Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mitingul de la Chișinău s-a încheiat cu adoptarea unei declarații „Pro Europa”

În Piaţa Marii Adunării Naţionale, zeci de mii de persoane au participat la mitingul organizat de partidele de la guvernare în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova. Potrivit corespondenţilor Europei Libere, organizatorii estimează participarea la circa 100 de mii de persoane, alte surse vorbesc de 60 până la 70 de mii. Mitingul s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii „Pro Europa” în care se arată între altele : „Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”.

Secretarul de stat american John Kerry face o escală în Egipt

Secretarul de stat american John Kerry a sosit în Egipt, prima etapă a unui turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Luni, la Cairo începe procesul fostului preşedinte Mohamed Morsi, acuzat de îndemn la uciderea unor demonstraţi în decembrie 2012. Kerry a declarat că Statele Unite continuă să încurajeze democratizarea Egiptului şi nu a spus nici un cuvânt despre procesul de mâine sau despre faptul că administraţia americană a suspendat o parte din ajutorul militar pentru Egipt.

Milițiile Taliban din Pakistan și-ar fi ales doar un nou lider temporar

Potrivit relatărilor corespondenţilor Europei Libere, miliţiile Taliban din Pakistan nu şi-au ales un lider permanent, ci numai un noul lider temporar în persoana lui Shaheen Bittani. Vineri, fostul lider al Talibanilor a fost ucis într-un atac american cu avioane teleghidate (drone).

Mii de persoane au participat la Varșovia funerariile lui Tadeusz Mazowiecki

La Varşovia, mii de persoane au participat la funeraliile lui Tadeusz Mazowiecki, primul premier al Poloniei post-comuniste. Fostul preşedinte Lech Walesa a declarat, între altele, că Mazowiecki a fost cel mai bun premier al Poloniei din toată perioda post '89.
Mazowiecki a făcut parte din grupul de intelectuali, alături de Adam Michnick, de exemplu, care a sfătuit sindicatul liber Solidaritatea şi în 1989 a organizat negocierile dintre Solidaritatea şi Partidul comunist, care au permis organizarea primelor alegeri libere.

Manifestație în curs la Chișinău în sprijinul integrării europene

În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău are loc manifestaţia în sprijinul integrării europeene, organizată de partidele aflate la guvernare. Toate informaţiile, relatări, imagini video şi fotografii de la miting pot fi accesate în cursul acestei zile atît pe pagina noastră de internet, cît și pe Facebook, în pagina Aici e Radio Europa Liberă Fani & Fun.
Aşteptam desigur comentariile şi impresiile dumneavoastră.

Statele Unite resping speculațiile despre o întrerupere a procesului de pace în raporturile cu talibanii din Pakistan

Statele Unite au respins speculaţiile că atacul de vineri, din Pakistan, cu avioane teleghidate (drone), atac în care a fost ucis liderul miliţiilor Taliban, ar fi distrus procesul de pace. Departamentul de stat susţine că negocierile erau treaba guvernului pakistanez, dar că erau susţinute de Statele Unite. Ministerul de interne de la Islamabad a protestat împotriva atacului. Între timp, miliţiile Taliban, care controlează zona de frontieră cu Afganistanul, şi-au ales în nou lider în persoana lui Khan Said, cunoscut sub numele de Sajna.

Alegeri locale în Kosovo

În Kosovo au loc alegeri locale, un vot considerat a fi un test important pentru acordul de normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, mediat de Uniunea Europeană în aprilie. Va fi interesantă participarea sârbilor din nordul ţării, unde ei formează majoritatea. Minoritatea sârbă nu recunoaşte autoritatea guvernului de la Pristina, dar a fost îndemnată de Belgrad să participe totuşi la vot. Nici Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, proclamată unilateral în 2008.

Autorul incidentului armat de pe aeroportul din Los Angeles pus oficial sub acuzare de crimă

În Statele Unite, tânărul de 23 de ani, care a deschis vineri focul în aeroportul internaţional din Los Angeles, a fost acuzat de crimă şi riscă pedeapsa capitală, dacă este găsit vinovat. În cursul atacului, un membru al forţelor de ordine a fost ucis, mai multe persoane au fost rănite.
FBI susţine că a găsit la acuzat o notă în care scria că vrea să ucidă cât mai mulţi membri ai forţelor de securitate din aeroport.

Îngrijorare în Rusia în lipsa oricăror vești despre Nadejda Tolokonikova mutată într-o colonie penitenciară

În Rusia, soţul Nadejdei Tolokonikova, membră a grupului punk Pussy Riot, spune că nu mai are veşti de la soția sa de două săptămâni. Tolokonikova, condamnată la doi ani închisoare pentru un act de protest împotriva preşedintelui Vladimir Putin, a fost mutată dintr-o colonie penitenciară, la cererea ei. De atunci, nu se şti nimic de soarta ei. Tolokonikova a fost condamnată alături de colega ei Maria Aliohina.

Secretarul de stat american John Kerry începe un turneu diplomatic de nouă zile în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

Secretarul de stat american John Kerry începe un turneu de nouă zile în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, prima etapă este Arabia Saudită. Mediile egiptene relatează că secretarul de stat american va fi astăzi şi la Cairo – etapă care nu este înscrisă în programul oficial. Dacă ştirea se confirmă, vizita survine cu o zi înainte de deschiderea procesului împotriva fostului preşedinte Mohamed Morsi, acuzat de incitare la uciderea participanţilor la protestul de la Cairo din decembrie 2012.

Doi ziariști francezi răpiți și uciși în Mali

În Mali, doi jurnalişti francezi ai postului de radio France International au fost răpiţi sâmbătă şi ucişi. Victimele sunt jurnalista Ghislaine Dupont şi tehnicianul Claude Verlon. Cei doi au fost ucişi la Kidal, oraş situat în apropierea graniţei cu Algeria şi controlat de triburile tuarege. Cei jurnaliştii relataseră de multe ori din Mali, ultima dată în vară, în timpul alegerilor prezidenţiale.

Duminică la Chișinău se va desfășura un miting pentru integrarea europeană

Partidele din alianţa de guvernare organizază duminică, la Chișinău, un miting pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, miting gândit nu numai ca o demonstraţie de unitate în interiorul ţării, dar şi ca un mesaj adresat Uniunii Europene, înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care Moldova va parafa Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE. Opoziţia a criticat inițiativa drept un gest de propagandă şi a cerut un referendum despre alternativa la UE, Uniunea vamală, controlată de Rusia.

Următoarea ședință în dosarul „Pădurea domnească” va avea loc la 6 noiembrie

Prima şedinţă în dosarul „Pădurea Domnească” a fost amînată la cererea avocaţilor inculpaţilor. Următoarea şedinţă, la judecătoria din Făleşti, a fost stabilită pentru 6 noiembrie, relatează IPN.
În decembrie anul trecut, o persoană a fost omorâtă în cursul unei vânători în Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, este învinuit de lipsire de viaţă din imprudenţă. În calitate de învinuiţi în acest dosar mai apar fostul director al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Lupu, precum şi alte persoane din cadrul agenţiei.

Propunerea Ucrainei de deschidere a unui consulat la Tiraspol este examinată la Chișinău

Ucraina a cerut miercuri să deschidă un consulat la Tiraspol, pentru a servi interesele deşinătorilor de paşapoarte ucrainiene de pe malul stâng al Nistrului. Potrivit agenţiei IPN, Chişinăul va explica Ucrainei, cum a făcut-o şi în cazul Rusiei, că nu poate acorda această autorizaţie pentru că nu controlează teritoriul respectiv şi nu poate garanta securitatea diplomaţilor. Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, a declarat agenţiei IPN că vor fi propuse alternative, cum ar fi Varniţa sau Rezina. Răspunsul oficial va fi dat de Ministerul de exteme.

Actualul ministru de interne georgian Irakli Garibașvili nominalizat pentru funcția de prim ministru

În Georgia, premierul Bidzina Ivanișvilli l-a propus pe aliatul său, actualul ministru de interne Irakli Garibașvili, drept succesor la conducerea guvernului. Premierul Ivanișvilii se retrage din această funcţie în câteva săptămâni, după ce la 17 noiembrie, preşedintele ales Giorgi Margvelaşvili depune jurământul. Candidatul la funcţia de premier trebuie să fie propus de noul preşedinte şi aprobat de Parlament – ambele etape sunt considerate formalităţi, pentru că alianţa „Visul georgian” al lui Ivanișilli, controlează forul legislativ iar noul preşedinte al ţării este aliatul apropiat al premierului. În acest moment, în Georgia, premierul are cele mai multe prerogative după ultimele amendamente constituţionale care au redus mult din puterea preşedintelui ţării.

Miliţiile Taliban din Pakistan şi-ar fi ales un nou lider după uciderea celui anterior în cursul unui raid aviatic american

Potrivit corespondenţilor Europei Libere/Libertatea, miliţiile Taliban din Pakistan şi-au ales un nou lider în persoana lui Khan Said, cunoscut sub numele de Sajna. Fostul lider a fost ucis vineri într-un atac american cu avioane teleghidate (drone). Ştirea uciderii fostul lider Taliban a fost confirmată de surse din regiunea de graniţa dintre Pakistan si Afganistan, regiune controlată de Talibani. Alegerea noului lider nu este confirmată, reuniunea conducerii Taliban fiind încă în desfăşurare.

Un studiu al Confederației Naționale a Patronatului semnalează stagnarea volumului afacerilor în Moldova din cauza practicilor monopoliste

În Moldova există peste 47 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii, care au avut de suferit de pe urma crizei economice, dar şi a practicilor monopoliste. Din aceste motive, numărul lor stagnează, la fel ca și volumul afacerilor, a declarat Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Micului Business din Moldova, citat de IPN .
Potrivit studiului „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, făcut la solicitarea Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, peste o treime din oamenii de afaceri susţin că se lovesc de practici monopoliste. De asemenea, 40% din aceştia consideră legislaţia anti-monopol ineficientă, iar 60% consideră că pentru a beneficia de programe guvernamentale de sprijin trebuie să aibă legături politice.

Parlamentul a adoptat Legea privind finanţele publice locale

Legea privind finanţele publice locale a fost adoptată de Parlament vineri. Legea dă primăriilor mai multă autonomie financiară, ceea ce nu înseamnă şi mai mulţi bani. Noua lege intră în vigoare doar în ianuarie 2015, iar anul viitor va fi testată în patru raioane. Documentul prevede extinderea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale.

Proiect de lege pentru facilitarea ridicării imunității parlamentare înaintat în legislativ la Chișinău

Coaliția de guvernare a înaintat în Parlament un proiect de lege care să reducă imunitatea parlamentară, respectiv să faciliteze ridicarea imunităţii. Schimbarea presupune amendarea a doua articole din Constituţie, pentru care este nevoie de cel puţin 67 de voturi. Propunerea guvernamentală este susţinută în acest moment de 50 de parlamentari ai majorităţii.

Serviciul Federal fitosanitar rus anunță o posibilă reluare treptată a importurilor de produse lactate din Lituania

Rusia ar putea relua, treptat, importul de produse lactate din Lituania, interzise luna trecută de Serviciul federal fitosanitar Rospotrebnadzor. Anunţul a fost făcut de serviciul rus, după o serie de inspecţii în Lituania, dar nu se menţionează nici o dată pentru ridicarea embargoului, precizează Interfax.

Liderul miliţiilor Taliban din Pakistan ucis într-un atac militar american

Liderul miliţiilor Taliban din Pakistan a fost ucis vineri, se pare într-un atac amerian cu avioane teleghidate (drone), alături de alte patru persoane. Astăzi, relatează surse din serviciile secrete pakistaneze, ar urma să fie ales un nou şef al miliţiilor Taliban, active mai ales în zona de graniţă cu Afganistanul.

Convorbiri la Casa Albă între președintele Barack Obama și premierul irakian Nuri al-Maliki

Preşedintele american Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe premierul irakian Nuri al-Maliki, pe care l-a îndemnat să amendeze legea electorală pentru a permite organizarea de alegeri generale corecte, anul viitor. Al Maliki a declarat, la rândul său, că îşi doreşte o soluţie paşnică a tensiunilor din Irak, dar că pentru moment, reţeaua teroristă al Qaida şi-a intensificat atacurile.

Germania şi Brazilia au înaintat un proiect de rezoluţie ONU în care se cere limitarea activităţii de spionaj

La Naţiunile Unite, Germania şi Brazilia au înaintat un proiect de rezoluţie în care se cere limitarea activităţii de spionaj şi respectarea drepturilor individuale, garantate de legislaţia internaţională. Proiectul va fi discutat luna aceasta.
Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite este bănuită că a interceptat milioane de convorbiri telefonice şi mesaje electronice în lumea întreaga, inclusiv că a interceptat convorbirile unor lideri politici precum cancelara Germaniei, Angela Merkel, şi preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff.

Atentat la Atena împotriva unor membri ai partidului de extremă-dreaptă „Zorii Aurii”

În Grecia, doi membri ai partidului de extrema dreapta „Zorii Aurii” au fost ucişi şi unul rănit, într-un atentat, în faţa sediului partidului, la Atena. În septembrie, un actor cunoscut pentru simpatiile sale de stânga a fost ucis într-un bar. Crima este pusă pe seama unui membru al partidului „Zorii Aurii”. Ulterior, mai mulţi lideri ai partidului de extrema dreaptă au fost reţinuţi, sub acuzaţia de a fi creat o reţea criminală.

Incident armat pe aeroportul din Los Angeles

Pe aeroportul din Los Angeles, o persoană a deschis focul şi a ucis un membru al forţelor de securitate. Alte persoane au fost rănite. Atacatorul, un tânăr în vârstă de 23 de ani, a fost rănit şi este în arestul poliţiei. Se pare că a acţionat singur, iar motivele sale nu sunt cunoscute.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG