Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ambasadorul palestinian în Cehia a decedat după o explozie la reședința sa din Praga

Ambasadorul palestinian în Cehia a decedat după o explozie la reședința sa din Praga. O purtătoare de cuvînt a poliției pragheze a anunțat că explozia a avut loc cu puțin înainte de prînz miercuri, și că nimeni altcineva nu a fost rănit în incident. Ministerul palestinian de externe a declarat că ambasadorul Jamal al-Jamal tocmai se mutase la o nouă reședință, unde a deschis o cutie care a explodat. Poliția cehă cercetează incidentul.

Poliția a reținut mai mulți protestatari la Moscova, între care și pe unul din liderii opoziției

Poliția a reținut mai mulți protestatari la Moscova, între care și pe unul din liderii opoziției. Zeci de demonstranți s-au adunat pentru a atrage atenția asupra articolului 31 din Constituția Rusiei care garantează dreptul la adunare liberă. Eduard Limonov, unul din liderii mișcării de opoziție Cealaltă Rusie a fost reținut la puțin timp după ce a sosit în piața Trimfalnaia din capitala rusă. De mai mulți ani, mișcarea autointitulată Strategia 31 organizează proteste în ultima zi a lunilor cu 31 de zile pentru a atrage atenția asupra a ceea ce oponenții președintelui Vladimir Putin spun că e oprimarea de către Kremlin a criticilor împotriva sa.

Fostul pilot de Formula 1 Michael Shumacher e în continuare în stare critică

Managerul fostului pilot de Formula 1 Michael Shumacher a spus că starea acestuia este stabilă, dar că a intrat în noul an fiind în comă. Sabine Kehm a spus presei miercuri că pilotul este în continuare încă în stare critică din cauza traumatismului cranian suferit în timp ce skia duminică în Alpii francezi. Kehm a adăugat că nu există nici o modificare în starea lui Shumacher, despre care medicii au spus marți că s-a îmbunătățit puțin după o intervenție chirurgicală de două ore. Milioane de admiratori din întreaga lume, între care și fostul președinte american Bill Clinton, i-au trimis pilotului urări de însănătoșire grabnică. Michael Schumacher a cîșigat de șapte ori titlul de campion mondial la cursele automobilistice de Formula 1.

Letonia a devenit membră a zonei euro

Letonia a devenit membră a zonei euro. Scurt timp după miezul nopți dintre marți și miercuri, premierul leton Valdis Dombrovskis a retras simbolic o bancnotă nouă de 10 euro, iar țara sa a devenit al 18-lea membru al zonei euro. El a spus că moneda europeană este o mare oportunitate pentru dezvoltarea economică a Letoniei. Euro înlocuiește moneta letonă lat, dar ambele vor circula în paralel timp de 14 zile de la începerea lui 2014. Se relatează că letonii au opinii amestecate despre schimbarea monedei, sondajele de opinie din decembrie sugerează că doar o pătrime din populație acceptă trecerea la euro. Cea mai mare înrgijorare a letonilor rste creșterea prețurilor în contextul unor severe măsuri de austeritate puse deja în aplicare.

Liderul nord-coreean Kim Jon Un a vorbit despre eliminarea „gunoiului fracționalist”

Liderul nord-coreean Kim Jon Un a vorbit despre eliminarea „gunoiului fracționalist” în primele sale remarci publice despre puternicul său unchi și fost mentor, care a fost epurat și executat luna trecută. Într-un discurs rostit la televiziunea de stat a Coreeii comuniste miercuri, Kim a spus că prin acțiunea sa hotărîtă, guvernul a întărit unitatea țării „de 100 de ori”. Analiștii au opinii împărțite despre ce semnifică executarea lu Jank Song Thaek, dar mulți cred că Kim Jong Un vrea să ajungă la aceeași putere absolută pe care au avut-o tatăl și bunicul său.

Casa Albă este îngrijorată profund de situația din Sudanul de Sud

Casa Albă este îngrijorată profund de situația din Sudanul de Sud. Într-o declarație dată publicității marți, purtătoarea de cuvînt Caitlin Hayden a cerut liderilor Sudanului de sud să ia măsuri imediate pentru a pune capăt conflictului. Ea a salutat de asemenea disponibilitatea dintre guvern și rebeli de a purta tratative pentru prima oară de la începerea conlfictului. Hayden a mai spus că Statele Unite vor refuza să sprijin elementele care folosesc forța și va ajuta la aducerea în fața justiției a acelora care se fac vinovați de crime de război. Mai mult de 1000 de oameni au fost uciși în violențele inter-etnice care au început în Sudanul de Sud la mijlocul lui decembrie. Unii susțin că această estimare este prea mică.

N. Timofti: 2013 a fost un an cu provocări politice dificile, dar care a adus Moldova mai aproape de Europa

În mesajul său de Anul Nou, președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a spus că 2013 a fost un an cu provocări politice dificile, dar care a adus țara mai aproape de Europa, prim parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Timofte a mai spus că atunci cînd în 2014 Moldova va semna acordul de asociere și liber-schimb și va obține regimul liberalizat de vize, acestea vor fi și realizările moldovenilor care cred „în reușita noastră comună”.

T. Băsescu: 2014 să fie „anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc”

Președintele României Traian Băsescu a afirmat marți seară că își dorește ca anul 2014 să fie „anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc.” Agenția Mediafax îl citează pe Băsescu cu declarația că și-ar dori ca nu numai politicienii, ci și românii să se gîndească la relația viitoare a României cu Moldova. Șeful statului român a spus că Moldova nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov, „ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român”. Preşedintele Băsescu a făcut această declaraţie după ce a fost întrebat ce îşi doreşte în anul 2014.

Statul american Colorado a decriminalizat folosirea marijuanei în scopuri recreaționale

Statul american Colorado a devenit dela 1 ianuarie 2014 primul stat american care va permite comercializarea liberă a marijuanei. Planta va putea fi vîndută doar persoanelor în vîrstă de 21 de ani și în cantitate limitată la 28,3 grame de persoană. Pregătirile pentru deschiderea acestei piețe au început în 2012 cînd alegătorii din Coloradă au votat pentru decriminalisarea folosirii acestei plante în scopuri recreaționale.

Unsprezece persoane rănite grav de petarde la Chișinău în noaptea de Revelion

Medicii din capitală spun că un număr neobișnuit de mare de participanți la petrecerile de Revelion au rămas fără degete din cauza petardelor. Potrivit Spitalului de Urgență au fost aduse pentru îngrijire medicală astă-noapte 11 persoane, care au rămas „fără 2-3 degete fiecare”. Medicii spun că în anii precedenți erau înregistrate numai 5-6 asemenea cazuri.

Președintele Putin a făcut o vizită la Volgograd

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o vizită la Volgograd în urma celor două atentate cu bombă care au omorât 34 de oameni în ultimele zile ale anului trecut. Vorbind miercuri, Putin a numit atacurile „abominabile”. „Indiferent de motivele acțiunilor criminale, nu este nicio justificare pentru a comite crime împotriva civililor, în special a femeilor și copiilor”, a spus Putin. Ceva mai devreme, în discursul de Anul Nou, Putin promisese să continue lupta împotriva teroriștilor „pînă la distrugerea lor totală”. El a numit atacurile teroriste împreună cu inundațiile din estul Rusiei cele mai mari provocări pentru țară în anul 2013.

Președintele CIO este convins că Rusia va asigura securitatea JO de la Soci

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a spus că terorismul „nu trebuie să triumfe” și s-a arătat convins că Rusia va organiza o olimpiadă de iarnă „sigură” în februarie la Soci. Într-un mesaj de Anul Nou, Bach a condamnat ceea ce a numit „atacurile lașe” de la Volgograd, soldate cu peste 30 de morți. Thomas Bach, care i-a luat locul la șefia CIO lui Jacques Rogge în septembrie, a mai spus că Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci ar trebui să fie o demonstrație de „unitate în diversitate” și nu o tribună „politică”. În ultimele luni, Bach a avertizat de mai multe ori sportivii să nu facă gesturi politice la Soci, într-o aluzie la puternica opoziție occidentală față de legislația anti-gay introdusă în vară și la alte încălcări ale drepturilor omului în Rusia.

Letonia s-a alăturat zonei euro

Letonia s-a alăturat la miezul nopții zonei euro, devenind a 18-a țară membră: a doua din fosta Uniune Sovietică (după Estonia) și a patra din fostul lagăr comunist (după Slovenia, Slovacia și Estonia). Imediat după miezul nopții premierul Valdis Dombrowski a retras simbolic o bancnotă de 10 euro și a spus că moneda comună este „o mare ocazie pentru dezvoltarea economică a Letoniei”. După statisticile europene Letonia este cea mai săracă dintre țările zonei euro. În întreaga UE mai sărace decât ea sunt doar România și Bulgaria. Letonii vor mai putea folosit moneda națională, lat-ul, încă două săptămâni. Sondajele de opinie arată că letonii au păreri împărțite despre introducerea monedei comune. Motivul principal de îngrijorare, despre care experții spun că este un mit pan-european, este că euro va aduce cu sine scumpiri.

Starea lui Michael Schumacher este apreciată drept stabilă

Starea lui Michael Schumacher este „stabilă”, a declarat miercuri agenta lui Sabine Kehm reporterilor la intrarea spitalului din Grenoble unde este internat fostul campion al curselor de Formula 1 în urma traumatismului cranian suferit duminică din cauza unei căzături la schi. „Starea lui rămâne stabilă în această dimineață. Pentru moment aceasta este o știre bună, dar nu vreau să vorbesc despre perspective pentru că este prea devreme. Se află în continuare în comă artificială”, a mai spus Kehm, citată de Reuters.

Operațiuni ale armatei irakiene împotriva unor „rebeli tribali”

Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a spus marți că armata va pleca din orașele provinciei Anbar unde au avut loc ciocniri după desființarea unei tabere de protestatari antiguvernamentali suniți. Într-o declarație Maliki a spus că armata va lupta în schimb împotriva rețelei Al Qaeda în deșertul Anbar. Maliki a cerut de asemenea zecilor de parlamentari și oficiali guvernamentali suniți care amenințaseră să-și dea demisia să se răzgândească. Luptele care au început luni la Ramadi au provocat cel puțin 14 decese după ce forțele de securitate au doborât corturile. Corespondentul REL/Radio Irakul Liber, din Ramadi, a spus că operațiunile armatei împotriva „rebelilor tribali” au avut loc în zona Al-Sufiya și în trei cartiere din Ramadi.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un evocă eliminarea „mizeriei facționaliste” și consolidarea unității țării

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vorbit despre eliminarea „mizeriei facționaliste” în primele remarci publice despre eliminarea unchiului său influent, executat luna trecută. Într-un discurs transmis miercuri de televiziunea de stat nord-coreeană, Kim a spus că „acțiunile hotărâte” ale conducerii sale au consolidat unitatea țării „de o sută de ori”. Analiștii au păreri diferite despre semnificația executării lui Jang Song Thaek, dar mulți cred că ea arată că Kim Jong Un încă mai are până a dobândi puterea absolută de care s-au bucurat tatăl și bunicul lui.

Casa Albă „profund îngrijorată” de insecuritatea din Sudanul de Sud

Casa Albă a spus că rămâne „profund îngrijorată” de situația de securitate fragilă din Sudanul de Sud. Într-o declarație publicată marți, purtătoarea de cuvânt Caitlin Hayden i-a îndemnat pe liderii țării africane să ia măsuri urgente pentru a pune capăt conflictului. Ea a salutat de asemenea acordul dintre guvern și rebeli de a discuta în premieră. Hayden a mai spus că Statele Unite vor lipsi de orice asistență pe oricine va folosi forța pentru a dobândi puterea în Sudanul de Sud și vor ajuta la aducerea în fața justiției a celor vinovați de atrocități și crime de război. Peste o mie de oameni au fost uciși în violențele interetnice declanșate în Sudanul de Sud la mijlocul lunii decembrie.

Audiere în procesul lui Pervez Musharraf, fostul lider militar al Pakistanului

La Islamabad continuă procesul fostului lider militar al Pakistanului, Pervez Musharraf, un caz care ar putea pune la încercare relația dintre un guvern civil tot mai ambițios și armată. În vârstă de 70 de ani, Musharraf ar putea fi condamnat la moarte pentru suspendarea constituției și impunerea stării de urgență în 2007, când încerca să-și prelungească președinția pe fondul unei opoziții tot mai vehemente. Musharraf, care nu a apărut astăzi la proces, spune că este victima unei răzbunări politice. Procesul a început oficial la 24 decembrie, dar a fost suspendat de îndată după ce pe traseul pe unde urma să treacă Musharraf în drum spre tribunal s-a găsit o pungă cu explozivi. Potrivit agențiilor de presă neprezentarea de astăzi la proces a lui Musharraf s-a datorat unei alerte similare.

Preotul francez ostatec eliberat în Camerun a sosit în Franța

Un preot francez răpit de radicali islamiști în Camerun și ținut prizonier timp de șase săptămâni a ajuns în Franța. AP relatează că părintele Georges Vandenbeusch a coborât zîmbitor din avion la un aeroport militar din apropierea Parisului miercuri și i-a strâns mâna președintelui Franței, François Hollande, care-l aștepta. Nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru răpirea preotului, dar toate indiciile duc spre secta radicala islamistă nigeriană Boko Haram sau una din grupările afiliate acesteia. De fiecare dată când sunt eliberați ostateci francezi se speculează că s-a plătit răscumpărare, dar Franța a insistat și de această dată că nu a plătit nimic. Președintele Hollande a lăudat în schimb ajutorul primit de la autoritățile din Camerun și Nigeria.

Președintele Nicolae Timofti: 2013 va rămâne în istorie ca anul când s-a parafat Acordul de Asociere a Moldovei la UE

Într-un mesaj de Anul Nou președintele Nicolae Timofti a spus că 2013 va rămâne în istorie ca anul când s-a parafat Acordul de Asociere a Moldovei la UE, care va fi semnat în 2014. Timofti a mai spus că în 2013 lucrurile au evoluat „ușor diferit” decât se aștepta la început, datorită crizei politice, dar finalul, adică summitul european de la Vilnius, a „încununat opera”. Fără să sprijine explicit coaliția guvernamentală, șeful statului a mai amintit în mesaj că în 2014 sunt programate alegeri parlamentare și că este important ca Moldova să meargă înainte pe calea integrării europene. Într-un alt mesaj, premierul Iurie Leancă a amintit printre împlinirile anului trecut recomandarea Comisiei Europene de a se ridica vizele pentru moldoveni, dar și creșterea economică mare față de alte țări din regiune.

Traian Băsescu a evocat R. Moldova în mesajul prezidențial de Anul Nou

În declarații la trecerea dintre ani președintele României, Traian Băsescu, și-a exprimat speranța că 2014 va fi „anul în care să afirmăm cinstit și deschis că Moldova este pământ românesc... că nu s-a născut odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov”... și că este o țară cu „o istorie, cultură, limbă legate de România și de poporul român”. În ultima parte a anului trecut Băsescu a fost criticat inclusiv de liderii politici pro-europeni de la Chișinău, ca Iurie Leancă sau Vlad Filat, pentru că ar complica situația geopolitică a Moldovei prin declarațiile lui unioniste. Filat a spus că în acest fel Băsescu ajută „comuniștii”, iar Leancă a spus că șeful statului român „scindează societatea” moldoveană.

Milioane de oameni au întâmpinat Anul Nou în locuri publice

Milioane de oameni au întâmpinat Anul Nou la manifestări publice. Locuitorii Australiei s-au numărat printre primii care au intrat în 2014. La Sydney, aproximativ șapte tone metrice de artificii au fost detonate în 12 secunde, umplând de lumini și culori golful unde se află Opera și podul din port. În Dubai, organizatorii au vrut să bată recordul cu un spectacol de artificii dintr-o jumătate de milion de încărcături lansate din 400 de locuri. La Vatican, Papa Francisc și-a folosit rugăciunea de sfârșit de an pentru a-i îndemna pe credincioși să se întrebe dacă în anul care a trecut i-au ajutat pe cei mai nevoiași decât ei. Una din petrecerile cele mai mari a avut loc ca în fiecare an în Piața Times din New York, în ciuda frigului pătrunzător.

Poliția din Moscova a arestat protestatari reuniți în Piața Triumfalnaia împotriva încălcării art. 31 din Constituția rusă

Poliția din capitala Rusiei a reținut câțiva protestatari, inclusiv un lider al opoziției. Zeci de persoane s-au adunat la Moscova la 31 decembrie, ca în fiecare ultimă zi a lunilor cu 31 de zile, ca să protesteze împotriva încălcării articolului 31 din Constituția rusă, cel care garantează dreptul la liberă întrunire. Ieri protestatarii au scandat „Libertatea întrunirii mereu și oriunde”, „Rusia liberă” și altele. Mulți dintre ei, inclusiv Eduard Limonov, liderul mișcării „Altă Rusie”, au fost arestați în piața Triumfalnaia, la scurt timp după începerea adunării.

Cel puțin 100.000 de persoane au demonstrat în centrul Kievului împotriva politicii președinției ucrainiene

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a făcut un apel la unitate în 2014, după ceea ce a numit „probabil cel mai dificil” an din istoria post-sovietică a țării sale. Apelul a fost făcut în adresarea de Anul Nou a lui Ianukovici, care a promis printre altele strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană, cu Rusia și cu China, spunând că nu va face nimic împotriva intereselor naționale ale țării sale. După câteva ore cel puțin 100.000 de persoane au cântat imnul ucrainean în centrul capitalei Kiev, demonstrând din nou împotriva amânării de către președintele Ianukovici a semnării Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, care ar fi trebuit să aibă loc la summitul european de la Vilnius de la sfârșitul lunii noiembrie.

Deschidere a pieței muncii pentru români și bulgari în toate statele UE

Românii și bulgarii au voie începând de astăzi să caute de lucru fără mari formalități în toate statele Uniunii Europene, la care țările lor balcanice au aderat în urmă cu șapte ani. Aseară, la Sofia, în mesajul său de Anul Nou președintele bulgar Rosen Plevneliev și-a exprimat convingerea că bulgarii vor vrea un loc de muncă la ei în țară, nu în străinătate. Dintre țările cele mai bogate ale UE, care au amânat cât au putut deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari, Marea Britanie s-a arătat cea mai reticentă, adoptând măsuri de a evita ca imigranții din Balcani să abuzeze de sistemul britanic de asistență socială.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG