Linkuri accesibilitate

Ştiri

Secretarul de stat John Kerry se va întâlni sâmbătă cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zari

Departamentul de Stat american anunță că secretarul de stat John Kerry se va întâlni sâmbătă la Geneva cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif. Întâlnirea de la 30 mai va avea loc cu o lună până la expirarea termenului limită pentru încheierea unui acord internațional final cu Iranul în chestiunea programului nuclear iranian. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeff Rathke, a mai spus că Statele Unite nu vor examina vreo posibilă extindere a termenului, considerând că acordul final prin care Iranul ar diminua activitățile nucleare și le-ar deschide inspecțiilor internaționale poate fi atins la timp.

PL cere desecretizarea garanțiilor guvernamentale la BEM, Banca Socială și Unibank

Deputați ai Partidului Liberal au atacat la Curtea Constituțională deciziile prin care au fost secretizate garanțiile guvernamentale pentru ajutoarele de miliarde de lei oferite Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Liberalii nu contestă nevoia garanțiilor guvernamentale și ajutoarelor acordate de Banca Națională celor trei bănci devalizate, dar spun că asemenea decizii trebuie luate în mod transparent. Garanțiile de 9,4 miliarde de lei oferite în noiembrie 2014 de fostul guvern Leancă au fost deja desecretizate. Dar liberalii bănuiesc că și guvernul Gaburici a luat decizii asemănătoare în luna martie a acestui an. Autoritățile cercetează dispariția a miliarde de lei echivalând cu 450 de milioane de euro de la cele trei bănci. Unul din principalii bănuiți e omul de afaceri Ilan Shor, care s-a înscris săptămâna trecută în cursa pentru primăria Orheiului, fiind eliberat din arest la domiciliu ca să poată participa la campania pentru alegerile locale de la 14 iunie.

Premierul sârb și cel albanez au promis să colaboreze pentru îmbunătățirea relației dintre țările lor

Premierul sârb Aleksandar Vucic și cel albanez Edi Rama au promis la Tirana să colaboreze pentru îmbunătățirea relației dintre țările lor. „Misiunea guvernelor noastre este să privească spre viitor și pentru noi viitorul înseamnă relații mai bune cu Albania”, a spus în fața jurnaliștilor Vucic, primul lider al Serbiei care vizitează fosta vecină de la sud. Gazda sa, Edi Rama, primul premier albanez care a vizitat Belgradul în noiembrie trecut după o pauză de 68 de ani, a spus că Albania și Serbia au șansa istorică să readucă pacea în regiune și să-și construiască o formă de coexistență. Relația Albaniei și Serbiei este tensionată mai ales din cauza fostei provincii sârbe Kosovo, care le desparte geografic. Populată preponderent de etnici albaneză, Kosovo și-a proclamat în 2008 independența, care nu e recunoscută de Serbia.

Șapte oficialități FIFA au fost arestate în Elveția

Șapte din cei mai puternici demnitari din fotbalul internațional au fost inculpați în Statele Unite pentru corupție și arestați în Elveția și riscă să fie extrădați. Autoritățile elvețiene au lansat și o anchetă proprie despre Rusia și Qatar au fost desemnate să găzduiască edițiile Cupei Mondiale din în 2018 și 2022. Cele două anchete separate cauzează agitație în fotbalul internațional cu două zile înainte de Congresul FIFA de la Zurich, la care Sepp Blatter vrea să obțină un nou mandat de președinte al Federației. FIFA a organizat o conferință de presă în care s-a afirmat că Blatter n-ar fi vizat în nici una din anchete, că alegerea noului președinte programată în 29 mai nu se amână, și că este exclusă repetarea votului privind locul desfășurării următoarelor două campionate mondiale de fotbal.

Oleg Balan: poliția a găsit cocteiluri Molotov într-o clădire în construcție din centrul Chișinăului

Ministrul moldovean de interne Oleg Balan spune că poliția a descoperit cocteiluri Molotov, detonatoare, telefoane mobile și măști Anonymous într-o clădire aflată în din centrul Chișinăului. Ministrul a declarat postului Publika TV că verificările la clădirea neterminată de pe strada Columna din apropierea Grădinii Publice Ștefan cel Mare s-au făcut pe baza unor „informații operative din sursele Ministerului de Interne” despre plasarea de bombe în mai multe sedii din Chișinău. Forțele de securitate ar mai face verificări la două adrese, pe strada București din centrul capitalei și în sectorul Botanica al capitalei.

Premierul Serbiei face prima sa vizită oficială în Albania

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a sosit miercuri în Albania într-o primă vizită a unui lider sârb în țara cu care Belgradul are relații tensionate de multă vreme. În noiembrie trecut, premierul albanez Edi Rama călătorise la Belgrad într-o primă asemenea vizită în 68 de ani. La Tirana, s-au luat astăzi măsuri de securitate sporite. Înainte de vizită, premierul sârb își exprimase optimismul că cele două țări își pot rezolva divergențele prin dialog. Relația lor rămâne tensionată mai ales din cauza fostei provincii sârbe Kosovo populată preponderent de etnici albanezi, care și-a proclamat în 2008 independența respinsă de Serbia. Și conferința de presă de anul trecut a celor doi prim-miniștri la Belgrad a decurs într-o atmosferă tensionată, Vucic înfuriindu-se la remarca lui Rama că Serbia trebuie să privească independența Kosovo cu „realism”.

Doi tineri bănuiți a fi fost recrutați de organizația Statul Islamic au fost expulzați din Moldova în Rusia

Poliția moldoveană spune că a expulzat în Federația Rusă un tânăr și o tânără reținuți la Chișinău sub bănuiala de legături cu gruparea Statul Islamic. Potrivit Inspectoratului general de Poliție, tânărul de 19 ani provenea din Daghestan, iar tânăra de 17 ani din Cecenia. Un alt bărbat de origine cecenă, în vârstă de 28 de ani, bănuit de legături cu islamiștii se mai afla astăzi în arestul Biroului de Migrație și Azil de la Chișinău, iar partenera acestuia și trei copii minori sînt în custodia Poliției. Cu toții au fost reținuți într-un apartament de la Chișinău despre care poliția crede că era folosit de persoane racolate de Statul Islamic din regiunea caucaziană a Federației Ruse și aflate în drum spre Siria.

Procuratura Elveției a deschis o anchetă penală împotriva unor înalți funcționari ai FIFA

Autoritățile elvețiene au anunțat o anchetă penală împotriva unor funcționari FIFA, suspectați de spălare de bani și gestionare incorectă a campaniilor de alegere a țărilor gazdă ale Cupei Mondiale din 2018 și 2022, Rusia și Qatarul. Oficiul Procurorului General din Elveția a mai spus într-un comunicat de presă că a sechestrat date și documente păstrate în computerele FIFA. Într-un anunț separat, Oficiul Federal de Justiție al Elveției a spus că a arestat șapte oficiali ai fotbalului internațional la cererea Statelor Unite, urmând ca instanța să decidă dacă îi extrădează. Printre cei arestați se numără vicepreședintele FIFA, Jeffrey Webb, președinte al Federației de fotbal din America de Nord, America Centrală și Caraibe. Arestările s-au făcut la un hotel de la Zürich unde oficialii fotbalului internațional s-au adunat înaintea congresului FIFA de pe 29 mai. Ministerul american al justiției spune că inculpat în total nouă funcționari ai FIFA și alți cinci demnitari din fotbal pentru conspirare și corupție. Într-o conferință de presă organizată în grabă, purtătorul de cuvânt al FIFA, Walter de Gregorio a spus că secretarul general al Federației, Jerome Valcke și președintele acesteia, Sepp Blatter, n-ar fi vizați. La congresul de vineri al FIFA, Blatter candidează la un nou mandat de președinte al federației.

Premierul Chiril Gaburici a cerut contestarea în justiție a deciziei Consiliului Municipal Bălți de a convoca un referendum de lărgire a autonomiei locale

Premierul Chiril Gaburici spune că a cerut Cancelariei de Stat să conteste în justiție decizia Consiliului Municipal de la Bălți de a convoca un referendum la 1 noiembrie pentru extinderea autonomiei locale. Într-o postare pe Facebook, Gaburici scrie că „orice inițiativă trebuie să fie în strictă conformitate cu Constituția și legislația Republicii Moldova”. Decizia Consiliului Municipal de la Bălți luată la propunerea consilierilor municipali ai Partidului Comuniștilor a fost criticată aspru la Chișinău de reprezentanții alianței minoritare de guvernare a Partidului Liberal Democrat și Partidului Democrat, care au numit-o „de extremă” și „separatistă”. Conducerea comuniștilor, care a sprijinit în Parlament instalarea guvernului minoritar Gaburici în februarie, nu a comentat deocamdată inițiativa adepților săi de la Bălți.

CCA decide suspendarea pe o perioadă nedefinită a transmisiunilor TV Rossia24

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis astăzi să suspende pe o perioadă indefinită emisia televiziunii ruse Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. Postul rus de stat, a cărui emisie a mai fost suspendată pe jumătate de an anul trecut, este difuzat de mai multe companii de televiziune prin cablu. Tot astăzi, CCA a amendat patru posturi moldovene care retransmit televiziuni rusești pentru nerespectarea echidistanței și echilibrului în programele de știri și analitice retransmise. Deciziile au fost luate la o zi de la dezbateri publice organizate de CCA pe tema unor inițiative legislative menite să restricționeze accesul emisiunilor de propagandă ale Rusiei în Republica Moldova. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că inițiativele, una a Partidului Democrat, din care face parte, și alta a Guvernului, vor fi trimise pentru examinare unor experți străini înainte de adoptare.

Elisabeta a II-a: „Guvernul meu va renegocia relația Regatului Unit cu UE”

Regina britanică Elisabeta a II-a a anunțat că guvernul său va adopta o lege care va pregăti referendumul despre aflarea Marii Britani în Uniunea Europeană, plănuit să aibă loc până la sfârșitul lui 2017. Până atunci, guvernul conservator al premierului David Cameron ar vrea să negocieze condițiile rămânerii Marii Britanii în Uniune. „Guvernul meu va renegocia relația Regatului Unit cu Uniunea Europeană și va urmări reformarea Uniuni Europene spre beneficiul tuturor țărilor membre”, a sus regina. Legea urmează să fie introdusă în Parlament chiar mâine, când Cameron pleacă la Paris, la începutul unui turneu european, pentru a încerca să-și convingă omologii europeni rezervați să sprijine reforma. Potrivit agenției Reuters, unii politicieni europeni s-au arătat nemulțumiți că guvernul de la Londra nu spune exact ce reformă are în vedere, în afară de planuri nebuloase despre restricționarea accesului imigranților europeni la sistemul britanic al beneficiilor sociale și idei vagi despre decuplarea Marii Britanii de la o integrare mai strânsă în Uniunea Europeană.

Șase înalți funcționari ai FIFA arestați în Elveția la Zürich sub acuzație de corupție

Sub bănuiala de corupție, șase responsabili ai FIFA au fost arestați astăzi la Zürich, la cererea justiției americane. În paralel s-a anunțat că Procuratura elvețiană a deschis o anchetă în relație cu atribuirea Cupei Mondiale în 2018 și 2022. Cei șase înalți funcționari ar fi primit ca mită sume de bani estimate la cîteva sute de milioane de dolari. Operațiunea de arestare a lor de către poliția elvețiană a fost efectuată la cererea Oficiului Federal de Poliție, care a confimat informații publicate în cotidianul New York Times. Sepp Bratter, președintele FIFA nu face parte dintre cei arestați.

Alegerea noului președinte al Federației Internaționale de Footbal este prevăzută să se desfășoare vineri la Zürich, iar arestarea celor șase funcționari a fost făcută într-un hotel de lux, care găzduiește lucrările Congresului FIFA.

Nicolae Timofti: moldoveni vor culege beneficii economice din relația mai strînsă cu UE

Președintele Moldovei, Nicolae Timofti, a spus marți la Tirana că moldovenii ar culege beneficii economice din relația mai strânsă cu Uniunea Europeană. Intr-un interviu cu agenția Associated Press, Timofti a recunoscut că influența Rusiei în Republica Moldova rămâne o „realitate”, dar a insistat că moldovenii nu vor să revină înapoi şi doresc o apropiere mai mare de Uniunea Europeana.

Chiril Gaburici se va întîlni cu premierul rus Dmitri Medvedev la o întîlnire CSI în Kazahstan

Premierul Moldovei, Chiril Gaburici, se va întâlni pentru prima dată cu omologul său rus, Dmitri Medvedev la o reuniune a Comunităţii Statelor Independente, care va avea loc mîine si pomîine la Burabai, în Kazahstan. De la confirmarea sa în funcție, în luna februarie, Gaburici a călători de câteva ori la Bruxelles, vizitând sediile NATO și Uniunii Europene, dar va fi prima dată când se va întâlni ca premier cu un înaltoficial rus.

Un sondaj CBS-AXA sugerează că lupta pentru funcția de primar la Chișinău se va da între Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Grecianîi

Un nou sondaj de opinie dat publicitatii ieri la Chisinau sugerează că funcția de primar al Chișinăului va fi tranșată în turul doi între primarul liberal actual Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Grecianîi, care a condus două guverne în fosta guvernare comunistă. Rezultatele cercetării efectuate de Centrul CBS-AXA arată că Chirtoacă ar putea obține aproape 34 % din voturi în primul tur de la 14 iunie, iar Greceanîi - aproape 25%. Sondajul mai sugerează că liderul socialiștilor Igor Dodon este cel mai popular politician moldovean.

Barack Obama critică poziția „tot mai agresivă” a Rusiei față de Ucraina

Președintele american Barack Obama a criticat poziția „tot mai agresivă” a Rusiei față de Ucraina, unde luptele sporadice între forțele guvernamentale și rebelii pro-ruși continuă în ciuda armistițiului încheiat în februarie, la Minsk. „Am avut ocazia să discutăm despre situația din Ucraina și atitudinea tot mai agresivă pe care a adoptat-o Rusia, si reafirm ca Alianţa Nord Atlantică este piatra de temelie nu numai a securitatii trans atlantice, datr a securitatii globale a spus Obama după o întrevedere la Casa Albă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Președintele american a mai cerut Rusiei să „înceteze sprijinirea separatiștilor” și să-și retragă toate forțele din estul Ucrainei. Războiul din Ucraina a făcut peste 6250 de morți în peste 13 luni.

Consulul Rusiei la Kiev i-a vizitat în detenție pe cei doi militari ruși luați prizonieri în Ucraina

Consulul Rusiei la Kiev i-a vizitat in detentie pe cei doi barbati suspectati de autorităţile ucrainiene ca ar fi ofiţeri activi ai armatei ruse, capturati in confruntarile din estul Ucrainei. Potrivit diplomatului rus Oleg Grişin, cei doi, Evgheni Erofeev si Aleksandr Aleksandrov, se simt „ bine” în spitalul în care sunt internaţi. Kievul îi acuza de „acţiuni teroriste”. Intr-o inregistrare video difuzata de Kiev la 22 mai, cei doi mărturiseau ca la momentul capturarii erau în misiune militara de recunoaştere in estul Ucrainei. Moscova neagă afirmatiile celor doi bărbaţi.

SUA critică lipsa de transparență a procesului deschis la Teheran împotriva corespondentului cotidianului Washington Post

Statele Unite au criticat „lipsa totala de transparenta” a procesului jurnalistului de la Washington Post, Jason Razanian, care este arestat in Iran de zece luni si al cărui proces a început ieri în spatele uşilor închise. Rezaian, care are cetăţenie dubla iraniano-americana, este acuzat de spionaj si daca va fi gasit vinovat ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare.

Atac al talibanilor afgani împotriva unui mare hotel la Kabul

In Afganistan, insurgenti puternic înarmaţi au atacat un hotel din centrul capitalei Kabul şi continuă forţele de securitate continua luptele împotriva atacatorilor. Hotelul este folosit de străini şi a fost tinta unui atac şi în decembruie 2009, cind opt oameni au murit si aproximativ 40 au fost raniti. Talibanii şi-au asumat raspunderea pentru atac, iar Ministerul afgan de interne spune ca in confruntarile cu militantii patru soldati au fost omoriţi. În ultimele doua saptamini s-au inteţit atacurile impotrica hotelurilor si caselor de oaspeti frecventate de străini la Kabul.

Ambasadorul Franței în SUA: este probabil că negocierile nucleare cu Iranul nu vor fi finalizate pînă la sfîrșitul lunii iunie

Ambasadorul Frantei in Statele Unite a declarat la o conferinta la Consiliul Atlantic de la Washington ca negocierile între Iran si cele șase puteri ale lumii „ar fi foarte probabil” „sa nu se finalizeze la termenul limita stabilit pentru sfirsitul lunii iunie. Gerad Araud a spus ca mai sunt multe aspecte tehnice de stabilit. Statele Unite, Rusia, Franta, China, Marea Britanie si Germania negociaza cu Iranul un acord prin care Teheranul ar renunţa la programul sau nuclear în schimbul ridicarii sancţiunilor economice impuse. Cele șase puteri ale lumii vor garantii ca programul nuclear iranian nu are o dimensiune militara, ceea ce Teheranul neaga.

Mari manevre militare ruse în Republica Komi

Ministerul rus al apărării anunță că armata rusă început aplicații în Munți Ural și vestul Siberiei la care iau parte 12 mii de militari și 250 de aparate de zbor. Manevrele începute la 25 mai ar trebui să dureze până joi și ar avea menirea să pregătească un exerciții mult mai amplu, plănuit în luna septembrie. După ce a anexat Crimeea în martie 2014, Rusia a organizat numeroase manevre la scară largă. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al apărării a spus că în timpul exercițiului de acum avioane cu rază lungăde acţiune vor efectua lovituri aeriene cu rachete de croazieră asupra unor ținte la sol aflate pe poligonul Pemboi din Republica Komi.

Marine Le Pen primită la Moscova de președintele Dumei de Stat

Lidera partidului francez de extremă dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, a avut discutii la Moscova cu presedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin. Potrivit declaratiei politicienei de la Paris au fost abordate subiecte precum situatia din Ucraina, acţiunile impotriva militanţilor grupului Statul Islamic şi ate chestiuni de politica internaţionala. Marine Le Pen a criticat Occidentul pentru politica sa fata de Ucraina şi in campania electorala de anul trecut, partidul sau a obţinut un imprumut de 9 milioane de euro de la o banca rusească.

Vladimir Putin: Rusia are nevoie de investiții străine și tehnologie occidentală

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți ca tara sa nu ar trebui să renunţe la investitiile străine si la importul de tehnologie occidentala. Declaratia a fost facuta la o intrunire cu oameni de afaceri. Dupa anexarea Crimeii in martie anul trecut, Occidentul a impus sancţiuni impotriva Rusiei, care a limitat drastic accesul Rusiei la investitii străine şi tehnologii occidentale in domeniul energetic şi militar. Rusia a raspuns cu alte sancţiuni.

Proprietarul trustului PROTV, Adrian Sârbu, în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Omul de afaceri din Romania, Adrian Sarbu, care se afla in arest preventiv din 3 februarie, va fi plasat in arest la domiciliu, au decis definitiv, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie din România, informeaza agenţia Mediafax. Proprietarul trustului PROTV, Adrian Sarbu va fi plasat in arest la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile. El a fost arestat in februarie sub acuzatiile
de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare.

Victime și mari daune urmare a ploilor torențiale la Houston în SUA

Furtunile şi ploile torenţiale au facut cel puţin 16 victime in Texas si Oklahoma, au anunţat oficialităţiler locale. Patru dintre victime sunt in Houston, unde ploile torenţiale au dus la inundatii masive in oras. Se banuieste ca numarul victimelor ar putea sa creasca. Furtunile si inundatiile au distrus sute de case si au produs daune multor poduri. In Houston, al patrulea oras cel mai populat oras american, a intervenit pentru ajutorarea oamenilor garda naţionala.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG