Linkuri accesibilitate

Ştiri

Trei miniștri polonezi și președintele parlamentului de la Varșovia și-au prezentat demisia

Șefa guvernului polonez Ewa Kopacz spune că trei miniștri și președintele parlamentului și-au prezentat demisia în legătură cu un scandal al înregistrării conversațiilor lor private care a izbucnit în 2014 și care a fost reluat acum. În anunțul de miercuri Kopacz n-a spus dacă va accepta demisia spicherului Radoslaw Sikorski, a miniștrilor sănătății, sportului și finanțelor. Toți cei patru au fost înregistrați la întâlniri private în restaurante din Varșovia în 2013 și 2014. Popularitatea guvernului Platformei Civice este în scădere după recentele alegeri prezidențiale pierdute de exponentul acestui partid, Bronislaw Komorowski în fața conservatorul Andrzej Duda.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a aprobat trimiterea a încă 450 de instructori militari în Irak

Președintele Statelor Unite Barack Obama a aprobat trimiterea a încă 450 de instructori militari la o bază din provincia Anbar a Irakului pentru a instrui forțele irakiene angajate în luptele cu militanții organizației Statul Islamic. Într-o declarație a Casei Albe se spune că președintele Obama a mai dispus ”livrarea expeditivă a echipamentului și materialelor esențiale forțelor irakiene, inclusiv forțelor kurde Peshmerga și combatanților tribali aflați sub comandă irakiană”. Sunt măsuri de răspuns în urma recentelor pierderi ale forțelor irakiene în fața islamiștilor. Deciziile președintelui american la solicitarea premierului irakian Haider al-Abadi și pe baza recomandărilor Pentagonului mai prevăd sporirea de la patru la cinci a centrelor de antrenament pentru forțele irakiene. Dar Obama n-a dat curs solicitărilor de a trimite trupe combatante sau mai mulți militari americani care să ghideze de la sol atacurile aeriene.

Autoritățile turce spun că peste 6.000 de refugiați sirieni au intrat în Turcia în ultima săptămână

Autoritățile turce spun că peste 6.000 de refugiați sirieni au intrat în Turcia în ultima săptămână, refugiindu-se în fața luptelor din orașul Tel Abyad purtate de forțele kurde și militanții organizației Statul Islamic. Autoritatea turcă a situațiilor de urgențe a spus astăzi că refugiații au intrat pe la punctul de traversare a graniței Akcakale. Agenția de știri Dogan a difuzat înregistrări video înfățișând sute de refugiați la un punct de trecere improvizat. Combatanții kurzi sprijiniți de lovituri aeriene conduse de Statele Unite avansează împotriva militanților islamici în Tel Abyad, un punct cheie între Turcia și orașul Raqqa, pe care militanții îl consideră capitala lor.

Biochimistul britanic Tim Hunt, laureat al premiului Nobel, și-a cerut scuze pentru o remarcă făcută în Coreea de sud

Biochimistul britanic Tim Hunt, laureat al Premiului Nobel, și-a cerut scuze pentru o remarcă despre fete și știință. El a fost citat spunând în Coreea de Sud la o conferință mondială a jurnaliștilor specializați în știință că atunci ”când sunt [fete] în laborator, se întâmpla trei lucruri: tu te îndrăgostești de ele, ele se îndrăgostesc de tine, iar când le critici plâng”. Co-autor al unei lucrări despre diviziunea celulară care i-a adus premiul Nobel în 2001, Hunt a spus ulterior la BBC că-i pare rău pentru remarca ”ușuratică și ironică”, adăugând că a făcut-o neintenționat. "Știința nu-i altceva decât calea spre adevăr și, pentru mine, orice stă în această cale diminuează știința”, a spus biochimistul britanic.

Atac terorist la Luxor în Egipt

Poliția egipteană spune că un atacator sinucigaș s-a aruncat în aer iar alți doi atacatori au murit într-un schimb de focuri în orașul sudic Luxor, una din cele nai populare destinații turistice din Egipt. Atacul a avut loc în apropiere de templul antic Karnak. Ministerul sănătății spune că patru oameni inclusiv doi polițiști au fost răniți. Deocamdată, nu a fost revendicată responsabilitatea pentru atac. Militanții islamici au ucis sute de membri ai forțelor de securitate și angajați guvernamentali în Egipt după ce armata l-a răsturnat de la putere pe președintele Mohammed Morsi în iulie 2013. Săptămâna trecută, doi polițiști pentru turism și antichități au fost uciși pe un drum în apropiere de piramidele din Giza

Un tribunal de la Moscova a prelungit termenul detenției preventive pentru pilotul ucrainean Nadia Savcenko

Un tribunal de la Moscova a prelungit termenul detenției preventive pentru pilotul ucrainean Nadia Savcenko până la 10 septembrie. În vârstă de 34 de ani, Savcenko a fost întemnițată în Rusia în iulie 2014 și învinuită de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși, care au murit în conflictul din estul Ucrainei, precum și de traversarea ilegală a graniței. Aleasă între timp deputată în Rada Supremă de la Kiev, Savcenko respinge orice vină, spunând că a fost răpită de separatiștii pro-ruși și transferată în Rusia unde este deținută ilegal. Statele Unite au exprimat îngrijorarea în legătură cu tratamentul ”brutal și revoltător” aplicat Nadiei Savcenko și au cerut Rusiei s-o elibereze imediat.

Vladimir Putin la Milano: acordurile de la Minsk sunt vitale pentru oprirea luptelor în estul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a spus în Italia că acordurile de la Minsk sunt vitale pentru oprirea luptelor în estul Ucrainei, dar a spus că acestea sunt implementate „numai selectiv”, sugerând că Kievul nu și-ar ține promisiunile. Putin a vorbit la o conferință de presă la Milano în compania premierului italian Matteo Renzi, cu doar două săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă prelungește sancțiunile impuse Rusiei. Găzduindu-l pe Putin la expoziția universală Expo 2015, Renzi a salutat „prietenia tradițională italiano-rusă”, dar a vorbit și despre „poziții divergente” ale celor două țări. Luni, liderii celor mai industrializate șapte țări, G7, din care face parte și Italia au avertizat să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei din cauza amestecului în Ucraina.

Chiril Gaburici afirmă că a obținut susținerea PLDM-PD pentru măsuri de salvare a situației din domeniul financiar-bancar

Premierul Chiril Gaburici spune că a „obținut susținerea alianței” minoritare PLDM-PD pentru măsuri încă neclare care ar „salva situația din domeniul financiar-bancar”. Vorbind la ședința guvernului, primul ministru a spus că s-a întâlnit astăzi cu liderii alianței, Vlad Filat și Marian Lupu, datorită scrisorii sale de sâmbătă în care amenința cu demisia. În scrisoare, Gaburici afirma fără a da exemple că sistemul financiar moldovean s-ar afla „sub asediu” și cerea demisia guvernatorului Băncii Naționale, Procurorului General și conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare care ar ”ezita” să ia măsuri. Premierul Gaburici le-a cerut miniștrilor să pregătească până joi propriile propuneri, pe care urmează să le prezinte alianței de guvernare în „zile viitoare”.

Conducerea CNPF a respins acuzațiile și cererea primului ministru Chiril Gaburici de a-și da demisia

Conducerea Comisiei Naționale a Pieţei Financiare (CNPF) a respins cererea primului ministru Chiril Gaburici de a-și da demisia și acuzațiile acestuia că n-ar proteja cum trebuie sistemul financiar moldovean și piața asigurărilor, supuse unor atacuri. Vicepreședinții Consiliului de administrație al CNPF, Iurie Filip și Nina Dosca, precum și membrii acestuia Victor Captari și Aurica Doina au vorbit la o conferință de presă. În scrisoarea de sâmbătă adresată Parlamentului și șefului statului, premierul Gaburici a mai cerut demisia Procurorului General și guvernatorului Băncii Naționale, amenințând în caz contrar cu propria demisie în decurs de o lună. Președintele Nicoale Timofti a spus că asemenea decizii sunt de competența parlamentului, unde liderii alianței minoritare de guvernare au criticat inițiativa primului ministru. Președintele Consiliului de administrație al CNPF, Artur Gherman, a fost demis de parlament în martie, după audierea unui raport despre devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Expoziția universală de la Milano

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Expoziția universală de la Milano la începutul unei vizite în Italia și Vatican. Premierul italian Matteo Renzi, care l-a întâmpinat pe Putin la Expo 2015, a lăudat „prietenia tradițională italiano-rusă”, dar a vorbit și despre „poziții divergente” în unele privințe. Vizita de o zi a liderului rus are loc după ce liderii celor mai industrializate șapte țări, G7, din care face parte și Italia au avertizat să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene. Putin are pe agendă convorbiri cu Renzi, înainte de a se îndrepta spre Roma pentru a se întâlni cu președintele italian Sergio Mattarella. Agenda vizitei mai include o întâlnire cu Papa Francisc.

Rezoluție PE în favoarea unui plan de urgență pentru contracararea politicilor agresive și de dezbinare ale Rusiei

Rusia nu mai este un partener strategic pentru UE, s-a afirmat astăzi în Parlamentul European. UE trebuie să-și reevalueze critic relațiile cu Rusia, profund afectate de încălcarea deliberată de către Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale și dreptului internațional, prin actele sale de violență și destabilizarea vecinilor săi, au spus deputații miercuri. UE trebuie să creeze acum un plan de urgență bazat pe puterea necoercitivă („soft power”) pentru a contracara politicile agresive și care conduc la dezbinare duse de Rusia, au adăugat ei.

„Prin agresiunea împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relațiile noastre într-un punct critic. Depinde de Kremlin să decidă acum ce cale va alege - cooperare sau o și mai mare înstrăinare”, a spus raportorul PE, lituanianul Gabrielius Landsbergis. „Sunt convins că poporul rus, ca noi toți de altfel, dorește pace și nu război. Însă o schimbare în Rusia nu poate veni decât din interior. Între timp, trebuie să transmitem un mesaj puternic celor care conduc Rusia că suntem uniți cu victimele agresiunii lor și cu cei care susțin valorile pe care a fost construită UE”, a mai spus el.

Rezoluția a fost votată cu 494 de voturi la 135 și 69 de abțineri.

Liderii alianței minoritare PLDM-PD optează pentru naționalizarea Băncii de Economii

Liderii alianței minoritare PLDM-PD au anunțat că partidele lor optează pentru naționalizarea Băncii de Economii aflată în mijlocul scandalului creditelor neperformante prin care au dispărut 450 de milioane de euro din trei bănci moldovene. Poziția lui Vlad Filat și Marian Lupu expusă după o ședință a alianței contravine celei exprimate de câteva ori de premierul Chiril Gaburici. Primul ministru susține lichidarea Băncii de Economii și celorlalte două bănci afectate, Banca Socială și Unibanc, care ar împovăra întregul sistem financiar. Decizia finală aparține Băncii Naționale, care le-a acordat ajutoare de miliarde de lei începând din noiembrie trecut. Pachetul majoritar de acțiuni ale Băncii de Economii se află deja în posesia statului. Guvernul cedase o mare parte din acțiuni în 2013 unui grup de investitori ruși reprezentați de omul de afaceri Ilan Shor, dar le-a recuperat în noiembrie 2014, când a devenit publică dispariția banilor. Shor este unul din principalii bănuiți în dosarele creditelor neperformante.

Procuratura Generală a audiat mai mulți foști și actuali miniștri și parlamentari în dosarele creditelor neperformante

Presa moldoveană relatează că Procuratura Generală a audiat mai mulți foști și actuali miniștri și parlamentari în dosarele creditelor neperformante, inclusiv pe vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici și ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu. Potrivit Publika TV, au mai fost audiați deputatul comunist Oleg Reidman, care a condus o comisie parlamentară de anchetă în cazul Bănciii de Economii, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr, fostul deputat şi şef al Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, și fostul deputat Valeriu Guma. Anunțul survine la scurt timp de la cererea premierului Chiril Gaburici ca procurorul general, Corneliu Gurin, să-și dea demisia împreună cu șefii altor instituții acuzate că n-ar apăra sistemul financiar de atacuri. Nu este limpede în ce calitate sunt anchetați fiecare dintre foștii și actualii demnitari. Autoritățile spun că prejudiciile creditelor neperformante însumează 450 de milioane de euro.

Un studiu al Centrului Pew estimează opiniile din opt state Nato referitoare la ajutorarea Ucrainei în fața agresiunii ruse

Un studiu realizat de Centrul Pew din Statele Unite arata ca americanii sunt mai puţin doritori să trimita ajutoare economice Ucrainei fata de europeni. Americanii sunt însă mai inclinaţi sa sustina folosirea forţei militare impotriva Rusiei, daca ea ar ataca o tara membra a Alianţei Nord Atlantice, Studiul a fost realizat intre 6 aprilie si 15 mai in opt tari ale Alianţei Nord Atlantice: Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Polonia si Spania.

În Ucraina continuă eforturile de stingere a marelui incendiu de la un depozit de carburanți în apropiere de Kiev

In Ucraina continua eforturile pompierilor si echipelor speciale de a stinge incendiul de la depozitul de carburanti din localitatea Vasilkiv de linga Kiev. Incendiul a facut cinci victime, iar 12 oameni au fost raniti. Incendiul a inceput pe 8 iunie si s-a extins apoila 16 containere cu combustil. Dupa declansarea incendiului, ieri dimineata a avut loc o explozie puternica. Proprietarii depozitului spun ca nu exclud posibilitatea ca incendiul sa fi fost provocat.

Președintele Timofti consideră de competența exclusivă a Parlamentului demiterea conducerii Procuraturii Generale, a BN și a CNPF

Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, considera că demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, iar o implicare în această procedură din partea şefului statuluiar încălca Constituia, se arata intr-un comunicat de presa al preşedinţiei de la Chisinau. Potrivit comunicatului, Nicolae Timofti împărtăşeşte îngrijorările exprimate de primul ministru cu privire la situaţia alarmantă din sistemul financiar-bancar şi consideră că investigaţiile şi cauzele penale declanşate în acest caz trebuie desfăşurate cu maximă responsabilitate şi competenţă, iar persoanele implicate în devalizarea unor bănci să fie trase la răspundere.
Prim-ministrul Chiril Gaburici a cerut săptamina trecuta preşedintelui Moldovei şi Parlamentului să-i demită pe cei care conduc Procuratura Generala, Banca nationala si Comisia Naţionala a Pieţei Financiare, anunțînd că în caz contrar va demisiona el.

Descinderi și percheziții la o serie de cazinouri și săli de joc de la Chișinău

Angajații Direcției investigarea fraudelor economice din cadrul Inspectoratului General de Poliție au efectuat ieri 46 de percheziții. Descinderile au avut loc la o serie de cazinouri și săli de jocuri de noroc din Chişinău şi din alte localităţi. Au fost depistate mai multe iregularităţi ce țin de folosirea aparatelor de joc neînregistrate corespunzător, dar și de evidenta financiara a încasarilor.

Vladimir Putin efectuează o vizită oficială în Italia

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, incepe astazi o vizita in Italia, unde are prevazite întrevederi cu premierul Matteo Renzi şi o audienţa la Papa Francisc. Liderul de la Moscova urmeaza sa il intilneasca pe premierul Italiei la Expoziția Universală de la Milano. Este una din rarele vizite in Occident ale presedintelui de la Moscova şi ea are loc cu doua saptamini inainte ca Uniunea Europeana sa voteze asupra extinderii sancţiunilor impotriva Rusiei ca urmare a anexarii Crimeii si a rolului jucat in razboiul din Ucraina. Desi Rusia are relatii comerciale mai bune cu Italia decit cu alte tari ale Uniunii Europene, la recenta reuniune G7 din Germania – la care a participat si Italia - semnalele au fost clare ca sancţiunile Occidentale impotriva Rusiei vor fi prelungite. La Vatican, Putin ar putea discuta despre o posibila intilnire intre Patriarhul Rusiei, Kiril, si Papa Francisc, care pina acum a evitat sa ia o pozitie clară de condamnare a Moscovei in legatura cu situatia din Ucraina.

Azerbaidjanul interzice intrarea în țară a unei activiste britanice pentru drepturile omului

Autorităţile din Azerbaijan au interzis intrarea in tară a unei activiste pentru apărarea drepturilor omului, a informat organizatia Amnesty International. Emma Hughes, care lucreaza pentru organizatia britanica Platform London, a declarat postului nostru de radio ca la aeroportul din Baku a fost percheziţionată şi a fost anunţată că se află pe o lista „roşie” şi că are interdicţie de a intra in ţara. Autorităţile azere au înteţit acţiunile impotriva opozitiei si activistilor pentru respectarea drepturilor omului din Azerbaijan înainte de Jocurile Europene, care vor fi organizate pentru prima data, incepind din 12 iunie. La competitiile sportive şi-au anunţat participarea in jur de 6000 de atleti din 50 de tari. Potrivit organizatiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, în jur de 100 de persoane aflate in detentie sunt considerate „prizonieri politici”.I n aceiaşi zi cind Emma Hughes a fost oprita la aeroport agentia de ştiri guvernamentala APA a acuzat organizatia Platform London şi importante ziare britanice că ar încerca să discrediteze Jocurile Europene de la Baku.

Serie de atacuri teroriste în Irak

In Bagdad si in imprejurimi, in mai multe atacuri cu bomba, au fost omorîți marți cel puţin 28 de oameni. Cel mai violent atac din cele patru atacuri a avut loc in apropiere de o zona comerciala a capitalei Irakiene şi a facut zece victime si 24 de răniţi. Un alt atac, revendicat de gruparea Statul Islamic, a avut loc la o cladire guvernamentala din Amiriaz al Falluja, unde trei persoane in uniforma armatei irakiene au deschis focul impotriva personalului din cladire. Opt oameni au fost impuşcati. Unul dintre atacatori s-a sinucis, iar ceilalti doi au fost omoriti de poliţie înainte ca acestia sa detoneze explozibilul pe care il aveau asupra lor.

Barack Obama ia în considerare o mărire a capacităților de instruire pentru armata irakiană împotriva grupării Statului Islamic

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ia in considerare marirea capacitatilor de instruire pentru armata irakiana şi a instructorilor desfasurati pe teren, au anuntat ofuicialităţi din domeniul apararii . Potrivit agentiei Assocaited Press, ar putea fi vorba de desfasurarea a inca 1000 de instructori militari americani in Irak, dar generalul Martin Dempsey, seful statelor majore aliate ale armatei americane, a spus ca aceasta chestiune este încă în discuţie, ca si îmbunătăţirea activităţii aviaţiei americane in Irak, element de baza în strategia americana de a sprijini armata Irakiana impotriva militanţilor gruparii Statul Islamic care îşi întaresc controlul asupra unor orase din Irak. Orasul Mosul se afla de un an de zile sub controlul gruparii Statul Islamic.

Alertă cu bombă în incinta Casei Albe

Sala presei de la Casa Alba a fost evacuata in timpul informarilor zilnice de agentii Secret Service, responsabili cu protectia presedintelui, din cauza unei amenintari cu bomba, dar lucrurile au revenit rapid la normal, informeaza agenţiile internaţionale de presa. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca presedintele Barack Obama, prezent in resedinta in momentul alertei nu a considerat ca se afla in pericol si nu a parasit cladirea.
Anterior şi o parte a cladirii Senatului american a fost evacuat tot din cauza unei alerte telefonice despre o ameninţare cu bomba. Nu este limpede daca cele doua incidente au o legatura intre ele.

Întrevedere între premierul Greciei și liderii Germaniei și Franței

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, are astazi planuita o intrevedere cu cancelara Germaniei, Angela Merkel,si cu presedintele Frantei, François Hollande. Tsipras a acceptat mărirea ratei Taxei pe Valoarea Adăugată și a propus ținte de surplus bugetar mai înalte pentru a-i mulțumi pe creditori. Programul de salvare convenit de Grecia cu UE și FMI expiră la sfârșitul acestei luni, iar Atena va trebui să facă până atunci plăți mari, care ar putea deveni imposibile fără banii de la creditori. Ministrul german de finante Wolfgang Schäuble a declarat insa marți, citat de agentia Reuters, că pozitiile Germaniei si Greciei sunt încă destul de diferite şi ca „mingea este in terenul Atenei”.

Președintele Nicolae Timofti a luat act de apelul premierului Chiril Gaburici

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a luat act de apelul lansat de prim-ministrul Chiril Gaburici în care cerea demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ca urmare a situației din sistemul financiar bancar, anunţă Serviciul de presă al preşedinţiei. citat de agenţia Moldpres. Preşedintele Timofti a avut ieri o întrevedere cu premierul Gaburici, iar „președintele împărtășește îngrijorările exprimate de primul ministru cu privire la situația alarmantă din sistemul financiar-bancar”. Preşedintele Moldovei susţine că investigațiile și cauzele penale declanșate în acest caz trebuie desfășurate cu maximă responsabilitate, iar persoanele implicate în devalizarea unor bănci să fie trase la răspundere. În același timp, președintele Timofti spune că demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare ține de competența exclusivă a Parlamentului, iar o implicare în această procedură din partea șefului statului nu s-ar încadra în spațiul constituțional.

Cinci oameni şi-au pierdut viaţa în incendiul de la baza de carburanţi din apropiere de Kiev

Cinci oameni au fost omorâți in incendiul petrecut in aceasta dimineaţă in apropiere de Kiev, la un depozit de carburanţi. Şeful serviciilor de securitate Oleksandr Turcinov a anunţat ca situaţia este sub control si că nu exista pericolul extinderii focului. Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a promis rezolvarea întregii situaţii in 12 ore. Autorităţile investighează cauzele declanșării incendiului, inclusiv posibilitatea de a fi fost provocat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG