Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un tînăr militar de la Bălți a fost ucis de un coleg a cărui armă s-ar fi descărcat accidental

Un soldat de la o unitate militară din Bălţi a fost împuşcat de un coleg. Soldatul, în vârstă de 19 ani, a murit la spital după ce a pierdut o cantitate mare de sânge. Incidentul a avut loc aseară. Potrivit reprezentanţilor Procuraturii Militare, citaţi de siteurile moldovene, incidentul a avut loc în urma încălcării regulilor de securitate. Arma s-ar fi descărcat accidental.Procuratura militară a intentat dosar penal şi desfăşoară o anchetă pe marginea acestui caz. Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în ianuarie 2013.

Grav accident rutier în Rusia în apropriere de Moscova

Autorităţile ruse au anunţat ca într-un accident rutier din apropiere de Moscova 14 oameni au murit şi 22 au fost răniţi. Accidentul a fost provocat de ciocnirea unui autobuz cu un camion. In urma imapctului, autobuzul s-a rupt in două.

Marele accident feroviar din Franța produs din cauza unei defecțiuni la o șină de cale ferată

Compania naţională de cai ferate a Frantei a anunțat că accidentul feroviar de ieri din apropiere de Paris s-ar fi datorat unei probleme la şina de cale ferata. Potrivit celor care anchetează tragedia in care cel putin șase oameni au murit, au gasit că două şine care trebuiau sa fie legate, au fost despărţite. Ministrul francez al transporturilor a spus ca se exclude o greşala umana şi a ordonat o investigatie asupra intregii reţele de căi ferate. In accidentul de ieri peste 30 de oameni au fost răniţi. Este considerat cel mai grav accident feroviar din Franţa din ultimii 25 de ani.

Irakienii îngrijorați de traficul cu arme între Iran și Siria

Ministrul irakian de externe Hoshyar Zebari a declarat unei publicatii londoneze de limba arabă că ţara sa nu este capabilă să opreasca traficul cu arme dinspre Iran către Siria prin spatiul său aerian. Iranul este un aliat cheie al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Statele Unite au cerut autorităţilor de la Bagdad să împiedice acest trafic. Potrivit declaratiilor oficialului irakian, controalele facute pină acum prin rotaţie au gasit doar ajutor umanitar, alimente şi medicamente că ar fi trimise din Iran Siriei.

Arabia Saudită avertizează pelerinii vîrstnici despre o posibilă viroză

Arabia Saudită a cerut musulmanilor batrini sau bolnavi să nu vină la pelerinajul de haji in acest an pentru a evita imbolnăvirea cu virusul denumit MERS. Pina acum 38 de oameni au murit in Arabia Saudită din luna septembrie din cauza acestui virus. Nu este limpede dacă avertismentele Ministerului sanatatii de la Riad înseamna ca nu vor fi acordate vize celor batrini sau bolnavi. Milioane de musulmani fac pelerinajul de haji la Mecca in fiecare an.

Parlamentul a aprobat în ultima sa ședință circa 30 de proiecte de lege și o serie de noi numiri de demnitari

Circa 30 de proiecte au fost votate ieri la ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară. Şedinţa a durat în jur de 14 ore și s-a încheiat aproape de miezul nopţii. Legislativul a decis revocarea din funcţie a directorul general al ANRE, Victor Parlicov, în locul acestuia fiind numit Sergiu Ciobanu, fost viceministru al economiei. Parlamentarii au votat și pentru eliberarea din funcţie a vicedirectorului Curţii de Conturi, Tudor Şoitu. Lui Ion Sturzu i s-a retras mandatul de membru al Curţii de Conturi şi a fost numit viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Cel de-al doilea viceguvernator numit în funcţie este Aureliu Cincilei. Parlamentarii au ratificat un acord de împrumut cu Japonia, care va acorda 60 de milioane de dolari, pentru modernizarea serviciilor medicale.
Proiectul privind regimul de şedere a străinilor în Republica Moldova, care prevede stabilirea controlului pe segmentul transnistrean, va fi examinat în lectură finală în sesiunea următoare, la propunerea preşedintelui Parlamentului, Igor Corman.

Proiectul de lege privind reducerea listei bunurilor de stat nepasibile privatizării aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat, ieri în lectură finală, proiectul de lege care prevede reducerea listei bunurilor de stat nepasibile privatizării. Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că după prima lectură au parvenit câteva amendamente în urma cărora CET1, CET2, cinci teatre, Moldova-Film şi alte obiective culturale sunt din nou incluse pe lista bunurilor care nu pot fi privatizate, transmite IPN.

Deputatul ex-comunist Sergiu Sîrbu aderă la PD

Fostul deputat comunist Sergiu Sîrbu a anunţat ieri că aderă la PD. „PD este cel mai apropiat partid pentru mine. Eu îmi doresc să fac parte dintr-o echipă puternică”, a declarat Sîrbu. Sergiu Sîrbu a părăsit fracţiunea PCRM la 12 decembrie 2012. Comunistii îl acuză pe juristul Sergiu Sîrbu că ar fi fost „cumpărat” de vicepreşedintele partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Convorbire telefonică Obama-Putin despre cazul Edward Snowden

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin despre cazul fostului collaborator al serviciilor de informatii americane Edward Snowden. Nu au fost date publicităţii detalii despre convorbire, dar purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus că acordarea unei „platfome de propaganda pentru Snowden prin acordarea azilului politic in Rusia ar fi contrară declaratiilor anterioare ale Rusiei că doreşte să îşi păstreze neutralitatea în acest caz şi că nu ar vrea sa permit dăunarea pe mai departe a intereselor americane. Statele Unite cer extradarea lui Snowden, care a dezvaluit o multime de documente secrete americane referitoare la programele de monitorizare ale comunicatiilor pe internet. Statele Unite vor să îl judece pe Snowden dar intre Rusia si Statele Unite nu exista un acord de extrădare.

SUA cer eliberarea fostului președinte al Egiptului, deținut de forțele armate

Statele Unite au cerut noilor autorităţi militare egiptene să îl elibereze pe fostul preşedinte Mohamed Morsi. Statele Unite sprijină o solicitare anterioară făcută de Germania în acelaşi sens. Mohamed Morsi, care a fost inlăturat de la putere pe 3 iulie, nu a mai fost vazut în public după aceasta data, iar oficialităţile susţin că ar fi arestat intr-o cazarma militară de la Cairo. Ieri, zeci de mii de oameni au cerut eliberarea fostului preşedinte. Oponenţii regimului islamist instaurat de preşedintele Morsi au organizat si ei manifestatii masive pentru a marca prima saptamina a Ramadanului, luna sfinta a credincioşilor musulmani. Frăţia Musulmană, mişcarea care il sprijina pe fostul preşedinte Morsi, a anunţat ca nu va face parte din noul guvern, pe cale a se forma la Cairo.

Cel puțin șase oameni au murit într-un grav accident feroviar din Franța

Oficialităţi franceze au anunţat că cel puţin șase oameni au murit în accidental feroviar de ieri din apropiere de Paris, cind un tren de mare viteză a detaiat. Este considerat cel mai grav accident feroviar din Franţa din ultimii 20 de ani. Citeva zeci de persoane sunt ranite. Trenul avea 350 de calatori . A fost declanşată o anchetă. Ministrul francez al transporturilor a exclus o „eroare umana”, viteza trenului fiind mai mica decit cea permisa şi normală.

Un atac sinucigaş în oraşul Kirkuk din Irak face cel puțin 38 de victime

Oficialităţi irakiene afirmă că cel putin 38 de oameni au fost ucişi şi în jur de 25 raniţi intr-un atac sinucigaş petrecut in oraşul Kirkuk, la o cafenea. Kirkuk este o localitate multietnică, in zona populate majoritar de kurzi. Nu este limpede cine este raspunzator de acest atac, dar atacurile motivate religios au crescut in intensitate între suniţi şi shiiţi. Numai in luna iunie 760 de oameni au fost omoriţi în atacuri de acest tip, crescind îngrijorările că ţara se poate întrepta catre un război civil, ca în 2006-2007.

Ultima sesiune dinaintea vacanței a parlamentului de la Chișinău

Parlamentarii au votat în ultima zi dinaintea vacanței de vară mai multe numiri și demiteri de oficiali în fruntea unor instituții și agenții de stat. Soțul ministrului de externe Natalia Gherman, Artur Gherman, a devenit prin votul deputaților guvernării președintele Comisiei Naționale a Piețelor Financiare. Victor Parlicov a fost demis din postul de șef al ANRE, iar în locul lui a fost numit fostul viceministru al economiei, Sergiu Ciobanu. Presa de la Chișinău scrie că multe din schimbări au fost criticate de Mihai Ghimpu, pentru că mulți dintre cei înlocuiți erau liberali din tabăra sa, care nu se mai află la guvernare. Deputații din gruparea lui Ghimpu au spus că vor ataca multe din demiterile de astăzi la Curtea Constituțională.

Casa Albă a avertizat Rusia să nu-i ofere tribună propagandistică lui Edward Snowden

Casa Albă a avertizat Rusia să nu-i ofere tribună propagandistică fostului analist tehnic CIA Edward Snowden, care a anunțat astăzi că vrea azil politic în Rusia. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a spus că dacă Rusia satisface cererea fugarului aflat în zona internațională a aeroportului Șeremetievo își va contrazice propriile promisiuni că nu dorește ca acest caz să afecteze relațiile americano-ruse. Snowden, de 30 de ani, este acuzat în Statele Unite că ar fi dezvăluit în mod ilegal un program american secret de supraveghere a comunicațiilor electronice. Snowden susține că este amenințat de guvernul american, care i-a anulat pașaportul blocându-l efectiv în aeroportul de la Moscova.

Incendiu la bordul unui Boeing 787 fără pasageri pe aeroportului Heathrow

Un incendiu la bordul unui Boeing 787 Dreamliner fără pasageri a făcut necesară închiderea ambelor piste ale aeroportului londonez Heathrow cu anularea decolărilor și aterizărilor. Avionul aparține liniilor aeriene etiopiene, iar cauza incendiului nu este deocamdată cunoscută. AP relatează că din imaginile transmise de la fața locului se poate deduce că aeronava nu a suferit pagube semnificative. Incidentul va mări presiunile asupra producătorului american de avioane. Anul acesta avioanele Boeing 787 Dreamliner au avut interdicție de zbor după probleme cu supraîncălzirea bateriilor. În urma știri de la Heathrow acțiunile Boeing au scăzut la bursă cu 1,3%. Tot astăzi, într-un incident separat, un avion Boeing 787 Dreamliner al liniilor britanice Thomson Airways pornit din Anglia spre Statele Unite a fost nevoit să se întoarcă din drum la Manchester din cauza unei ”probleme tehnice” deocamdată neprecizate.

Noi examene de bacalaureat în Moldova între 15-19 iulie

Aproximativ opt mii de absolvenți de liceu care au căzut la bacalaureat sau nu s-au putut prezenta la prima ocazie vor susține noi examene între 15-19 iulie. Potrivit ministerului educației, probele vor fi supravegheate și de data aceasta cu camere video în cele 22 de centre. La prima sesiune de examene au ratat Bac-ul 11.000 de elevi. Procentul mic de promovare și supravegherea video au fost motivele unei moțiuni parlamentare eșuate împotriva ministrului educației Maia Sandu. Ieri premierul Iurie Leancă i-a luat apărarea, spunând că strictețea examenului reflectă progresele reformei din educație.

Malala Yousafzai la Națiunile Unite

Activista adolescentă pakistaneză Malala Yousafzai a spus la Națiunile Unite că nu se va lăsa redusă la tăcere de amenințările teroriste. În primul său discurs public de când a fost împușcată în cap de Talibani anul trecut, Malala a mai spus că educația este singura soluție pentru întronarea păcii și înțelegerii în lume. Tânăra pakistaneză care a împlinit astăzi 16 ani s-a adresat unei reuniuni cu aproximativ 500 de lideri de tineret din 85 de țări ale lumii, în prezența secretarului general ONU Ban Ki-moon și a fostului premier britanic Gordon Brown, care este în prezent emisar special ONU pentru educație. Malala a fost atacată de Talibani pentru că s-a pronunțat în favoarea accesului fetelor la educație.

Naftohaz susține că a descoperit rezerve importante de țiței în Ucraina

Compania de stat ucraineană a petrolului și gazelor, Naftohaz, susține că a descoperit rezerve importante de țiței. Într-o declarație de presă compania spune că este unul din cele mai mari câmpuri petrolifere descoperite în Ucraina în ultimii 15 ani și se află în estul țării, în regiunea Poltava. Potrivit Naftohaz, rezervele ar fi de aproximativ 12,8 milioane de tone și ar fi primele care sunt proprietatea exclusivă a companiei ucrainene. Anunțul vine pe fondul eforturilor declarate ale Kievului de a-și micșora dependența energetică de Rusia, cu care a avut mai multe conflicte legate de prețuri în ultimii ani.

Fostul tehnician CIA Edward Snowden vrea azil politic în Rusia

Se relatează că fostul tehnician CIA Edward Snowden vrea azil politic în Rusia. Anunțul a fost făcut de oficialitățile și activiștii ruși care l-au întâlnit vineri pe Snowden în zona internațională a aeroportului Șeremetievo de la Moscova. Avocatul rus Anatoli Kucerena a spus că Snowden a promis ca în schimbul azilului să respecte condiția formulată de președintele rus Vladimir Putin, anume să nu mai facă dezvăluiri dăunătoare guvernului american. Unii participanți la întâlnirea de vineri au spus că Snowden va trimite chiar astăzi autorităților cererea de azil. Mai mulți activiști, dar și spicherul Dumei de Stat Serghei Narâșkin, au spus că Rusia ar face bine dacă i-ar aproba americanului cererea de azil.

Explozie lângă o moschee din centrul Angliei

Poliția britanică a spus că investighează ca pe un atac terorist o explozie produsă astăzi lângă o moschee din centrul Angliei. Locuitorii din apropiere spun că au găsit după explozie cuie și alte obiecte metalice. Nimeni nu a fost rănit. Explozia a avut loc tocmai când în apropierea orașului Manchester aveau loc funeraliile soldatului britanic Lee Rigby, măcelărit luna trecută pe o stradă din Londra în ceea ce pare să fi fost un atac fundamentalist islamic. De atunci în Marea Britanie s-au înmulțit atacurile anti-islamice, în ciuda apelurilor la calm ale liderilor politici și religioși.

Republica Moldova va începe la toamnă negocieri pentru un nou acord cu FMI

Republica Moldova va începe la toamnă negocieri pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internațional. Anunțul a fost făcut de guvern după înâlnirea de la Chișinău a premierului Iurie Leancă cu directorul executiv FMI Menno Snel. Declarația de presă nu cuprinde detalii nici despre suma pe care ar vrea s-o împrumute Moldova, nici despre la ce anume vor fi folosiți banii. Ultimul credit luat de Moldova de la FMI în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, a fost perfectat în ianuarie 2010. În cea mai recentă evaluare a situației economiei moldovene FMI a lăudat unele politici economice ale Chișinăului, dar a criticat introducerea impozitului unic în agricultură și lipsa de transparență din sectorul bancar.

Procurorii anticorupție examinează declarațiile șefului fiscului de la Chișinău

Procurorii anticorupție au spus că examinează declarațiile șefului fiscului Ion Prisăcaru, care susține că a fost amenințat cu moartea pentru că a refuzat să facă jocurile unor cercuri de interese din instituțiile statului. Ieri la o conferință de presă Prisăcaru spunea că persoane pe care nu le-a numit i-ar fi oferit mită de 100.000 de dolari ca să mușamalizeze o schemă frauduloasă pe care ar fi descoperit-o. Ion Prisăcaru a fost numit șef la fisc după demiterea din acea funcție a lui Nicolae Vicol, care este implicat într-un dosar penal. Publika TV amintește că recent activistul pentru drepturile omului Sergiu Ostaf a spus că Priscăcaru însuși ar fi folosit incorect banii publici și că ezită, în noua calitate de șef la fisc, să renunțe la apartenența sa politică liberal-democrată.

Se cere introducerea în codul penal moldovenesc a crimei bazată pe ură

Apărătorii drepturilor omului au cerut introducerea în codul penal moldovenesc a crimei bazată pe ură, după ce mai mulți bărbați au fost atacați în Moldova pentru că erau, sau păreau să fie homosexuali. La o conferință de presă organizată la Chișinău, organizația Genderdoc-M a spus că patru atacuri fizice bazate pe homofobie s-au petrecut în numai șase săptămâni, în lunile mai și iunie. Crima bazată pe ură este prezentă în legislația multor țări avansate. De obicei agravează pedeapsa pentru agresor dacă se dovedește că atacul a fost motivat de apartenența victimei la o minoritate vulnerabilă - rasială, etnică sau sexuală.

Traian Băsescu și-a exprimat încrederea că Moldova va intra în UE în următorii 25 de ani

Într-un interviu acordt „Evenimentului zilei” cu ocazia lansării ediției sale de Chișinău, președintele României, Traian Băsescu, și-a exprimat încrederea că Republica Moldova va intra în UE în următorul sfert de secol și a lăudat politica pro-europeană a actualei coaliții de guvernare de la Chișinău. Băsescu a criticat dimpotrivă aspru evoluția politică a fostului președinte moldovean comunist Vladimir Voronin, despre care a spus că „lucrează împotriva intereselor țării sale” promovând integrarea ei în structurile dominate de Rusia. Traian Băsescu urmează să viziteze Chișinăul la 17 iulie.

Ministrul român al transporturilor a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

În România ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare într-un proces de corupție. Este prima dată când justiția românească a condamnat un ministru în funcție. Fenechiu a fost găsit vinovat de fraudă într-o afacere cu transformatoare electrice vechi vândute ca noi unei companii de stat în anii 2000, pe când era consilier județean. Rămânerea lui Fenechiu în guvern în ciuda procesului în care era implicat a fost criticată de opoziția din România, dar și de oficialitățile europene care urmăresc cu atenție progresele acestei țări în reforma justiției și în consolidarea domniei legii. În același proces au fost condamnate astăzi la închisoare între cinci și șapte ani alte cinci persoane, inclusiv fratele ministrului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG