Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ambasada Rusiei la București spune că declarațiile lui rus Valeri Kuzmin pe tema unui referendum privind eventuala unire a R. Moldova cu România au fost interpretate greșit

Valeri Kuzmin.
Valeri Kuzmin.

Ambasada Rusiei la București spune că declarațiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin pe tema unui referendum privind eventuala unire a Republicii Moldova cu România au fost interpretate greșit. Într-un „comentariu urgent” difuzat de ambasadă se spune că „greșita interpretare ar putea fi rezultatul unei traduceri nu tocmai precise în limba română, precum și a citării selective” din declarațiile făcute de ambasadorul rus în România în timpul unei vizite la Suceava, pe 9 noiembrie. Presa l-a citat pe Kuzmin, spunând că un referendum în Republica Moldova după exemplul Crimeii poate oferi bază legală pentru unirea cu România. Potrivit comentariului ambasadei, Kuzmin a explicat numai cum a avut loc „intrarea Crimeii în componența Federației Ruse”, iar despre unire a spus doar că „poporul Republicii Moldova are dreptul de a-și determina propriul destin în acea forma pe care o consideră de cuviință”. Kuzmin a fost ambasadorul Rusiei la Chișinău între 2007 și 2012.

La Kiev a avut loc o nouă demonstrație anti-corupție și pro-europeană a partidului politic condus de Mihail Saakașvili

Mihail Saakașvili vorbind la o manifestație în fața parlamentului de la Kiev, 7 noiembrie 2017.
Mihail Saakașvili vorbind la o manifestație în fața parlamentului de la Kiev, 7 noiembrie 2017.

Suporterii Mișcării Forțelor Noi din Ucraina, partidul politic condus de Mihail Saakașvili, s-au adunat la Kiev la o nouă demonstrație în sprijinul reformelor anti-corupție și pro-europene. Demonstrația la care se estimează că participă câteva sute de oameni este supravegheată de câteva sute de polițiști. În 17 octombrie protestatarii au instalat o tabără de corturi în apropierea Parlamentului ucrainean, cerând anularea imunității deputaților, crearea unui tribunal anticorupție, modificarea legislației electorale și adoptarea unei proceduri de demitere a șefului statului. În aparente concesii făcute protestatarilor în ultimele săptămâni, Rada Supremă a înregistrat și trimis Curții Constituționale spre avizare proiectul de anulare a imunității parlamentare, iar președintele Petro Poroșenko a spus că va promova înființarea tribunalului anticorupție până la sfârșitul anului.

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a îndemnat pe locuitorii Cataloniei să nu-i aleagă pe politicienii separatiști la scrutinul anticipat din 21 decembrie

Mariano Rajoy, Barcelona, 12 noiembrie 2017.
Mariano Rajoy, Barcelona, 12 noiembrie 2017.

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a îndemnat pe locuitorii Cataloniei să nu-i aleagă pe politicienii separatiști la scrutinul anticipat din 21 decembrie. Vorbind în Barcelona unde face campanie pentru candidații Partidului Popular, Rajoy a făcut apel la ceea ce a numit „majoritatea silențioasă”, pentru ca aceasta să-și „transforme cuvântul în vot”. Este prima vizită a premierului spaniol în Catalonia de la impunerea administrării directe a regiunii de către guvernul de la Madrid, cu două săptămâni în urmă, pentru contracararea tentativei de secesiune. Mai mulți membri ai fostului executiv regional catalan, care a fost demis după proclamarea independenței regiunii, pe 27 octombrie, sunt arestați. Fostul lider al executivului catalan, Carles Puigdemont, a fugit în Belgia, pe numele său fiind emis mandat european de arestare. Sute de mii de catalani au demonstrat sâmbătă la Barcelona, cerând eliberarea politicienilor arestați. Alegerile anticipate pentru rezolvarea crizei au fost convocate pe 21 decembrie.

Alegătorii din șase municipalități georgiene au votat duminică în turul doi de scrutin al alegerilor locale

Imagine din primul tur de scrutin, Gori, 21 octombrie 2017.
Imagine din primul tur de scrutin, Gori, 21 octombrie 2017.

Alegătorii din șase municipalități georgiene au votat duminicî în turul doi de scrutin al alegerilor locale, la trei săptămâni după ce coaliția de guvernare Visul Georgian a înregistrat numeroase victorii în primul tur, în majoritatea circumscripțiilor, obținând un scor de 56 %. Cea mai urmărită este cursa pentru funcția de primar în Kutaisi, al doilea oraș ca mărime din Georgia. Alegerile locale sunt considerate un test pentru coaliția puterii înaintea celor prezidențiale, din 2018. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a dat note mari organizării primului tur de scrutin, spunând că „libertățile fundamentale au fost în general respectate”. Dar a înregistrat „anumite nereguli la completarea proceselor verbale privind rezultatele”.

Președintele american Donald Trump a sosit în Filipine în cadrul turneului său asiatic de 13 zile

Donald Trump cu President Rodrigo Duterte și Honeylet Avancena, Manila, 12 noiembrie 2017
Donald Trump cu President Rodrigo Duterte și Honeylet Avancena, Manila, 12 noiembrie 2017

Președintele american Donald Trump a sosit în Filipine în cadrul turneului său asiatic de 13 zile, urmând să participe, în capitala filipineză Manila, la summit-ul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Înainte de sosirea lui Trump, poliția filipineză a dispersat participanții la o demonstrație anti-americană, care se îndreptau spre ambasada Statelor Unite în Manila. Trump a sosit din Vietnam, unde a participat între altele la un summit al Cooperării Economice Asia Pacific (APEC), în marginea căruia s-a întreținut și cu președintele rus Vladimir Putin.

Președintele Igor Dodon a anunțat că a făcut o escală la Moscova, la întoarcerea sa din Armenia

Igor Dodon și Serj Sarkisian, Erevan, 9 noiembrie 2017.
Igor Dodon și Serj Sarkisian, Erevan, 9 noiembrie 2017.

Președintele Igor Dodon a anunțat că a făcut o escală la Moscova, la întoarcerea sa din Armenia, unde s-a aflat în vizită joi și vineri. Într-o postare pe Facebook, Dodon spune că s-a întâlnit între alții cu antreprenorul Andrei Nazarov, copreședintele mișcării Delovaia Rossia, pentru a discuta despre investiții în economia moldoveană. La Erevan, Dodon a spus că vrea să învețe din experiența participării Armeniei în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice dominată de Rusia.

Activistul Anatol Mătăsaru spune că a fost atacat în propria locuință de un individ căutat deja pentru mai multe infracțiuni

Anatol Mătăsaru.
Anatol Mătăsaru.

Activistul Anatol Mătăsaru spune că a fost atacat în propria locuință de un individ căutat deja pentru mai multe infracțiuni, pe care a reușit să-l imobilizeze și să-l predea poliției. Mătăsaru a declarat portalului Unimedia că în timpul altercației atacatorul l-a lovit în cap, având nevoie de îngrijiri medicale. Activistul spune că nu știe cum a intrat acesta în locuința sa de pe șoseaua Hâncești din capitală. Poliția nu a comentat deocamdată incidentul. Mătăsaru s-a remarcat prin formele stridente de protest împotriva corupţiei în justiţie şi poliţie.

Ben Cardin, John McCain: e revoltător că Donald Trump crede mai mult un „agent KGB” decît agențiile americane de informații (VIDEO)

Vladimir Putin și Donald Trump, Danang, Vietnam, 11 noiembrie 2017
Vladimir Putin și Donald Trump, Danang, Vietnam, 11 noiembrie 2017

Într-o serie de postări pe Twitter, președintele american Donald Trump a scris că o relație pozitivă cu Rusia este „un lucru bun” și că Moscova poate „ajuta enorm” la rezolvarea crizelor din Ucraina, Coreea de Nord, Siria și la combaterea terorismului global. Ceva mai devreme, Trump s-a întreținut cu liderul rus Vladimir Putin pe culoarele unui summit asiatic în stațiunea vietnameză Danang. La o conferință de presă ulterioară în capitala Vietnamului, Hanoi, unde se află în cadrul turneului său de 13 zile prin Asia, Trump a vorbit despre sancțiunile împotriva Rusiei, spunând că aceasta a fost „sancționată foarte tare” și că a venit momentul „tămăduirii” unei lumi zdruncinate. Dar președintele american s-a distanțat de remarcile făcute imediat după discuțiile cu Putin, în care sugera că l-a crezut pe liderul rus, atunci când acesta i-a spus din nou că nu s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Trump: „Sînt cu agențiile noastre” când vine vorba de amestecul rusesc în alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

La conferința de la Hanoi, Trump a declarat însă că are încredere în serviciile de informații aflate sub propria sa conducere. Președintele american a făcut această declarație după ce doi congresmeni americani importanți - unul democrat, Ben Cardin, celălalt republican, John McCain - l-au criticat dur, spunînd că e revoltător faptul că Trump crede mai mult un „agent KGB” (o referire la profesiunea de bază a lui Putin) decît agențiile americane de informații. Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite - CIA a repetat sâmbătă după întrevederea Trump-Putin că își menține acuzațiile împotriva Rusiei privind amestecul în alegeri, explicînd că precedentele sale concluzii nu sînt schimbate.

Sute de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Barcelona cerând eliberarea liderilor separatiști catalani arestați

Barcelona: „Eliberați deținuții politici!”
Barcelona: „Eliberați deținuții politici!”

Sute de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Barcelona cerând eliberarea liderilor separatiști catalani arestați de autoritățile de la Madrid în cadrul anchetei privind tentativa de secesiune a Cataloniei. Numărul participanților a fost estimat la 750.000. Aceștia au fluturat steagul catalan și au scandat: „Libertate deținuților politici!”. Curtea Supremă a Spaniei a decis plasarea în arest preventiv a opt membri ai fostului executiv regional catalan, care a fost destituit după ce Catalonia și-a proclamat independența în 27 Octombrie. Mai mulți membri ai parlamentului regional, reținuți inițial, au fost eliberați pe cauțiune. Autoritățile de la Madrid au emis mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont care a fugit în Belgia.

Aproximativ 60.000 de polonezi au participat la o demonstrație la Varșovia organizată de grupuri de extremă dreapta sâmbătă, de Ziua Independenței Poloniei

Varșovia, 11 noiembrie 2017.
Varșovia, 11 noiembrie 2017.

Se estimează că aproximativ 60.000 de polonezi au participat la o demonstrație la Varșovia organizată de grupuri de extremă dreapta sâmbătă de Ziua Independenței Poloniei. Dar evenimentul a fost marcat și de organizații de contra-protestatari care au denunțat fascismul. Marșurile naționaliștilor au devenit obișnuite în Polonia în ultimii ani, aceștia adunând cei mai mulți oameni la manifestările lor de Ziua Independenței. Unii participanți la demonstrația de sâmbătă au scandat: „Polonia pură, Polonia albă!” și alte sloganuri împotriva refugiaților. Într-o evoluție separată, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție a repetat solicitarea ca Germania să achite Poloniei despăgubiri pentru al Doilea Război Mondial, spunând că asta e o chestiune de onoare pentru Varșovia. Membri ai guvernului polonez au spus că ar fi vorba de despăgubiri de un miliard de dolari.

Ministerul iranian de externe a spus că acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaționale nu este negociabil

Rachete iraniene anti-aeriene Sayyad-3 air, 22 iulie 2017
Rachete iraniene anti-aeriene Sayyad-3 air, 22 iulie 2017

Ministerul iranian de externe a spus că acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaționale nu este negociabil și nu trebuie pus în legătură cu alte activități ale Teheranului în domeniul apărării. Reacția survine după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus, în timpul unui turneu regional, că este necesară o poziție fermă față de programul balistic iranian. Aflat în Arabia Saudită, Macron a pus pe seama Iranului lansarea unei rachete de către rebelii din Yemen în direcția capitalei saudite Riyadh. Liderul francez a spus că incidentul recent ilustrează nevoia unor negocieri cu Iranul în privința dezvoltării rachetelor. Iranul a respins acuzația că s-ar afla în spatele lansării acelei rachete.

Presa moldoveană relatează că simpatizanții Partidului Comunist din stânga Nistrului au protestat împotriva actualei conduceri de la Tiraspol

Sovietul suprem de la Tiraspol.
Sovietul suprem de la Tiraspol.

Presa moldoveană relatează că simpatizanții Partidului Comunist din stânga Nistrului nemulțumiți de criza social-economică din regiune și de devalorizarea rublei transnistrene au protestat astăzi în centrul Tiraspolului față de regimul liderului local, Vadim Krasnoselski. Portalul Deschide.md a preluat imagini de la protest postate pe Facebook de un presupus locuitor al regiunii transnistrene, care mai scrie că la demonstrație au luat pare aproximativ 500 de oameni. Aceștia sunt înfățișați purtând steaguri roșii ale comuniștilor transnistreni conduși de Oleg Horjan și steagul regiunii secesioniste. Tot deschide.md relatează că apelul la proteste a fost sprijinit săptămâna aceasta de fostul lider transnistrean Evghenii Șevciuk,

Donald Trump: înțelegerea cu Vladimir Putin pe tema Siriei va salva multe vieți

Donald Trump și Vladimir Putin la summitul APEC, Danang, 11 noiembrie 2017.
Donald Trump și Vladimir Putin la summitul APEC, Danang, 11 noiembrie 2017.

Președintele american Donald Trump a declarat că înțelegerea sa cu președintele rus Vladimir Putin pe tema Siriei, convenită la întâlnirea lor din marginea summit-ul din Vietnam al liderilor din regiunea Asia-Pacific, va salva multe vieți. Imagini transmise de televiziuni îi înfățișează pe Trump și Putin purtând o conversație pe culoarele summit-ului APEC. „Ne-am înțeles foarte rapid”, le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One după decolarea din stațiunea vietnameză Danang, unde a avut loc summit-ul. În declarația celor doi președinți dată publicității de Kremlin se spune că ei vor continua eforturile de combatere a grupării Statul Islamic, că Statele Unite și Rusia sunt de acord că în Siria nu poate exista o soluție militară și că este necesară o soluție politică în condițiile unei Sirii suverane și indivizibile. La o conferință de presă la Danang, Putin a spus că este o declarație „extraordinar de importantă”, confirmând continuarea luptei contra terorismului. Vorbind despre investigarea în Statele Unite a presupusului amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, liderul rus a spus că legăturile cu Rusia ale lui Paul Manafort, fostul șef al campaniei lui Trump, ar fi fabricate pentru a dăuna acestuia. Președintele american le-a spus și el jurnaliștilor în avionul prezidențial că Putin l-a asigurat din nou că nu s-a amestecat în alegerile de anul trecut, care l-au adus pe Trump la Casa Albă.

Vladimir Putin a criticat presupusa cerere americană ca televiziunea rusă de stat RT să se înregistreze ca agent străin în Statele Unite

Sigla RT la biorurile acestei companii de la Moscova.
Sigla RT la biorurile acestei companii de la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a criticat presupusa cerere a Statelor Unite ca televiziunea RT, post de limbă engleză finanțat de statul rus, să se înregistreze la Ministerul Justiției american ca „agent străin”. Vorbind în Vietnam, în marginea summit-ului liderilor din regiunea Asia – Pacific, Putin a spus că este „un atac” asupra presei ruse și a amenințat cu un răspuns similar. RT spune că i s-a cerut să se înregistreze ca agent străin până pe 13 noiembrie, dar că va ataca cererea în justiție. Ministerului Justiției din Statele Unite a refuzat să confirme sau să infirme existența cererii. Într-un raport al serviciilor de informații americane din luna ianuarie, se spune că RT a fost unul din canalele principale prin care Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

Dorin Chirtoacă spune că socialiștii se fac vinovați de difuzarea unor fotografii și imagini video despre viața sa intimă

Dorin Chirtoacă la judecătoria Buoucani, iunie 2016.
Dorin Chirtoacă la judecătoria Buoucani, iunie 2016.

Primarul suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a spus că în spatele difuzării unor fotografii și imagini video despre viața sa intimă s-ar afla socialiștii care doresc să-l denigreze înainte de referendumul de pe 19 noiembrie privind demiterea sa. Într-o postare pe Facebook, Chirtoacă a adus drept dovadă declarațiile de vineri ale consilierului socialist Ion Ceban, care spunea că dezaprobă difuzarea unor asemenea imagini pe care le-ar fi văzut în posesia colegilor săi de partid. Presa moldoveană relatează că mai mulți jurnaliști au primit imaginile cu Chirtoacă, vineri, ziua în care acesta a fost pus în libertate după cinci luni și jumătate de arest la domiciliu. La eliberare, primarul suspendat a anticipat tentative de a-l compromite. Și Partidul Democrat de guvernământ împotriva căruia se mai îndreaptă criticile lui Chirtoacă a declarat „inacceptabilă” folosirea imaginilor din viața privată pentru denigrarea primarului suspendat.

BNM spune că așteaptă în următoarele câteva săptămâni al doilea raport Kroll despre frauda bancară moldoveană din 2014

Primul raport Kroll publicat pe Facebook de președintele parlamentului moldovean Andrian Candu.
Primul raport Kroll publicat pe Facebook de președintele parlamentului moldovean Andrian Candu.

Banca Națională a Moldovei spune că așteaptă în următoarele câteva săptămâni al doilea raport despre frauda bancară moldoveană din 2014, din partea consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson. Într-un comunicat difuzat pe 11 noiembrie, BNM precizează că raportul se află „în fază finală de redactare”. Dar nu este încă limpede dacă va fi dat publicității documentul, de la care se așteaptă că va sugera unde a ajuns miliardul de dolari furat. Kroll și Steptoe & Johnson, se mai spune în comunicatul BNM, au prezentat „o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate”, în timpul unei ședințe din 7 noiembrie conduse de premierul Pavel Filip. În ședința la care au mai participat spicherul Andrian Candu, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea și alți oficiali, inclusiv din justiție, s-a mai „discutat despre importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, dar și necesitatea de a proteja derularea anchetei și de a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”, se spune în comunicatul BNM.

Agenția Mondială Antidoping spune că a obținut o bază de date care confirmă afirmațiile despre implicarea statului rus în doparea sportivilor ruși

Siringi și medalii. Imagine generică. ©Shutterstock.
Siringi și medalii. Imagine generică. ©Shutterstock.

Agenția Mondială Antidoping spune că a obținut o bază de date care confirmă afirmațiile despre implicarea statului rus în doparea sportivilor ruși. Anunțul a fost făcut la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a respins orice implicare din partea statului. Directorul Agenției Olivier Niggli i-a avertizat însă pe liderii ruși că prin negarea responsabilității pe care o poartă în ceea ce privește programul de dopaj ar putea cauza din nou suspendarea în masă a sportivilor țării de la competiții internaționale, de data aceasta de la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, din februarie 2018. Numeroși sportivi ruși au fost excluși de la competiții internaționale, inclusiv de la Jocurile Olimpice de vară de la Rio în cei doi ani de când Agenția Mondială Antidoping a documentat într-un prim raport implicarea a peste 1000 de atleți ruși din peste 30 de sporturi într-o schemă de dopaj acoperită de stat.

Autoritățile ruse au amenințat că vor aplica restricții împotriva presei americane, inclusiv a celei private, și a unor rețele de socializare

Emblemele Facebook și Twitter.
Emblemele Facebook și Twitter.

Autoritățile ruse au amenințat că vor aplica săptămâna viitoare restricții împotriva presei americane, inclusiv a celei private, și a unor rețele de socializare online ca Facebook și Twitter. Spicherul Dumei de Stat Viaceslav Volodin a spus că parlamentul rus va amenda legislația despre „agenții străini” pentru a obligapresa occidentală să se înregistreze cu această titulatură, iar adjunctul său Serghei Neverov a spus că amendamentele pot viza și rețelele de socializare. Amenințările survin după ce autoritățile americane au cerut filialei din Statele Unite a televiziunii RT, post de limbă engleză finanțat de statul rus, să-și declare la ministerul american al justiției calitatea de agent străin, ceea ce va obliga postul rus de stat să prezinte autorităților americane date confidențiale.

Statele Unite și Rusia sprijină o soluție negociată în Siria, se spune într-o declarație comună publicată de Kremlin

Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, la summitul economic Asia-Pacific din Vietnam, 10 noiembrie 2017
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, la summitul economic Asia-Pacific din Vietnam, 10 noiembrie 2017

Deși președinții Rusiei și Statelor Unite nu au avut o întâlnire oficială în marginea summitului Asia-Pacific din Vietnam, Kremlinul a difuzat sâmbătă dimineața un comunicat în care informează că Vladimir Putin și Donald Trump, au aprobat după o scurtă discuție, o declarație comună, pregătită dinainte de experți, în care se pronunță pentru continuarea eforturilor în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Se precizează că declarația comună fusese discutată în prealabil, tot în Vietnam, de miniștrii de externe, Serghei Lavrov și Rex Tillerson, secretarul de stat.

Cei doi lideri și-au confirmat angajamentul față suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Siriei și au chemat toate părțile implicate să participe activ la procesul politic de la Geneva. Moscova și Washingtonul sunt de acord că nu există o soluție militară pentru conflictul din Siria, conform textului declarației comune publicat pe pagina de internet a Kremlinului.

Trei persoane au fost rănite de un autovehicul care a intrat deliberat în trecători în Franța, în apropiere de Toulouse

Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Trei persoane au fost rănite de un autovehicul care a intrat deliberat în trecători în Franța, în apropiere de Toulouse, a anunțat poliția locală. Autorul a fost arestat imediat la locul incidentului și a recunoscut că a pătruns intenționat în cei trei tineri în fața unui liceu. Potrivit presei locale, cele trei victime sunt de origine chineză.

Michael Flynn este anchetat pentru că ar fi discutat o eventuală predare a lui Fethullah Gulen către autoritățile de la Ankara

Michael Flynn.
Michael Flynn.

Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate al președintelui american Donald Trump, este anchetat pentru că ar fi discutat despre o eventuală predare a clericului turc Fethullah Gulen către autoritățile de la Ankara, relatează presa americană. Ancheta procurorului special privind presupusa ingerință rusă în alegerile prezidențiale americane de anul trecut examinează aceste informații. FBI a cerut informații despre o întâlnire din decembrie 2016 dintre Flynn și reprezentanți turci din New York, la care s-a discutat despre transportarea lui Gulen cu un avion privat la o închisoare de pe o insulă turcească, a precizat pentru „Wall Street Journal” o sursă apropiată poliției federale americane. În acel moment, Flynn făcea parte din echipa de tranziție a proaspăt alesului președinte Trump.

Clericul Fethullah Gulen este acuzat de guvernul turc de orchestrarea puciului eșuat de anul trecut . El trăiește de mai mulți ani în Statele Untie unde are drept de ședere permanentă în timp ce Turcia cereacum insistent extrădarea sa.

Rex Tillerson: Washingtonul așteaptă un semn din partea liderului nord-coreean Kim Jong-Un pentru discuții privind programul nuclear al Phenianului

Rex Tillerson
Rex Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat vineri că Washingtonul așteaptă un semn din partea liderului nord-coreean Kim Jong-Un pentru discuții privind programul nuclear al Phenianului. „Am spus că avem două sau trei canale prin care putem primi în siguranță mesaje din partea sa și prin care îi putem răspunde, și noi păstrăm aceste canale deschise", a mai spus Tillerson.

Președinta parlamentului Cataloniei Carme Forcadell a fost eliberată din închisoare pe cauțiune, după o noapte petrecută în detenție

Carme Forcadell, Madrid, 9 noiembrie 2017.
Carme Forcadell, Madrid, 9 noiembrie 2017.

Președinta parlamentului Cataloniei Carme Forcadell a fost eliberată din închisoare pe cauțiune, după o noapte petrecută în detenție. Forcadell și alți cinci membri ai legislativului catalan au fost audiați joi de Curtea Supremă sub acuzațiile de răzvrătire, rebeliune și deturnare de fonduri publice, în legătură cu tentative Cataloniei de a-și proclama independența. Toți sunt între timp în liberate. Fostul premier catalan Carles Puigdemont și Carme Forcadell au depus între timp o plângere împotriva Madridului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Opt membri ai guvernului separatist condus de Carles Puigdemont, destituit de Madrid, au fost deja inculpați și arestați preventiv joi. Puigdemont și patru dintre miniștrii săi au plecat în Belgia, iar pe numele lor a fost emis un mandat de arestare spaniol.

Președinții Statelor Unite și Rusiei Donald Trump și Vladimir Putin au dat mâna la summitul Asia-Pacific din Vietnam

Trump and Putin la summitul APEC, Danang, 10 noiembrie 2017.
Trump and Putin la summitul APEC, Danang, 10 noiembrie 2017.

Președinții Statelor Unite și Rusiei Donald Trump și Vladimir Putin au dat mâna la summitul Asia-Pacific din Vietnam, dar potrivit Casei Albe nu vor avea o întrevedere separată în marginea reuniunii. „Nu a fost confirmată o asemenea întâlnire și ea nu va avea loc din cauza nepotrivirilor de agendă din ambele părți”, le-a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, jurnaliștilor de la bordul avionului prezidențial Air Force One, înainte de aterizarea în orașul vietnamez Danang unde are loc summit-ul. Dar nu a exclus că cei doi vor sta totuși de vorbă, la Danang sau mai târziu, în Filipine, cu ocazia altei reuniuni regionale, însă nu va fi o întîlnire oficială. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara însă vinerii că s-ar mai negocia o întrevedere oficială în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavorv a declarat la o televiziune că nu Rusia nu comentează „așa că să răspundă partea americană”. Până acum, singura întrevedere oficială între cei doi a avut loc în ianuarie, la Hamburg, cu ocazia summitului G20. În acest moment, relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt tensionate atât de criza din Ucraina cât și de acuzațiile că Moscova ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din America de anul trecut în favoarea lui Donald Trump.

Donald Trump: Statele Unite nu vor mai tolera abuzurile comerciale cronice și acordurile multilaterale care leagă mâinile Americii

Donald Trump vorbind în ultima zi a summitului APEC de la Danang, Vietnam, 10 noiembrie 2017.
Donald Trump vorbind în ultima zi a summitului APEC de la Danang, Vietnam, 10 noiembrie 2017.

Statele Unite nu vor mai tolera abuzurile comerciale cronice și acordurile multilaterale care leagă mâinile Americii, a declarat președintele Donald Trump la summitul Asia-Pacific din Vietnam. Trump a mai spus că piețele trebuie să fie deschise în aceeași măsură de ambele părți iar investițiile trebuie să aparțină sectorului privat și „nu planificatorilor guvernamentali”. „Voi pune întotdeauna America pe primul loc, la fel cum sper că voi toți din această sală veți da prioritate țărilor voastre” a mai declarat președintele american, reluând tema campaniei sale electorale. Pe de altă parte, președintele Chinei, Xi Jinping s-a prezentat drept un avocat al globalizării și al acordurilor comerciale multilaterale. „Ar trebui să susținem liberul schimb și să practicăm un regionalism deschis pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să obțină mai mult profit de pe urma comerțului și a investițiilor internaționale” a mai spus Xi. Totodată, China și-a anunțat vineri intenția de a-și deschide sectorul financiar pentru firmele străine.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG