Linkuri accesibilitate

Ştiri

Donald Trump spune că nu i-a cerut niciodată fostului director al FBI James Comey să oprească cercetarea lui Michael Flynn

Fostul consilier pentru securitate națională al Casei Albe Michael Flynn.
Fostul consilier pentru securitate națională al Casei Albe Michael Flynn.

Președintele american Donald Trump spune că nu i-a cerut niciodată fostului director al FBI James Comey să oprească cercetarea fostului consilier pentru securitate națională al Casei Albe Michael Flynn, în cadrul așa-numitei anchete ruse. Într-o postare pe Twitter, Trump a spus că este o „știre falsă”, sugerând că fostul director al FBI ar fi mințit vara trecută când a spus la audieri în Senat că președintele i-a cerut personal „să îngroape" ancheta. Postarea președintelui survine la două zile după ce Michael Flyn a recunoscut că a mințit FBI-ul, când a negat contactele avute cu ambasadorul rus la Washington în chestiunea ridicării sancțiunilor impuse Rusiei de Statele Unite. Presa americană relatează că Flynn ar fi acceptat să depună mărturie că un oficial anonim al echipei de tranziție a lui Trump i-a ordonat anul trecut să stabilească legături cu guvernul rus încă înainte de instalarea noii administrații la Casa Albă.

Germania a anunțat că oferă ajutor financiar de până la 3.000 de euro per familie solicitanților de azil ale căror cereri au fost respinse, dacă pleacă bunăvoie în țările lor

Refugiați la Bonn, în Germania, 2016.
Refugiați la Bonn, în Germania, 2016.

Germania a anunțat că oferă ajutor financiar de până la 3.000 de euro per familie solicitanților de azil ale căror cereri au fost respinse, dacă acceptă să revină de bunăvoie în țările lor de origine. Presa germană relatează că anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne, care a precizat că este o extindere a unui program deja existent. Persoanele individuale aflate în această situație pot primi bunuri și servicii în valoare de 1.000 de euro în țara lor. Autoritățile germane care se confruntă cu aproximativ un milion de imigranți sosiți în anii 2015 și 2016, preponderent din Siria, Irak și Afganistan încearcă să impulsioneze astfel repatrierea solicitanților de azil respinși.

Comandantul unei unități a forțelor speciale ale talibanilor a fost ucis de forțele guvernamentale într-o operațiune aeriană în provincia Helmand

Forțe speciale afgane, imagine generică.
Forțe speciale afgane, imagine generică.

Comandantul unei unități a forțelor speciale ale talibanilor a fost ucis de forțele guvernamentale într-o operațiune aeriană în provincia Helmand. Anunțul a fost făcut de Direcția Națională de Securitate din Afganistan, care precizează că operațiunea împotriva lui Mullah Shah Wali cunoscut și ca Mullah Naser a avut loc săptămâna trecută. El conducea de trei ani așa numita „Unitate Roșie”, fiind și viceguvernator al provinciei Helmand transformată de talibani într-un centru de comerț cu droguri.

Un membru PSRM a postat pe Facebook de la presupusa operațiune a tăierii bradului nou instalat de primărița interimară Silvia Radu în centrul Chișinăului (VIDEO)

Instalarea noului pom de Crăciun la Chișinău.
Instalarea noului pom de Crăciun la Chișinău.

Un membru PSRM a postat pe Facebook de la presupusa operațiune a tăierii bradului nou instalat de primărița interimară Silvia Radu în centrul Chișinăului, amplificând scandalul declanșat sâmbătă în jurul principalului pom de crăciun al capitalei. În postarea socialistului Serghei Basiuc-Brînzei răspândită viral pe Facebook se afirmă că bradul a fost tăiat din curtea unei grădinițe închise din sectorul Botanica.

Silvia Radu afirmase anterior că va achita din buzunarul propriu 10.000 de lei pentru cumpărarea noului brad, după ce primul brad ar fi fost sabotat. Primărița interimară a acuzat Partidul Liberal al primarului suspendat Dorin Chirtoacă că ar fi instalat inițial în centrul capitalei un arbore distrus, cu multe ramuri lipsă, pentru a-i strica ei imaginea. Noul pomul a fost instalat duminică, cu două zile întârziere față de promisiunea Silviei Radu. Nu este limpede cine a achitat serviciile angajaților regiei spații verzi și polițiștilor care au tăiat, transportat și păzit bradul nou în timpul transportării.

Statele Unite au anunțat că se retrag la inițiativa președintelui Donald Trump dintr-un acord internațional privind migrația

Migranți, imagine de arhivă.
Migranți, imagine de arhivă.

Statele Unite au anunțat că se retrag la inițiativa președintelui Donald Trump dintr-un acord internațional privind migrația, pe motiv că le afectează suveranitatea. În anunțul Departamentului de Stat se spune că acordul Global Compact al Națiunilor Unite privind migrația conține numeroase prevederi care contravin politicilor americane privind imigrația și refugiații, precum și principiilor administrației Trump privind imigrația. Departamentul de Stat mai precizează că participarea americană în acordul internațional a început în 2016 în urma unei decizii a fostei administrații Obama.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut conducerii de la Bagdad să desființeze toate formațiunile paramilitare din Irak

Emmanuel Macron, imagine de arhivă.
Emmanuel Macron, imagine de arhivă.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut conducerii de la Bagdad să desființeze toate formațiunile paramilitare din Irak, inclusiv milițiile sprijinite de Iran și să înceapă convorbiri pentru aplanarea tensiunilor cu liderii kurzilor irakieni. Macron a vorbit sâmbătă, la Paris, la o conferință de presă comună cu liderii kurzilor irakieni, între care și premierul regiunii autonome kurde din nordul Irakului, Nechirvan Barzani. Liderul francez a spus că este „esențial să aibă loc o demilitarizare graduală”, în particular a forțelor sprijinite de Teheran, care s-au întărit în ultimii ani pe teritoriul Irakului, în timpul luptelor contra militanților Statului Islamic. Guvernul regional al kurzilor spune că aceste forțe ar săvârși abuzuri împotriva kurzilor din regiunile cu populație mixtă ale Irakului. Guvernul de la Bagdad respinge acuzațiile.

Fostul președinte american Barack Obama a făcut apel la un acces mai mare pentru femei în funcții de decizie

Barack Obama, imagine de arhivă.
Barack Obama, imagine de arhivă.

Aflat în vizită la Paris, fostul președinte american Barack Obama a făcut apel la un acces mai mare pentru femei în funcții de decizie. „Bărbații par să aibă unele probleme în ultima vreme”, a spus Obama la un eveniment în capitala franceză. Declarațiile sale survin pe fundalul unui val de acuzații de hărțuire sexuală a femeilor împotriva unor bărbați care ocupă poziții de frunte în politica, industria distracțiilor și în afacerile din Statele Unite. Vorbind în fața unor lideri din lumea tehnologiilor și comunicațiilor, Obama a deplâns și faptul că Statele Unite nu conduc eforturile de combatere a încălzirii globale, o aluzie la decizia succesorului său Donald Trump de a retrage Washingtonul din acordul climatic de la Paris.

Aproximativ 20.000 de israelieni au protestat în Tel Aviv împotriva corupției

Tel Aviv, 2.12.2017.
Tel Aviv, 2.12.2017.

Aproximativ 20.000 de israelieni au protestat în Tel Aviv împotriva corupției și a unei inițiative legislative despre care spun că are scopul să-l protejeze pe premierul Benjamin Netanyahu de anchete anticorupție. Demonstrația de sâmbătă a fost cea mai mare dintre toate protestele de până acum împotriva lui Netanyahu, care au loc săptămânal. Inițiativa legislativă care le-a declanșat va împiedica poliția să dea publicității dovezile de corupție împotriva oficialilor și să facă recomandări procuraturii în privința inculpării acestora. Autorii ei spun că va proteja drepturile suspecților, dar criticii cred că va apăra oficialii de opinia publică și de anchetă. Premierul Netanyahu este suspectat în două dosare de corupție și abuz de putere, fiind acuzat de primirea unor cadouri din partea mogulului american de proveniență israeliană Arnon Milchan și a miliardarului australian James Packer.

Ministerul de externe de la Chișinău a confirmat că mai mulți cetățeni moldoveni se aflau în blocul incendiat vineri de la Bergkamen, Germania

Shuttershtock, imagine generică.
Shuttershtock, imagine generică.

Ministerul de externe de la Chișinău a confirmat că mai mulți cetățeni moldoveni se aflau printre cele câteva zeci de muncitori est-europeni al căror bloc de locuit a fost incendiat vineri în orașul Bergkamen din Germania, dar a precizat că viața lor nu se află în pericol. 31 de persoane au fost rănite în incendiul de vineri, fiind internate pentru scurt timp la spital. Autoritățile locale spun că printre locatarii blocului, 33 sunt cetățeni români și opt moldoveni. Cauza incendiului nu a fost anunțată, dar s-a vehiculat versiunea unui act premeditat. Președintele român Klaus Iohannis a condamnat incidentul, spunând într-un comunicat că „este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniți, poate avea loc în Europa anului 2017”

Jandarmeria română spune că a reținut trei persoane în Piața Victoriei din București (VIDEO)

Piața Victoriei, București, 2.12.2017
Piața Victoriei, București, 2.12.2017

Jandarmeria română spune că a reținut trei persoane în Piața Victoriei din București, unde au avut loc altercații între protestatarii antiguvernamentali, personalul primăriei care amenajează târgul de sărbători și jandarmi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a spus jurnaliștilor că o parte dintre protestatari au intrat în conflict cu angajații primăriei, lovind o persoană și încercând să împiedice reținerea presupusului agresor. Acesta poate fi cercetat „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri și alte violențe”, iar altor două persoane „li se vor aplica sancțiuni contravenționale”, a mai spus Enache. Incidentul a avut loc în vreme ce câteva zeci de persoane își continuau protestul față de inițiativa guvernării de modificare a legilor justiției considerată o tentativă de subminare a combaterii corupției.

Președintele american Donald Trump a negat din nou că ar fi existat înțelegeri ascunse între campania sa prezidențială și agenți ai guvernului rus

Donald Trump
Donald Trump

Președintele american Donald Trump a negat din nou că ar fi existat înțelegeri ascunse între campania sa prezidențială și agenți ai guvernului rus. Trump le-a făcut această declarație succintă jurnaliștilor la Casa Albă sâmbătă, la o zi după ce fostul consilier pentru securitate națională din administrația sa, Michael Flyn, a recunoscut că a mințit FBI-ul despre contactele avute cu ambasadorul rus la Washington în chestiunea ridicării sancțiunilor impuse Rusiei de Statele Unite. Potrivit presei americane, Flynn ar fi acceptat să depună mărturie că un oficial anonim al echipei de tranziție a lui Trump la Casa Albă i-a ordonat să stabilească legături cu guvernul rus. Fostul consilier pentru securitatea națională riscă cinci ani de detenție pentru că a mințit FBI-ul, dar pedeapsa depinde de colaborarea lui cu ancheta.

Diplomația de la Chișinău face verificări pentru a afla dacă cetățeni moldoveni au avut de suferit de pe urma incendiului de la Bergkamen

Shuttershtock, imagine generică.
Shuttershtock, imagine generică.

Diplomația de la Chișinău face verificări pentru a afla dacă cetățeni moldoveni au avut de suferit în urma incendiului, posibil premeditat, de la bloc din localitatea germană Bergkamen, unde locuiau peste 40 de muncitori în construcții est-europeni. Primarul orașului a declarat agenției germane DPA că 33 sunt cetățeni români și opt moldoveni, iar 31 de persoane au fost rănite în incendiul de vineri. Ambasada Republicii Moldova în Germania este în contact direct cu autoritățile competente, se spune într-un comunicat al ministerului de Externe. Mai devreme, autoritățile din România au spus că toate persoanele spitalizate după incendiu au fost externate, iar printre cei care au avut de suferit se numărau și români cu cetățenie dublă.

Secretarul de stat american Rex Tillerson are programată o întîlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov săptămâna viitoare la Viena 

Serghei Lavrov și Rex Tillerson, Moscova, 12 aprilie 2017
Serghei Lavrov și Rex Tillerson, Moscova, 12 aprilie 2017

Secretarul de stat american Rex Tillerson are programată o întălnire cu omologul său rus Serghei Lavrov săptămâna viitoare la Viena, pentru a discuta chestiuni legate de Coreea de Nord, Siria și Ucraina. O oficialitate de la Departamentul de Stat a spus că întâlnirea ar putea avea loc în marginea consiliului ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, din 7 - 8 decembrie. Înainte de a merge la Viena, Tillerson va călători la Bruxelles și Paris pentru întâlniri în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Guvernul Federației Ruse a înscris o asociație rusă a șoferilor de TIR în registrul așa-numiților „agenți străini”

Protest al șoferilor de TIR ruși împotriva taxei Platon, St. Petersburg, martie 2017.
Protest al șoferilor de TIR ruși împotriva taxei Platon, St. Petersburg, martie 2017.

Guvernul Federației Ruse a înscris o asociație a șoferilor de TIR în registrul așa numiților „agenți străini”, spunând că a descoperit în actele acesteia dovezi ale faptului că „exercita funcții” caracteristice unor asemenea organizații. Ministerul rus al Justiției care etichetează drept agenți străini organizațiile finanțate din străinătate nu a dat alte explicații. În ultimii doi ani, Uniunea Transportatorilor din Rusia a organizat numeroase proteste împotriva unei taxe de drum, cunoscută ca taxa „Platon”. Uniunea intenționa să organizeze o serie de proteste proaspete, la mijlocul lunii decembrie.

Patriarhul Filaret: biserica ucraineană nu se va întoarce niciodată sub controlul Patriarhiei Moscovei

Patriarhul Filaret la conferința de presă la Kiev, 1 decembrie 2017.
Patriarhul Filaret la conferința de presă la Kiev, 1 decembrie 2017.

Șeful bisericii ortodoxe din Ucraina, patriarhul Filaret, a declarat că biserica ucraineană nu se va întoarce niciodată sub controlul Patriarhiei Moscovei. Vorbindu-le jurnaliștilor în Kiev, Filaret a spus vineri că biserica rusă ar fi încercat să inducă lumea în eroare cu o zi mai devreme, când a afirmat că patriarhul ucrainean i-ar fi scris celui rus pentru a-i cere să fie „iertat”. Biserica rusă l-a excomunicat pe Filaret, când acesta a scos Patriarhia Kievului de sub oblăduirea Moscovei, în 1992.

Senatul Statelor Unite a adoptat o amplă reformă a impozitelor

Protestatari demonstrează la Capitoliu împotriva planului republcianilor de a reforma impozitele, Washington 30 noiembrie 2017
Protestatari demonstrează la Capitoliu împotriva planului republcianilor de a reforma impozitele, Washington 30 noiembrie 2017

Senatul Statelor Unite a adoptat o amplă reformă a impozitelor, care poate deveni primul mare succes legislativ al președintelui Donald Trump din primul său an de mandat și cea mai mare schimbare a legislației fiscale americane în trei decenii. Proiectul prevede reducerea impozitelor pentru companii și pentru persoanele fizice cu venituri mari, oferind scutiri mai modeste și altora. Senatul l-a adoptat cu votul republicanilor din partidul lui Trump, chiar dacă s-a estimat că va spori deficitul bugetar al Statelor Unite cu 1 trilion de dolari. Nici un senator democrat nu a votat pentru proiect, democrații spunând că îi va ajuta numai pe americanii înstăriți și marile companii. Înainte de a fi promulgată de președinte, legislația mai trebuie armonizată cu o inițiativă asemănătoare adoptată de Camera Reprezentanților.

Guvernul din Kosovo spune că mandatul internațional de arestare pe numele primului ministru Ramush Haradinaj a fost anulat

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj

Guvernul din Kosovo spune că mandatul internațional de arestare pe numele primului ministru Ramush Haradinaj a fost anulat. Ministrul justiției Abelard Tahiri a spus că a fost informat de Interpol despre scoaterea a 18 kosovari, inclusiv a premierului Haradinaj, de pe lista persoanelor pe care Serbia îi anunțase în căutare internațională. Belgradul nu a comentat deocamdată anunțul. Fost comandant al trupelor de gherilă în timpul bătăliei de independență a Kosovo față de Serbia, Haradinaj a fost arestat deja de două ori: o dată în Slovenia, în 2015 și o dată în Franța, anul acesta, dar a fost eliberat de fiecare dată. Premierul kosovar a câștigat și două procese pentru crime de război la tribunalul ONU pentru fosta Iugoslavie.

O clădire din Germania, în care locuiau români și moldoveni, a fost scena unui incendiu posibil premeditat

În localitatea germană Bergkamen s-a produs vineri un incendiu într-un bloc unde locuiau peste 40 de muncitori în construcții est-europeni: 33 sunt cetățeni români și opt moldoveni, a precizat primarul orașului, citat de agenția DPA. 31 au fost răniți, iar incendiul pare să fie un act premeditat.

Între timp, Ministerul de Externe român a informat că toate persoanele spitalizate după incendiu au fost externate, relatează Agerpres. Consulatul general al României la Bonn a precizat că în imobil locuiau 45 persoane, iar 33 au fost rănite, între care „unele cu dublă cetățenie, printre care și cea română”.

Jurnalista azeră Hadigia Ismailova a fost împiedicată de autorități să participe la decernarea „Nobelului alternativ” în Suedia

Jurnalista azeră Hadigia Ismailova, colaboratoarea Europei Libere și laureată a Nobelului alternativ, 2017
Jurnalista azeră Hadigia Ismailova, colaboratoarea Europei Libere și laureată a Nobelului alternativ, 2017

În capitala Suediei a avut loc ceremonia de decernare a premiului „Right Livelihood”, cunoscut și drept „Nobelul alternative”, în absența uneia din laureate, colaboratoarea postului nostru de radio, Hadigia Ismailova, din Azerbaidjan. Ismailova și trei avocați sunt laureații din acest an. Jurnalista azeră a obținut premiul pentru investigatiile sale în legatură cu corupția la nivel înalt din Azerbaijan și „pentru curaj si tenacitate”. Pentru acest premiu, dotat cu 300 de mii de euro, au fost 102 nominalizari din 51 de țări.

update

Pwste 1.500 de persoane au demonstrat la București împotriva modificării legilor justiţiei

București, protestele din 26 noiembrie, 2017
București, protestele din 26 noiembrie, 2017

Vineri seară, la București, în Piața Victoriei, peste 1.500 de persoane au demonstrat împotriva modificării legilor justiţiei şi a reformei fiscale, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, a relatat postul de televiziune Digi24. Măsura cea mai controversată din reforma fiscală este trecerea în exclusivitate la angajat a cheltuielilor sociale. Protestul a avut loc sub sloganulRomânia moare”. La sfârșitul săptămânii trecute, aproape 50.000 de oameni au demonstrat la București și în alte orașe din România împotriva planului de a schimba felul cum sînt numiți magistrații, reducând rolul președintelui țării, și împotriva altor prevederi controversate ale noilor legi ale justiției, propuse de social-democrați.

La recepția oferită mai devreme, cu ocazia Zilei Naționale, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în care a criticat actuala coaliție de guvernare: „Aş fi vrut să văd o preocupare pentru consolidarea justiţiei”, a declarat Iohannis, citat de Digi24. Președintele român a vorbit și despre „provocările” din acest an „care au pus sub semnul întrebării progresele înregistrate de România în ceea ce privește lupta anticorupție și funcționarea statului de drept, dar și progresul economic”. Referitor la protestele de la începutul anului și la cele de acum o săptămână, Iohannis a declarat că ele au arătat pentru el există „o Românie mai solidară ca niciodată în jurul unor valori și principii, o țară trează și determinată, cu cetățeni care au manifestat pentru a apăra democrația și statul de drept, având în gând un singur lucru: viitorul țării lor”.

Cîteva sute de persoane demonstrează la București împotriva guvernului PSD/ALDE

București, 1 decembrie 2017
București, 1 decembrie 2017

Aproximativ 600 de persoane demonstrează împotriva guvernului în Piața Victoriei de la București, relatează televiziunea de știri Digi24. Ceva mai devreme, Agerpres relatase că de Ziua Națională a României, aproximatov 200 de oameni au venit în jurul orei 18,00, în Piața Victoriei din capitala României. La București și în alte orașe din țară erau plănuite pentru vineri manifestații de protest împotriva guvernării, în marginea manifestărilor oficiale. La sfârșitul săptămânii trecute, aproape 50.000 de oameni au demonstrat la București și în alte orașe din România împotriva planului de a schimba felul cum sînt numiți magistrații, reducând rolul președintelui țării, și împotriva altor prevederi controversate ale noilor legi ale justiției, propuse de social-democrați.

Deputații moldoveni au aprobat în primă lectură proiectul bugetului pentru 2018

Lei moldovenești.
Lei moldovenești.

Deputații moldoveni au aprobat astăzi, vineri 1 decembrie, în primă lectură, proiectul bugetului pentru 2018. Potrivit ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul legii bugetului se bazează pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. Deputații din fracțiunile Partidului Comuniștilor, Partidului Socialiștilor, Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat au criticat proiectul bugetului, transmite IPN. Veniturile preconizate pentru anul 2018, reprezintă o creștere față de sumele aprobate pentru anul 2017 cu 8,4%. În ce privește cheltuielile preconizate pentru anul 2018, acestea înregistrează o creștere de 9,4%, comparativ cu cele prevăzute pentru 2017. Parlamentul a aprobat în primă lectură și programul „Prima casă”, gândit în special pentru familiile tinere, ai căror membri nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. Tot vineri, Consiliul municipal a aprobat, în prima lectură cu voturile a 33 de consilieri, bugetul pentru Chișinău pe 2018.

update

Michael Flynn, fost consilier pentru securitate națională la Casa Albă, a recunoscut că a mințit FBI-ul

Michael Flynn.
Michael Flynn.

„Faptele, pe care le-am recunoscut astăzi în tribunal, sunt greșite și voi face tot ce pot pentru a îndrepta situația. În interesul familiei și a țării, mi-am recunoscut vina și am acceptat să cooperez cu echipa procurorului special”, se spune într-o declarație dată publicității de avocații fostului consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, Michael Flyn, care a fost acuzat oficial că a mințit Biroul Federal de Investigații. Tribunalul a ajuns la concluzia că Flynn a ascuns față de FBI „cu bună știință” că a discutat cu fostului ambasador rus Serghei Kisliak despre sancțiunile impuse Rusia în perioada tranziției de la victoria din noiembrie 2018 a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane și data când a avut loc ceremonia de inaugurare a sa ca președinte la Casa Albă. Michael Flynn a demisionat din administrație în februarie, după numai 24 de zile în funcția de consilier national pe probleme de securitate. Procurorul special Robert Muller conduce o anchetă privind posibile contacte ale campaniei electorale a lui Trump cu Rusia iar Flynn este a patra persoană pusă sub acuzație în urma acestei anchete.

Unul din avocații președintelui Donald Trump a dat o declarație de presă în care se precizează că mărturia făcută de Flynn nu-l incriminează decât pe acesta.

Curtea Internațională de la Haga pentru fosta Iugoslavie  a deschis o anchetă internă asupra morții fostului comandant al croaților bosniaci Slobodan Praljak

Slobodan Praljak a băut o substanță necunoscută în fața Trubinalului de la Haga, după care a decedat, 29 noiembrie 2017.
Slobodan Praljak a băut o substanță necunoscută în fața Trubinalului de la Haga, după care a decedat, 29 noiembrie 2017.

Curtea Internațională de la Haga pentru fosta Iugoslavie a deschis vineri o anchetă internă asupra morții fostului comandant al croaților bosniaci, Slobodan Praljak, care s-a sinucis în direct miercuri în sala de audieri, înghițind otravă. Ancheta Curții va decurge în paralel cu cea a poliției olandeze, care acum așteaptă rezultatele autopsiei. Nu se știe nici de otravă a lui Praljak, nici cum a intrat în posesia ei. Curtea pentru fosta Iugosloavie intenționează să publice rezultatul anchetei înainte de desfințarea sa în 31 decembrie, după aproape un sfert de secol consacrat judecării celor care au comis cele mai grave atrocități în Europa după al Doilea Război Mondial. Slobodan Praljak s-a sinucis după ce Curtea de la Haga confirmase condamnarea sa și a altor cinci lideri ai croaților bosniaci la închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității, comise în timpul ostilităților croato-musulmane (1993-1994), parte a războiului din Bosnia (1992-1995).

Comisia de investigații din regiunea transnistreană a emis o hotărâre prin care îl dă în căutare pe fostul lider al regiunii Evgheni Șevciuk

Evgheni Șevciuc
Evgheni Șevciuc

Comisia de investigații din regiunea transnistreană a emis o hotărâre prin care îl dă în căutare pe fostul lider al regiunii Evgheni Șevciuk, relatează Unimedia, citând portalul Novostipmr.com. Forul legislative de la Tiraspol i-a ridicat lui Șevciuk imunitatea parlamentară în iunie iar autoritățile au deschis o anchetă penală împotriva lui Șevciuk, acuzat de corupție, scheme dubioase, delapidare de fonduri și reținerea a 30% din salarii și pensii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG