Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul David Cameron le-a cerut scoțienilor să respingă scindarea Marii Britanii

Premierul britanic David Cameron a făcut un apel pasional către scoțieni, cerându-le să respingă independența la referendumul de joi, evitând scindarea Marii Britanii. „Dacă Scoția votează da, Regatul Unit se va dezbina și vom merge pe căi diferite pentru totdeauna”, a spus Cameron în orașul scoțian Aberdeen. Liderul britanic a mai spus că ar urma nu o „despărțire de probă” ci „un divorț dureros”. Cameron a promis că un eventual vot împotriva independenței va fi răsplătit cu o descentralizare fără precedent a puterilor în favoarea Scoției. Tot luni 15 septembrie Casa Albă a semnalat într-o declarație a purtătorului de cuvânt Josh Earnest că ar dori ca Marea Britanie să rămână „unită”.

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov: Moldova exportă mai multe vinuri în SUA, UE și China

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, s-a declarat optimist că vinurile moldovenești vor avea și mai mult succes în străinătate pe măsură ce se fac reforme în sectorul viti-vinicol, informează IPN. Vorbind pe podgoriile întreprinderii „Mileștii Mici”, unde a început astăzi recoltarea strugurilor, Bumacov a spus că au crescut exporturile în Statele Unite, în UE și China, dar eforturile de promovare a vinurilor moldovenești pe piețe noi trebuie continuate. Tot astăzi șeful combinatului „Mileștii Mici”, Gheorghe Castraveț, a spus că firma vinicolă pe care o conduce nu mai exportă vin în Rusia din 2006, iar acum principala piață de desfacere externă este China. IPN notează că pe fondul embargoului rusesc exporturile de vin moldovenesc în prima jumătate a anului curent au adus venituri cu 50% mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, adică aproximativ 46 de milioane de dolari.

Vladimir Jirinovski: alegerile regionale din Rusia au fost falsificate în mai multe locuri

Deputatul ultranaționalist rus Vladimir Jirinovski spune că alegerile regionale din Rusia au fost falsificate în mai multe locuri, inclusiv la Moscova. Declarația lui Jirinovski de luni 15 septembrie vine pe fondul informațiilor că partidul de guvernământ „Rusia Unită” ar fi obținut peste 70% din voturi la alegerile parlamentare din Crimeea, regiunea anexată de la Ucraina în martie. În alegerile din peninsula de la Marea Neagră Partidul Liberal-democratic al lui Jirinovski se află pe locul al doilea cu puțin peste 8% din voturi. Partidul Comunist al Rusiei a refuzat să recunoască rezultatele electorale din regiunea Kirov. Se relatează că reprezentanții partidului „Rusia Unită” au câștigat marea majoritate a voturilor în alegerile ținute duminică 14 septembrie în 84 de regiuni ale Federației Ruse.

Anders Fogh Rasmussen: membrii NATO trebuie să fie solidari în fața amenințărilor „anti-occidentale”

Secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că membrii alianței trebuie să fie solidari în fața amenințărilor „anti-occidentale” din partea Rusiei și militanților din organizația Statul Islamic. Vorbind la o conferință la Bruxelles Rasmussen a spus că Rusia a „călcat în picioare toate regulile și angajamentele” care au asigurat pacea în Europa după al doilea război mondial pornind acțiuni militare „ilegale” împotriva Ucrainei. „Modelul de acțiune este limpede, din Moldova în Georgia și acum în Ucraina Rusia a folosit presiunea economică și acțiunea militară pentru a produce instabilitate, pentru a produce conflicte și pentru a reduce independența vecinilor ei”, a spus Rasmussen. Rasmussen, al cărui mandat pe cinci ani la conducerea NATO se încheie la sfârșitul lunii curente, a mai spus că alianța se află pe linia de despărțire dintre „toleranță și fanatism”, ”democrație și totalitarism”.

Militarii moldoveni participă la exerciții militare cu țări NATO și partenere în vestul Ucrainei

Militarii moldoveni participă la exerciții militare împreună cu colegi din Statele Unite, din alte țări NATO și partenere cu alianța în vestul Ucrainei. Potrivit agenției DPA manevrele Rapid Trident 2014 vor dura 11 zile și se desfășoară la baza militară Iavoriv, în regiunea Lvov cu participarea a 1200 de militari din 15 țări. Țările ne-membre în alianță participante la exerciții sunt Ucraina, Azerbaidjan, Georgia și Moldova. Un purtător de cuvânt al armatei americane a spus că exercițiile au fost organizate la cererea autorităților ucrainene.

Rubla rusească a căzut la un nivel-record față de dolarul american

Rubla rusească a căzut astăzi la un nivel-record față de dolarul american după ce Occidentul a impus Moscovei noi sancțiuni din cauza crizei ucrainene. Dolarul a costat 38,04 ruble luni 15 septembrie la deschiderea piețelor financiare de la Moscova, fiind prima oară când dolarul trece pragul psihologic de 38 de ruble. Moneda europeană unică s-a întărit și ea astăzi în raport cu rubla, ajungând la rata de schimb 1 euro - 49,25 de ruble, mai puțin însă decât recordul din martie, când euro a ajuns să coste peste 50 de ruble ca reacție la anexarea de către Rusia a Crimeii. Vineri, Statele Unite și UE au impus noi sancțiuni dure împotriva băncilor și unor companii mari din domeniul energiei și apărării, inclusiv Gazprom, promițând totodată să relaxeze sau chiar să anuleze unele sancțiuni dacă Rusia sprijină armistițiul din estul Ucrainei.

Ewa Kopacz, președinta Parlamentului polonez, desemnată pentru funcția de prim ministru

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a desemnat-o pe președinta Parlamentului, Ewa Kopacz, în postul de premier după ce Donald Tusk a trebuit să-și dea demisia de la guvern ca să poată deveni noul președinte al Consiliului European. Kopacz, o aliată politică de nădejde a lui Tusk, va conduce guvernul cel mai probabil doar un an, până la alegerile parlamentare programate în toamna anului 2015. Kopacz, în vârstă de 57 de ani, are acum un răgaz de două săptămâni ca să alcătuiască un nou guvern care să fie aprobat de parlament. Presa din Polonia speculează că șefia Parlamentului de la Varșovia va fi preluată de actualul ministru de externe Radek Sikorski.

CEC anunță că a început oficial perioada electorală înaintea alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie

Luni 15 septembrie în Republica Moldova a început oficial perioada electorală înaintea alegerilor parlamentare programate pentru 30 noiembrie, se spune într-un comunicat de presă publicat pe pagina de internet a Comisiei Electorale Centrale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, campania electorală începe pentru fiecare concurent electoral din momentul înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală. Perioada de înregistrare pentru concurenți este cuprinsă între a 60-ea și a 30-ea zi înainte de ziua alegerilor. Comisia Electorală Centrală a înființat pe pagina ei de internet o rubrică dedicate alegerilor din 30 noiembrie, Alegeri Parlamentare 2014.

Președintele Petro Poroșenko, a cerut Parlamentului să ratifice Acordul de Asociere a Ucrainei la UE

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut Parlamentului să ratifice Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, a informat Verhovna Rada pe site-ul ei de internet luni, 15 septembrie. Poroșenko a semnat partea economică și comercială a Acordului de Asociere la 27 iunie, la Bruxelles. Documentul prevede crearea unei zone de liber-schimb și integrarea economică mai strânsă. Dar Ucraina și UE au căzut de acord să amâne punerea în practică a zonei de liber-schimb până la 31 decembrie 2015. Este de așteptat ca Rada ucraineană și Parlamentul Europeană să ratifice simultan Acordul marți 16 septembrie. Președintele rus Vladimir Putin a discutat posibilul impact negativ al Acordului Ucraina-UE cu Consiliul de Securitate de la Kremlin luni 15 septembrie. Rusia a amenințat Ucraina că-i va impune tarife vamale dacă va constata că înțelegerea dintre Kiev și Bruxelles îi afectează negativ interesele economice.

Mihai Ghimpu reales președinte al Partidului Liberal

Mihai Ghimpu a fost reales în funcția de președinte al Partidului Liberal la congresul de duminică. Liberalii s-au pronunțat între altele pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și NATO. Liderul PL a spus că apropiatele alegeri parlamentare sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova. „La 30 noiembrie ori cântăm hora europeană, ori ciastuşca siberiană”, a spus Ghimpu. Partidul Liberal a făcut parte din alianța de guvernare între 2009 și 2013, dar a fost eliminat și s-a scindat în urma crizei politice de primăvara trecută. Un grup de deputați nemulțumiți de Mihai Ghimpu au format Partidul Liberal Reformator, care se afla în actuala coaliție de guvernare.

Asociația Tinerii Moldovei și Partidul Socialist au organizat duminică două marșuri la Chișinău

Peste 500 de persoane au participat duminică, la Chişinău la Marşul Tricolorului organizat de asociația Tinerii Moldovei. Potrivit agenţiilor de presă, participanţii au desfăşurat un tricolor de aproximativ 300 de metri și au scandat lozinci unioniste. Au fost prezenţi și membri ai Partidului Național Liberal și ai Consiliului Unirii. Pe de altă parte, Partidului Socialiştilor a organizat un marş de susținere a Uniunii Vamale şi împotriva „acţiunilor frauduloase ale oligarhilor aflaţi la putere”, după cum s-a exprimat liderul partidului, Igor Dodon.

Exerciții militare cu participare internațională în vestul Ucrainei

În vestul Ucrainei, urmează să înceapă astăzi exerciții militare la care vor lua parte aproximativ 1300 de oameni din 15 țări, inclusiv 200 de militari americani. Este prima dată când trupele americane terestre se află pe teritoriul ucrainean de la anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie și izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei. Exercițiul anual Rapid Trident în localitatea Yavoriv se va încheia la 26 septembrie și nu va include tragerea din armă. Pentagonul a spus că manevrele vor spori gradul de interoperabilitate între țările participante, între care Canada, Spania și Letonia. Duminică, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletei a spus că Ucraina a început să primească arme din țări NATO pentru a lupta contra separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Partidul de guvernare Rusia Unită este pe cale să câștige în cele mai multe regiuni la alegerile locale din Rusia

Candidații partidului de guvernare Rusia Unită sunt pe cale să câștige în cele mai multe regiuni la alegerile locale din Rusia, de duminică. Rezultatele preliminare sugerează victoria candidaților puterii la funcția de guvernatori în regiuni ca Primorskiy, Altai, Krasnoyarsk și altele. Din Crimeea, anexată de Rusia în luna martie, se relatează că Rusia Unită ar câștiga peste 70% din voturi. Ucraina spune că alegerile din Crimeea sunt ilegale.

Ucraina acuză separatiștii pro-ruși de încălcare a armistițiului

Kievul a acuzat duminică separatiștii pro-ruși de atacarea forțelor guvernamentale și încălcarea procesului de pace fragil, la nouă zile de la încheierea armistițiului de la Minsk. Purtătorul de cuvânt al Consiliul Național de Securitate și Apărare a făcut declarația la o zi după ce armata ucraineană a respins un atac asupra aeroportului de la Donețk, iar premierul Arseni Iațeniuk a spus că liderul rus Vladimir Putin vrea să distrugă Ucraina ca țară independentă. Misiunea OSCE a spus că va desfășura mai mulți observatori și drone pentru a monitoriza încetarea focului în estul Ucrainei.

Conferință internațională la Paris pe tema amenințărilor reprezentate de gruparea Statul Islamic

La Paris are loc o conferință internațională despre amenințările pe care le reprezintă gruparea militantă Statul Islamic. Iau parte înalți oficiali din 26 de țări, inclusiv Secretarul de Stat american John Kerry, care tocmai și-a încheiat un turneu în Orientul Mijlociu, unde a obținut sprijin pentru campania condusă de Statele Unite împotriva grupării. Câteva țări arabe au căzut de acord să lanseze și ele atacuri aeriene împotriva Statului Islamic, care controlează arii extinse din Irak și Siria. Până acum, numai Franța își mai anunțase disponibilitatea de a se alătura atacurilor aeriene pe care le efectuează Statele Unite, precizând însă că s-ar limita la ținte pe teritoriul Irakului.

Regina Elisabeta a II-a despre referendumul din Scoția

Regina britanică Elisabeta a II-a și-a exprimat speranța că alegătorii scoțieni „se vor gândi bine” la viitorul lor când vor vota la referendumul de la 18 septembrie, la care vor decide dacă Scoția devine independentă, sau rămâne în Marea Britanie. Regina, în vîrstă de 88 de ani, a făcut declarația la ieșirea din biserică în apropierea reședinței sale din Scoția. Surse ale casei regale au precizat că regina „este imparțială conform Constituției, că este deasupra politicii, și a spus mereu că referendumul este de competența poporului Scoției”. Indiferent de rezultate, Regina Elisabeta a cărei mamă a fost scoțiană va rămâne probabil șefa statului și în Scoția.

Blocul de opoziție social-democrat a câștigat aproape 44% din voturi în alegerile din Suedia

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt spune că își va da demisia după înfrângerea coaliției sale de centru-dreapta la alegerile de duminică pe care le-a câștigat opoziție de centru-stângă condusă de social-democrați. Vorbindu-le suporterilor la Stockholm, duminică seara, Reinfeldt a mai spus că va demisiona și din funcția de lider al Partidului Moderat, anul viitor. Rezultatele preliminare sugerează că blocul de opoziție condus de liderul social-democrat Stefan Lofven a câștigat aproape 44% din voturi față de peste 39% obținute de coaliția lui Reinfeldt, care a condus Suedia în ultimii opt ani.

Peste 500 de persoane au participat la Chişinău la Marşul Tricolorului

Peste 500 de persoane au participat la Chişinău la Marşul Tricolorului organizat de asociația Tinerii Moldovei. Potrivit agenţiilor de presă, participanţii au desfăşurat un tricolor de aproximativ 300 de metri și au scandat lozinci unioniste. Au fost prezenţi și membri ai Partidului Național Liberal și ai Consiliului Unirii. Pe de altă parte, Partidului Socialiştilor a organizat un marş de susținere Uniunii Vamale şi împotriva „acţiunilor frauduloase ale oligarhilor aflaţi la putere”, după cum s-a exprimat liderul partidului, Igor Dodon.

Partidul Regiunilor nu va participa la alegerile generale anticipate programate din Ucraina

Partidul Regiunilor al fostului preşedintele ucrainean Victor Ianukovici a anunțat că nu va participa la alegerile generale anticipate, programate în Ucraina pentru 26 octombrie Baza electorală a partidului este în estul Ucrainei iar după ultimele alegeri generale din 2012, avea 210 deputaţi din Parlament. De la plecarea forţată a lui Ianukovici de la conducerea ţării, în decembrie 2013, 120 de parlamentari au părăsit fracţiunea, iar în februarie 2014 Partidul Regiunilor s-a distanţat de fostul preşedinte al ţării.

OSCE va supraveghea respectarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei

OSCE va trimite mai mulți observatori si va folosi drone (avioane teleghidate) civile pentru a supraveghea respectarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, încheiat în 5 septembrie și care este mereu încălcat. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a acceptat întărirea prezenței observatorilor OSCE după o discuție cu președintele în exercițiu al oganizației, Didier Burkhard. Itar-Tass relatează că dronele vor fi folosite și pentru a monitoriza granița ruso-ucraineană. Kievul și guvernele occidentale acuză Rusia că sprijină cu armament și oameni separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, acuzație respinsă în repetate rânduri de Moscova. Sîmbătă, în estul Ucrainei au intrat primele camioane dintr-un nou convoi umanitar rus, destinat orașelor lovite de luptele dintre armata ucraineană și separatiști. Kievul a protestat, afirmând că au fost încălcare toate regulile internaționale prvind controlul de fontieră, și că vehiculele au intrat în Ucraina fără aprobarea autorităților ucrainene și fără supravegherea Crucii Roșii.

La Chișinău are loc congresul Partidului Liberal

La Chișinău are loc congresul Partidului Liberal la care va fi aleasă conducerea partidului. Ultimul Congres al PL a avut loc la 26 septembrie 2010. Mihai Ghimpu este președintele PL de la înființarea partidului, din 1998. Partidului Liberal este succesorul de drept al Partidului Reformei. În iunie 2013, Partidul Liberal s-a scindat, „disidența” a format Partidul Liberal Reformator, care se afla în actuala coaliție de guvernare.

În Rusia au loc alegeri locale și regionale

În Rusia au loc alegeri locale și regionale. Vor fi alești 30 de guvernatori, 14 parlamente regionale, 3 primari si mai multe consilii locale de administrație între care cel de la Moscova. Se votează și în Crimeea și la Sevastopol, după ce peninsula a fost abuziv anexată de Rusia. Este de aștepta ca votul să fie câștigat de partidele și candidații susținuți de Kremlin.

Sondajele de opinie indică o victorie a social-democraților în alegerile generale din Suedia

Sondajele de opinie indică o victorie a social-democraților în alegerile generale din Suedia, sau o revenire la „normalitate”. Sociali-democrații se află de opt ani în opoziție, cea mai lungă perioadă din 1920, când partidul a preluat conducerea Suediei, fiind în anii postbelici, arhitectul sistemului social de piața din Suedia. Partidul de centru-dreapta al premierului Fredrik Reinfeld a condus cu succes Suedia prin ultimele crize financiare, dar suedezii il acuză ca ar fi pe cale de a „demonta” sistemul social tradițional

Deutsche Bank avertizeză că un „da” la referendumul legat de independența Scoției ar genera o criză similară cu Marea Depresiune

În ultima săptămână înainte de votul din Scoţia asupra unei posibile independenţe de Marea Britanie este marcată de tensiuni crescânde între guvernul provinciei şi lumea de afaceri. Premierul scoţian Alex Salmond a avertizat că scoţienii nu se vor lăsa speriaţi nici de bănci, nici de supermarketuri sau alte companii internaţionale. Deutsche Bank a declarat că recent că un vot pentru independenţa va arunca Scoţia într-o criză similară cu Marea Depresiune din anii 30 (ai secolului trecut). Mai multe supermarketuri i-au avertizat de asemenea pe scoţieni că independenţa de Marea Britanie ar putea aduce o creştere masivă a preţurilor. Iar Banca Regală a Scoţiei a anunţat că-şi va muta sediul de la Edinburgh, dacă scoţienii aleg independenţa. Referendumul are loc joi, pe 18 septembrie şi ultimele sondaje arată că cei care se opun independenţei conduc uşor, cu 52 la 48 la sută.

Ministerul Justiţiei prezintă luni lista partidelor care pot participa în alegerile generale din R. Moldova

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan a declarant că luni, 15 septembrie, Ministerul Justiţiei va prezenta lista partidelor legal înregistrate care pot participa în alegerile generale din noiembrie după care partidele se vor putea înscrie oficial în cursa electorală. Într-un interviu cu postul de televiziune RTR-Moldova, citat de IPN, Ciocan a precizat că înregistrarea va dura până pe 30 octombrie. Odată înregistrat, un pazrtid va beneficia de un anumit număr de apariţii gratuite la televiziunea publică iar cheltuielile electorale vor fi monitorizate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG