Linkuri accesibilitate

Ştiri

Întrevedere John Kerry - Vladimir Putin la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat speranța că vizita pe care o întreprinde zilele acestea la Moscova secretarul de stat american John Kerry va contribui la depășirea divergențelor între Rusia și Statele Unite în chestiunile Ucrainei și Siriei. Putin a vorbit în debutul unei întâlniri cu Kerry, care a purtat convorbiri mai devreme cu omologul său rus Serghei Lavrov, spunând că a fost „un dialog productiv cu un partener important”. În chestiunea Siriei, oficialul american ar vrea să afle dacă Rusia ar fi în sfârșit dispusă să accepte îndepărtarea de la putere a președintelui sirian Bașar al-Assad, în interesul tranziției politice. În privința Ucrainei, Kerry va cere Moscovei să facă mai mult pentru a-i convinge pe separatiștii pro-ruși să respecte acordul de armistițiu.

Fostul șef al BEM Grigore Gacikevici a primit un nou mandat de arest preventiv de 30 de zile

Fostul șef al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, a primit un nou mandat de arest preventiv de 30 de zile, dar avocații lui spun că vor contesta la Curtea de Apel decizia de azi a Judecătoriei Buiucani. Această instanță l-a eliberat din arest preventiv pe Gacikevici cu trei zile în urmă, dar fostul șef al băncii devalizate a for reținut imediat de Centrul Național Anticorupție. În ultimii ani, Gacikevici a fost arestat preventiv și eliberat de mai multe ori în numeroasele dosare intentate pentru încălcarea regulamentelor de către Banca de Economii în anii 2010-2011.

Generalul american Philip Breedlove a îndemnat armata moldoveană să se modernizeze și să combată corupția

Șeful Comandamentului European al Forțelor Armate ale Statelor Unite, Philip Breedlove, a îndemnat armata moldoveană să se modernizeze și să combată corupția pentru a-și putea apăra cetățenii de insecuritatea generată inclusiv de Rusia. Generalul Breedlove, unul din cei mai înalți oficiali americani care a vizitat Republica Moldova, le-a vorbit jurnaliștilor la finalul pe poligonul de la Bulboaca, la finalul unei vizite de două zile. „Sprijinim statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi îndemnăm toate părțile să facă același lucru, dar totodată Republica Moldova trebuie să poată să se apere”, a declarat generalul american într-o aluzie la prezența militară rusă în regiunea transnistreană. Răspunzând unei întrebări a Europei Libere, el a mai spus că, prin intervenția în Siria, Rusia nu a reușit să abată atenția de la „Crimeea, Transnistria sau alte zone unde forțele ruse sunt implicate și ocupă teritorii”. Philip Breedlove mai este și comandantul NATO în Europa, dar vizita în Republica Moldova nu-i reflectă această calitate. El își încheie ambele mandate luna aceasta.

Noi indicii la Bruxelles despre implicarea aceleiași rețele jihadiste care a săvârșit atacurile de la Paris din 2013

Poliția din Belgia a continuat operațiunile de căutare a unui al treilea suspect filmat împreună cu doi atacatori sinucigași ai grupării Statul Islamic la aeroportul de la Bruxelles. Anchetatorii atacurilor teroriste de marți, soldate cu cel puțin 31 de morți și 270 de răniți în capitala belgiană, au găsit noi indicii despre implicarea aceleiași rețele jihadiste care a săvârșit și atacurile de la Paris, din noiembrie 2013. Procurorii au confirmat că pe numele lui Khalid El Bakraoui, unul din cei doi frați care s-au aruncat în aer la aeroportul și metroul de la Bruxelles, fusese emis mandat de arestare în luna decembrie, fiind suspectat de implicarea în atacurile de la Paris în care au fost uciși 130 de oameni. Miniștrii europeni ai internelor și justiției au anunțat între timp o reuniune de urgență pentru îmbunătățirea cooperării la combaterea terorismului.

Radovan Karadjici a fost condamnat la 40 de ani închisoare de Tribunalul ONU de la Haga

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie l-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici pe care l-a găsit vinovat pe 10 capete de acuzare, inclusiv genocid și crime împotriva umanității. Potrivit judecătorilor Tribunalului ONU de la Haga, Karadjici a orchestrat numeroase atrocități din timpul războiului bosniac din anii 1992-95, soldat cu 100 de mii de morți, inclusiv masacrul de la Srebrenica, unde au fost uciși în 1995 peste opt mii de băieți și bărbați musulmani. Fost psihiatru în vârstă de 70 de ani, Karadjici este cel mai important politician condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

Șase atleți ruși deposedați de medalii la Campionate Mondiale și Europene pentru dopaj

Șase atleți ruși vor rămâne fără medaliile pe care le-au cucerit la Campionatele Mondial și European din 2010 și 2011, precum și la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 în urma unei decizii a Curții de Arbitraj Sportiv într-un caz de dopaj. Instanța de la Lausanne a admis recursul Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism împotriva agenției ruse antidoping, care a aplicat „selectiv” rezultatele obținute de sportivii care au prezentat anomalii în pașaportul lor biologic. Printre sportivii afectați se numără atletul Serghei Kirdiapkin, care va fi deposedat de medalia de aur în proba de 50 km marș cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Sportivii ruși au fost suspendați de la competițiile internaționale de atletism ca urmare a unui raport dat publicității la sfârșitul anului trecut, care dezvăluia existența unui „dopaj organizat” în Rusia.

John Kerry califică discuțiile cu omologul său rus la Moscova drept rodnice

Secretarul de stat american John Kerry a spus că discuțiile avute cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe tema Siriei și Ucrainei au fost „productive”. „Un dialog productiv cu un partener important”, a scris Kerry pe Twitter după convorbirile purtate la Moscova. Mai devreme, oficialul american a spus că „fragilul” armistițiu din Siria a generat „anumite progrese”, dar că ar dori să vadă o reducere și mai accentuată a ostilităților și un flux mai mare de ajutoare umanitare. Kerry va avea discuții și cu președintele Vladimir Putin. În timpul lor este probabil ca secretarul de stat să încerce să afle dacă Rusia ar fi în sfârșit dispusă să accepte îndepărtarea de la putere a președintelui sirian Bașar al-Assad, în interesul tranziției politice. În privința Ucrainei, Kerry va cere Moscovei să facă mai mult pentru a-i convinge pe separatiști să respecte acordul de armistițiu.

Rudele lui Vlad Filat au plătit administrației Penitenciarului nr. 13 pentru a îmbunătăți condițiile de detenție ale fostului prim ministru

Rudele lui Vlad Filat spun că au plătit administrația Penitenciarului nr. 13 pentru a îmbunătăți condițiile de detenție ale fostului prim ministru. „Mulțumim administrației Penitenciarului nr. 13 că au acceptat ajutorul financiar pus la dispoziție de rudele lui Vlad Filat”, se spune într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a politicianului. Mesajul în care se precizează că „aparține rudelor” a apărut la scurt timp după ce portalul today.md a publicat fotografii din presupusa celulă a lui Vlad Filat. Fotografiile din încăperea renovată, dotată cu paturi noi, o mică bucătărie și televizor contrastează cu mizeria din celulele obișnuite prezentate în imagini alăturate. Pe pagina de Facebook a lui Vlad Filat, apariția imaginilor este criticată pe motiv că ar încălca viața privată. Administrația închisorii nu a spus deocamdată dacă a acceptat într-adevăr bani de la rudele politicianului, care este cercetat în detenție pentru luare de mită și trafic de influență.

Sondaj Fondul Opiniei Publice: partidele pro-ruse au avantaj în preferințele electoratului față de forțele pro-europene mai noi

Un nou sondaj de opinie arată că partidele pro-ruse au avantaj în preferințele electoratului față de forțele pro-europene mai noi, în vreme ce partidele pro-europene mai vechi își continuă picajul. Potrivit sondajului comandat de ziarul „Timpul” Fondului Opiniei Publice, dacă duminica viitoare are avea loc alegeri, 21% din moldoveni ar vota cu Partidul Socialiștilor, urmat în clasament de Partidul Nostru (16%). Noua formațiune „Platforma Demnitate și Adevăr” ar primi 13,1% din voturi, iar partidul Maiei Sandu – 12,7%. Pe următoarele locuri se află comuniștii (8,9%), Partidul Democrat (6,1%), Partidul Popular European (6,1%). Sub limita intrării în Parlament s-au clasat liberalii (2,8%) și PLDM (0,7%).

Întîlnire la Moscova între miniștri de externe american și rus pe tema conflictelor din Siria și Ucraina

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, se întâlnește la Moscova cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, discuțiile urmând să se concentreze asupra conflictelor din Siria și Ucraina. Vorbind la începerea întrevederii, Kerry a spus că „fragilul” armistițiu din Siria a generat „anumite progrese”. El a mai adăugat însă că ar dori să vadă o reducere și mai accentuată a ostilităților și un flux mai mare de ajutoare umanitare. Lavrov a spus că vrea să discute despre „cum poate ajuta comunitatea internațională la rezolvarea crizei ucrainene”. Kerry va avea discuții și cu președintele Vladimir Putin. În timpul lor este probabil ca secretarul de stat să încerce să afle dacă Rusia ar fi în sfârșit dispusă să accepte îndepărtarea de la putere a președintelui sirian Bașar al-Assad, în interesul tranziției politice. În privința Ucrainei, Kerry va cere Moscovei să facă mai mult pentru a-i convinge pe separatiști să respecte acordul de armistițiu.

Arestul preventiv la domiciliu al așa-numitului „grup Petrenco” de activiști anti-guvernamentali prelungit cu 30 de zile

Un tribunal din capitală a prelungit miercuri cu 30 de zile arestul preventiv la domiciliu al așa-numitului „grup Petrenco”, de activiști anti-guvernamentali acuzați că ar fi provocat dezordini în masă protestând toamna trecută împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, în capitală. Tot ieri, judecătoria Râșcani a decis să ușureze condițiile arestului la domiciliu, anunțând că Grigore Petrenco, Mihail Amerberg și Pavel Grigorciuc nu vor mai trebui să poarte brățări electronice de alarmă. Avocații celor trei au deplâns prelungirea arestului. Petrenco și colegii săi au fost scoși din închisoare și trimiși în arest la domiciliu în urmă cu o lună, în preajma vizitei la Chișinău a unor oficialități europene.

Generalul Philip Breedlove își continuă vizita în Republica Moldova

Șeful comandamentului european al forțelor armate ale Statelor Unite, comandantul forțelor aliate din Europa, generalul Philip Breedlove, își continuă vizita de două zile începută ieri în Republica Moldova. Generalul are pe agendă întâlniri cu liderii politici de la Chișinău și o vizită la Baza militară de instruire Bulboaca, aflată în curs de renovare cu ajutor american. Cunoscut pentru criticile sale aspre la adresa politicilor rusești în Europa de est, Breedlove a vizitat înaintea Moldovei Georgia, țară post-sovietică dornică să adere la NATO.

Proiect de hotărîre guvernamentală de excludere a scutirii de taxe la produsele de lactate și carne importate din Ucraina

Guvernul a făcut pe placul producătorilor moldoveni de lactate și carne elaborând un proiect de excludere a acestor produse de pe lista celor care pot fi importate fără taxe din Ucraina. Excluderea este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern, discutat ieri de cabinetul premierului Pavel Filip. Se prevede excluderea din regimul de comerț liber și a cimentului. Dar potrivit unei relatări de la Radio Chișinău, subiectul mai urmează să fie discutat la sfârșitul lunii curente de experții din cele două țări. Producătorii moldoveni de produse agroalimentare s-au plâns mereu în ultima vreme că importurile prea ieftine de lactate și carne din Ucraina riscă să-i aducă la sapă de lemn.

Reuniune de criză la Bruxelles a miniștrilor de interne și justiție din UE

Miniștrii de interne și ai justiției din Uniunea Europeană vor avea astăzi o reuniune de criză la Bruxelles în urma atacurilor teroriste din capitala belgiană, soldate cu peste 30 de morți. Ședința a fost convocată de președinția olandeză a Uniunii Europene. Discuțiile vin după ce liderii europeni și-au exprimat solidaritatea cu Belgia, iar unii dintre ei au promis o cooperare mai strânsă în cadrul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului și jihadismului. Atentatele de la aeroportul și din metroul din Bruxelles au fost revendicate de Statul Islamic, care a avertizat că va lovi și alte țări care sprijină campania militară împotriva sa, în Siria și Irak. Ziua de astăzi a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, pentru victimele de la Bruxelles.

Comemorări la împlinirea unui an de la prăbușirea avionului companiei Germanwings în Alpii francezi

Compania aeriană germană Lufthansa va duce astăzi la o comemorare în Alpii francezi cam 650 de rude ale celor 150 de oameni uciși de prăbușirea avionului Germanwings, de la care se împlinește astăzi un an. Anchetatorii au ajuns la concluzia că Andreas Lubitz, co-pilotul de 27 de ani al aeronavei care făcea cursa Barcelona-Duesseldorf, avea mari probleme psihologice și a îndreptat deliberat avionul spre coasta unui munte. Tot astăzi, Lufthansa va dezveli plăci memoriale la Barcelona și Dusseldorf. Zilele trecute directorul executiv Lufthansa, Carsten Spohr, a spus că firma a plătit familiilor victimelor cel puțin câte 100.000 de euro, iar în unele cazuri milioane de euro.

Un tribunal ONU urmează să pronunțe astăzi verdictul în procesul fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karagici

Un tribunal ONU urmează să pronunțe astăzi sentința în procesul fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karagici, acuzat de genocid în masacrul de la Srebrenița, unde au fost uciși în 1995 peste 8000 de bărbați și băieți musulmani. Karagici mai este acuzat de orchestrarea unei campanii de purificare etnică împotriva croaților și musulmanilor. Fostul psihiatru de 70 de ani, a cărui stare de sănătate este bună, se mai confruntă cu alte nouă acuzații de crime de război și crime împotriva umanității. Astăzi tribunalul va spune dacă este vinovat sau nevinovat, eventuala pedeapsă urmând să fie anunțată la o dată ulterioară. Ratko Mladici, generalul care a comandat armata sârbilor bosniaci în timpul războiului, se află și el în arestul tribunalului ONU de la Haga, în așteptarea judecății.

Barack Obama va aduce astăzi un omagiu victimelor represiunii dictatoriale argentiniene

Aflat în vizită în Argentina, președintele Statelor Unite, Barack Obama, va aduce astăzi un omagiu victimelor represiunii dictatoriale argentiniene cunoscută drept „războiul murdar”. Astăzi se împlinesc 40 de ani de la puciul militar care a făcut posibilă dictatura din anii 1976-1983. Documente scoase de la index la Washington au arătat că oficialitățile Statelor Unite din vremea aceea au sprijinit puciul, ca și altele asemănătoare din regiune. Participarea lui Obama la condamnarea dictaturilor militare latino-americane vine după ce el i-a încurajat pe locuitorii Cubei comuniste, într-o vizită istorică, săptămâna aceasta, să ceară schimbările necesare pentru a putea vorbi liber, fără teamă.

Aeroportul central din Bruxelles va ramine închis până vineri

Aeroportul central din Bruxelles va ramine închis până vineri, anunta agentiile belgiene de presa. Potrivit corespondentului Europei Libere la Bruxelles, a fost identificat un al doilea atacator de la aeroport, Najim Laachraoui, dat în căutare generala. Un al treilea terorist sinucigaș nu este încă identificat. Najim Laachraoui este considerat artificierul jihadiștilor franco-belgieni. ADN-ul său a fost identificat pe centurile explozive folosite la teatrul Bataclan din Paris și în fața stadionului Stade de France. Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat că unul dintre atacatorii sinucigasi a fost reţinut in luna iunie in Turcia si deportat in Olanda. Desi presedintele nu l-a numit, un oficial al presedimntiei turce a spus ca este vorba despre Ibrahim El Bakraoui. Erdogan a spus că autorităţşile belgiene l-au eliberat în ciuda avertismentelor Ankarei ca ar fi terorist. Potrivit ultimelor informatii, 32 de oameni au murit in urma atacurilor de ieri si in jur de 270 sunt raniţi. Toţi suspectii sunt cetăţeni belgieni.

Secretarul de stat american John Kerry se va afla vineri la Bruxelles

Secretarul de stat american John Kerry se va afla vineri la Bruxelles pentru a exprima solidaritatea și compasiunea Statelor Unite față de Belgia după atacurile teroriste de marți de la Bruxelles, a anunțat purtatorul de cuvint al departamentului de stat de la Washington. America a oferit deja Belgiei ajutor în ancheta legată de atacurile teroriste.

Aleksandr Dvornikov: în Siria se află în continuare unități ale forțelor speciale rusești

Aleksandr Dvornikov, unul din comandanții trupelor rusești din Siria, e citat de agenția rusa de stiri Interfax cu declarația că in Siria se afla in continuare unități ale fortelor speciale rusești care „indeplinesc operaţiuni de recunoaştere” si alte „indatoriri speciale”. Saptamina trecuta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat retragerea unor efective ale aviatiei rusesti din Siria, dar a spus ca atacurile aviatiei vor continua.

Numărul celor uciși în atacurile teroriste de la Bruxelles a ajuns la 32

Numărul celor uciși în atacurile teroriste de la Bruxelles a ajuns la 32, după descoperirea unui alt corp în ruinele terminalului de la aeroportul Zaventem. Ceva mai devreme, procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw declarase că atacurile de marți de la aeroportul Zaventem și de la o statie de metrou s-au soldat cu moartea a cel putin 31 de oameni si ranirea a 270, dar a avertizat că numărul morților ar putea crește pentru că 20 de persoane sînt grav rănite. Atacurile au fost revendicate de gruparea Statul Islamic. Procurorul a mai spus că fraţii Halid si Ibrahim el-Bakraoui, care aveau antecedente penale pentru banditism, sînt autorii atacurilor, dar că doar unul dintre ei a putut fi identificat între cei morți. Un al treilea suspect este dat în urmărire.

24 martie este zi de doliu național în R.Moldova și în România în semn de solidaritate cu Belgia

Președintele Nicolae Timofti a declarat ziua de zi joi 24 martie zi de doliu național în Republica Moldova, în semn de solidaritate cu Belgia și de compasiune pentru victimele atentatelor teroriste de la Bruxelles. Joi 24 martie e zi de doliu național și in Romania.

Dmitri Peskov: lupta împotriva terorismului internaţional nu poate fi dusă cu succes fără Rusia

Lupta împotriva terorismului internaţional nu poate fi dusa cu succes fără Rusia, a declarat purtatorul de cuvânt al președintiei ruse Dmitri Peskov. Vorbind la o conferință de presă, Peskov s-a referit la o remarcă a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căroia o singură țară, sau numai un grup limitat de ţări nu sunt capabile sa înfringa terorismul secolului 21. Într-un registru cu totul opus, deputatul ultranaționalist Vladimir Jirinovski a afirmat marți că Rusia ar trebui sa se bucure de tragedia de la Bruxelles.

Ministerul moldovean al economiei a propus introducerea de taxe vamale la importul unor produse din Ucraina

Ministerul moldovean al economiei a propus introducerea de taxe vamale la importul produselor din carne, lactate și ciment din Ucraina, informeaza site-urile de ştiri moldoveneşti. Proiectul care prevede scoaterea acestor produse din regimul de comerțul liber cu Ucraina și vămuirea lor urmează să fie înaintat Guvernului spre aprobare săptămâna următoare.

Deputata comunistă Elena Bodnarenco nu s-a prezentat miercuri la CNA

Deputata comunistă Elena Bodnarenco nu s-a prezentat miercuri la Centrul Naţional Anticorupţie pentru a fi audiată în calitate de martor pe marginea unor declaraţii publice publice despre o presupusă tentativă de corupere. Solicitată de agentia IPN, Bodnarenco a declarat că nu s-a prezentat la CNA pentru că lua partela activităţi parlamentare. Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA Bogdan Zumbreanu a spus că în cadrul audierilor de marți, deputata a refuzat să dea declaraţii în scris sub semnătură în legatura cu tentativa de corupere a sa şi că e avertizată pentru răspundere penală pentru declaraţii false. Elena Bodnarenco a susținut public că i s-au propus sume de bani pentru a parasi fracţiunea comunistilor din Parlament.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG