Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un tren de marfă a deraiat lângă o stație de metrou din Washington DC

Un tren de marfă a deraiat lângă o stație de metrou din Washington DC. Din unul din cele aproximativ 10 vagoane sărite de pe șine s-a scurs o substanță toxică. Nu sunt informații despre eventuale victime și nu s-au făcut evacuări. Presa a relatat că substanța scursă este hidroxid de sodiu, folosit la producerea de săpun și detergent. AP scrie că hidroxidul de sodiu este extrem de coroziv, provocând iritări și arsuri ale pielii și ochilor. Compania CSX, căreia îi aparține trenul, a spus că se lucrează la îndepărtarea substanței scurse. Nu este limpede care a fost cauza deraierii petrecută duminică dimineață lângă stația de metrou Rhode Island Avenue. Stația a fost închisă, metroul circulând cu întârziere.

Motocicliști ruși dintr-o grupare pro-Kremlin au intrat în Polonia în ciuda unei interdicții a autorităților de la Varșovia

Presa din Polonia a relatat că mai mulți motocicliști ruși dintr-o grupare pro-Kremlin au intrat în Polonia în ciuda unei interdicții dictate de autoritățile de la Varșovia. Potrivit radioului public polonez, cei care au reușit să intre pe teritoriul polonez sâmbătă, venind din Belarus, sunt cu toții ruși cu pașapoarte occidentale, restul grupului rămânând la Brest. La 28 aprilie, Ministerul de externe polonez a informat ambasada rusă că din motive de securitate „Lupii nopții”, cum își spun motocicliștii, nu vor fi lăsați să treacă prin Polonia spre Germania, unde vor să marcheze Ziua Victoriei. Motocicliștii s-au plâns că polonezii le încalcă drepturile pentru al doilea an la rând.

Atac ucigaș în Irak revendicat de Statul Islamic

Două vehicule au explodat duminică într-un orașul Samawa, din sudul Irakului, omorând cel puțin 14 oameni și rănind alți 37. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Prima explozie s-a produs lângă o clădire a administrației locale, iar a doua într-o stație de autobuz aflată la 60m distanță. Reuters notează că organizația extremistă Statul Islamic își are pozițiile mai ales în zonele sunnite din nordul și vestul țării, departe de provinciile predominant șiite din sud, unde se află Samawa, iar asemenea atacuri sunt rare. Ascensiunea ultra-radicalilor insurgenți sunniți a agravat în Irak conflictul dintre musulmanii șiiți și cei sunniți, izbucnit după invazia condusă de Statele Unite din 2003.

Cu ocazia sărbătorii Paștelui capii Bisericilor ortodoxe de la Chișinău îndeamnă credincioșii să se gândească la binele aproapelui și condamnă conflictele armate

Milioane de creștini ortodocși, inclusiv moldoveni, sărbătoresc Paștele. La Chișinău premierul Pavel Filip, președintele Nicolae Timofti și alți demnitari au întâmpinat sâmbătă la Catedrala Mitropolitană „focul haric”, adus ca în fiecare din ultimii ani cu avionul de la Ierusalim. În două „pastorale” separate, capii celor două biserici ortodoxe, Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, au îndemnat credincioșii să se gândească mai mult la chestiuni spirituale și la binele aproapelui și au condamnat conflictele armate și terorismul.

Restricțiile pe care Chișinăul vrea să le impună unor importuri din Ucraina vor fi discutate de echipe de experți ai celor două state

Vice-ministrul ucrainean al dezvoltării economice și comerțului, Stepan Kubiv, a vorbit la telefon cu ministrul moldovean al economiei, Octavian Calmâc, despre restricțiile pe care Chișinăul vrea să le impună unor importuri din Ucraina, în primul rând lactatelor și cărnii, sub presiunea producătorilor autohtoni. Potrivit agenției Interfax, Kubiv și Calmâc au căzut de acord ca echipe de experți din cele două țări să discute problema „în zilele următoare”. Guvernul moldovean a adoptat în urmă cu o lună un proiect de hotărâre care ar scoate unele produse ucrainene de pe lista celor care pot fi importate fără taxe, dar a promis să mai discute cu Kievul înainte să aplice această măsură după ce ucrainenii au avertizat că ar putea răspunde cu aceeași monedă.

Redeschidere parțială a sălii de plecări la Aeroportul internațional din Bruxelles

Sala de plecări a aeroportului din Bruxelles, avariată grav de un dublu atac sinucigaș cu bombă revendicat de gruparea Statul Islamic, se redeschide parțial duminică, pentru prima dată de la atacurile teroriste de la 22 martie. Până acum pasagerii fuseseră nevoiți să folosească un cort de check-in din cauza avarierii sălii în atentatele soldate cu moartea a 16 oameni. Aeroportul a fost închis complet 12 zile după atacuri, iar de atunci și-a extins treptat activitatea, deși reluarea ei la nivelul dinainte de atentate nu este prevăzută mai devreme de mijlocul lunii iunie. Duminică, după o ceremonie, pasagerii vor putea folosi sala de plecări pentru trei zboruri, urmând ca de luni să poată folosi 111 poziții de check-in în sala reparată și alte 36 într-o sală temporară.

Oficialități palestiniene critică organizatorii concursului Eurovison pentru interdicția de a arbora steagul palestinian

Liderii palestinieni i-au criticat aspru pe organizatorii concursului de cântece Eurovision pentru că le-au interzis să-și arboreze steagul la competiția de luna aceasta, de la Stockholm, informează Associated Press. Oficialitatea palestiniană Saeb Erekat și-a exprimat indignarea într-o scrisoare către Paul Philippot, șeful asociației de televiziuni European Broadcast Union (EBU). În documentul citat de AP, decizia este calificată drept „total părtinitoare și inacceptabilă”. Palestinienii nu au concurent la Eurovision. Săptămâna trecută EBU a publicat o listă de steaguri interzise, cum ar fi cele din Ciprul de Nord, Kosovo, Țara Bascilor și steagul organizației extremiste Statul Islamic. Într-o postare pe Facebook EBU și-a cerut ulterior scuze și a îndepărtat lista steagurilor interzise. Într-o nouă redactare, EBU spune că sunt interzise steagurile care ar avea semnificații „insultătoare, discriminatorii, neadecvate, de natură politică sau religioasă”.

Un polițist ucis și 13 persoane fost răniți într-un atac cu o mașină încărcată cu explozivi în Turcia la granița cu Siria

Un polițist a fost ucis, iar 13 oameni, inclusiv 9 polițiști, au fost răniți duminică într-un atac cu o mașină încărcată cu explozivi în orașul turcesc Gaziantep, aflat la granița cu Siria. Atacul a avut loc la o secție de poliție, într-o zonă unde se află numeroase clădiri ale administrației regionale. Atentatul nu a fost revendicat de îndată. Tot duminică la Nusaybin, un alt oraș turcesc de la granița cu Siria, trei soldați turci au fost uciși, iar 14 au fost răniți într-un atac armat al militanților kurzi în timpul unei operațiuni militare. Turcia se confruntă cu amenințări de securitate pe mai multe fronturi. Forțele sale de securitate sunt ținta atacurilor militanților islamiști, rebelilor kurzi și ale unor grupări de extremă-stângă.

Președintele Iranuluisalută succesul coaliției moderat-reformiste la al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare

Agenția de știri oficială iraniană IRNA relatează că președintele Iranului, Hassan Rouhani, a salutat succesul coaliției moderat-reformiste la al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare. Vorbind duminică la o festivitate de Ziua Muncii, Rouhani a felicitat cetățenii pentru că au „i-au ales pe cei mai buni” atât la turul al doilea de vineri, cât și la primul tur, în februarie. Coaliției i-au lipsit trei voturi pentru a avea majoritatea în legislativul cu 290 de locuri, dar poate totuși crea cea mai mare fracțiune parlamentară, cu 143 de mandate. Conservatorii au obținut 86 de locuri, iar independenții 61. Tabăra moderat-reformistă îl sprijină pe Rouhani și apreciază pozitiv acordul nuclear încheiat anul trecut cu puterile globale. Succesul ei la alegerile parlamentare mărește șansele realegerii lui Rouhani la scrutinul prezidențial de anul viitor.

Reformiștii și politicienii moderați conduc în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Iran

Rezultatele oficiale arată că reformiștii și politicienii moderați conduc în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Iran, a relatat presa iraniană. Alegerile ținute vineri vor duce la ocuparea a 68 de locuri neatribuite în primul tur în legislativul cu 290 de locuri. Agenția de știri Fars spune că potrivit datelor publicate la Teheran cel puțin 33 de locuri au fost câștigate de „Lista Speranței”, o coaliție de moderați aliați cu președintele Hassan Rohani. Conservatorii au câștigat 21 de locuri, iar restul de 14 locuri au revenit independenților. Vineri s-a votat în circumscripțiile unde nici un candidat nu a luat 25% din voturi în primul tur.

Autoritățile din Kenya au ars grămezi gigantice cu 105 tone de fildeș de elefanți și o tonă de cornuri de rinoceri

Autoritățile din Kenya au ars grămezi gigantice cu 105 tone de fildeș de elefanți și o tonă de cornuri de rinoceri în cea mai mare incendiere de aceste fel din istorie, menită să atragă lumii atenția asupra pericolelor braconajului și comerțului ilegal cu asemenea materiale. Cele 12 grămezi au fost aprinse de președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta în prezența unor demnitari, inclusiv președinți străini. El a spus că Kenya va cere impunerea unei interdicții totale asupra comerțului cu fildeș la Convenția Internațională asupra Comerțului cu Specii Amenințate, programată să aibă loc anul acesta în Africa de Sud. Autoritățile kenyene spun că după ridicarea temporară a interdicției în 2007 a crescut contrabanda cu fildeș obținut pe căi ilegale.

Mii de suporteri ai opoziției sârbe protestează în fața sediului comisiei electorale de stat la Belgrad

Mii de suporteri ai opoziției sârbe s-au adunat în fața sediului comisiei electorale de stat la Belgrad ca să protesteze împotriva a ceea ce consideră a fi falsificarea alegerilor de către partidul populist pro-european de guvernământ. Partidul de centru-dreapta Progresiv al premierului Aleksandar Vucici a câștigat detașat alegerile de săptămâna trecută, dar a cerut o renumărare a voturilor după ce mai multe partide de opoziție mici au obținut locuri în parlament. Plângerea a dus la anularea voturilor din mai multe secții de votare și a împiedicat un partid naționalist, DSS-Dveri, să fie reprezentat în legislativ. Astfel partidul de guvernământ și-a îmbunătățit și mai mult bilanțul.

Sute de protestatari au trecut peste zidurile protectoare din așa-numita Zonă Verde din centrul Bagdadului

Sute de protestatari au trecut peste zidurile protectoare din așa-numita Zonă Verde din centrul Bagdadului, luând cu asalt Parlamentul. Incidentul marchează o escaladare a crizei politice irakiene, care a provocat luni întregi de proteste anti-guvernamentale ale suporterilor influentului cleric șiit Muktada al-Sadr. În cursul dimineții clericul criticase aspru politicienii, acuzându-i că blochează reformele, fără să-și îndemne însă explicit suporterii să escaladeze zidurile din zona cu clădiri guvernamentale. Ceva mai devreme, sâmbătă, tot la Bagdad, o bombă într-o piață în care se aflau mai ales civili șiiți a omorât 21 de oameni, rănind alți 42. Atacul a fost revendicat de organizația Statul Islamic

Ministrul moldovean al apărării a respins criticile socialiștilor la adresa unui apropiat exercițiu militar comun cu trupele americane

Ministrul moldovean al apărării a respins pe Facebook criticile socialiștilor la adresa unui apropiat exercițiu militar comun cu trupele americane și a spus că neutralitatea Moldovei este amenințată de o singură țară, o afirmație pe care a făcut-o și într-un interviu pentru radio Europa Liberă. În postarea sa pe Facebook citată de Unimedia, Anatol Șalaru nu a numit țara respectivă, dar ministrul liberal este cunoscut pentru cererile lui repetate ca Rusia să-și retragă militarii din regiunea transnistreană. Mesajul lui Șalaru vine după ce Igor Dodon a declarat că suporterii lui vor protesta luni împotriva deplasării convoiului de mașini militare americane venite din România în vederea exercițiului Dragon Pioneer, despre care liderul socialist a spus că ar fi o palmă dată neutralității consfințite prin Constituția R. Moldova.

N.Timofti: televiziunea publică Moldova 1 joacă un rol mare în convingerea populației de avantajele integrării europene

Felicitând televiziunea publică Moldova 1 cu ocazia celei de-a 58-a aniversări, președintele Nicolae Timofti a spus că ea joacă un rol mare în convingerea populației de avantajele integrării europene. În același mesaj Timofti a avertizat că presa a devenit nu doar a patra putere în stat, ci și „un instrument în mâna actorilor politici”, și de aceea asigurarea pluralismului de opinii este mai dificilă. Prima emisiune a Televiziunii Moldovei a fost transmisă la ora 19 la 30 aprilie 1958. Noua ei aniversare vine la scurt timp după ce s-a anunțat apropiata lansare a canalului al doilea al televiziunii publice. Moldova 2 va transmite mai ales emisiuni culturale și sportive, inclusiv Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro și Campionatul European de Fotbal din Franța.

Lui Ken Livingstone îi pare rău că a creat neplăceri spunînd că Adolf Hitler ar fi sprijinit sionismul la începutul carierei sale politice

Fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, a spus că-i pare rău că a creat neplăceri cu afirmația sa că Adolf Hitler ar fi sprijinit sionismul la începutul carierei sale politice – dar nu-i pare rău că a făcut această remarcă. Sâmbătă Livingstone a declarat că afirmația sa e adevărată, dar a fost folosită de dușmanii săi politice ca să provoace controverse. Livingstone a fost suspendat din conducerea partidului său Laburist din cauza remarcilor despre Hitler, iar liderul partidului, Jeremy Corbyn, a lansat o anchetă independentă asupra anti-semitismului și altor forme de rasism în sânul formațiunii. Aliat apropiat al lui Corbyn, Livingstone a anticipat că va fi reprimit până la urmă în Comitetul Executiv Național.

O sală musulmană de rugăciuni a fost avariată grav într-un incendiu petrecut în Corsica

O sală musulmană de rugăciuni a fost avariată grav într-un incendiu petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă în insula franceză Corsica, la patru luni după ce un alt locaș de cult islamic fusese devastat. În incendiul de la Ajaccio nu a fost rănit nimeni, iar poliția a declanșat o anchetă după descoperirea a două focare de incendiu în sală. Primarul din Ajaccio, Laurent Marcangeli, a calificat incidentul drept „inacceptabil” și a spus că „asemenea obiective sunt insuficient păzite”. În decembrie insula Corsica a fost scena unor revolte cu subtext rasial după ce pompierii au fost atacați într-un cartier de imigranți, iar protestele anti-imigraționiste care au urmat au culminat cu atacarea unei săli de rugăciuni musulmane.

Ciocniri între poliție și demonstranți la Stuttgart lîngă sala unde are loc congresul anual al grupării populiste de dreapta AfD

Sute de demonstranți s-au ciocnit cu poliția în orașul german Stuttgart, lîngă sala unde are loc congresul anual al grupării populiste de dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD). Poliția a spus că a reținut 400 de persoane, unele dintre ele mascate și înarmate cu bare de metal. Unii demonstranți au incendiat anvelope de cauciuc. Martori oculari citați de DPA spun că poliția a folosit sprayuri cu piper pentru împrăștierea demonstranților. La congresul început cu întârziere din cauza ciocnirilor, „Alternativa pentru Germania” urma să-și prezinte manifestul politic. Formațiunea care a obținut rezultate bune la alegerile locale din martie cere printre altele interzicerea prin lege în Germania a minaretelor și a acoperământului islamic pentru femei, excluderea țărilor sud-europene din zona euro, stoparea imigrației. Șefa AfD Frauke Petry a spus recent că islamul este o amenințare pentru Germania

Sala de plecări a aeroportului din Bruxelles, avariată grav de un dublu atac sinucigaș cu bombă, va fi redeschisă parțial duminică

Sala de plecări a aeroportului din Bruxelles, avariată grav de un dublu atac sinucigaș cu bombă revendicat de gruparea Statul Islamic, va fi redeschisă parțial duminică, a anunțat conducerea aeroportului. Exploziile de la 22 martie au omorât 16 oameni și au devastat fațada de sticlă a sălii, doborând tavane și distrugând instalațiile de check-in. Aeroportul a fost închis complet 12 zile după atacuri, iar de atunci și-a extins treptat activitatea, deși reluarea ei la nivelul dinainte de atentate nu este prevăzută mai devreme de luna iunie. Duminică, după o ceremonie, pasagerii vor putea folosi sala de plecări pentru trei zboruri, urmând ca de luni să poată folosi 111 poziții de check-in în sala reparată și alte 36 într-o sală temporară.

Socialiștii moldoveni și-au întețit protestele față de o anunțată deplasare a militarilor americani pe teritoriul R.Moldova

Socialiștii moldoveni și-au întețit protestele față de o anunțată deplasare a militarilor americani pe teritoriul Republicii Moldova, informează agenția rusă TASS. Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că unii din suporterii care-l „contactează” propun să protesteze în stradă și să arunce cu ouă în coloana de aproape 60 de vehicule ce ar urma să aducă militari americani în vederea unui exercițiu comun cu trupele moldovene. Dodon a mai spus că a vorbit la telefon cu premierul Pavel Filip, care i-ar fi dat asigurări „că o decizie finală încă nu a fost luată”. Liderul socialiștilor a spus că „marșul” militarilor americani ar fi „o palmă dată Constituției” Moldovei, care prevede neutralitatea țării. Exercițiul militar „Dragon Pioneer” se va ține în perioada 3-20 mai, iar autoritățile moldovene au spus că militarii americani vor fi prezenți cu o expoziție a tehnicii de luptă în centrul Chișinăului la 9 mai, de Ziua Victoriei.

Rezultate preliminare: reformiștii și moderații conduc în al doilea tur al alegerilor parlamentare din Iran

Rezultatele preliminare arată că reformiștii și politicienii moderați conduc în al doilea tur al alegerilor parlamentare din Iran, a relatat presa iraniană. Alegerile ținute vineri vor duce la ocuparea a 68 de locuri neatribuite în primul tur în legislativul cu 290 de locuri. Agenția de știri Fars spune că potrivit datelor preliminare cel puțin 33 de locuri au fost câștigate de „Lista Speranței”, o coaliție de moderați aliați cu președintele Hassan Rohani. Conservatorii au câștigat 21 de locuri, iar restul de 14 locuri au revenit independenților. Vineri s-a votat în circumscripțiile unde nici un candidat nu a luat 25% din voturi în primul tur.

Pentagonul e îngrijorat de manevrele avioanelor militare rusești în apropierea forțelor militare americane

Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o serie de incidente în care avioane militare rusești ar fi efectuat manevre „nesigure și neprofesionale” în apropierea forțelor militare americane. Ministerul american al apărării a spus că incidentul cel mai recent a avut loc la 29 aprilie, când un avion rusesc SU-27 a efectuat o acrobație deasupra unui avion american de recunoaștere în spațiul internațional deasupra Mării Baltice. CNN a relatat că avionul rusesc zburând cu capul în jos în mare viteză s-a apropiat la 30m de avionul american. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, comandantul Bill Urban, a spus că o asemenea manevră „poate duce la daune și rănirea tuturor celor implicați”. În replică, ministerul rus de al apărării a spus că avioanele rusești respectă normele internaționale de zbor și că dimpotrivă, cele americane le încalcă apropiindu-se „pe furiș” de granițele Rusiei.

Bucureștiul a confirmat că un avion privat românesc a survolat R.Moldova, provocând protestele Tiraspolului

Ministerul de externe al României a confirmat că un avion aparținând unei companii private românești a zburat în spațiul aerian al Republicii Moldova, provocând protestele Tiraspolului. Precizarea vine după ce autoritățile din regiunea transnistreană și-au plasat forțele armate în alertă din cauza survolării teritoriului controlat de ele de către o aeronavă românească necunoscută. Într-o declarație de presă guvernul român a spus vineri că firma nenumită căreia îi aparține avionul a câștigat „o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova”. Se mai spune că România informat despre aceasta autoritățile moldovene, inclusiv cele implicate în menținerea păcii în Zona de securitate.

Ambasadorul român Marius Lazurca și-a încheiat mandatul la Chișinău

„Oricine va guverna în viitor în Republica Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată nici pe Prut, nici în inimile noastre”, a declarat Marius Lazurca la încheierea mandatului său de ambasador la Chișinău. Vorbind la o conferință organizată de IPN și Radio Moldova cu susținerea unei fundații germane, Lazurcă a spus că societățile de pe cele două maluri ale Prutului au intrat în ultimii ani „într-o sincronizare deplină”, fiind legate de „mii și mii de fire nevăzute”. Lazurca a fost rechemat din postul de ambasador la Chișinău, urmând să fie trimis la Budapesta. Noul ambasador al României în Republica Moldova va fi diplomatul de carieră Daniel Ioniță.

Chișinăul e îngrijorat de știrea că legislativul de la Comrat a adoptat un cod propriu al educației pentru autonomia găgăuză.

Ministerul Educației s-a declarat îngrijorat de știrea că legislativul de la Comrat a adoptat un cod propriu al educației pentru autonomia găgăuză. Într-o declarație de presă citată de Unimedia, ministerul spune că „prin modul în care a fost elaborat și votat proiectul Legii Învățământului Găgăuziei au fost sfidate autoritățile centrale de stat ale Republicii Moldova.” În comunicatul ministerului se spune că incriminatul cod al educației a fost adoptat de Adunarea Populară de la Comrat pe 28 aprilie fără a fi fost discutat înainte nici cu autoritățile centrale, nici cu societatea, și nici măcar nu a fost publicat pe net, ca să se știe despre ce este vorba. Ministerul a mai spus că va sesiza Parlamentul și guvernul despre acest caz.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG