Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele american Donald Trump a repetat că Statele Unite vor construi un zid la granița cu Mexicul

Donald Trmp, National Harbor, Maryland, 24 februarie 2017
Donald Trmp, National Harbor, Maryland, 24 februarie 2017

Preşedintele american Donald Trump a repetat că Statele Unite vor construi un zid la granița cu Mexicul. Într-un discurs rostit la Conferința anuală pentru acțiune politică a Conservatorilor, care a avut loc Washington, Trump a mai spus că ofițerii serviciului de imigrari îi caută pe imigranţii fără drept de şedere America, despre care Donald Trump spune că ar fi infractori și traficanţi de droguri, și care „vor fi izgoniţi din ţară”. În același discurs, președintele american a promis reducerea impozitelor pentru clasa de mijloc americană şi ridicarea restricțiilor asupra resurselor energetice din Statele Unite. Șeful administrației americane a mai promis că va fi întocmit un plan de eliminare totală a grupării Statul Islamic. Trump a mai afirmat că organizațiile de presă care care publică ştiri false sunt duşmani ai poporului.

Trupele irakiene au intrat în partea de vest a orașului Mosul după o ofensivă de patru luni împotriva grupării Statului Islamic

Civili irakieni refugiați din cauza luptelor în cartierul Maamoun, vestul orașului Mosul din Irak, 23 februarie 2017
Civili irakieni refugiați din cauza luptelor în cartierul Maamoun, vestul orașului Mosul din Irak, 23 februarie 2017

Trupele irakiene au intrat în partea de vest a orașului Mosul după o ofensivă de patru luni împotriva grupării Statului Islamic. Armata irakiană a anunțat joi că a capturat aeroportul de la Mosul, care nu mai e însă, şi baza militară Ghezlani. Partea estică a oraşului a fost eliberată în ianuarie. La Mosul, care e ultimul bastion al ISIS din Irak se află aproximativ 750.000. Reprezentanții armatei irakienie spun că recucerirea părţii apusene a orașului, pentru că zona e foarte populată și cu străzi foarte înguste unde nu pot fi folosite tancurile sau blindatele.

Avocații dizidentului rus Ildar Dadin au cerut ajutorul CEDO pentru eliberarea acestuia

Curtea Supremă din Rusia la citirea verdictului lui Dadin, Moscova, 23 februarie 2017.
Curtea Supremă din Rusia la citirea verdictului lui Dadin, Moscova, 23 februarie 2017.

Avocații dizidentului rus Ildar Dadin au cerut ajutorul Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg pentru eliberarea acestuia care continuă sa fie ținut în arest deși condamnarea sa a fost anulată, a anunțat pe Twitter soția lui Dadin. Miercuri, Curtea Supremă a Rusiei a revocat condamnarea lui Dadin, dar oficialităţile de la colonia penitenciara din regiunea Altai Krai, din sudul Siberiei spun că nu îl pot elibera pînănu primesc ordinul scris de eliberare din partea Curții Supreme. Ildar Dadin a fost condamnat la doi ani si jumătate de închisoare pentru că a participat la mai multe proteste neautorizate într-un interval de 180 de zile.

Moțiunea simplă PSRM privind politica promovată de ministrul sănătății Ruxanda Glavan va fi examinată în 2 martie

Ruxanda Glavan.
Ruxanda Glavan.

Moțiunea simplă PSRM privind politica promovată de ministrul sănătății Ruxanda Glavan va fi examinată în 2 martie, a decis Biroul permanent al Parlamentului dela Chișinău. Moțiunea a fost depusă de socialiști vineri 24 februarie, în prima ședință a legislatvului moldovean din sesiunea de primăvară 2017. PSRM a criticat o recentă majorare a tarifelor pentru serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate. Joi, socialiștii au organizat un protest la Chișinău la care au participat mai multe zeci de oameni.

Secretarul cu presa al Patriarhului Georgiei Ilia a demisionat

Patriarhul Georgiei Ilia
Patriarhul Georgiei Ilia

Secretarul cu presa al Patriarhului Georgiei Ilia a demisionat din cauza scandalului legat de arestarea unui mitroplit despre care autoritatile spun ca ar fi incercat sa transporte cianură în Germania, la spitalul în care a fost internat patriarhul Ilia la începutul acestei luni. Secretarul de presa al patriarhului, Mikael Botkoveli, care este preot, a anunţat că demisioneaza ca raspuns la acuzatiile care i.au fost aduse de seful serviciului de securitate al patriarhului, care l-a acuzat că a mințit. În 13 februarie, procurorul sef al Georgiei a anuntat ca mitropolitul Ghiorghi Mamaladze a fost arestat în cursa Tbilisi-Berlin pentru că avea cianurpă în bagaj. Procurorul sef a spus că mitropolitul a fost banuit că ar fi planificat uciderea unui înalt cleric, dar nu a dat publicităţii numele acestuia. Patriarhul Ilia are 84 de ani si are o mare influenţă în viata social politică a Georgiei.El a fost operat recent la o clinica in Berlin la vezica biliară.

Cel puțin 40 de persoane au fost ucise în explozia unei bombe artizanale în periferia localităţii siriene Al-Bab

Siria, Al-Bab, 24 februarie 2017.
Siria, Al-Bab, 24 februarie 2017.

Cel puțin 40 de persoane au fost ucise în explozia unei bombe artizanale în periferia localităţii siriene Al-Bab. Nimeni nu şi-a asumat raspunderea pentru acest atac, care a fost anunţat de Observatorul Sirian pentru Drepturile omului de la Londra. Rebelii sprijiniti de Turcia din aceasta regiune anunţasera cu o zi in urmă că au preluat controlul asupra localității Al-Bab, aflată la în apropierea graniţei cu Turcia, de la militanții grupării Statul Islamic. În august 2016 armata turcă a declanşat o ofensivă împotriva ISIS, care a dus la recucerirea a 1900 de km pătraţi de la granita cu Siria de la gruparea Statul Islamic. Rebelii susţinuţi de Turcia avanseaza spre localitatea Raqqa, care e capitala de facto militantilor ISIS din Siria.

La Minsk continuă protestele împotriva construirii unui centru comercial în apropierea unui monument dedicat victimelor represiunilor sovietice

Minsk, 24 februarie 2017
Minsk, 24 februarie 2017

Zeci de belaruşi protestează pentru a cincea zi consecutiv la Minsk împotriva construirii unui centru comercial în apropierea unui monument dedicat victimelor represiunilor sovietice din anii 30 si 40 ai secolului trecut. La ordinul lui Stalin cel putin 30.000 de oameni au fost omoriti şi îngropaţi în acest loc de la periferia Minskului. Constructia centrului a inceput în 16 februarie, şi protestele au izbucnit imediat. Protestatarii spun că această construcție profaneaza memoria celor uciși de regimul sovietic. La proteste iau parte și lideri ai opoziției din Belarus. Oamenii au instalat corturi pentru a impiedica lucrările.

O oficialitate uzbecă a declarat Europei Libere că șase oameni au murit într-o explozie la o fabrica de produse chimice din localitatea Ferghana, Uzbekistan

Imagine din localitatea Ferghana.
Imagine din localitatea Ferghana.

Șase oameni au murit într-o explozie la o fabrica de produse chimice din localitatea Ferghana, Uzbekistan, a declarat Europei Libere sub condiția anonimatului o oficialitate uzbecă. Autorităţile uzbece au anunțat oficial explozia, fără însă să spună că au fost înregistrați și morți.

Mai mulți politicieni ruși au reacţionat la afirmația președintelui Trump că vrea să consolideze arsenalul nuclear al Statelor Unite

Crucișătorul american USS Florida lansează o rachetă de croazieră Tomahawk în largul insulelor Bahamas, 2003
Crucișătorul american USS Florida lansează o rachetă de croazieră Tomahawk în largul insulelor Bahamas, 2003

Mai mulți politicieni ruși au reacţionat la afirmația președintelui american Donald Trump care a spus pentru Reuter că vrea să consolideze arsenalul nuclear al Statelor Unite ca să se asigure că țara sa va fi cea mai puternică din lume. Aleksei Puşkov, un important membru al partidului de guvernământ Rusia Unită și deputat în Duma de Stat, a spus că această afirmație a lui Trump întoarce lumea în secolul trecut, iar Viaceslav Nikonov, tot din partidul Rusia Unită a spus că după aceste declarații Statele Unite se pot astepta ca Moscova să adopte măsuri de răspuns simetrice sau asimetrice, pentru crearea unui sistem de apărare apărare anti-rachetă, odată cu mărirea, dacă va fi necesar, a capacităţilor nucleare ale Rusiei peste prevederile din acordul START. Trump spusese joi că Statele Unite ar fi rămas în urmă în privința înzestrării militare nucleare şi că tratatul americano-rus New START din 2011, care limitează armamentul nuclear, ar fi „încă un acord prost” facut de administraţia Obama, adăugând că va ridica această chestiune la întâlnirile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Un tribunal din Kiev a prelungit cu un an arestul preventiv al unei rude a fostului presedinte uzbec Islam Karîmov

Akbarali Abdullaev
Akbarali Abdullaev

Un tribunal din Kiev a prelungit cu un an arestul preventiv al unei rude a fostului presedinte uzbec Islam Karîmov, căutat de autorităţile din Taşkent pentru delapidarea a sute de milioane de dolari în 2014. Akbarali Abdullaev, nepotul văduvei fostului președinte a declarat la audierile de ieri din tribunal că daca ar fi extrădat in Uzbechistan va fi omorit. El a fost arestat la aeroportul din Kiev, avind asupra sa pasaport uzbec si unul din Republica Dominicana. Nu este limpede când si cum a reuți să fugă din Uzbekistan.

Serviciul de securitate din Azerbaijan a anunțat arestarea a două persoane acuzate de înaltă trădare

Copyright: Kamil Guliev.
Copyright: Kamil Guliev.

Serviciul de securitate din Azerbaijan a anunțat arestarea a două persoane acuzate de înaltă trădare. E vorba de Elsan Amirli și Elcin Babaiev, care au fost arestati în 20 februarie pentru că ar fi adunat informaţii despre serviciul azer de securitate, despre personalul militar şi despre instalațiile militare azere cu scopul de a le transmite unei țări străine. Serviciul de securitate azer nu spune care anume e această țară.

Kremlinul a confirmat că preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan se va afla la Moscova în martie

President Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin la al 23-lea Congres Mondial al Energiei, Istanbul, 10 octombrie 2016
President Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin la al 23-lea Congres Mondial al Energiei, Istanbul, 10 octombrie 2016

Kremlinul a confirmat că preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan se va afla la Moscova în martie pentru convorbiri cu omologul său rus Vladimir Putin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, vizita va avea loc între 9 și 10 martie. Presa rusă a relatat că Turcia ar putea cumpăra de la Rusia sisteme de rachete sol aer S 400. În afara dezvoltării relațiilor bilaterale, pe agenda convorbirilor se află situația din Siria și Irak, și combaterea terorismului internaţional. În Siria, Turcia sprijină o grupare rebelă care lupta împotriva forţelor guvernamentale ale președintelui Bașar al Assad, susținute militar de Moscova.

CSM România: Grațierea în întregime a pedepselor de pînă la cinci ani e de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială

București, 29 ianuarie 2017
București, 29 ianuarie 2017

Grațierea în întregime a pedepselor de pînă la cinci ani e de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială, se spune într-un document întocmit de Direcția legislație, documentare și contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de la București, ca punct de vedere la proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, citat de agentia Agerpres. Documentul urmează să fie discutat în ședința CSM din 28 februarie.

„Operațiunea Steagul UE, #REZIST” - București, 26 februarie 2017

Piața Victoriei, București, 29 ianuarie 2017
Piața Victoriei, București, 29 ianuarie 2017

Un nou protest de amploare este anunțat pentru duminică seara în Piața Victoriei din București, relaterază Hotnews.ro. Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, numit „Operațiunea Steagul UE, #REZIST”, participanții la manifestație sunt rugați să aducă foi colorate in albastru, pentru ca multimea sa creeze un steag de mari dimensiuni al Uniunii Europene. Proteste sunt anunțate și la Cluj și Brasov.

Președintele Igor Dodon repetă cererea anulării legii „miliardului furat” la întrevederea cu delegația FMI

Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon și-a repetat în fața emisarilor FMI cererea anulării legii „miliardului furat”, deși guvernul a dat aviz recent negativ inițiativei șefului statului. „M-am expus categoric împotriva faptului ca cetățenii Republicii Moldova să întoarcă banii furați”, a scris Dodon pe Facebook după ce s-a întâlnit astăzi la Chișinău cu o delegație a FMI care verifică felul cum își îndeplinește Moldova obligațiile dintr-un memorandum semnat în schimbul unui credit de salvare. Guvernul premierului Pavel Filip spune că transformarea banilor furați din sistemul bancar în datorie publică este inevitabilă, fiind susținută și de FMI.Dodon, care a criticat astăzi mai multe măsuri de austeritate din memorandumul cu FMI, a lansat recent o inițiativă legislativă pentru anularea „legii miliardului”. Avizată negativ de guvern, ea nu are șanse practice să fie aprobată de legislativ.

Socialiștii au depus o moțiune simplă în Parlament împotriva Ruxandei Glavan, ministru al sănătății

La protestul organizat joi de socialiști la Chișinău
La protestul organizat joi de socialiști la Chișinău

Socialiștii au înregistrat astăzi la Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului sănătății, Ruxanda Glavan, în legătură cu scumpirea serviciilor medicale de la 10 februarie și a medicamentelor. Ministerul a respins aceste critici încă de ieri, când socialiștii au organizat o demonstrație de protest la Parlament. Ministerul le-a spus protestatarilor într-un comunicat de presă că până la recenta ajustare tarifele din sănătate fuseseră mărite în 2011 și nu mai acopereau cheltuielile. În comunicat se sugerează că protestul socialiștilor ar avea caracter electoral, pentru că scumpirile afectează numai persoanele neasigurate, iar cele cu venituri mici sunt „asigurate de guvern”.

Reuniunea anuală a procurorilor la Chișinău

Procurorul-general Eduard Harunjen
Procurorul-general Eduard Harunjen

Peste 600 de procurori participă la Chișinău la reuniunea lor anuală, pe fondul îndemnurilor societății civile și partenerilor externi de accelerare și aprofundare a reformelor din justiție. Unimedia.md a relatat că în discursul său de deschidere, Procurorul General, Eduard Harunjen, a spus că anul 2016 a fost un an al reformelor pentru Procuratură. Activitatea Procuraturii este criticată frecvent de activiștii anti-corupție din Moldova. Chiar ieri, Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Sergiu Ostaf, a spus la un forum că există un grad foarte coborât de încredere în justiţie atât la nivelul instanţelor de judecată, cât şi al instituţiilor de investigaţie şi Procuratură. Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut și ele frecvent ca justiția să treacă prin reforme reale, ca premisă pentru respectarea drepturilor omului, crearea unui mediu de afaceri sănătos și combaterea corupției.

Șeful de personal al Casei Albe cere FBI-ului să infirme o relatare de presă despre contacte între echipa Trump și agenți ruși în timpul campaniei electorale

Președintele Donald Trump cu Reince Priebus
Președintele Donald Trump cu Reince Priebus

Șeful de personal al Casei Albe, Reince Priebus, a cerut FBI să discrediteze relatările de presă că echipa de campanie a președintelui Donald Trump s-a aflat frecvent în contact cu agenți de informații ruși în timpul alegerilor – a informat presa din Statele Unite. Associated Press, citând surse de la Casa Albă, a spus că cererea lui Priebus către directorul FBI, James Comey, a venit după ce FBI a spus Casei Albe că un articol din „New York Times” pe tema relațiilor echipei lui Trump cu rușii ar putea fi „incorect”. Reince Priebus le-a cerut oficialilor FBI ca măcar să discute cu reporterii de la ziarul american, dar aceștia din urmă au refuzat și de atunci nu au mai făcut declarații pe această temă.

Președintele Donald Trump vrea să consolideze arsenalul nuclear american

Intervievat de Reuters în Biroul oval de la Casa Albă
Intervievat de Reuters în Biroul oval de la Casa Albă

Președintele american Donald Trump spune că vrea să consolideze arsenalul nuclear al țării sale, ca să se asigure că va fi cel mai puternic din lume. Într-un interviu cu Reuters pe mai multe teme, Donald Trump a spus joi că Statele Unite ar fi rămas în urmă în privința înzestrării militare nucleare. El a mai spus că tratatul americano-rus New START din 2011, care limitează armamentul nuclear, ar fi o înțelegere unilaterală. „Este încă un acord prost”, a spus Trump, adăugând că va ridica această chestiune la întâlnirile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Marine Le Pen refuză să se prezinte la Poliție pentru un interogatoriu despre plăți ilegale ale personalului Frontului Național din Franța

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Lidera extremei-drepte franceze, Marine Le Pen, a refuzat să meargă la poliție pentru a fi chestionată în legătură cu acuzații legate de plăți ilegale făcute personalului său din banii UE, a informat vineri avocatul ei. Le Pen, candidată la președinție pe o platformă anti-UE și anti-imigrație, a spus că va da curs citației abia după alegerile de la primăvară. Sondajele de opinie sugerează că șefa Frontului Național va intra în turul al doilea, dar va fi învinsă până la urmă, cel mai probabil de candidatul centrist Emmanuel Macron.

Explozia unei mașini cu bombă a Statului Islamic ucide peste 40 de oameni într-un sat din Siria

La locul exploziei în satul Sousian
La locul exploziei în satul Sousian

Explozia unei mașini cu bombă a Statului Islamic a omorât peste 40 de oameni vineri într-un sat din Siria controlat de rebeli sprijiniți de Turcia, la o zi după ce extremiștii fuseseră alungați dintr-un bastion al lor în regiune. Explozia a lovit un punct de control al rebelilor luptând sub drapelul Armatei Libere Siriene (FSA) în satul Sousian, omorând 41 de oameni, inclusiv 35 de civili. Potrivit datelor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, de la Londra, au murit 42 de oameni. Joi, rebelii sprijiniți de Ankara îi alungaseră pe militanții islamiști din Al-Bab și alte două orașe mai mici, văduvindu-i de ultimele lor teritorii din nord-vestul Siriei.

Parlamentul de la Chișinău își ține astăzi prima ședință din sesiunea de primăvară

Parlamentul își ține astăzi prima ședință din sesiunea de primăvară, urmând să discute măsuri pentru îmbunătățirea aplicării în practică a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, semnat în 2014. Potrivit Moldpres, deputații vor dezbate un Plan legislativ anual de aplicare a înțelegerii cu Bruxelles-ul. Discuțiile vin după ce președintele Igor Dodon și-a repetat în ultimele săptămâni criticile la adresa Acordului de Asociere , spunând că n-a adus nimic bun Moldovei și că dacă poporul va dori denunțarea lui, el nu se va opune. Altă prioritate la începutul noii sesiuni parlamentare va fi, potrivit spicherului Andrian Candu, legislația electorală.

Jens Stoltenberg: Oficiul de legătură NATO se va deschide la Chișinău în iunie

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Oficiul de legătură NATO se va deschide la Chișinău în iunie, după ce luna viitoare va începe acreditarea șefului și personalului său. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, anunțul a fost făcut de Stoltenberg într-o convorbire telefonică avută joi cu premierul Pavel Filip. Premierul l-a asigurat pe secretarul general al alianței că guvernul „va acorda tot sprijinul necesar” pentru deschiderea și buna funcționare a Oficiului. Inițiativa deschiderii Oficiului de legătură este criticată mereu de președintele pro-rus Igor Dodon, care o consideră un atac la neutralitatea Moldovei, în ciuda asigurărilor contrare date de NATO.

Zeci de oameni au participat joi la un protest organizat de Plaforma Civică „DA”

Zeci de oameni au participat joi la un protest în faţa Parlamentului, apoi la sediul Centrului Naţional Anticorupţie împotriva proiectului legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală care presupune, de fapt, o amnistie fiscală. La protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” s-au alăturat reprezentanţii partidului cu aceeaşi denumire, ai Partidului Acţiune şi Solidaritate şi deputaţi ai opoziţiei liberal-democrate. Protestatarii au scandat, între altele, „Jos Mafia!”, „Hoţii la puşcăria!” şi „Amnistia fiscală, amnistie penală”. Ei au cerut demisia spicherului democrat Andrian Candu şi a celorlalţi deputaţi ai majorităţii care sunt autorii proiectului de lege.

PS a organizat joi o demonstrație în fața sediului Ministerului Sănătății împotriva scumpirii prețurilor în sistemul de sănătate

Partidul Socialiștilor a organizat joi o demonstrație în fața sediului Ministerului Sănătății din capitală, anunțând că va depune moțiune simplă împotriva ministrului de resort Ruxanda Glavan pentru că a permis scumpirea serviciilor medicale prin hotărâre de guvern începând de la 10 februarie. În replică, ministerul le-a spus protestatarilor într-un comunicat de presă că până la recenta ajustare tarifele din sănătate fuseseră mărite în 2011 și nu mai acopereau cheltuielile. În comunicat se sugerează că protestul socialiștilor ar avea caracter electoral, pentru că scumpirile afectează numai persoanele neasigurate, iar cele cu venituri mici sunt „asigurate de guvern”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG