Linkuri accesibilitate

Ştiri

Statele Unite marchează 50 de ani de la asasinarea președintelui John F. Kennedy

Cladirile guvernamentale americane au arborat vineri drapelele în bernă pentru a marca 50 de ani de la asasinarea președintelui John F. Kennedy, la Dallas. O comisie guvernamentala oficiala a decis că Lee Harvey Oswald, care a tras in președintele american a acționat singur, desi exista multe teorii potrivit cărora președintele american ar fi fost ținta unei conspirații. Președintele american Barack Obama impreuna cu fostul președinte Bill Clinton au depus flori la mormintul președintelui Kennedy din cimitirul Arlington de la Washington iar astazi se întilneste cu reprezentanți ai organizației Peace Corps, înființată de președintele Kennedy. La Dallas au loc ceremonii în piața centrală a orașului în locul unde a avut loc asasinatul.

Zi liberă de Crăciun pe stil nou și pe stil vechi în Moldova

Moldovenii vor fi liberi pe 25 decembrie, cînd este sărbătorit Crăciunul pe stil nou dar si pe 6 ianuarie cind se sărbatoreste Craciunul pe stil vechi. Guvernul luat o decizie în acest sens pentru a nu perturba tradiția stabilită în societate.

Štefan Füle: UE nu a abandonat ideea de a avea un acord de asociere cu Ucraina

Comisarul Uniunii Europene pentru extindere si vecinătate Štefan Füle a declarat la Bruxelles unui grup de jurnalisti că Uniunea Europeana nu a abandonat ideea de a avea un acord de asociere si comert liber cu Ucraina ştiind si declaratiile care au fost facute si deciziile care au fost anunţate dar stiind şi care sunt prerogativele preşedintelui Ucrainei, care poate semna tratate internationale si acorduri. Summitul de la Vilnius, a spus diplomatul european, va fi si momentul in care Moldova si Georgia vor parafa acordurile de asociere şi ele vor si fi semnate de cele doua ţări inainte de expirarea termenului actualei comisii europene, adica octombrie anul viitor.

William Moser: decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea acordului de asociere cu UE este regretabilă

Ambasadorul Statelor Unite la Chisinau William Moser a declarat la o prelegere publică că decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea acordului de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana este regretabilă. In ceea ce priveşte Moldova, diplomatul American a spus că mai sunt multe de făcut de către autorităţile de la Chisinau, mai ales in domeniul combaterii corupţiei si reformei justitiei, dar ca Moldova va vedea beneficiile acestor reforme odata ce va fi acceptată în Uniunea Europeana.

Cel puţin 45 de oameni au murit la Riga când tavanul unui supermagazin aglomerat s-a prăbuşit joi seara

Cel puţin 45 de oameni au murit la Riga când tavanul unui supermagazin aglomerat s-a prăbuşit joi seara. Autoriţile au facut apel pentru ca cetăţenii să doneze singe. Nu este limpede citi oameni sunt inca dati disparuti, dar numarul ranitilor este de peste 30. Autorităţile spun ca o posibilă cauză a accidentului ar putea fi o defecţiune de constructie. Supermagazinul a fost construit acum 2 ani.

Medicul pakistanez care a ajutat la găsirea lui pe Osama Bin Laden pus sub acuzare într-un caz din 2005

Medicul pakistanez Shakil Afridi, care a ajutat Statele Unite să îl găseasca pe Osama Bin Laden este acuzat de omor de catre autoritpţile de la Islamabad intr-un caz din 2005. Este vorba de moartea unui pacient pe care medicul l-ar fi operat desi nu era chirurg. Cazul a fost adus in instanta de catre mama pacientului decedat. Doctorul Afridi a fost arestat dupa ce forţele speciale americane l-au omorit pe Osama Bin laden si a fot atunci condamnat la 33 de ani de detenţie pentru ca ar fi aparţinut unei grupări teroriste, o acuzatie negată de medic. In luna august decizia tribunalului in aces caz a fost anulată şi s-a ordonat o noup anchetă.

Vladimir Putin a acuzat Uniunea Europeană că şantajează Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Uniunea Europeană că şantajează și face presiuni asupra Ucrainei in urma deciziei de joi a Kievului de a nu semna acordul de Asociere si liber Schimb cu Uniunea Eurpeană. Declaratia a fost facuta de preşedintele de la Moscova după convorbirile pe care le-a avut la Sankt Peteresburg cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Anterior, la Kiev, premierul Mikola Azarov a spus parlamentarilor că decizia guvernului ucrainean este motivata de ingrijorari economice şi ca a fost singura opţiune posibilă.

Demonstrație proeuropeană la Kiev

Aproximativ 1000 de persoane au demonstrat la Kiev pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Demonstratii similare, dar mai mici, au avut loc si in alte localităţi din Ucraina. Opozitia organizeaza un miting pro european duminica. Avocatul fostului premier Yulia Timoşenko, aflata în detenţie, a declarat ca clienta sa consideră decizia de joi a parlamentului si a guvernului de la Kiev asemanatoare cu puciul din 1991 de la Moscova, impotriva lui Mihail Gorbaciov. Doamna Timoşenko a cerut oamenilor să reacţioneze faţă de actuala situaţie şi să îşi spuna clar pozitia.

Autoritățile ruse au mai eliberat 13 activiști Greenpeace

13 activiști Greenpeace reţinuti acum două luni de autorităţile ruse au fost eliberaţi dupa ce au platit cauţiunea ce le-a fost propusă. Cauţiunea a fost stabilită la două milioane de ruble pentru fiecare. Cu cei 13 de vineri, numărul celor eliberați a ajuns la 29 din totalul de 30 arestați inițial. Numai australianul Colin Russell va ramine in arest pina pe 24 februarie pentru ca în cazul lui tribunalul nu a aprobat eliberarea pe cauţiune. Nu este incă limpede daca cei eliberaţi vor putea să părăsească Rusia.

Serghei Lavrov participă la negocierile internaționale asupra programului nuclear iranian

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află la Geneva la negocirile dintre cele 6 puteri ale lumii si Iranul pe tema programului nuclear al Teheranului. Aceasta noua runda de convorbiri internaţionale a început miercuri. Lavrov urmează să se intilneasca la Geneva cu reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Siria.

Ghiorghi Margvelaşvili: Georgia va parafa la Vilnius acordul de asociere cu UE

Preşedintele Georgiei Ghiorghi Margvelaşvili a declarat presei la Tbilisi că ţara sa se indreapta spre Uniunea Europeana şi a confirmat că va parafa saptamina viitoare la Vilnius acordul de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana. Noul preşedinte de la Tbilisi va conduce delegatia ţării sale la Vilnius.

Veaceslav Ioniţă a solicitat Procuraturii Generale să se autosesizeze

Preşedintele Comisiei de buget, economie şi finanţe a parlamentului moldovean Veaceslav Ioniţă a solicitat Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea raportului Curţii de Conturi cu privire la administrarea resurselor financiare şi a patrimoniului public în anul 2012, prezentat în plenul legislativului de preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu. Veaceslav Ioniţă a solicitat, de asemenea, iniţierea unui concurs pentru identificarea unei companii internaţionale de audit care să verifice datele prezentate în raport, transmite IPN. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în raport ar exista un fals. Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, a declarat jurnaliştilor că raportul nu conţine nicio încălcare şi că nu-i este frică de nicio comisie internatională.

Cîteva sute de persoane susținători ai comuniștilor demonstrează la Chișinău

Suporterii comuniștilor demonstrează la Chișinău împotriva instituțiilor puterii, la o zi după expirarea unui ultimatum dat de PCRM pentru demisia guvernului. Potrivit presei moldovene, câteva sute de persoane au mers la reședința președintelui Nicolae Timofti, căruia deputatul comunist Iurie Muntean i-a cerut prin megafon demisia. „Am venit aici pentru a-i spune cetăţeanului Timofti, care a fost ales nu ştim de către cine în funcţia de preşedinte, că i-am adus o cerere de demisie. El trebuie să pună punct mandatului său ruşinos”, a declarat Iurie Muntean citat de site-ul 24h.md. Comuniștii vor demisia guvernului, organizarea de alegeri anticipate și a unui referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală dominată de Rusia.

Peste 33 de morți urmare a prăbușirii acoperișului unui supermarket la Riga

Bilanțul prăbușirii acoperișului unui supermarket la Riga a ajuns la 33 de morți, printre care trei pompieri. Cauza prăbușirii nu este cunoscută, dar membrii echipelor de salvare și polițiștii au spus că pe acoperișul magazinului „Maxima” se construia o „grădină de iarnă”. Nu este limpede câte persoajne sunt încă sub dărâmături. Mari porțiuni ale acoperișului au căzut joi seară, la o oră când supermarketul era plin de lume. Trei pompieri sosiți la fața locului cu colegii lor au murit din cauza unei a doua prăbușiri de fragemente de plafon.

Mikola Azarov: decizia amânarii semnării Acordului de asociere cu UE a fost de natură „tactică”

Premierul ucrainean Mikola Azarov a spus că decizia amânarii semnării Acordului de asociere cu UE a fost „tactică” și motivată exclusiv de îngrijorări economice. Adresându-se astăzi parlamentului de la Kiev, Azarov a spus că decizia anunțată ieri nu schimbă strategia generală de dezvoltare a Ucrainei. Discursul premierului a fost întrerupt de mai multe ori de deputații opoziției, care au strigat: „Rușine!”. Oficialii europeni și politicienii pro-europeni din Ucraina sperau ca țara să semneze Acordul de asociere la UE la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Rusia ar fi amenințat să blocheze toate importurile din estul Ucrainei dacă Kievul semnează Acordul de asociere la UE

Președintele Ucrainei i-a spus colegei sale din Lituania că Rusia a amenințat să blocheze toate importurile din estul Ucrainei dacă Kievul semnează acordul de asociere la UE. Potrivit AFP, Viktor Ianukovici i-a făcut această destăinuire Daliei Grybauskaite într-o convorbire telefonică. „Ucraina nu a rezistat presiunii și șantajului economic”, a spus consiliera președintei lituaniene, Jovita Neliupsiene.

Convorbiri ruso-georgiene la Praga

Emisarul special prezidențial georgian pentru Rusia, Zurab Abașidze, și viceministrul de externe rus Grigori Karasin s-au întâlnit la Praga ca să discute probleme de comerț, transport și legături culturale. Abașidze le-a spus jurnaliștilor că „liniile roșii” legate de integritatea teritorială a Georgiei nu au fost atinse la discuții pentru că „Rusia nu este pregătită de așa ceva”. Cu toate acestea Karasin a spus că au fost obținut multe „rezultate pozitive” în îmbunătățirea legăturilor culturale și de comerț între cele două țări care încă nu au relații diplomatice.

Declarație a guvernului: „R. Moldova și-a făcut alegerea, este o alegere de integrare europeană...”

Autoritățile Moldovei au spus că abandonarea de către Ucraina a Acordului de asociere cu UE nu va influența politica pro-europeană a Republicii Moldova. „Republica Moldova și-a făcut alegerea, este o alegere de integrare europeană..., iar relațiile noastre cu Ucraina vor rămâne la fel de strânse”, a spus Liliana Vițu, purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, într-o declarație transmisă de Radio Chișinău. La apropiatul summit al Parteneriatului Estic, Moldova și Georgia urmează să parafeze acorduri de asociere la UE, de felul celui pe care ar fi trebuit să-l semneze Ucraina.

Carl Bild își exprimă teama ca presiunile Rusiei să nu aibă efecte și asupra Moldovei

Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, și-a exprimat temerea că în zilele următoare Rusia va face presiuni asupra Moldovei pentru a o împiedica să avanseze pe calea integrării europene.
„Ce s-a întâmplat cu Armenia, ce s-a întâmplat cu Ucraina... se va întâmpla cu Moldova în zilele următoare”, a spus șeful diplomației suedeze, care s-a numărat printre inițiatorii Parteneriatului Estic. Vorbind la o conferință internațională la Washington, Bildt a mai spus că în zilele rămase până la summitul de la Vilnius este nevoie ca Occidentul să spună Moldovei cât mai răspicat, ca și Georgiei, că are tot dreptul să-și decidă singură viitorul.

Voronin se exprimă sever la adresa politicii de redobîndire a cetățeniei române și a UE

Președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, a comparat politica redobândirii cetățeniei române cu politicile naționale ale Germaniei hitleriste. Vorbind aseară la Radio Moldova, Voronin a spus că Hitler a folosit aceeași tactică pentru a anexa regiuni ale Poloniei în anii '30 ai secolului trecut. În aceeași emisiuni radio, fostul președinte comunist al Moldovei a mai spus că Uniunea Europeană s-ar fi comportat „obraznic” cu Republica Moldova. Potrivit lui Voronin, Bruxelles-ul ar fi putut acorda de mult dreptul la liberă călătorie în Europa moldovenilor, dar a preferat să-i forțeze să obțină cetățenia română care asigură dreptul de liberă circulație în spațiul comunitar.

Demonstrație la Kiev împotriva deciziei guvernului de a amâna semnarea acordului de asociere la UE

Aproximativ o mie de oameni s-au adunat în această dimineață în centrul capitalei ucrainene Kiev ca să demonstreze împotriva deciziei guvernului de a amâna semnarea acordului de asociere la UE. Se relatează că mitingul spontan de la Kiev este supravegheat de sute de polițiști aduși cu autobuzele. Printre cei care s-au adresat mulțimii s-au numărat lideri ai opoziției ca Vitali Klichko și Arseni Iațeniuc. Parlamentarii urcraineni urmează să se reunească astăzi către prânz. Unii deputați din opoziție au cerut ca premierul Mikola Azarov să explice astăzi decizia în legislativ și să-și dea demisia, alții au propus declanșarea procedurii de impeachement împotriva președintelui Viktor Ianukovici.

Tribunalul de la St. Petersburg urmează să decidă soarta ultimilor trei activiști Greenpeace aflați în detenție

Ultimii trei activiști Greenpeace din cei 30 arestați în septembrie în nordul arctic al Rusiei ar urma să afle astăzi dacă vor rămâne în arest sau vor fi eliberați pe cauțiune. Joi tribunalul din St. Petersburg a pus în libertate încă șase activiști de diferite naționalități. Tot ieri secretarul-general ONU Ban Ki-moon a îndemnat Rusia să dea dovadă de clemență în cazul activiștilor. Iar la Moscova președintele Vladimir Putin a spus că scopul protestului ecologic a fost „nobil”, dar mijloacele alese au fost deplasate și periculoase pentru personalul platformei maritime pichetate de nava Greenpeace.

50 de ani de la asasinarea președintelui american J. F. Kennedy - Zi de comemorare națională în Statele Unite

În Statele Unite drapelele naționale au fost coborâte în bernă în amintirea președintelui John F. Kennedy, de la a cărui asasinare se împlinesc astăzi 50 de ani. Președintele Barack Obama a decretat pentru astăzi zi de comemorare națională, pentru a „celebra amprenta durabilă a lui Kennedy asupra istoriei americane”. Kennedy a fost împușcat mortal la Dallas la 22 noiembrie 1963. O comisie guvernamentală a stabilit că asasinul solitar a fost Lee Harvey Oswald. Dar mulți americani continuă să creadă că președintele a fost victima unei conspirații mai ample. Astăzi președintele Obama se va întâlni cu membri ai Corpului Păcii, o organizație de voluntari înființată de Kennedy.

Prăbușirea acoperișului unui supermarket la Riga face mai multe victime

12 persoane au murit la Riga în urma prăbușirii acoperișului unui supermarket joi seară. Autoritățile letone spun că zeci de oameni au fost răniți și zeci de oameni sunt încă prinși sub dărâmături. 36 de oameni au fost salvați. Clădirea fusese construită în 2011 și trecea prin lucrări de renovare. Cauza prăbușirii acoperișului încă nu este cunoscută. Dar ministrul de interne Rihards Kozlovskis a spus la televiziune că „e limpede că au fost probleme cu respectarea normelor de construcție”.

La Geneva continuă negocierile internaționale pe tema dosarului nuclear iranian

La Geneva continuă astăzi negocierile internaționale pe tema dosarului nuclear iranian. Este a treia rundă de convorbiri între guvernul iranian și puterile globale de când la Teheran a venit la putere noul președinte Hassan Rohani, considerat de mulți un moderat. Convorbirile își propun să înlăture suspiciunea că Iranul ar urmări să construiască arma chimică la adăpostul unui program nuclear civil. La discuțiile de la Geneva participă Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG