Linkuri accesibilitate

Ştiri

Zeci de mii de oameni au demonstrat la Teheran împotriva Statelor Unite

Zeci de mii de oameni au demonstrat la Teheran împotriva Statelor Unite, scandând sloganuri ca „Moarte Americii” și arzând steaguri americane. Demonstrația, cea mai mare de felul ei din ultimii ani, a fost ținută cu ocazia aniversării ocupării ambasadei Statelor Unite în revoluția islamică iraniană din 1979. Ca de obicei, protestul a fost îndreptat și împotriva Israelului, principalul aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Demonstrații asemănătoare s-au ținut și în alte orașe iraniene, ca Shiraz și Rasht. În noiembrie 1979 studenții militanți au luat cu asalt ambasada Statelor Unite din Teheran, ținând ostateci 52 de americani timp de 444 de zile. Statele Unite nu mai au de atunci relații diplomatice cu Iranul.

Campanie împotriva legislației anti-gay din Federația Rusă

Actorii Jonah Hill, Jamie Lee Curtis și Kirsten Bell se numără printre celebritățile care au îmbrăcat tricouri cu inscripția în rusă „Dragostea învinge ura” ca să protesteze împotriva legislației anti-gay din Federația Rusă. Potrivgit AP, campania este organizată de cea mai mare grupare de activiști pentru drepturi gay din Statele Unite, Human Rights Campaign. Celebritățile participante vor posta fotografii cu tricourile pro-gay pe rețelele sociale, încurajându-și admiratorii să facă la fel. Legea împotriva aşa-numitei „propagande homosexuale” a intrat în vigoare în Rusia în luna iunie.

Liberalii au contestat la CC includerea pe lista privatizării a două spitale din Chişinău

Deputații liberali au contestat astăzi la Curtea Constituțională includerea pe lista privatizării a două spitale. Spitalul „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie sunt încă din anul 2007 pe lista proprietăților de stat ce pot fi vândute, iar liberalii sunt nemulțumiți că nici noua guvernare nu le-a scos de pe listă. Unul din liberalii care au depus astăzi plângere la Curtea Constituțională, Gheorghe Brega, a sugerat că spitalele riscă să fie dărâmate ca să se construiască în locul lor ceva profitabil.

NATO a condamnat violențele de la alegerile din Kosovo

Alianța Nord-Atlantică a condamnat violențele petrecute la alegerile de la sfârșitul săptămânii din Kosovo, unde radicalii sârbi au atacat o secție de votare în orașul divizat Kosovka Mitrovița. Vorbind la Bruxelles, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a spus că incidentele de la Mitrovița arată cât de necesară este activitatea forței de stabilizare KFOR. Violențele electorale au fost condamnate astăzi și de alte organizații internaționale, inclusiv de OSCE. Incidentele au fost criticate și de Serbia, care dorește stabilitate în Kosovo, inclusiv ca să se poată apropia de UE.

Un pensionar din Belarus condamnat pentru că a purtat un tricou cerând demisia lui Lukașenka

Un pensionar din orașul Homel din sud-estul Republicii Belarus a fost condamnat la trei zile de închisoare pentru că a purtat un tricou cerând demisia președintelui țării, Aliaxandr Lukașenka. Iuri Rubțou a fost găsit astăzi vinovat că nu a ascultat ordinele poliției. Pensionarul a participat duminică la un marș într-o suburbie a capitalei Minsk, purtând un tricou pe care scria: „Lukașenka, pleacă!”. Polițiștii l-au reținut după ce a refuzat să scoată tricoul. La procesul de la Minsk pensionarul a amintit că președintele Lukașenka a promis să plece de la putere dacă poporul din Belarus îi va cere asta. Lukașenka conduce Republica Belarus în mod autoritar din 1994.

Washingtonul a apărat atacul unei drone care a ucis un lider Taliban din Pakistan

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a apărat astăzi raidul cu avion fără pilot care a ucis un lider Taliban din Pakistan, dar a adăugat că Washingtonul este atent la îngrijorările pakistaneze, după ce Islamabadul a calificat atacul drept o lovitură pentru negocierile de pace. Hakimullah Mehsud, care preluase conducerea Talibanilor pakistanezi în 2009, a fost ucis vineri împreună cu alte trei persoane într-un raid american în nord-vestul Pakistanului. Guvernul pakistanez a numit uciderea lui Mehsud ca pe o încercare americană de a deraia discuțiile de pace și l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american la Islamabad. Aflat astăzi în vizită în Arabia Saudită, secretarul de stat John Kerry a spus că Mehsud a ucis un număr mare de americani, de afgani și de pakistanezi.

Procuratura l-a trimis în judecată pe şeful restaurantului de la Poșta Veche

Procuratura a anunțat că l-a trimis în judecată pe directorul restaurantului de la Poșta Veche unde la începutul lunii septembrie un bărbat a murit, iar alte persoane au fost intoxicate la o nuntă. Împreună cu directorul restaurantului, care potrivit practicii procuraturii nu este numit, vor fi judecate și alte persoane. Directorul riscă o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. Anunțând astăzi finalizarea dosarului, procurorul sectorului Râșcani al capitalei, Igor Popa, a spus că legislația referitoare la intoxicațiile în masă trebuie clarificată și înăsprită pentru a face unitățile de alimentație publică mai responsabile.

Banca Națională: deprecierea leului a avut un efect benefic asupra economiei moldovenești

Banca Națională spune că deprecierea leului în primele nouă luni ale anului curent a avut un efect benefic asupra economiei moldovenești, diminuând impactul negativ al unor evoluții economice externe. Într-un comunicat citat de presa de la Chișinău, BNM numește deprecierea monedei naționale printre factorii care au permis creșterea economiei cu peste 6% în trimestrul al doilea, după o creștere de 3,5% în primul trimestru. În comunicatul de presă, Banca Națională mai spune printre altele că în primele trei trimestre ale anului curent sumele trimise acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au crescut cu aproape 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mii de naționaliști ruși au mărșăluit la Moscova

Mii de naționaliști ruși au mărșăluit la Moscova. Cel puțin 30 au fost arestați pentru sloganuri și simboluri naziste sau pentru că purtau măști. Unii participanți au fluturat steaguri naționaliste în culorile negru, galben și alb, scandând ”Rușilor, uniți-vă!”. Marșul de la Moscova a fost autorizat de primărie, ca și altele din alte orașe rusești. Așa-numitul ”Marș rusesc”, eveniment anual care coincide cu sărbătoarea Unității, a fost marcat în trecut de incidente violente. La marșul de astăzi de la Moscova nu a participat reprezentantul opoziției Alexei Navalnîi, care și-a repetat însă credința că metropola rusă trebuie să scape de imigranți. Actuala ediție a ”Marșului rusesc” a venit după tulburările interetnice din sudul Moscovei, provocate de uciderea unui tânăr rus de către un migrant.

Obama a îndemnat Senatul să voteze o lege împotriva discriminării la locul de muncă pe criteriul orientării sexuale

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat Senatul de la Washington să voteze o lege împotriva discriminării la locul de muncă pe criteriul orientării sexuale. În mesajul postat pe site-ul huffingtonpost.com, Obama spune că discriminarea gay-ilor trebuie să înceteze „pentru că în Statele Unite nimeni nu ar trebui să fie concediat pentru că este așa cum este”. Multe state americane au legislație antidiscriminare, dar Obama ar dori ca această chestiune să fie reglementată și la nivel federal. În mesajul de pe huffingtonpost.com, președintele a mai spus că dorește ca legea antidiscriminare să fie aprobată de Congres în timpul actualului său mandat prezidențial.

Raport ECRI: mare parte a minorităţilor etnice din Moldova nu are documente de identitate


„Mare parte din populația aparținând minorităţilor naţionale din Republica Moldova nu are documente de identitate”, arată în ultimul său raport Comisia Împotriva Rasismului a Consiliului Europei. În afara de aceasta, documentul critică poliţia moldovenească pentru că nu a deschis anchete în câteva cazuri de violenţă pe motive rasiale.

Un subiect de mare nedumerire o reprezintă pentru experţii Consiliului Europei faptul că nici un avocat parlamentar nu a apărat până acum în instanță vreun caz de discriminare. „Aceştia sunt nepopulari în rândul minorităților etnice și religioase. Victimele discriminărilor tind să apeleze la un avocat, mai degrabă, decât la avocații parlamentari”, notează raportul.

Desi autoritățile au făcut câţiva paşi în finanţarea programelor pentru integrarea romilor, experţii în anti-discriminare arată că implementarea Planului de Acţiune pentru Romi va presupune eforturi financiare mai susţinute.

Corpul de experţi al CoE mai notează că aşteaptă ca Moldova să ratifice Protocolul 12 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (care se refera la discriminare).

Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi a Intoleranţei (ECRI) a fost instituită de către Consiliul Europei. Este o structură independentă de monitorizare a drepturilor omului, specializată în probleme de rasism şi intoleranţă rasială, din care fac parte membri independenţi şi imparţiali, numiţi pe baza autorităţii lor morale şi a experienţei lor recunoscute în probleme de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă.

Președinția Kosovo avertizează liderii sîrbilor care au produs incidente violente cu prilejul alegerilor locale

Președinta kosovară Atifete Jahjaga i-a avertizat astăzi pe liderii intransigenți ai sârbilor majoritari în nordul Kosovo că subminarea autorităților centrale de la Priștina va întâmpina „o reacție rapidă din partea mecanismelor de securitate”. Jahjaga a promis investigarea și pedepsirea celor care au atacat și devastat la alegerile locale de duminică principala secție de votare din jumătatea nordică a orașului divizat, Mitrovica.
Liderii sârbilor kosovari s-au opus alegerilor locale în ciuda presiunilor de la Belgrad să nu le împiedice pentru a asigura succesul unui plan de normalizare a relațiilor între Serbia și Kosovo fără de care este imposibilă avansarea lor pe calea integrării europene.

Marș al naționaliștilor ruși la Moscova cu ocazia Zilei Unității

Mii de naționaliști ruși participă la un marș la Moscova de Ziua Unității, purtând drapele naționaliste în culorile neagră și galbenă și scandând „Rușilor Uniți-vă!”. Autoritățile din capitala rusă au autorizat așa numitul Marș Rus, chiar dacă acesta a fost însoțit în anii precedenți de violențe împotriva muncitorilor imigranți din Asia Centrală și Caucaz.
Fostul candidat al opoziției ruse la primăria capitalei ruse, Aleksei Navalnîi, care lua parte de obicei la aceste manifestări a spus pe rețelele de socializare online că Moscova trebuie să scape de imigranți, dar că nu va participa la marș de data aceasta. Demonstrația va avea loc la trei săptămâni de la tulburările anti-imigranți de luna trecută provocate de înjunghierea unui moscovit, crimă pusă pe seama unui presupus imigrant azer.

Procesul lui Mohamed Morsi întrerupt la Cairo din cauza unor incidente în sala de judecată

Președintele înlăturat al Egiptului, islamistul Mohamed Morsi, a fost adus la Academia de poliție de la Cairo unde a început procesul împotriva sa și altor 14 figuri islamiste acuzate de incitare la violențe. Este prima apariție în public a președintelui înlăturat de armată la 3 iulie în urma protestelor în masă la care a fost acuzat de deturnarea reformelor democratice. Dar un judecător a întrerupt procesul din cauză că inculpații au început să scandeze în timpul audierilor. Nu este limpede când vor fi reluate.
Suporterii lui Morsi care fusese ales la primele alegeri democratice cu un an mai devreme spun că acuzațiile împotriva președintelui islamist ar fi fost fabricate. După înlăturarea lui Morsi, guvernul interimar i-a scos partidul, Frăția Musulmană în afara legii.

Mihail Saakașvili l-a grațiat pe fostul ministru al apărării Bacho Akhalaia

Președintele georgian aflat la final de mandat, Mihail Saakașvili, l-a grațiat pe fostul ministru al apărării, Bacho Akhalaia, care a fost condamnat la aproape patru ani de închisoare pentru abuz de putere pe când era șeful sistemului penitenciar.
Grațierea are loc la numai o săptămână de la condamnarea lui Akhalaia, pe care un tribunal de la Tbilisi îl găsea vinovat de folosirea forței excesive în 2006, la suprimarea revoltei dintr-o închisoare soldată cu uciderea a șapte deținuți.
În ciuda grațierii, Akhalaia va rămâne în detenție pentru că este judecat și în alt dosar. Mai mulți aliați ai președintelui Saakașvili au fost arestați sub diverse motive după venirea la putere a partidului Visul Georgian al premierului Bidzina Ivanișvili cu peste un an în urmă.

Politicieni americani resping ideea clemenței față de Edward Snowden

Casa Albă și congresmeni din Statele Unite au respins ideea iertării fostului angajat al Agenției Naționale de Securitate americane, Edward Snowden. Fugar în Rusia, Snowden a cerut să fie iertat într-o scrisoare transmisă unui politician german la o întâlnire de săptămâna trecută. El a spus în scrisoare că este gată să participe la audieri în Congres pentru a face lumină asupra unor încălcări ale serviciilor secrete.
Consilierul Casei Albe, Dan Pfeiffer, a declarat că Snowden a încălcat legea și trebuie judecat. Senatoarea Dianne Feinstein care conduce comisia senatului pentru serviciile de informații a spus că Snowden a făcut „un mare deserviciu” propriei țări. Snowden a primit azil temporar în Rusia, după ce a dezvăluit programul Statelor Unite de monitorizare a comunicațiilor electronice.

Zeci de mii de oameni și-au exprimat duminică sprijinul la Chișinău pentru integrarea europeană a R. Moldova

Zeci de mii de oameni și-au exprimat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova la un miting organizat duminică, la Chișinău de partidele coaliției de guvernare. Adunarea, la care se estimează că au participat între 60 de mii și 100 de mii de oameni, s-a încheiat cu adoptarea unei declarații în sprijinul parafării Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Manifestarea amplă a puterii a avut loc după săptămâni de proteste de mici dimensiuni ale opoziției comuniste împotriva guvernării.

Atac violent la principala secție de vot din partea nordică a orașului Mitrovica din Kosovo

Alegerile locale de duminică în Kosovo, un test pentru acordul de normalizare a relațiilor între Belgrad și Priștina, au fost marcate de un atac la principala secție de vot din partea nordică a orașului Mitrovica locuită preponderent de etnici sârbi. Bărbați mascați au atacat secția în jurul orei17.00, au aruncat cu canistre cu gaze lacrimogene, au furat sau distrus urnele cu buletine. Procesul de votare a fost întrerupt la alte câteva secții din apropiere, iar observatorii OSCE au fost evacuați.
Participarea la vot a fost foarte mică în nordul Kosovo dominat de etnici sârbi. Liderii locali au chemat la boicotarea scrutinului în ciuda presiunilor de la Belgrad de a nu se opune alegerilor care fac parte dintr-un plan de normalizare a relațiilor mediat de Uniunea Europeană.

Președintele Putin a promulgat o legislație severă antiteroristă aprobabată de Moscova în perspectiva JO de la Soci

Președintele rus, Vladimir Putin a promulgat o serie de legi aspre împotriva terorismului, care pot obliga rudele militanților să plătească pentru pagubele cauzate de atacuri teroriste.
Legile, promulgate înainte de Jocurile Olimpice de iarnă 2014 de la Soci, prevăd pedepse de până la 10 ani de detenție pentru cei care au participat la antrenamente „cu scopul desfășurării activității teroriste¨.
Alte prevederi spun că pagubele cauzate de atacuri pot fi compensate din contul bunurilor atacatorilor, rudelor apropiate și prietenilor lor, ale căror proprietăți pot fi sechestrate.

Secretarul de Stat american John Kerry vizitează astăzi Arabia Saudită

Secretarul de Stat american John Kerry se află în Arabia Saudită, în a doua oprire în cadrul unui turneu de 11 zile prin Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Kerry va încerca să repare relațiile cu vechii aliați saudiți, prejudiciate de neînțelegerile în privința conflictelor din Egipt și Siria.
Duminică, la Cairo, șeful diplomației americane a spus că înaintarea către democrație este singura cale către stabilitatea și prosperitatea Egiptului.

La Cairo începe procesul președintelui Mohamed Morsi și al asociaților săi

La Cairo, începe astăzi procesul președintelui înlăturat al Egiptului, Mohamed Morsi și altor 14 figuri marcante ale mișcării Frăția Musulmană. Ei sunt acuzați de incitarea violențelor soldate cu peste 10 morți la un protest în fața palatului prezidențial în decembrie 2012. Inculpații riscă închisoarea pe viață sau pedeapsa capitală, dacă sunt găsiți vinovați.
Suporterii lui Morsi spun că autoritățile militare ar fi fabricat dovezi împotriva președintelui islamist înlăturat. Ales la primele alegeri democratice în iulie 2012, Morsi a fost răsturnat de armată în iulie anul acesta după proteste în masă la care a fost acuzat de deraierea reformelor democratice. După arestarea sa, guvernul interimat a interzis Frăția Musulmană, arestând alte zeci de figuri marcante ale islamiștilor.

Peste 1500 de tablouri jefuite de naziști de la evrei ay fost descopeite la München

Săptămînalul german „Focus” a dezvăluit că autoritățile au găsit într-un apartament de la München aproape 1500 de tablouri furate de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv opere de Picasso și Matisse. În săptămânal se estimează că valoarea totală a tablourilor este de aproape 1 miliard de euro.
Descoperirea a fost făcută în apartamentul fiului unui colecționar de artă, care a cooperat cu naziștii în anii anii 1930-40. Naziștii au confiscat mai ales de la evrei numeroase lucrări de artă în Germania și întreaga Europă înainte și în timpul războiului, sau au forțat proprietarii să le vând la prețuri mici.

Mitingul de la Chișinău s-a încheiat cu adoptarea unei declarații „Pro Europa”

În Piaţa Marii Adunării Naţionale, zeci de mii de persoane au participat la mitingul organizat de partidele de la guvernare în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova. Potrivit corespondenţilor Europei Libere, organizatorii estimează participarea la circa 100 de mii de persoane, alte surse vorbesc de 60 până la 70 de mii. Mitingul s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii „Pro Europa” în care se arată între altele : „Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”.

Secretarul de stat american John Kerry face o escală în Egipt

Secretarul de stat american John Kerry a sosit în Egipt, prima etapă a unui turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Luni, la Cairo începe procesul fostului preşedinte Mohamed Morsi, acuzat de îndemn la uciderea unor demonstraţi în decembrie 2012. Kerry a declarat că Statele Unite continuă să încurajeze democratizarea Egiptului şi nu a spus nici un cuvânt despre procesul de mâine sau despre faptul că administraţia americană a suspendat o parte din ajutorul militar pentru Egipt.

Milițiile Taliban din Pakistan și-ar fi ales doar un nou lider temporar

Potrivit relatărilor corespondenţilor Europei Libere, miliţiile Taliban din Pakistan nu şi-au ales un lider permanent, ci numai un noul lider temporar în persoana lui Shaheen Bittani. Vineri, fostul lider al Talibanilor a fost ucis într-un atac american cu avioane teleghidate (drone).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG