Linkuri accesibilitate

Ştiri

Aleksander Kwasniewski: UE nu va semna nici un acord cu Ucraina la Vilnius

Emisarul european Aleksander Kwasniewski a declarat că Uniunea Europeană nu va semna vreun acord cu Ucraina la summit-ul Parteneriatului Estic de peste o săptămână la Vilnius.
Fostul președinte polonez a făcut declarația la Varșovia, după ce Parlamentul ucrainean nu a reușit, din nou, să adopte o lege care ar fi permis plecarea fostei șefe a guvernului ucrainean, Iulia Timoșenko, aflată în detenție, la tratament în Germania.
Tot astăzi, guvernul ucrainean a spus că suspendă pregătirile pentru semnare.

Directorul companiei de potasiu „Uralkali”, arestat la Minsk, fost extrădat Rusiei

Televiziunea din Republica Belarus relatează că directorul companiei rusă de potasiu Uralkali, Vladislav Baumgertner a fost extrădat Rusiei. Baumgertner a fost arestat la Minsk, în august, după prăbușirea unei companii mixte ruso-belaruse și a fost acuzat de către autoritățile belaruse de abuz în funcție.
Extrădarea a fost anunțată după ce omul de afaceri Suleiman Kerimov a acceptat să vândă cota de 22% deținută la Uralkali miliardarului Mihail Prohorov. Kerimov fusese somat să-și vândă acțiunile de către liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. Acesta mai cere refacerea companiei mixte care controla 40% din piața globală a potasiului.

Poliția britanică a eliberat trei femei ținute în captivitate de decenii de un cuplu britanic

Poliția britanică a salvat astăzi trei femei despre care se crede că s-au aflat în captivitate timp de cel puțin 30 de ani în locuința unui cuplu din sudul Londrei. Detectivii de la Scotland Yard au spus că victimele sunt o malaieziană de 69 de ani, o irlandeză de 57 de ani și o britanică de 30 de ani. Cuplul care le-ar fi ținut în captivitate, un bărbat și o femeie de 67 de ani, se află în detenția poliției.
Cele trei victime au fost descrise drept „puternic traumatizate”. Poliția a intervenit în urma informațiilor primite luna trecută de la o organizația caritabilă, care fusese contactată de femei prin telefon.

Președintele Nicolae Timofti a salutat Pactul Responsabilității Naționale pentru o Moldovă Europeană

Președintele Nicolae Timofti s-a alăturat astăzi politicienilor care au semnat un pact pentru integrarea europeană a Republicii Moldova propus luni de principalul partid al guvernării, PLDM. Potrivit unui comunicat al președinției, șeful statului a salutat Pactul Responsabilității Naționale pentru o Moldovă Europeană și a spus că summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este „o șansă istorică”. Printre semnatarii de până acum ai angajamentului de sprijin pentru integrarea europeană se mai numără primul ministru, președintele parlamentului, liderii partidelor de la guvernare, mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Comisarul european Ștefan Füle și-a anulat vizita în Ucraina

Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a declarat astăzi că țara sa nu are alternativă decât integrarea europeană, în timp ce opoziția i-a cerut demisia pentru blocarea Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Președintele ucrainean făcut declarația la Viena, la scurt timp după ce guvernul său a suspendat pregătirile de semnarea acordului la apropiatul summit de la Vilnius. Kievul a spus că ar vrea să analizeze mai bine impactul asupra industriei și comerțului cu Rusia.
Tot astăzi, Parlamentul, dominat de partidul președintelui, a împiedicat din nou un pachet de reforme pro-europene. Într-o primă reacție de la Bruxelles, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Ștefan Füle și-a anulat o vizită în Ucraina.

Hamid Karzai le-a cerut participanților la Adunarea Națională afgană să sprijine un aranjament de securitate cu Statele Unite

Președintele afgan Hamid Karzai le-a cerut miilor de participanți la o Adunare Națională, Loya Jirga, la Kabul, să sprijine un aranjament de securitate cu Statele Unite. Adunarea, compusă din decanii de vârstă și alți lideri tribali, analizează proiectul acordului negociat de Karzai cu secretarul de stat american John Kerry, care vizează perioada de după 2014, când majoritatea militarilor americani vor părăsi Afganistanul. Între altele, acordul interzice militarilor americani să atace sau să intre în casele civililor afgani, dar oferă Statelor Unite dreptul exclusiv de a judeca militarii americani pentru presupuse crime.

PCRM confirmă organizarea unor proteste anti-guvernamentale pe 22 și 23 noiembrie

Opoziția comunistă a spus astăzi, la expirarea unui ultimatum acordat puterii, că va organiza proteste de două zile, la 22 și 23 noiembrie, pentru a obține demiterea guvernului și alegeri anticipate. PCRM spune într-un comunicat de presă că, înainte de protest, sute de deputați și aleși locali comuniști intenționează să se întâlnească mai întâi cu șeful statului, primul ministru și președintele Parlamentului.
Protestele comuniștilor urmează să aibă loc cu o săptămână înainte de așteptata parafare la Vilnius de către premierul Iurie Leancă a Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, căruia comuniștii i se opun.

Amendament la regulamentul Parlamentului adoptat la Chișinău

Deputații coaliției majoritare au adoptat în prima lectură un amendament care va limita discursurile, întrebările, replicile, pauzele, va interzice megafoanele la ședințele Parlamentului, blocarea tribunei sau microfoanelor.
Amendamentul la regulamentul Parlamentului urmărește disciplinarea opoziției comuniste. Pregătit de câteva săptămâni, el a fost votat la scurt timp după ce câțiva deputați comuniști au blocat cu forța tribuna pentru că nu li s-a acordat o pauză.
O prevedere a amendamentului va apăra, totuși, dreptul deputaților la protest. Aceasta a fost cerută de Curtea Constituțională și spune că absențele în semn de protest de la ședințele Parlamentului nu pot fi considerate „absențe nemotivate” și nu pot servi drept motiv pentru tăierea diurnelor.

Dispoziție a guvernului de la Kiev de suspendare a pregătirilor de semnare a Acordului de asociere a Ucrainei la UE

Guvernul Ucrainei a oprit pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană la apropiatul summit de la Vilnius, spunând că trebuie să analizeze mai bine impactul asupra industriei sale și comerțului cu Rusia. Dispoziția guvernului urmează unui nou eșec al Parlamentului ucrainean de a îndeplini condițiile puse de Uniunea Europeană pentru a putea semna acordul la summit-ul Parteneriatului Estic de la 28 și 29 noiembrie.
Aceste condiții includ eliminarea justiției selective și adoptarea unei legi care i-ar fi permis fostei șefe a guvernului Iulia Timoșenko, aflată în detenție, să plece la tratament în Germania.

Vladimir Putin respinge ideea că Ucraina ar fi șantajată economic de Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că tezele europene despre șantajarea Ucrainei de către Rusia pentru a-i împiedica apropiere de Uniunea Europeană sunt o „aberație absolută”. Vorbind la o întâlnire cu scriitori ruși, Putin a spus astăzi că Rusia este nevoită să-și apere economia, luând măsuri de protecție împotriva importurilor din Ucraina, dacă aceasta creează zona de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Putin a spus că va accepta negocieri propuse de președintele ucrainean Victor Ianukovici, la care să participe și europenii. Dar a precizat negocierile pot avea loc numai înainte, nu după ce ucrainenii și europenii încheie acordul de asociere și liber schimb.

Alți cinci militanți Greenpeace eliberați pe cauțiune în Rusia

Un tribunal din St. Petersburg a decis că încă cinci ecologiști implicați în protestul Greenpeace din Arctic pot fi eliberați pe cauțiune, ridicând numărul la 26 din 30 de arestați. Activiștii pot fi eliberați dacă plătesc echivalentul a 61 300 de dolari. Săptămâna aceasta au ieșit deja din închisoare cinci dintre ei. Un australian va rămâne în detenție până la sfârșitul lui februarie.
Autoritățile ruse au arestat ecologiștii provenind in 18 țări în luna septembrie, când aceștia au protestat la o platformă a Gazprom din Marea Barents față de exploatarea petrolului arctic. Inițial, au fost puși sub acuzare pentru piraterie, dar apoi acuzațiile au fost diminuate.

Guvernul Franței cere fermierilor să pună capăt acțiunii de protest cu blocarea drumurilor spre Paris

Guvernul Franței a cerut fermierilor să termine blocarea drumurilor către Paris în cadrul unui protest față de creșterea taxelor, după câteva accidente rutiere soldate cu un șofer mort. Ministrul Transportului, Frederic Cuvillier, a cerut ridicarea imediată a blocadei.
Două sindicate din regiunea Parisului au început protestul miercuri, după ce premierul socialist Jean-Marc Ayrault a anunțat o reformă care va mări taxele în agricultură, va înăspri controalele și va redirecționa subvențiile europene și alte ajutoare dinspre producătorii de cereale către crescătorii de animale.

Uniunea Creștin-Democrată ar putea accepta introducerea unui salariu minim în Germania

Cancelara germană, Angela Merkel a sugerat că partidul său conservator, CDU, poate accepta introducerea salariului minim în Germania, pentru a se putea forma noua coaliție de guvernare. Vorbind la o întâlnire cu oamenii de afaceri, Merkel a spus că fără aceasta opoziția social democrată, SPD, nu dorește să încheie negocierile de formare a coaliției, la două luni de la alegeri.
Rezultatul scrutinului a arătat că cea mai fezabilă este o largă coaliție între partidul lui Merkel și social democrați. Aceștia cer însă legea salariului minim, spunând spun că salariile multor germani au scăzut inacceptabil în timpul recentei crize economice europene.

Un bărbat care s-a apropiat cu o bombă falsă de biroul premierului Erdogan a fost reținut de poliție în Turcia

Poliția din Turcia a reținut un bărbat care s-a apropiat cu o bombă falsă de biroul premierului Recep Tayyip Erdogan.
Ministrul de interne Muammer Guler a spus că incidentul n-are legătură cu terorismul și că bărbatul trecut de 50 de ani pare să aibă probleme psihice.
Polițiștii au tras două focuri de avertizare înainte de a neutraliza pe stradă suspectul, care purta în jurul brâului cabluri asemănătoare cu ale unei bombe și se îndrepta spre cabinetul primului ministru.

Negocieri la Geneva pe tema programului nuclear iranian

Uniunea Europeană spune că negocierile purtate azi la Geneva de șefa politicii externe europene, Catherine Aston și ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif au fost „consistente, detaliate și substanțiale”. Purtătorul de cuvânt Michael Mann a mai spus că Ashton, delegată de puterile internaționale să conducă negocierile cu Iranul pe marginea controversatului program nuclear, este hotărâtă să avanseze discuțiile cât mai rapid, dar să se asigure că orice înțelegere va fi solidă.
Pe de altă parte, ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araqchi, a spus că rămân multe neînțelegeri majore. Convorbirile de la Geneva, intrate astăzi în a doua zi, vizează sistarea sau limitarea activităților nucleare iraniene, în schimbul anulării unor sancțiuni occidentale.

Guvernul Ucrainei dispune oprirea pregătirilor pentru semnarea unui Acord de asociere cu UE

Guvernul Ucrainei a oprit pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană la apropiatul summit de la Vilnius, spunând că trebuie să analizeze mai bine impactul asupra industriei sale și comerțului cu Rusia. Dispoziția guvernului urmează unui nou eșec al Parlamentului ucrainean de a îndeplini condițiile puse de Uniunea Europeană pentru a putea semna acordul la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius de la 28 și 29 noiembrie.
Aceste condiții includ eliminarea justiției selective și adoptarea unei legi care i-ar fi permis fostei șefe a guvernului Iulia Timoșenko, aflată în detenție, să plece la tratament în Germania.

BOP: Partidul Comuniștilor conduce în preferințele alegătorilor cu 34%

Potrivitul ultimului barometru al opiniei publice (BOP), dat astăzi publicităţii, Partidul Comuniștilor conduce în preferințele alegătorilor cu 34%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat cu 13%, Partidul Democrat din Moldova cu 9%, Partidul Liberal – 7,5%.
Barometrul de Opinie Publică, realizat de Institutul de Politici Publice și CBS- AXA, confirmă rezultatele sondajului IMAS, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni: PCRM era creditat cu aproape 35% din voturi, urmat de PLDM cu 14%, PD cu 9,3% și PL cu 6,2%.

Rada de la Kiev nu i-a permis Iuliei Timoşenko să plece la tratament peste hotare

Parlamentul ucrainean nu a sprijinit proiectele de lege care ar fi permis eliberarea, pentru tratament, a fostului premier Iulia Timoşenko. Deputaţii partidului prezidenţial al Regiunilor s-au abţinut de la votarea celor şase proiecte de lege.

Preşedintele Victor Ianukovici nu s-a declarat niciodată pentru adoptarea acestor legi, dar a declarat mereu ca va respecta votul Parlamentului şi va semna legile respective, dacă sunt aprobate. Motiv pentru care opoziţia ucraineană l-a acuzat pe Ianukovici ca ar submina, deliberat, şansele Ucrainei de a se apropia de Uniunea Europeana.

Ucraina ar urma să semneze, săptămâna viitoare, la summitul de la Vilnius, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Bruxelles a condiţionat semnarea acordului de reformele în domeniul justiţiei, iar între acestea se afla şi eliberarea, pentru tratament, a fostului premier Iulia Timoşenko.

Dna Timoşenko este condamnată la 7 ani închisoare pentru abuz de putere, un caz de justiţie selectivă, consideră Uniunea Europeană.

Încă trei activişti Greepeace au fost eliberaţi pe cauţiune în Rusia

Inca trei activisti Greepeace au fost eliberati pe cautiune de un tribunal din Sankt Petersburg. Pina acum, 22 de activisti au fost eliberati in aceleasi conditii, cheltuielile fiind suportate de Greenpeace. La septembrie, 30 de activisti Greenpeace, cetateni din 18 tari, au fost retinuti de politia rusa dupa ce au incercat sa ocupe o platforma Gazprom, in semn de protest fata de exploatarea gazului arctic. Initial, fusesere acuzati de piraterie, delict care poate aduce pina la 15 ani inchisoare. Intre timp, acuzatia este de „huliganism”.

La Kabul, Loya Jirga examinează acordul privind prezenţa militară americană în Afganistan după 2014

La Kabul, mii de inalti demnitari si lideri tribali afgani, reuniti in Loya Jirga, examineaza acordul negociat de guvern cu Statele Unite, care reglementeaza sederea trupelor americane in Afganistan dupa incheierea misiunii NATO in 2014. Textul precizeaza ca numai tribunale americane au dreptul sa-i judece pe militarii americani. De asemenea, in text se arata ca trupele americane nu trebuie sa ia ca tinta civili afgani.

Procuratura din Rusia a anunțat că directorul firmei de potasiu Uralkali va fi extrădat din Belarus

Procuratura din Rusia a anuntat ca directorul firmei de potasiu Uralkali va fi extradat din Belarus, unde este detinut din august. La sosirea in Rusia, a precizat Procuratura, Vladislav Baumgertner va fi retinut de autoritatile ruse.

Poliția franceză l-a arestat pe autorul incidentului violent împotriva unui fotograf al cotidianului Libération

Politia franceză l-a arestat pe barbatul acuzat de a fi deschis focul in mai multe locuri din Paris, saptamina aceasta, inclusiv in cladirea cotidianului Libération, unde a ranit grav un fotograf. Politia l-a indentificat pe Abdelhakim Dekhar dupa amprenta genetica si l-a arestat miercuri seara, intr-un garaj subteran, unde suspectul era aproape in coma.

Un oficial al Comisiei Europene va discuta la Tiraspol despre acordul de liber schimb cu UE

Negociatorul şef din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, merge astăzi la Tiraspol pentru a discuta despre prevederile acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, pe care Moldova îl va parafa la sfârşitul acestei luni, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Într-un interviu cu Europa Libera, Dirk Schuebel, actualul însărcinat al Uniunii Europene cu relaţiile cu ţările din Parteneriat, a precizat că acordul de liber schimb, parte din acordul de asociere la Uniunea Europeană, se va aplica la fel pe ambele maluri ale Nistrului.

„Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova şi am stabilit anumite reguli în cadrul Acordului de Asociere, reguli care, între altele, au fost luate şi cu participarea reprezentanţilor regiunii, care au fost prezenţi la negocieri, deci prevederile acordului sunt valide şi pentru malul stâng”.

Iurie Leancă şi Dmitri Medvedev s-au întâlnit la summitul premierilor din CSI

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit, miercuri, la Sankt Petersburg, cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi a discutat despre situaţia muncitorilor migranţi moldoveni, aflaţi temporar pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Potrivit agenţiei IPN, cei doi au căzut de acord că trebuie semnate, cât mai repede, acordurile bilaterale, privind colaborarea în domeniul migraţiei, combaterea migraţiei ilegale şi readmisie.

Întâlnirea Leancă-Medvedev a avut loc pe marginea reuniunii şefilor de guvern CSI. Cei doi au discutat şi despre reluarea exportului de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă şi despre importurile de gaze din Rusia. Următoarea şedinţă a şefilor de stat CSI va avea loc în mai 2014, la Kiev, Ucraina.

Proiect de rezoluţie în Camera Reprezentanților a congresului american privind Ucraina, Moldova şi Georgia

Comitetul pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite a propus adoptarea unei rezoluţii referitoare la trei ţări din Parteneriatul Estic: Ucraina, Moldova şi Georgia. Democratul Eliot Engel a declarat cu această ocazie:

„Sprijinim dreptul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei de a-şi exercita drepturile suverane şi de a-şi adânci colaborarea economică şi politică cu Uniunea Europeană. Cerem tuturor naţiunilor să respecte drepturile acestor ţări de a intra în orice parteneriat doresc. Le cerem tuturor naţiunilor, mai ales Rusiei…”

Alte doua rezoluţii propuse Camerei Reprezentanţilor se referă la convorbirile pe teme nucleare între Iran şi cele şase puteri ale lumii şi la nevoia respectării drepturilor omului de către Iran.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG