Linkuri accesibilitate

Ştiri

Philip Breedlove: intervenţia armatei ruse în Siria e menită să arate noua forță a armatei ruse, dar și să distragă atentia de la conflictul din Ucraina

Comandantul suprem al forţelor NATO, generalul american Philip Breedlove, a afirmat că intervenţia armatei ruse în Siria e menita sa arate noua forta a armatei ruse, dar și să distragă atentia de la conflictul din Ucraina: „Ma ingrijoreaza că rusii şi-au luat ochii putin de le Ucraina din cauza evolutiilor din Siria. Dar asta este o tehnica pe care am vazut ca au utilizat-o de mai multe ori pina acum: au invadat Crimeea, apoi atentia lumii a fost mutată de la Crimeea pentru ca au invadat Donbasul, acum ochii lumii nu se mai uita la Donbas, pentru că Rusia s-a implicat in Siria. Trebuie sa stim ca este vorba de o construcție mai mare pe care Rusia o are în minte, iar reacția noastră trebuie sa priveasca lucrurile in integritatea lor, și trebuie sa ne amintim ca aceste lucruri sunt legate intre ele”, a spus generalul Breedlove la o conferinta de presa la Pentagon.

La Chișinău a avut loc o primă rundă de discuții privind formarea unei noi majorități parlamentare

La Chișinău a avut loc o primă rundă de discuții privind formarea unei noi majorități parlamentare, la care au participat deputați liberali, democrați şi din formațiunea politică a fostului premier Iurie Leancă. Reărezentanții PLDM nu au fost prezenți la discuții. Liderul PD Marian Lupu susține că reformele trebuie să continue și spune că partidul său va face tot ce îi stă în putință pentru evitarea alegerile anticipate. Lupu a mai spus că exclude o colaborare cu comuniştii şi socialistii. Liderul PL Mihai Ghimpu a afirmat că PLDM rămîne un actor important in construirea unei posibile noi alianţe, iar cei care au participat la convorbirile de astazi sunt în favoarea continuării cursului european pentru Moldova. Ghimpu a adăugat că negocierile pentru o eventuala noua coaliţie pro-europeana vor continua la începutul saptaminii viitoare „pe lucruri concrete”.

Casa Albă va trimite peste 50 de militari americani în teritoriile din nordul Siriei controlate de kurzi

Casa Albă va trimite peste 50 de militari din divizia de Operațiuni Speciale Americane în teritoriile din nordul Siriei controlate de kurzi. Militarii americani vor instrui și vor da asistență forţelor de opozitie care lupta impotriva grupării Statul Islamic. Decizia Casei Albe vine dupa ce Rusia şi-a sporit activitatea militara in Siria in sprijinul presedintelui Bașar Al Assad. Anterior, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a spus ca folosirea forţei militare de catre Statele Unite in Siria fara coordonarea cu forţele presedintelui Assad este inacceptabila.

Diplomați din 17 țări și reprezentanți ONU și ai UE au discutat la Viena găsirea unei soluții pentru războiul civil din Siria

Diplomați din 17 țări și reprezentanți ONU și ai UE au discutat la Viena găsirea unei soluții pentru războiul civil din Siria, care dureaza de 4 ani si jumătate. La convorbirile din capitala Austriei nu au fost prezenti reprezentantii guvernului sirian si nici cei ai fortelor de opozitie din Siria. La negocieri a participat pentru prima data si Iranul care, alături de Rusia, susșine regimul președintelui Bașar al Assad. Reprezentantii Iranului la Viena au spus însă ca „Assad nu trebuie sa ramina la putere pentru totdeauna” si potrivit unor surse de la convorbiri, Teheranul ar fi in favoarea unei tranzitii de 6 luni, dupa care sa se organizeze alegeri. Rusia a facut presiuni pentru un dialog intre guvernul de la Damasc si gruparile militare de opozitie. Potrivit ministrului francez de externe Laurent Fabius, o noua runda de convorbiri in acelasi format va avea loc peste două saptamini. Opozitia din Siria a anuntat 40 de persoane au fost ucise într-un atac al trupelor guvernamentale siriene vineri dimineață.

Rusia a făcut mai multe teste cu rachete pentru a verifica puterea de luptă și de comandă a forțelor sale armate

Rusia a făcut mai multe teste cu rachete pentru a verifica puterea de luptă și de comandă a forțelor sale armate. Potrivit ministerulul rus al apărarii, a fost vorba de lansarea unei rachete Kalibr de pe un vas din Marea Caspica si a unor rachete balistice intercontinentale de pe doua submarine din Marea Barentz si Oktoş. Au fost lansate de asemenea mai multe rachete de tip Iskander în sudul Rusiei și rachete intercontinentale Topol în nord-estul țării.

Gheorghe Brega a fost desemnat prim-ministru interimar la Chișinău

Vicepremierul Gheorghe Brega a fost desemnat prim-ministru interimar prin decret prezidențial pina la nominalizarea unui nou șef al guvernuui de către partidele din Parlamentul de la Chișinău. Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a semnat si decretul de demisie a cabinetului Valeriu Streleţ, ca urmare a motiunii de cenzura adoptata joi de Parlamentul de la Chisinau. Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca pina la sfirsitul acestei saptamini, sau inceputul saptaminii viitoare, partidele parlamentare vor identifica posibili candidati pentru functia de premier.

Lista persoanelor reţinute în dosarul creditelor neperformante de la BEM se extinde

Lista persoanelor reţinute în dosarul creditelor neperformante de la BEM se extinde. Un alt om de afaceri a fost reţinut pentru 72 de ore de către CNA şi procurorii Anticorupţie, informeaza site/ul anticorupţie.md. Este vorba despre proprietarul companiei AVG Sistem care prestează servicii de comunicaţii electronice. Omul de afaceri e bănuit că ar fi obţinut în mod fraudulos în 2011 două credite de 80 de milioane de lei de la Banca de Economii, și dacă va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă sub formă de amendă de până la 60.000 de lei sau închisoare de la trei la opt ani. Acum câteva zile, alţi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi în dosarele ce vizează delapidările de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Pînă acum au fost transmise în instanţă 18 dosare penale ce vizează obţinerea creditelor neperformante de la BEM, Banca Socială şi Unibank, ți o parte dintre ele se află în etapa finală a proceselor de judecată.

Ședința de guvern comună România – R. Moldova de la începutul săptămânii viitoare a fost amânată sine die

Ședința de guvern comună România – R. Moldova de la începutul săptămânii viitoare a fost amânată sine die. potrivit unor surse de incredere care au dorit sa isi pastreze anonimatul. Corespondenta Europei Libere la Bucuresti relateaza că şedinta se amina până la stabilizarea situației politice de peste Prut, adică până când țara va avea „un guvern pro-occidental cu majoritate clară”. Potrivit surselor anonime citate, s-ar sista nu doar finanțarea promisă de România Moldovei, ci și „toate celelalte posibile ajutoare economice dinspre UE”.

Doi oameni au murit în incendiul la un depozit de muniții din Svatove, Ucraina

Doi oameni au murit în incendiul la un depozit de muniții din Svatove, Ucraina, localitate aflară la o distanta de aproximativ 100 de km de regiunea Luhansk controlată de separatiştii pro-ruşi. Procuratura ucraineana a anunțat că anchetează acest caz ca pe un act de terorism, în timp ce un reprezentant al separatiştilor din Luhansk a afirmat că separatistii nu au nimic de-a face cu această explozia. În deposit se aflau cam 3.500 de tone de munitii, și explozia a avut loc într-o perioada cînd e în general respectat acordul de incetare a focului dintre separatistii pro-rusi si forţele guvernamentale ucrainene. Peste 7/900 de persoane au fost ucise pînă acum au în luptele din estul Ucrainei care au început din apripie 2014.

Serviciul de securitate georgian examinează o înregistrare audio a fostului președinte Mikail Saakaşvili ajunsă ilegal în presă

Serviciul de securitate georgian examinează o înregistrare audio a fostului președinte Mikail Saakaşvili ajunsă ilegal în presă, ca parte a unei anchete împotriva lui Saakaşvili legată de un presupus complot pentru înlăturarea prin forță a guvernul de la Tbilisi, anchetă lansată în 24 octombrie. Ancheta îi are în vedere și pe directorul executiv al celei mai populare televiziuni din Georgia, canalul Rustavi 2, și pe Ghiga Bokeria, unul dintre liderii Miscarii Pentru Unitate Nationala de opozitie. Convorbirea telefonica ajunsa in presa este între Saakaşvili si directorul televiziunii Rustavi 2, în care fostul presedinte îl sfătuieste pe directorul televiziunii sa reziste, inclusiv prin forta fizica şi ridicind baricade in fata televiziunii pentru a impiedica preluarea ei de catre un nou proprietar. Saakaşvili este in prezent guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, iar autorităţile georgiene au început procedurile de rridicare a cetăţeniei sale georgiene. Saakashvili are si cetăţenie ucraineana, iar constitutia Georgiei permite doar in cazuri exceptionale dubla cetăţenie.

Ministerul rus de interne a anunţat că sute de militanţi au fost anihilaţi sau uciși în Caucazul de Nord în 2015

Ministerul rus de interne a anunţat că sute de militanţi au fost anihilaţi sau omoriti in operatiunile din Caucazul de Nord în 2015, in peste 1300 de operațiunii ale sale. Autorităţile ruse spun ca actiunile au fost îndreptate impotriva insurgenţei islamice din această regiune.

În Duma de stat a fost introdus un proiect de lege de pedepsire a persoanelor LGBT ce îşi exprimă public orientarea sexuală

În Duma de stat a fost introdus un proiect de lege de pedepsire cu amenzi și închisoare a persoanelor LGBT ce îşi exprimă public orientarea sexuală. În noua propunere legislativă se spune că exprimarea publică a a orientarii sexuale a persoanelor LGBT „rastoarnă în mod deliberat cultura naţionala ruseasca şi fundamentul relatiilor umane”. Noul proiect de lege merge și mai departe decit legea ăn vigoare în Rusia din 2013, care pedepsește așa-numita propagandă gay în rîndul minorilor. Organizatiile internaţionale pentru respectarea drepturilor omului si guverne Occidentale au criticat aspru legea din 2013.

Premierul Serbiei Aleksandr Vucici i-a asigurat la Moscova pe liderii ruși de loialitatea țării sale

Premierul Serbiei Aleksandr Vucici i-a asigurat la Moscova pe liderii ruși de loialitatea țării sale. Serbia intenţioneaza să cumpere arme de la Rusia, iar premierul de la Belgrad a justificat aceasta intenţie prin teama de Alianta Nord Atlantică: „Vom face tot ce putem ca să obţinem anumite arme. Vom face acest lucru în colaborare cu ruşii. Nu este realist sa cumpăram prea multe, dar este treaba unui premier să asigure securitatea [țării sale]. Daca cineva ne întreaba de ce avem nevoie de arme, îi vom îndemna sa priveasca în jurul tarii noastre, unde toate tarile din jur sunt membre NATO și numai Serbia nu”.

Presedintele rus Vladimir Putin a dispus prin decret crearea unei noi organizatii a tineretului asemănătoare Komsomolului

Presedintele rus Vladimir Putin a dispus prin decret crearea unei noi organizatii a tineretului asemănătoare Komsomolului și organizației pionierilor din era sovietică. Putin a semnat joii un decret prin care cere Agentiei guvernamentale pentru tineri sa infiinteze o astfel de organizatie, care s-ar chema Organizatia Miscarii Ruse de Stat de Tineret si Copii. Potrivit decretului semnat de Putin, misiunea organizatiei va fi de „imbunătăţire a politicilor statului in domeniul educatiei viitoarei generatii”. Joi a fost aniversarea creerii Komsomolului, organizatie create de Partidul Comunist in 1918. In decretul presedintelui Putin nu se specifica virsta de la care se intra in noua organizatie sustinuta de Kremlin.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut Occidentului să nu izoleze Rusia

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut Occidentului să nu izoleze Rusia în faţa problemelor complicate din Siria. Sarkozy a făcut acest apel într-o vizită la Moscova, unde s-a întîlnit cu președintele rusVladimir Putin. „Comunitatea internaţionala are nevoie de Rusia “, a spus Nicolas Sarkozy, adaugind ca Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa colaboreze pentru a rezolva problemele lumii, mai ales situatia din Siria. Sarkozy s-a aflat în capitala rusă în fruntea unei delegatii de politicieni din Partidul Republican, de orientare conservatoa. El spera sa candideze din nou la presedinţia Franţei in 2017.

ANRE prelungește cu câteva zile suspendarea scumpirii curentului electric și a gazelor naturale

ANRE a prelungit cu câteva zile suspendarea scumpirii curentului electric și a gazelor naturale, o suspendare care ar fi trebuit să expire la 1 noiembrie. Potrivit unei decizii apărute vineri în „Monitorul oficial”, tarifele „ieftine” vor fi menținute până la 8 noiembrie la curent și până la 15 noiembrie la gaze. Prelungirea suspendării scumpirii vine după ce opoziția politică de stânga a pichetat recent sediul ANRE, protestând împotriva scumpirilor. Pe 18 iulie 2015, ANRE a aprobat creşterea tarifelor cu aproape 40% pentru energia electrică şi cu 15% pentru gazele naturale. Ulterior, la începutul lunii septembrie, ANRE a suspendat majorările până pe 1 noiembrie, anunțând în paralel verificări la companiile energetice, care să stabilească dacă modificarea tarifelor este justificată. Delegaţia FMI, aflată la începutul lunii octombrie la Chişinău, a insistat între altele pe ajustarea tarifelor până la începerea sezonului rece. Premierul Valeriu Streleţ a asigurat atunci că se va lua o decizie la începutul lui noiembrie, dar și că vor fi găsite surse pentru susţinerea consumatorilor cu venituri mici.

Premierul Valeriu Streleț și-a prezentat oficial demisia președintelui Nicolae Timofti

Premierul Valeriu Streleț și-a prezentat astăzi oficial demisia președintelui țării, Nicolae Timofti, la o zi după ce parlamentarii au acceptat o moțiune de cenzură împotriva guvernului, pe teme de corupție. După vizita la președinție, Streleț a confirmat că partidul său Liberal-Democrat nu va participa la discuțiile de astăzi despre forma viitoarei guvernări, fiindcă deocamdată se angajează numai în consultări interioare. Partidul Democrat a anunțat că discuțiile vor începe vineri la ora 16.00. Ar urma să participe liberalii și deputații din jurul fostului premier Iurie Leancă.

Rusia acuză Moldova și Ucraina că ar crea dificultăți CSI prin acordurile de asociere la UE

Rusia a acuzat Moldova și Ucraina că creează dificultăți Comunității Statelor Independente prin acordurile lor de asociere la Uniunea Europeană. Potrivit agenției TASS, criticile au fost formulate de premierul rus Dmitry Medvedev la Dușanbe, în Tadjikistan, unde are loc un summit al premierilor din CSI, la care Moldova și Ucraina sunt reprezentate doar la nivel de ambasadori. „Am spus de multe ori că este imposibil să participi simultan la două zone de liber-schimb, cu UE și cu CSI”, a spus Medvedev, adăugând că Chișinăul și Kievul creează astfel „dificultăți în calea muncii constructive” a organizației de foste republici sovietice. Premierul rus a spus că există și pericolul ca Moldova și Ucraina să fie folosite pentru re-exportul de bunuri din alte țări europene, supuse embargoului rusesc.

Un tribunal de la București a acceptat cererea de redeschidere a unui dosar în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat de abuz de putere

Un tribunal din România a încuviințat vineri redeschiderea unui dosar în care fostul președinte Traian Băsescu este acuzat de abuz de putere pentru că și-ar fi însușit o parte din banii destinați răscumpărării unor ziariști răpiți în Irak în 2005. Dosarul fusese deschis după ce senatorul Corneliu Vadim Tudor, între timp decedat, spusese că Băsescu și șeful de la acea vreme al partidului de guvernământ PDL, Vasile Blaga, ar fi păstrat patru milioane de euro dintr-o sumă de 12 milioane de euro pe care statul român urma s-o plătească răpitorilor celor trei jurnaliști români. Potrivit Agerpres, Traian Băsescu, care se declară nevinovat, a spus vineri că nu contestă dreptul autorităților de a-l audia, dar a adăugat că a bănui un șef de stat că „a luat bani ca să salveze niște oameni” este „umilitor”.

Senatul american a aprobat bugetul Statelor Unite pe următorii doi ani

Senatul Statelor Unite a aprobat în primele ore ale zilei de vineri un buget bi-partinic pe doi ani care mărește cheltuielile federale cu 80 de miliarde de dolari, reduce amenințarea unei „închideri” a instituțiilor administrative și ridică plafonul cheltuielilor până la sfârșitul președinției lui Barack Obama. Legislația trecuse miercuri prin Camera Reprezentanților și a fost trimisă acum spre semnare președintelui. AFP scrie că proiectul de buget prevede printre altele măriri egale ale cheltuielilor militare și civile. Congresul Statelor Unite avea datoria de a ridica plafonul îndatorării guvernului cel mai târziu la 3 noiembrie, ca să evite intrarea în incapacitate de plată – o perspectiva care ar fi avut un impact devastator asupra piețelor financiare internaționale.

Două bărci cu imigranți și refugiați venind din Turcia s-au scufundat peste noapte în Marea Egee

Autoritățile din Grecia spun că 21 de oameni au murit după ce două bărci cu imigranți și refugiați venind din Turcia s-au scufundat peste noapte în Marea Egee, relatează AP. Ministerul Marinei Comerciale a spus că 18 oameni au murit, iar 138 au fost salvați lângă insula Kalymnos, în vreme ce alți trei au murit, iar șase au fost salvați într-un alt incident vineri în zori, în largul insulei Rodos. Decesele survin pe fondul întețirii traversării strâmtorilor dintre coasta turcă și insulele grecești, în vreme ce guvernele europene cântăresc măsuri care să reducă fluxul de imigranți din Siria, Afganistan, Irak și alte țări. Opt oameni au murit joi dimineață când o barcă s-a răsturnat lângă insula Lesbos.

Două străzi de la Chișinău vor primi numele ziaristului Constantin Tănase și al compozitorului Eugen Doga

În ajunul primei aniversări a morții ziaristului Constantin Tănase, Primăria capitalei a anunțat joi că Str. Cosmonauților îi va purta numele. Potrivit ziarului „Timpul”, înființat și condus de Tănase, fiul lui, Alexandru Tănase, care este președintele Curții Constituționale, a mulțumit Primăriei în numele familiei pentru gestul redenumirii străzii. Constantin Tănase a murit la 30 octombrie 2014 în urma unui infarct. Tot ieri, Primăria a decis ca strada pietonală din capitală să poarte numele compozitorului Eugen Doga. Publika TV informează că împotriva redenumirii străzilor s-au pronunțat la ședința de joi numai consilierii municipali socialiști.

Un lider al Platformei „DA” apreciază demiterea premierului de către Parlament drept „nejustificată”

Liderul Platformei Civice „Dreptate și Adevăr”, Andrei Năstase, spune că demiterea premierului Valeriu Streleț prin moțiunea de cenzură votată joi de deputați este „nejustificată”, reprezentând „consolidarea regimului criminal” al oligarhului apropiat Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-un interviu acordat vineri dimineață Europei Libere, Năstase a spus că principalul obiectiv al lui Plahotniuc la faza actuală ar fi să obțină controlul asupra Ministerului de Interne, unde în prezent influența mai mare o au liberal-democrații lui Streleț. Năstase a anunțat că Platforma Civică „Dreptate și Adevăr” își va continua protestele eliberarea Moldovei din captivitatea oligarhilor, inclusiv la sfârșitul săptămânii curente.

Rusia blochează din nou încercările de înființare a celei mai mari rezervații naturale oceanice din lume în Antarctica

Rusia a blocat din nou încercările de înființare a celei mai mari rezervații naturale oceanice din lume în Antarctica, fiind ultima țară care se opune protejării zonei amenințate de pescuitul intensiv. Un plan revizuit a obținut pentru prima oară anul acesta sprijinul Chinei la o întâlnire a unei comisii de conservare ținută vineri, 30 octombrie, în Australia. Dar Rusia a împiedicat pentru a cincea oară grupul de țări reprezentate să ajungă la un consens necesar acordului de protejare a Oceanului Înghețat de Sud, care reprezintă aproximativ 10% din suprafața planetei. Șeful delegației Statelor Unite, Evan Bloom, a spus că opoziția rusă este frustrantă, dar a adăugat că există motive de optimism pentru că acum doar o singură țară se mai opune. În Antarctica trăiesc peste 10.000 de specii, inclusiv majoritatea pinguinilor din lume, balene, păsări de mare și sepii gigantice.

Democrații, liberalii și deputații din jurul fostului premier Iurie Leancă au anunțat că vor începe negocieri astăzi după-amiază pentru o nouă guvernare

Democrații, liberalii și deputații din jurul fostului premier Iurie Leancă au spus că vor începe negocieri pentru o nouă guvernare astăzi după-amiază, la o zi după demiterea guvernului lui Valeriu Streleț prin moțiunea de cenzură a opoziției stângiste, sprijinită de PD. Liderul democrat Marian Lupu a spus chiar după vot că negocierile trebuie să înceapă de îndată și că dorește o guvernare pro-europeană, nu una cu partidele stângii pro-ruse. Liberal-democrații lui Streleț au spus că vor decide zilele următoare dacă să participe la discuții și să-și reconfirme apartenența la o eventuală nouă alianță pro-europeană. Spicherul democrat al parlamentului, Andrian Candu, a spus aseară la o emisiune televizată că ar dori ca guvernul să fie învestit „până pe 15-20 noiembrie”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG