Linkuri accesibilitate

Ştiri

Doi ostatici luați într-un magazin de bijuterii din orașul Montpellier

Un polițist spune că un individ înarmat ține doi ostatici într-un magazin de bijuterii din orașul Montpellier, în sudul Franței, informează AP. Vorbind sub condiția anonimatului, polițistul a spus că atentatorul s-a încuiat în magazinul din centrul orașului, iar forțele de poliție sunt la locul faptei, gata să intervină. Polițistul a mai spus că nu este limpede dacă incidentul de la Montpellier are legătură cu masacrul de miercuri de la Paris de la redacția revistei satirice „Charlie Hebdo”, soldat cu 12 morți.

Demonstrație de solidaritate cu victimele atacului asupra redacției „Charlie Hebdo”, duminică, la Paris

Președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat că va participa duminică la Paris la o demonstrație de solidaritate cu victimele atacului asupra redacției revistei satirice „Charlie Hebdo”, soldat cu 12 morți, informează AFP. La marșul de duminică, anunțat ca un marș al unității și de apărare a libertății presei și-au anunțat de asemenea participarea premierul spaniol Marian Rajoy, premierul italian Matteo Renzi, cancelarul german Angela Merkel și premierul Marii Britanii, David Cameron. Președintele Francois Hollande a anunlat astăzi, din cauza evenimentelor dramatice de la Paris, întâlnirea cu Angela Merkel programată să aibă loc la sfârșitul săpătmânii la Strasbourg.

Cinci oameni au murit în luarea de ostatici de la un supermagazin koșer din estul Parisului

Cel puțin cinci oameni, inclusiv agresorul, au murit în luarea de ostatici de la un supermagazin koșer din estul Parisului vineri, informează AFP, citând surse de poliție. Nu este limpede dacă morții erau toți ostatici sau printre ei se afla și un complice al suspectului Amedy Coulibaly, nici dacă decesele au avut loc înaintea sau în timpul intervenției forțelor de poliție. AFP mai scrie că la supermagazinul din cartierul Vincennes au fost rănite grav alte patru persoane, iar doi polițiști au fost răniți. În celălalt incident, de la nord-est de Paris, singurul ostatic a fost eliberat, iar polițiștii i-au ucis pe frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la redacția „Charlie Hebdo”, de miercuri, soldat cu 12 morți.

Poliția franceză a ucis trei indivizi înarmați după două luări de ostatici, una la o tipografie la nord-est de Paris

Poliția franceză a ucis trei indivizi înarmați după două luări de ostatici, una la o tipografie la nord-est de Paris, alta la un supermagazin koșer din estul metropolei. Într-un orășel din apropierea Parisului, Dammartin-en-Goele, au fost uciși frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la redacția „Charlie Hebdo”, de miercuri, soldat cu 12 morți. Ostaticul lor fost eliberat. AFP scrie că frații Kouachi, care anunțaseră că vor să moară ca niște „martiri”, au ieșit din ascunzătoare trăgând în forțele de ordine înainte de a fi uciși. Aproape în același timp a fost ucis la supermagazinul koșer din cartierul Vincennes Amedy Coulibaly, despre care se crede că se cunoștea cu cel puțin unul din frații Kouachi și împușcase mortal joi o polițistă în sudul Parisului. Nu este limpede dacă la supermagazin au murit sau nu ostatici. AFP citează surse de poliție cu informația că patru oameni sunt răniți, în stare critică. La ora 20 urma să țină o alocuțiune televizată despre evenimentele de azi președintele Francois Hollande.

Miniștrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania și Franța plănuiesc să se întâlnească la Berlin

Miniștrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania și Franța plănuiesc să se întâlnească la Berlin ca parte din efortul diplomatic de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei. Ministerul de Externe german a spus că întrunirea de la 12 ianuarie a fost convenită la o teleconferință a celor patru miniștri vineri, 9 ianuarie. Informația a fost confirmată de ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin. O sursă de la Ministerul de Externe ucrainean a spus agenției Interfax că s-ar putea ca liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței să se întâlnească și ei săptămmâna viitoare, la Astana. „Dacă miniștrii de externe ajung la anumite înțelegeri la Berlin la 12 ianuarie, totul este posibil”, a spus sursa citată.

Forțele de poliție franceze au luat cu asalt simultan cele două locuri în care indivizi înarmați țineau ostatici

Se relatează că forțele de poliție franceze au luat cu asalt simultan cele două locuri în care indivizi înarmați țineau astăzi ostatici: o tipografie la nord-est de Paris și un magazin din estul metropolei franceze. În ambele locuri s-au auzit explozii și focuri de armă. Televiziunea France 24 relatează că frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la „Charlie Hebdo”, din 7 ianuarie, ar fi fost uciși în asalt, iar ostaticul lor a reușit să fugă. De la magazinul koșer s-a relatat că mai mulți ostatici ar fi fost eliberați.

Explozii și tiruri de armă s-au auzit la o tipografie de la nord-est de Paris

Explozii și tiruri de armă s-au auzit la tipografia de la nord-est de Paris unde se crede că se află doi frați suspectați de atacul de la „Charlie Hebdo”, cu un ostatic. Între timp s-a relatat că în luarea de ostatici dintr-un magazin din estul Parisului atentatorul a spus că va omorî ostatecii, despre care se crede că sunt cinci, dacă poliția ia cu asalt refugiul suspecților atacului de la „Charlie Hebdo”. Poliția spune că ei sunt cel mai probabil frații Cherif și Said Kouachi. Individul din magazin a fos identificat ca Amedy Coulibaly. Surse din poliție spun că ar fi implicat în uciderea joi a unei polițiste în sudul Parisului.

Un nou sondaj de opinie arată că în Grecia formațiunea de stânga SYRIZA își menține avansul

Un nou sondaj de opinie arată că în Grecia formațiunea de stânga SYRIZA își menține avansul asupra conservatorilor aflați la guvernare, cu două săptămâni înaintea alegerilor anticipate de la 25 ianuarie. Un sondaj Metron Analysis citat de Reuters vineri 9 ianuarie arată că radicalii din SYRIZA, care se opun programului de la salvare de la faliment negociat cu UE și FMI, ar câștiga 34,1% din voturi dacă s-ar ține alegeri acum. Partidul premierului Antonis Samaras, Noua Democrație, ar obține 30 de procente. Aceeași agenție de sondare a opiniei publice arăta un avantaj de 4,2% pentru SYRIZA într-o consultare de luna trecută.

Un bărbat și o femeie identificați de poliție ca suspecți în uciderea la 8 ianuarie a unei polițiste în sudul Parisului

Poliția franceză a identificat un bărbat și o femeie ca suspecți în uciderea la 8 ianuarie a unei polițiste în sudul Parisului și a spus că unul din ei este foarte probabil autorul luării a cel puțin cinci ostateci astăzi vineri într-un magazin alimentar koșer din estul Parisului. Autoritățile i-au numit ca suspecți pe Amedy Coulibaly, de 32 de ani și pe Hayat Boumeddiene, de 26 de ani. Cei doi sunt considerați „înarmați și periculoși”. Despre Coulibaly se crede că este autorul atacului de la magazin. AFP a citat surse de poliție spunând că la magazinul koșer au fost împușcați mortal cel puțin doi oameni, iar unii ostateci sunt răniți grav. Tot surse din poliție au spus că atentatorii de la magazin au legături cu cei de la revista „Charlie Hebdo”. Incidentul de la magazinul koșer a început în timp ce poliția încercuise o tipografie la nord-est de Paris, în care se crede că sunt baricadați și țin cel puțin un ostatic frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la „Charlie Hebdo”.

Premierul Georgiei cere UE să se opună ferm unui tratat de consolidare a relațiilor Rusiei cu Osetia de Sud

Premierul Georgiei a îndemnat Uniunea Europeană să se opună ferm unui tratat de consolidare a relațiilor Rusiei cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Biroul de presă al premierului Irakli Garibașvili a spus că liderul georgian a transmis mesajul la o întâlnire avută vineri 9 ianuarie în capitala letonă Riga cu șefa politicii externe europene, Frederica Mogherini. Rusia a recunoscut Osetia de Sud ca stat independent după războiul ruso-georgian din 2008. Liderul sprijinit de ruși al Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, a spus că pactul de strângere a legăturilor cu Rusia va fi semnat în lunile următoare. Rusia a semnat în noiembrie un tratat de „alianță și parteneriat strategic” cu cealaltă regiune georgiană separatistă, Abhazia.

Un bărbat înarmat a luat cel puțin cinci ostatici la un magazin alimentar koșer din Paris

Presa franceză relatează că cel puțin doi oameni au murit într-un schimb de focuri, urmat de o luare de ostatici la un magazin alimentar koșer din Paris. Un bărbat înarmat a luat cel puțin cinci ostatici la un magazin din zona Porte de Vincennes și a rănit cel puțin o persoană. Poliția spune că atentatorul care a deschis focul și a luat ostatici la magazinul din estul Parisului vineri, 9 ianuarie, pare să fie același care a ucis o polițistă într-o periferie din sudul metropolei joi, 8 ianuarie. Ceva mai devreme, poliția, care a lansat un apel de martori eferitor la două persoane „primejdioase”, spunea Agenției France Presse că este posibil să existe o legătură între cei doi suspecți ai atacului din 7 ianuarie, soldat cu 12 morți la redacția revistei „Charlie Hebdo” și individul care a luat ostateci vineri la magazin. Reuter a citat o sursă anonimă din poliția franceză spunând că cei trei ar face parte din aceeași celulă jihadistă. Incidentul de la magazinul koșer a început în timp ce poliția încercuise o tipografie la nord-est de Paris, în care se crede că sunt baricadați și țin cel puțin un ostatic frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la „Charlie Hebdo”. Autoritățile au început să evacueze școlile în orășelul Dammartin-en-Goële, unde se află tipografia și estul Parisului, în zona magazinului alimentar koșer.

Marea Britanie, Danemarca, Estonia și Lituania au cerut UE să creeze „alternative informaționale” la propaganda rusească

Marea Britanie, Danemarca, Estonia și Lituania au cerut UE, din care fac parte, să creeze „alternative informaționale” la propaganda rusească. Într-o scrisoare adresată șefei politicii externe UE, Frederica Mogherini, miniștrii de externe ai celor patru țări au spus că Moscova asuprește presa independentă și își sporește „dezinformarea” pentru a contracara criticile occidentale față de războiul din Ucraina. Scrisoarea mai spune că propaganda Kremlinului vrea să submineze unitatea UE și a occidentului și cere crearea de surse alternative de informție până în anul 2016. Apelul vine la numai câteva zile după ce președinta în exercițiu UE Letonia anunța planuri de a lansa un canal de televiziune în limba rusă cu sprijinul UE. În Letonia și Estonia învecinată aproape 40% din locuitori sunt rusofoni și mulți urmăresc regulat emisiunile TV din Rusia.

Cel puțin cinci persoane luate ostatece într-un magazin alimentar evreiesc la Paris

Mediile de informare franceze relatează de la Paris despre un schimb de focuri într-un supermarché evreiesc, Hyper Cacher, din zona Porte de Vincennes, în care un individ înarmat deține ca ostateci cel puțin cinci persoane, între care femei și copii. Nu este clar dacă incidentul este direct legat de atacul de la Charlie Hebdo de miercuri si de acțiunea politiei care încercă acum să-i prindă pe cei doi frați suspectați de atacul de miercuri.

Ieri, același individ a fost implicat într-unun alt schimb de focuri în Paris, soldat cu moartea unei polițiste rutiere și rănirea altui polițist. În aces caz, ziaristii au stabilit o legătură cu cei doi suspecți de la Charlie Hebdo, legătura care nu a fost confirmată de Ministerul de interne francez.

Poliția franceză a încercuit o clădire în care se află „practic cu certitudine” cei doi suspecți pentru atentatul terorist împotriva publicației „Charlie Hebdo”

Poliția franceză a înconjurat o clădire din zona industrială a comunei Dammartin-en-Gëole, unde se pare că se află cei doi suspecți, bănuiți că miercuri au ucis 12 persoane în redacția săptămânalului satiric parizian „Charlie Hebdo”. Un purtător de cuvânt al Ministerului de interne a declarat că „practic, cu siguranță” este vorba de frații Kouachi. Se pare, de asemenea că cel puțin o persoană a fost luată ostatec de suspecți.
Localnicilor li s-a cerut să stea în case, școala a fost deja evacuată, au fost închise temporar două piste ale aeroportului Charles de Gaulle, care se află în apropiere.

Combaterea terorismului pe agenda viitoarei reuniuni la nivel înalt a UE

Combaterea terorismului va fi discutată la viitoarea reuniune la nivel înalt a Uniunii Europene, programată pentru 12 februarie, a declarat, la Riga, Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Autorii prezumtivi ai atacului terorist de la Paris, înconjurați de poliția franceză în zona industrială a localității Dammartin-en-Goële

Cei doi frați, bănuiți că au comis atentatul de miercuri de la sediul publicației satirice Charlie Hebdo, au fost implicați într-un nou incident violent, soldat, potrivit Ministerului de Interne al Franței, cu luarea a cel puțin un ostatec. Ce se știe cu sigurnață este că poliția a înconjurat o imprimerie din localitatea Dammartin-en-Goële, situată la nord-est de Paris, unde s-au retranșat frații Kouchi. Ministrul de Interne a confirmat că poliția încearcă să-i aresteze pe cei doi suspecți. Atacul de miercuri de la Charlie Hebdo s-a încheiat cu 12 morți, între care unii din cei mai renumiți caricaturiști ai Franșei.

Atentatul terorist împotriva „Charlie Hebdo” salutat de organizația extremistă Statul Islamic

Milițiile mișcării extremiste a Statului Islamic au „salutat” atentatul din redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo drept un „curajos act de război sfânt”. Potrivit martorilor, cei doi teroriști au strigat că atacul este comis pentru a răzbuna numele Profetului. Mediile de informare din Franța și Germania citează surse americane oficiale potrivit cărora unul din suspecți ar fi fost în Yemen, într-o tabără ce antrenament a rețelei teroriste al-Qaida. Pentru moment însă nu există indicii că atacul de la Charlie Hebdo ar fi fost organizat de vreo celulă al-Qaida din Franța.

Semnale recepționate de la „cutiile negre” ale avionului AirAsia prăbușit la 28 decembrie

Specialiștii indonezieni au informat că au primele semnale de la „cutiile negre” ale avionului de pasageri AirAsia prăbușit în Mara Java cu aproape două săptămâni în urmă. Se pare că semnalul vine din apropierea locului unde a fost detectată coada avionului, prăbușit pe 28 decembrie, cu 162 de persoane la bord. Până acum au fost recuperate numai 40 de cadavre.

Orașul Boston candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din 2024

Boston va candida, alături de Roma, pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2024. Decizia Comitetului Olimpic internațională va fi luată în 2017. Germania, Franța și Ungaria ar putea, de asemenea, să concureze. În Statele Unite, Boston a câștigat în fața unor orașe mai cunoscute premcum Los Angeles, San Francisco și Washington prin faptul că a făcut o ofertă foarte avantajoasă financiar: municialitatea Boston-ului crede că se va descurca cu un buget de numai 5 miliarde de dolari, mizând pe infrastructura foarte buna a zecilor de universități din oraș și din împrejurimi.

Autorii prezumtivi ai atacului împotriva publicației „Charlie Hebdo” înconjurați de poliție într-o întreprindere din satul Dammartin-en-Goële

Cei doi frați, bănuiți că au comis atentatul de miercuri de la sediul publicației satirice Charlie Hebdo, au fost implicați într-un nou incident violent cu furtul unei mașini și s-au refugiat într-o imprimerie unde au luat un angajat ca ostatec. Tot ce se știe cu siguranță este că poliția se concentrează asupra localității Dammartin-en-Goële, situată la nord-est de Paris. Ministrul de interne a confirmat că poliția încearcă să-i aresteze pe cei doi suspecți. Atacul de miercuri de la Charlie Hebdo s-a încheiat cu 12 morți, între care unii din cei mai renumiți caricaturiști ai Franței.

Poliția franceză continuă căutarea celor doi frați Kouachi, autori prezumtivi ai atacului sîngeros împotriva „Charlie Hebdo”

Poliţia franceză continuă să-i caute pe cei doi fraţi Kouachi, bănuiţi de a fi autorii atacului terorist de miercuri împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, la Paris. Căutările poliţiei se concentrează la nord de Paris, unde cei doi au fost identificaţi joi, după un atac, tot armat, asupra unei benzinării.

Între timp, oficialităţi americane sunt citate de ziarele din Franţa şi Germania cu informaţia că cel mai mare din fraţi Kouachi, Said, în vârstă de 34 de ani, ar fi fost într-o tabără de antrenament din Yemen a reţelei teroriste al-Qaida. Dar nu există indicii că atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo ar fi fost pus la cale de vre-o celulă alQaida din Franţa. De asemenea, fraţii Kouachi erau pe o listă americană de persoane care, temporar, nu au avut voie să intre în Statele Unite.

Miercuri, 12 persoane au fost ucise în atacul de la Charlie Hebdo, între care redactorul şef şi unii din cei mai cunoscuti caricaturişti ai revistei și din Franţa. A fost cel mai grav atac terorist din Franţa din ultimii 50 de ani.

Joi a fost zi de doliu naţional în Franţa, unde s-a ţinut şi un moment de reculegere. Preşedintele François Hollande s-a întâlnit cu liderii partidelor parlamentare. Pentru duminică este anunţat un miting naţional de solidaritate, la care nu a fost invitat, însă, şi partidul de extremă dreapta Frontul Naţional.

Convorbiri Arseni Iațeniuk-Angela Merkel la Berlin

Aflat la Berlin, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că în pofida acordului de încetare a focului din 5 septembrie, contină să trimită oameni şi armament în estul Ucrainei. El a cerut Moscovei să-şi retragă „bandiţii” din Ucraina. Iaţeniuk a mai declarat că aceste manevre sunt ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin, deşi Moscova respinge categoric orice amestec direct în estul Ucrainei.

La o conferinţă de presă, cancelara germană Angela Merkel a afirmat din nou că acordul de la Minsk, din 5 septembrie, trebuie respectat întru totul înainte ca Occidentul să ridice sancţiunile impuse Rusiei.

Miniştrii de externe din Rusia, Franţa şi Germania au discutat deja joi, telefonic, despre criza din estul Ucrainei, iar pe 15 ianuarie ar putea avea loc, laAstana, o reuniune la nivel înalt a liderilor din aceste trei ţări, plus Ucraina.

Programul nuclear al Iranului va fi discutat la Geneva de reprezentanți ai Statelor Unite și Teheranului

Delegaţiile Statelor Unite şi Iranului se întânesc săptămâna viitoare la Geneva pentru a reluat discuţiile privind programul nuclear al Teheranului, bănuit că ar avea şi o componentă militară. Motiv pentru care de ani de zile Iranului i s-au impus o serie de sancţiuni internaţionale care au afctat serios economia ţării. La discuţii va participa şi o reprezentantă a Uniunii Europene, care va media ulterior negocierile dintre Iran şi principalele şase puterni internaţionale (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa,Germania, China şi Rusia).

De rezultatul acestor negocieri, menite să ducă la un acord permanent, depinde ridicarea parţială a sancţiunilor. Anul trecut s-a negociat o înţelgere temporară în urma căreia au fost uşurate unele sancţiuni.

Bugetul armatei americane va fi redus cu aproximativ 20%

Bugetul armatei americane va fi redus cu aproximativ 20%, motiv pentru care între altele, armata va părăsi 15 baze din Europa Occidentală. Pe de altă parte, Pentagonul va intensifica rotaţia de trupe prin Polonia şi ţările baltice ca urmare a tensiunilor apărute între relaţiile dintre NATO şi Rusia ca urmare a anexării abuzive, anul trecut, a peninsulei Crimeea de către Rusia. Şi a amestecului Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis speră în formarea unei coaliții guvernamentale la Chișinău înaintea vizitei sale

Noul președinte al României, Klaus Iohannis, a spus că negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău s-ar putea finaliza înaintea vizitei sale în Moldova, programată pentru 22-23 ianuarie. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, Iohannis și-a exprimat convingerea că votul acordat de moldoveni la 30 noiembrie a fost „pro-european”. „Este un lucru pe care îl apreciez și această apreciere vreau să o subliniez inclusiv prin vizita mea”, a adăugat președintele. Iohannis a promis încă din campania electorală că prima lui vizită oficială în străinătate, dacă va deveni președinte, va avea ca destinație Republica Moldova. În discursul de inaugurare rostit în Parlamentul de la București luna trecută, Iohannis a numit printre prioritățile președinției sale sprijinirea aspirațiilor europene ale „fraților de peste Prut”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG