 26 de ani la București confundându-l cu altcineva. Victima a supraviețuit în urma unor intervenții chirurgicale complicate. Tot Proca este căutat și de poliția britanică, care-l consideră principalul suspect de împușcarea bancherului rus German Gorbunțov la Londra în martie 2012. Gorbunțov a supraviețuit deși a primit șase gloanțe în stomac. Moldpres scrie că Proca a fost condamnat la închisoare pe viață în Moldova, dar a reușit să fugă.

Miniștrii de externe din UE au discutat situaţia Ucrainei

Miniștrii de externe din UE au îndemnat Kievul să ia măsuri în privința fostului premier întemnițat Iulia Timoșenko ca să poată semna Acordul de Asociere la apropiatul summit de la Vilnius. Ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, a cărui țară deține președinția UE, a spus că pentru Ucraina cele zece zile rămase până la summit sunt un „moment al adevărului”. Likevicius și ceilalți miniștrii de externe europeni adunați astăzi la Bruxelles să discute situația Ucrainei au insistat că președintele ei, Viktor Ianukovici, are puterea de a înlătura obstacolele în calea semnării de către țara lui a Acordului de Asociere cu ocazia summitului Parteneriatului Estic care începe la 28 noiembrie la Vilnius.

Președintele Putin spune că există „o șansă reală” de a rezolva controversa privind programul nuclear iranian

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui iranian Hassan Rohani că există „o șansă reală” de a rezolva lunga controversă privind programul nuclear al Iranului. Kremlinul spune că Putin și Rohani au vorbit la telefon, din inițiativa lui Putin, cu două zile înaintea unei noi runde de negocieri programate la Geneva cu participarea Iranului și a șase puteri globale. Potrivit declarației de presă de la Kremlin Rohani a lăudat eforturile Rusiei de a ajuta la găsirea unei soluții. Rusia face parte din așa-numitul grup P5+1, care mai cuprinde Statele Unite, China, Marea Britanie, Franța și Germania. Occidentul bănuiește Iranul că ar urmări să construiască arme atomice sub paravanul programului nuclear civil.

La Paris un individ înarmat a împușcat un bărbat în redacția ziarului „Liberation”

La Paris un individ înarmat a împușcat un bărbat în redacția unui ziar, iar la puțin timp după aceea s-au tras focuri de armă la o mare bancă din capitala franceză. Poliția spune că nu știe dacă incidentele sunt legate între ele. Împușcăturile din redacția ziarului de stânga „Liberation” s-au soldat cu rănirea serioasă a unui asistent de fotograf. Atentatorul a fugit. La scurt timp s-au tras trei focuri de armă în fața sediului băncii Societe Generale într-o suburbie pariziană. În al doilea incident armat nu a fost rănit nimeni. Apoi s-a mai relatat că un bărbat s-a plâns la poliție că un individ înarmat l-a obligat să-l ducă cu mașina spre Champs Elysee. Fotograful din redacția „Liberation” a fost rănit în piept și abdomen și se află în stare critică. Incidentul de astăzi vine la puține zile după ce un individ a intrat în redacția canalului BFM TV amenințând angajații înainte să dispară.

Radio Europa Liberă este ținta unui atac cibernetic prelungit de tip DDoS

Radio Europa Liberă este ținta unui atac cibernetic prelungit de tip DDoS (Distributed Denial of Service) care afectează cu intermitențe începând de joi știrile multimedia și serviciile de informații ale postului de radio cu sediul la Praga. Atacul nu împiedică publicul să ajungă la paginile noastre de internet, dar îngreunează mult actualizarea acestor pagini. Atacurile de tip DDoS inundă ținta cu cereri false venind de la mii sau chiar milioane de computere compromise sau infectate cu viruși sau malware. Radio Europa Liberă a mai trecut printr-un atac DDoS mai limitat asupra serviciului pentru Republica Belarus în 2008. Personalul nostru tehnic lucrează non-stop pentru a limita urmările atacului și a izola sursa lui.

Președintele Georgiei Giorgi Margelașvili l-a confirmat pe ministrul de interne Irakli Garibașvili în postul de prim-ministru

Președintele Georgiei, Giorgi Margelașvili, a confirmat numirea ministrului de interne Irakli Garibașvili în postul de prim-ministru. Garibașvili fusese propus de mișcarea de guvernământ „Visul georgian”. La rândul lui, noul premier a numit formal miniștrii, lăsându-i pe toți în funcție și aducând doar unul nou în locul său la interne. Noul cabinet urmează să fie învestit de parlament săptămâna aceasta. Duminică după ce a depus jurământul președintele Margelașvili a semnat primul decret prezidențial autorizându-i pe membrii cabinetului lui Bidzina Ivanișvili să-și îndeplinească atribuțiile până la confirmarea de către parlament a noului guvern.

Un tribunal rusesc l-a eliberat pe cauțiune pe unul din cei 30 de activiști Greenpeace

Un tribunal rusesc a decis eliberarea pe cauțiune a unuia din cei 30 de activiști Greenpeace aflați în detenție la St. Petersburg. Tribunalul a decis că medicul navei ecologiștilor, rusoaica Ekaterina Zaspa, poate fi pusă în libertate în schimbul sumei de 61.300 de dolari. Ceva mai devreme, astăzi, un judecător din St. Petersburg respinsese cerereea de eliberare pe cauțiune a activistului Colin Russell, un australian, hotărând că va rămâne în arest timp de cel puțin trei luni. Astăzi sunt audiați șapte din cei 30 de activiști arestați în septembrie și acuzați de huliganism. Greenpeace a calificat acuzațiile drept absurde și a cerut eliberarea necondiționată a activiștilor săi.

Igor Corman: „Moldova are agenda proprie cu care merge indiferent de evoluția altor țări”

Liderii guvernării spun că Republica Moldova dorește să parafeze peste 10 zile la Vilnius acordul de asociere cu Uniunea European, indiferent de cale pe care o alege Ucraina. Spicherul Igor Corman le-a vorbit astăzi jurnaliștilor în marginea unui seminar. „Moldova are agenda proprie cu care merge indiferent de evoluția altor țări”, a spus Corman. Declarații asemănătoare a făcut duminică seara la televiziunea Prime și viceprim-ministra pentru afacerile externe Natalia Gherman.

Mihai Formuzal a acuzat politicienii locali ai Partidul Democrat că ar încerca să acapareze puterea la Comra

Bașcanul autonomiei găgăuze, Mihai Formuzal a acuzat politicienii locali ai Partidul Democrat că ar încerca să acapareze puterea la Comrat „prin lovitură de stat”.
Formuzal a difuzat o declarație împotriva PD, astăzi, la trei zile de la votul de neîncredere exprimat de Adunarea Populară găgăuză. Bașcanul spune că pentru demiterea sa ar fi votat mai puțini deputați locali decât minimul necesar de două treimi.
Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov spune însă că votul de vineri a fost valabil și că Formuzal a fost demis pentru că nu-și îndeplinea atribuțiile cum se cuvine. Tot vineri, Adunarea Populară a votat pentru organizarea unui referendum în autonomia găgăuză, la care locuitorii ei să fie întrebați ce direcție de politică externă ar vrea să urmeze Republicii Moldova.

Miniștri europeni de externe au cerut astăzi Ucrainei să se țină de promisiunea de a o elibera pe fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko pentru tratament în Germania

Mai mulți miniștri europeni de externe au cerut astăzi Ucrainei să se țină de promisiunea de a o elibera pe fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko pentru tratament în Germania așa încât să poată semna acordul de asociere peste 10 zile la Vilnius.
Oficialii le-au vorbit jurnaliștilor înaintea Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene care are loc astăzi la Bruxelles.
Uniunea Europeană a avertizat Ucraina că nu va putea semna acordul la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius dacă nu rezolvă cazul Timoșenko în care vede un exemplu al justiției selective, motivate politic. Kievul are un termen limită care expiră marți, 19 noiembrie. Miniștrii de externe britanic, suedez, polonez, lituanian, austriac și irlandez, precum și șefa politicii externe europene Catherine Ashton au spus astăzi că soarta acordului este în mâinile liderilor ucraineni conduși de președintele Viktor Ianukovici.

Serviciile de urgență ale Rusiei caută indicii despre cauzele catastrofei aviatice de duminică

Serviciile de urgență ale Rusiei caută indicii care le-ar ajuta să dezlege cauza catastrofei aviatice de duminică pe aeroportul de la Kazan, unde s-a prăbușit un Boeing 737 ucigându-i pe toți cei 50 de oameni aflați la bord.
Echipe ale Ministerului Situațiilor de Urgență au zburat de la Moscova în capitala Republicii Tatarstan azi dimineață pentru a lua parte la investigații. Aerpportul a fost închis pentru zboruri comerciale până la prânz.
Aeronava avându-i la bord pe fiul președintelui din Tatarstan și pe șeful local al serviciului de securitate FSB făcea o a doua tentativă de a ateriza când a lovit pista și a izbucnit în flăcări. Ministerul moldovean de externe a difuzat un comunicat în care spune că printre victime nu se află cetățeni moldoveni, în ciuda speculațiilor presei că un membru al echipajului era originar din Republica Moldova.

La alegerile locale de la Mitrovica, în nordul Kosovo, participarea s-a ridicat la ceva mai mult de 22%

Autoritățile electorale din Kosovo spune că peste 22% din alegătorii părții nordice a orașului Mitrovica dominată de etnici sârbi au luat parte la alegerile locale repetate de duminică. Alegerile au fost organizate din nou după anularea celor de la 3 noiembrie când sârbi ultranaționaliști mascați au atacat și au devastat principala secție de vot din cele trei amplasate în zona sârbească.
Scrutinul repetat a decurs fără incidente iar anunțarea rezultatelor este așteptată diseară. Șefa politicii externe și de securitate europene, Catherine Ashton a spus că alegerile pașnice în cadrul unui plan de normalizare a relațiilor între Serbia și Kosovo mediat de Bruxelles sunt un pas important pe drumul lor către integrarea europeană.

Natalia Gherman: guvernul de la Chișinău speră ca liberalizarea vizelor să fie sprijinită de toate statele din UE

Viceprim-ministra Natalia Gherman, care conduce afacerile externe, spune că autoritățile moldovene s-au aflat în legătură cu cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene pe tema liberalizării vizelor și că se așteaptă ca toate să sprijine o asemenea propunere. Gherman a vorbit duminică seară la televiziunea Prime, la două zile de la anunțul Comisiei Europene că va recomanda Parlamentului European și țărilor membre abolirea vizelelor de până la 90 de zile pentru moldoveni.
Oficiala a mai spus că raportul pozitiv al Comisiei este rezultatul muncii multor funcționari moldoveni și experți locali și străini, care au ajutat la aplicarea planului de reforme pentru liberalizarea vizelor convenit cu Uniunea Europeană în 2010.

Câteva zeci de elevi din ultimul an de liceu au cerut demisia ministrului educației într-o demonstrație Chișinău

Câteva zeci de elevi din ultimul an de liceu au cerut la un protest în fața guvernului, duminică, demisia ministrei educației Maia Sandu, care a anunțat săptămâna trecută măsuri de supraveghere mai aspre la examenele de bacalaureat de la vară. Tinerii au mai protestat față de intenția de scurtare a vacanțelor și au cerut simplificarea programelor de studiu.
Ministerul Educației a spus lunea trecută că regulile înăsprite pentru sesiunea de BAC 2014 vor include descalificarea imediată a celor prinși copiind. Camerele video de supraveghere a examenelor pentru descurajarea copiatului vor fi menținute. Anul acesta, când camerele au fost introduse prima dată, rata de promovare a BAC-ului a scăzut sub 70% față de aproximativ 90 la sută în anii precedenți.

Un avion rusesc Boeing 737 prăbușit duminică în orașul Kazan

Un Boeing 737 s-a prăbușit duminică în orașul rus Kazan, capitala Republicii Tatarstan, ucigându-i pe toți cei 50 de oameni aflați la bord.
Fiul președintelui Tatarstanului și șeful local al serviciului de securitate FSB s-ar fi aflat în avionul care a lovit pista la aterizare, izbucnind în flăcări .
Autoritățile ruse au spus că aeronava companiei Tatarstan Airline făcea o tentativă repetată de aterizare când s-a prăbușit. Cauzele catastrofei rămân deocamdată necunoscute.

Noul președinte al Georgiei, Giorgi Margvelashvili, a depus jurământul la Tbilisi

Noul președinte al Georgiei, Giorgi Margvelașvili a depus jurământul duminică la Tbilisi, începându-și mandatul de cinci ani. La ceremonia de inaugurare, în curtea vechiului Parlament, Margvelașvili a promis în fața a peste 50 de delegații străine să mențină cursul pro-occidental al Georgiei și să reducă tensiunile din relația cu Rusia.
Doctor în filosofie, apropiat partidului de guvernare „Visul Georgian”, Margvelașvili a câștigat categoric alegerile din octombrie. Inaugurarea sa a pus capăt celor aproape zece ani în care Georgia a fost condusă de Mihail Saakașvili. Fostul președinte pro-occidental nu a participat la inaugurare, spunând că mai mulți membri ai partidului său, aflat acum în opoziție, sunt persecutați penal de noua putere.

Alegeri locale repetate în orașul Mitrovica din nordul Kosovo

În orașul Mitrovica din nordul Kosovo, divizat etnic între albanezi și sârbi, au avut loc duminică alegeri locale repetate, în condiții de securitate sporite pentru apărarea alegătorilor și secțiilor de vot. Alegerile au fost repetate după anularea scrutinului de la 3 noiembrie din cauza atacării și devastării unei secții de vot de către bărbați mascați, în timpul votului.
Străzile Mitrovicei și cele trei secții unde s-a repetat votul au fost patrulate de polițiști kosovari, din misiunea europeană EULEX, și de militari din misiunea NATO în Kosovo, KFOR. Rezultatele primelor asemenea alegeri de când Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia sunt așteptate în cursul săptămânii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG