Linkuri accesibilitate

Ştiri

Poliția britanică a oferit noi detalii privind recent descoperitul caz de sclavie

Poliția britanică spune că suspecții în recent descoperitul caz de sclavie, un bărbat și o femeie de 67 de ani, sunt de origine tanzaniană și indiană și s-au mutat în Marea Britanie în anii 1960. Comandantul de poliție Steve Rodhouse a declarat că două din cele trei femei care ar fi fost ținute în captivitate peste 30 de ani l-au întâlnit pe suspect la Londra „printr-o ideologie politică împărtășită și au trăit împreună într-un fel de colectiv”. Rodhouse nu a dat detalii. Poliția a anunțat joia trecută că le-a eliberat pe cele trei femei: o malaieziană de 69 de ani, o irlandeză de 57 de ani și o britanică de 30 de ani. Suspecții au fost puși în libertate pe cauțiune.

În Siria, rebeli islamiști afiliați la Al Qaeda ar fi cucerit principalul câmp petrolifer al țării

Din Siria se relatează că rebeli islamiști afiliați la Al Qaeda au cucerit principalul câmp petrolifer al țării, blocând aproape integral accesul regimului președintelui Bașar al-Assad la rezervele de petrol. Agenția Reuters spune că anunțul a fost făcut de activiștii antiguvernamentali, iar autoritățile siriene nu l-au comentat. Dacă știrea se confirmă, scrie Reuters, regimul de la Damasc va rămâne aproape total dependent de importul de petrol pentru campania sa militară puternic mecanizată care durează de peste doi ani și jumătate.

Kremlinul spune că activiștii Greenpeace vor putea pleca din Rusia după ce obţin documentele necesare

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a spus că activiștii Greenpeace investigați în urma protestului arctic din septembrie și eliberați săptămâna aceasta pe cauțiune vor putea pleca din Rusia după ce obțin documentele necesare. ”Nimeni nu o să-i oprească”, a spus șeful administrației prezidențiale, Serghei Ivanov, citat de RIA-Novosti. Dar un oficial Greenpeace a spus că oficialii serviciului rusesc de migrație nu vor să elibereze activiștilor vize de tranzit câtă vreme sunt acuzați în instanță. Singurul din cei 30 de activiști care nu a fost eliberat pe cauțiune este australianul Colin Russel, operatorul radio al navei Greenpeace.

Egiptul a anunțat că-l expulzează pe ambasadorul Turciei

Egiptul a anunțat că-l expulzează pe ambasadorul Turciei și a acuzat Ankara că sprijină organizații periculoase pentru statul egiptean, într-o aluzie transparentă la mișcarea Frăția Musulmană a președintelui debarcat Mohamed Morsi. Turcia, care avea legături strânse cu Egiptul cât s-a aflat Morsi la putere, a spus că regretă expulzarea și l-a declarat persona non grata pe ambasadorul egiptean la Ankara. Turcia este una din țările care au criticat cel mai aspru înlăturarea de la putere a lui Morsi, numind evenimentul din vară ”lovitură de stat”.

Liderul comunist Vladimir Voronin a acuzat coaliția aflată la guvernare că a sărăcit Moldova

Într-un discurs la mitingul antiguvernamental din Piața Marii Adunări Naționale din capitală, liderul comunist Vladimir Voronin a acuzat coaliția aflată la guvernare că a sărăcit țara, că este mafiotă și că negociează în taină acordul de asociere la UE. Voronin a reiterat ideea că în loc să se apropie de Uniunea Europeană Moldova trebuie să intre în Uniunea Vamală dominată de Rusia. Unimedia relatează că un grup de fruntași comuniști au cerut să se întâlnească cu premierul Iurie Leancă. Aceeași sursă informează că purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Vițu, a spus că șeful executivului este gata să răspundă tuturor întrebărilor în parlament, după summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius.

Protest la Kiev împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierea acordului de asociere cu UE

Câteva sute de persoane demonstrează în Piața Independenței din Kiev împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierea acordului de asociere la Uniunea Europeană. Ieri au demonstrat în aceeași piață centrală din capitala Ucrainei câteva mii de persoane. Demonstrații de mai mare amploare sunt așteptate pentru duminică în mai multe locuri din centrul Kievului, în organizarea diferitelor partide de opoziție, dar și a uniunii antreprenorilor și a suporterilor echipei naționale de fotbal a Ucrainei.

Secretarul de stat al Statelor Unite nu va participa la reuniunea din Ucraina a OSCE

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, nu va participa la reuniunea din Ucraina a OSCE, a anunțat Departamentul de Stat de al Washington vineri seară, la o zi după ce guvernul ucrainean a abandonat ideea semnării acordului de asociere cu UE. În locul lui Kerry la reuniunea OSCE din decembrie va merge adjuncta sa pentru probleme europene Victoria Nuland. Tot vineri vicepreședintele american Joe Biden l-a contactat telefonic pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, comunicându-i dezamăgirea față de îndepărtarea Kievului de obiectivul integrării europene.

La Riga echipele de salvare caută ultimele 10 persoane date dispărute în urma prăbușirii acoperișului unui supermarket

La Riga echipele de salvare caută ultimele 10 persoane date dispărute în urma prăbușirii acoperișului unui supermarket joi seară. Bilanțul morților a ajuns la 52. Aproximativ 40 de oameni au fost răniți, 23 dintre ei aflându-se încă în spital. Cauza accidentului, cel mai grav din istoria independentă a Letoniei, încă nu a fost stabilită. Președintele țării baltice, Andris Berzins, a spus că este ”un caz de omucidere” și a promis că vinovații vor fi pedepsiți.

V. Lukin: ideea consfințirii rolului ortodoxiei în constituția Rusiei ar putea duce la război civil

Ombudsmanul rus pentru drepturile omului Vladimir Lukin a spus că ideea consfințirii în constituția țării a rolului special al credinței ortodoxe ar putea duce la război civil. Potrivit Interfax, Lukin i-a numit ”iresponsabili” pe deputații din Duma de Stat care doresc ca religia creștin-ortodoxă să fie înscrisă ca importantă pentru identitatea națională a Rusiei într-un preambul la constituție. Inițiatoarea acestei schimbări este deputata Elena Mizulina, cunoscută mai ales pentru campaniile sale anti-gay sau - în limbajul Kremlinului - împotriva relațiilor sexuale ”netradiționale”.

Protest PCRM în centrul Chișinăului împotriva guvernării

Partidul comuniștilor a organizat în centrul capitalei un miting de protest împotriva guvernării, căreia îi cere să demisioneze și să convoace alegeri anticipate. Comuniștii vor de asemenea ținerea unui referendum pentru aderarea țării la Uniunea Vamală dominată de Federația Rusă. Potrivit site-ului Unimedia în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat și câteva zeci de persoane care demonstrează împotriva comuniștilor, pentru integrarea europeană. PCRM a dat un ultimatum puterii de a demisiona până la 21 noiembrie, amenințând în caz contrar cu proteste masive.

Angela Merkel: Uniunea Europeană trebuie să discute cu Rusia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că UE trebuie să discute cu Federația Rusă ca să se asigure că vecinii estici ai Uniunii nu sunt confruntați cu presiuni de a se alia cu vestul sau cu estul. Remarca lui Merkel, făcută în adresarea ei video săptămânală de sâmbtă, vine după ce Ucraina a anunțat că nu va semna săptămâna viitoare acordul de asociere la UE din cauza presiunilor Moscovei. În remarcile sale de astăzi Angela Merkel a spus că Moscova percepe Parteneriatul Estic ca pe o inițiativă îndreptata împotriva Rusiei, dar a insistat că această persperctivă este incorectă. ”Rusia este partenerul nostru strategic”, a mai spus Merkel.

Continuă operațiunile de căutare a victimelor prăbușirii acoperișului unui supermarket la Riga

În Letonia continuă operațiunile de căutare a victimelor prăbușirii acoperișului unui supermarket la Riga. Autoritățile spun că bilanțul este de 52 de morți. Începând de astăzi, în Letonia este timp de trei zile doliu național. Cauza tragediei de joi seară încă nu a fost stabilită, dar autoritățile spun că tocmai se construia pe acoperișul clădirii ridicate în 2011 o ”grădină de iarnă”. Unii oficiali au vorbit de nerespectarea normelor de construcție. Este cel mai mare dezastru din istoria Letoniei de la cucerirea independenței în 1991.

Torța olimpică a Jocurilor Olimpice de Iarnă a ajuns în Lacul Baikal

Torța olimpică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sochi, care vor începe în februarie, a ajuns în Lacul Baikal, cel mai adânc lac cu apă dulce al lumii. Agențiile ruse de știri spun că trei scafandri au dus torța, a cărei flacără s-a transformat într-o lumină roz, până pe fundul părții mai puțin adânci a lacului. Adâncimea maximă a lacului Baikal este de 1642 de metri. El conține 20% din apa dulce de pe pământ.

Discuții la Geneva asupra programului nuclear iranian

Miniștrii de externe din șase puteri globale se întrunesc la Geneva pentru a discuta problema programului nuclear iranian. Înaintea noii întâlniri șefa politicii externe europene Catherine Ashton și ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, au spus că la discuțiile anterioare s-au înregistrat progrese. La reuniunea de la Geneva mai participă șefii diplomațiilor din Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia și China.

Statele Unite marchează 50 de ani de la asasinarea președintelui John F. Kennedy

Cladirile guvernamentale americane au arborat vineri drapelele în bernă pentru a marca 50 de ani de la asasinarea președintelui John F. Kennedy, la Dallas. O comisie guvernamentala oficiala a decis că Lee Harvey Oswald, care a tras in președintele american a acționat singur, desi exista multe teorii potrivit cărora președintele american ar fi fost ținta unei conspirații. Președintele american Barack Obama impreuna cu fostul președinte Bill Clinton au depus flori la mormintul președintelui Kennedy din cimitirul Arlington de la Washington iar astazi se întilneste cu reprezentanți ai organizației Peace Corps, înființată de președintele Kennedy. La Dallas au loc ceremonii în piața centrală a orașului în locul unde a avut loc asasinatul.

Zi liberă de Crăciun pe stil nou și pe stil vechi în Moldova

Moldovenii vor fi liberi pe 25 decembrie, cînd este sărbătorit Crăciunul pe stil nou dar si pe 6 ianuarie cind se sărbatoreste Craciunul pe stil vechi. Guvernul luat o decizie în acest sens pentru a nu perturba tradiția stabilită în societate.

Štefan Füle: UE nu a abandonat ideea de a avea un acord de asociere cu Ucraina

Comisarul Uniunii Europene pentru extindere si vecinătate Štefan Füle a declarat la Bruxelles unui grup de jurnalisti că Uniunea Europeana nu a abandonat ideea de a avea un acord de asociere si comert liber cu Ucraina ştiind si declaratiile care au fost facute si deciziile care au fost anunţate dar stiind şi care sunt prerogativele preşedintelui Ucrainei, care poate semna tratate internationale si acorduri. Summitul de la Vilnius, a spus diplomatul european, va fi si momentul in care Moldova si Georgia vor parafa acordurile de asociere şi ele vor si fi semnate de cele doua ţări inainte de expirarea termenului actualei comisii europene, adica octombrie anul viitor.

William Moser: decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea acordului de asociere cu UE este regretabilă

Ambasadorul Statelor Unite la Chisinau William Moser a declarat la o prelegere publică că decizia Ucrainei de a renunţa la semnarea acordului de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana este regretabilă. In ceea ce priveşte Moldova, diplomatul American a spus că mai sunt multe de făcut de către autorităţile de la Chisinau, mai ales in domeniul combaterii corupţiei si reformei justitiei, dar ca Moldova va vedea beneficiile acestor reforme odata ce va fi acceptată în Uniunea Europeana.

Cel puţin 45 de oameni au murit la Riga când tavanul unui supermagazin aglomerat s-a prăbuşit joi seara

Cel puţin 45 de oameni au murit la Riga când tavanul unui supermagazin aglomerat s-a prăbuşit joi seara. Autoriţile au facut apel pentru ca cetăţenii să doneze singe. Nu este limpede citi oameni sunt inca dati disparuti, dar numarul ranitilor este de peste 30. Autorităţile spun ca o posibilă cauză a accidentului ar putea fi o defecţiune de constructie. Supermagazinul a fost construit acum 2 ani.

Medicul pakistanez care a ajutat la găsirea lui pe Osama Bin Laden pus sub acuzare într-un caz din 2005

Medicul pakistanez Shakil Afridi, care a ajutat Statele Unite să îl găseasca pe Osama Bin Laden este acuzat de omor de catre autoritpţile de la Islamabad intr-un caz din 2005. Este vorba de moartea unui pacient pe care medicul l-ar fi operat desi nu era chirurg. Cazul a fost adus in instanta de catre mama pacientului decedat. Doctorul Afridi a fost arestat dupa ce forţele speciale americane l-au omorit pe Osama Bin laden si a fot atunci condamnat la 33 de ani de detenţie pentru ca ar fi aparţinut unei grupări teroriste, o acuzatie negată de medic. In luna august decizia tribunalului in aces caz a fost anulată şi s-a ordonat o noup anchetă.

Vladimir Putin a acuzat Uniunea Europeană că şantajează Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Uniunea Europeană că şantajează și face presiuni asupra Ucrainei in urma deciziei de joi a Kievului de a nu semna acordul de Asociere si liber Schimb cu Uniunea Eurpeană. Declaratia a fost facuta de preşedintele de la Moscova după convorbirile pe care le-a avut la Sankt Peteresburg cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Anterior, la Kiev, premierul Mikola Azarov a spus parlamentarilor că decizia guvernului ucrainean este motivata de ingrijorari economice şi ca a fost singura opţiune posibilă.

Demonstrație proeuropeană la Kiev

Aproximativ 1000 de persoane au demonstrat la Kiev pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Demonstratii similare, dar mai mici, au avut loc si in alte localităţi din Ucraina. Opozitia organizeaza un miting pro european duminica. Avocatul fostului premier Yulia Timoşenko, aflata în detenţie, a declarat ca clienta sa consideră decizia de joi a parlamentului si a guvernului de la Kiev asemanatoare cu puciul din 1991 de la Moscova, impotriva lui Mihail Gorbaciov. Doamna Timoşenko a cerut oamenilor să reacţioneze faţă de actuala situaţie şi să îşi spuna clar pozitia.

Autoritățile ruse au mai eliberat 13 activiști Greenpeace

13 activiști Greenpeace reţinuti acum două luni de autorităţile ruse au fost eliberaţi dupa ce au platit cauţiunea ce le-a fost propusă. Cauţiunea a fost stabilită la două milioane de ruble pentru fiecare. Cu cei 13 de vineri, numărul celor eliberați a ajuns la 29 din totalul de 30 arestați inițial. Numai australianul Colin Russell va ramine in arest pina pe 24 februarie pentru ca în cazul lui tribunalul nu a aprobat eliberarea pe cauţiune. Nu este incă limpede daca cei eliberaţi vor putea să părăsească Rusia.

Serghei Lavrov participă la negocierile internaționale asupra programului nuclear iranian

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află la Geneva la negocirile dintre cele 6 puteri ale lumii si Iranul pe tema programului nuclear al Teheranului. Aceasta noua runda de convorbiri internaţionale a început miercuri. Lavrov urmează să se intilneasca la Geneva cu reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Siria.

Ghiorghi Margvelaşvili: Georgia va parafa la Vilnius acordul de asociere cu UE

Preşedintele Georgiei Ghiorghi Margvelaşvili a declarat presei la Tbilisi că ţara sa se indreapta spre Uniunea Europeana şi a confirmat că va parafa saptamina viitoare la Vilnius acordul de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana. Noul preşedinte de la Tbilisi va conduce delegatia ţării sale la Vilnius.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG