Linkuri accesibilitate

Ştiri

În Moldova a intrat în vigoare legea împotriva propagandei prin presă

Astăzi a intrat în vigoare legea împotriva propagandei prin presă, anunță în pagina sa electronică Teleradio Moldova. Legea, adoptată de Parlament în decembrie, a fost publicată la 12 ianuarie în Monitorul Oficial, dar posturile de radio TV au avut la dispoziție 30 de zile, expirate astăzi, pentru a-și ajusta programele de transmisiune la noile cerințe. Inițiatorii legii controversate spun că ea este necesară pentru a contracara încercările externe de a influența prin dezinformare și manipulare evoluțiile din R. Moldova, dar criticii legii, în frunte cu președintele Igor Dodon și cu autoritățile Federației Ruse, o consideră o încălcare a libertății cuvântului. Legea nu este îndreptată nominal împotriva Rusiei, dar interzice practic difuzarea de emisiuni de știri și analiză produse acolo.

Dosarul penal al lui Ilan Shor va fi mutat la judecătoria din Cahul

La un flash mob PAS cerând justiție în cazaul Ilan Shor
La un flash mob PAS cerând justiție în cazaul Ilan Shor

Dosarul primarului din Orhei, Ilan Shor, fostul șef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie și spălare de bani, va fi strămutat de la Curtea de Apel din capitală la Cahul, informează site-ul Teleradio.md. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție. Președintele ei, Ion Pleșca, a spus că mutarea este necesară pentru a nu trezi suspiciuni de parţialitate, având în vedere că avocatul lui Ilan Shor este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău. În iunie 2017, Shor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Dar instanța l-a pus în libertate după aproximativ un an în arest la domiciliu. Atât inculpatul, cât și acuzarea au contestat decizia primei instanțe.

Echipa de hochei femin a celor două Corei a pierdut primul meci la JO de Iarnă în fața Elveției

La Pyeongchang la un meci de hochei feminin
La Pyeongchang la un meci de hochei feminin

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin, prima în care se află sportivi din nordul și sudul peninsulei, a susținut sâmbătă prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă, în compania echipei Elveției. Meciul câștigat de jucătoarele europene cu 8-0 a fost urmărit din tribună de președintele sud-coreean Moon Jae In și de demnitari din Coreea de Nord. Înaintea partidei Moon a fost însoțit la locul său de șeful de stat nominal de la Fenian, Kim Yong Nam, și de influenta soră a dictatorului Kim Jong Un, Kim Yo Jong. Meciul a început la 24 de ore după ce sportivii din nord și sud au apărut la festivitatea de deschidere împreună, sub un steag cu harta întregii peninsule, după mai mulți pași surprinzători spre reconciliere între cele două state rivale.

Expert-Grup: Președinția R. Moldova a cheltuit peste 31.000 de euro pentru aranjamente florale în 2017

Un institut din Chișinău spune că în 2017 președinția R. Moldova a cheltuit peste 31.000 de euro pentru aranjamente florale. Expert-Grup spune că cifra rezultă din statisticile publicate de Agenția de Achiziții Publice, aflată în subordinea Ministerul de Finanțe, în vreme ce din publicațiile președinției lipsesc multe date și cifre legate de servicii făcute instituției de diferiți furnizori. „Rezultatele analizei au scos în evidență mari deficiențe privind modul de alocare și transparență a cheltuielilor destinate instituției Președintelui”, se spune în studiul Expert-Grup, publicat la 9 februarie. „De asemenea, activitatea Președintelui nu este suficient de transparentă în comparație cu cerințele de transparență stabilite în cadrul legal autohton, precum și în raport cu practicile altor Președinții”, mai arată autorii studiului.

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin susține astăzi prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin, prima în care se află sportivi din nordul și sudul peninsulei, susține sâmbătă prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă, în compania echipei Elveției. Meciul are loc la 24 de ore după ce la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din Coreea de Sud, sportivii din nord și sud au apărut pentru prima dată la festivitatea de deschidere împreună, sub un steag cu harta întregii peninsule. Ca și la ceremonia de vineri, la meciul de sâmbătă urmau să asiste demnitari de rang înalt din cele două Corei. Șeful de stat de la Fenian, Kim Yong Nam, și influenta soră a dictatorului Kim Jong Un se află într-o vizită istorică în Coreea de Sud, după mai mulți pași surprinzători spre reconciliere.

Accident datorat unei furtuni în Malta în care și-a pierdut viața un român

Un român a fost ucis, iar soția sa, tot româncă, a fost rănită grav când un copac doborât de furtună a căzut peste furgoneta în care se aflau, pe o șosea din Malta. Accidentul s-a produs pe unul din traseele cele mai frecventate din statul insular, în districtul Mriehel, a spus poliția malteză citată de Reuters. Șoseaua care duce spre orașul Rabat, din centrul țării, a fost închisă după accident. Vânturi puternice și ploi torențiale au lovit în Malta, unde multe căi de comunicații au fost inundate. O navă maritimă de aprovizionare cu carburant a eșuat pe coasta de est a Maltei, dar nimeni nu a fost rănit în acel incident. Poliția și departamentul protecției civile au recomandat șoferilor să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar.

Marian Lupu se opune schimbării denumirii limbii de stat în Constituție

Marian Lupu
Marian Lupu

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu, a avertizat împotriva schimbării denumirii din Constituție a limbii de stat, numită în prezent „moldovenească”. Într-un interviu acordat vineri Europei Libere, Lupu a spus că în legea fundamentală se spune deja că limbile moldovenească și română sunt identice, iar acest dualism le permite cetățenilor să se identifice așa cum vor. Lupu a mai spus că în spatele dorinței de schimbare a denumirii limbii, promovată mai ales de liberali, se ascund porniri unioniste. Dezbaterea pe această temă a fost reaprinsă de dorința PD de a introduce în Constituție imperativul integrării europene a țării. Opoziția pro-europeană își condiționează acordul pentru această inițiativă de rezolvarea problemei denumirii limbii de stat.

O Declarație a reprezentanţilor Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul CE apreciază „programul ambițios de reforme” al guvernului de la Chișinău

Experții UE veniți la Chișinău să verifice dacă țara îndeplinește condițiile pentru acordarea de asistență financiară europeană „au apreciat programul ambițios de reforme” și „au constatat un bun progres”, se spune într-un comunicat de presă al guvernului R. Moldova, citat de Moldpres. Declarația s-a dat după întâlnirea avută vineri de premierul Pavel Filip cu reprezentanţii Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul Comisiei Europene, aflaţi la Chişinău pentru evaluarea îndeplinirii celor zece condiţionalităţi pentru debursarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro. „Contăm pe aceste fonduri pentru a susține ritmul reformelor și al creșterii economice”, a declarat vineri Pavel Filip. Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat în noiembrie acordulasistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro. Banii vor fi alocați în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate de Republica Moldova.

O unitate de infanteriști moldoveni participă la exercițiul militar multinațional de la Babadag în România

La un exercițiu militar „Platinum Eagle” la Babadag, în 2015
La un exercițiu militar „Platinum Eagle” la Babadag, în 2015

O unitate de 60 de militari moldoveni a plecat sâmbătă la Babadag, în Dobrogea românească, pentru a participa în 11-17 februarie la un exercițiu militar multinațional cu participarea militarilor din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi Statele Unite al Americii. Într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării se spune că la exercițiul „Platinum Eagle” (Vulturul de platină) militarii moldoveni din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din Statele Unite. Nu este limpede dacă deplasarea se face cu acordul președintelui Igor Dodon, comandantul suprem al forțelor armate, care a avertizat anul trecut că nu va mai permite asemenea participări, întrucât ele ar fi în contradicție cu neutralitatea R. Moldova.

ANSA propune excluderea denumirii de „produs lactat” în cazul alimentelor cu grăsimi vegetale

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a propus ca în cazul produselor cu conținut de grăsimi vegetale să fie exclusă denumirea de „produs lactat”, informează Moldpres. Asemenea produse ar urma să fie comercializate în viitor în spații separate de produsele lactate. Inițiativa vine după ce un studiu a arătat că mai multe produse etichetate drept lactate în R. Moldova conțin mai ales grăsimi vegetale. ANSA a spus că întrucât o parte din produsele reclamate proveneau de la producători din Ucraina, autoritățile moldovene vor înăspri controalele sanitar-veterinare la frontieră. Expertiza de laborator publicată săptămâna trecută de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate în țară nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină. Unii producători naționali au respins acuzațiile și au declarat că probele ar fi fost falsificate, amintește Moldpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl invită pe președintele Coreii de Sud Moon Jae-in la Fenian

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un salutată de președintele sud-coreean Moon Jae-in la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă
Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un salutată de președintele sud-coreean Moon Jae-in la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a invitat pe președintele Coreii de Sud Moon Jae-in la Fenian „la o dată apropiată”, a spus biroul de presă al lui Moon sâmbătă, 10 februarie, pregătind ceea ce ar putea deveni prima întâlnire la cel mai înalt nivel a celor două Corei în ultimii peste zece ani. Sora lui Kim, Kim Yo Jong, care se află în Coreea de Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, a transmis personal invitația la o întâlnire cu Moon la Casa Albastră, cum este numită reședința prezidențială de la Seul. Moon a lăudat inițiativa și a sugerat că ar fi bine să fie făcuți și alți pași – a spus purtătorul său de cuvânt la o conferință de presă. O eventuală vizită a lui Moon în nord ar duce la primul asemenea summit al celor două Corei din octombrie 2007, când președintele sud-coreean Roh Moo-hyun s-a întâlnit cu Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean.

Premierul Ungariei evocâ un acord în pregătire cu România pentru importuri de gaze naturale

Viktor Orban la o întîlnire cu președintele Vladimir Putin la Budapesta în august 2017
Viktor Orban la o întîlnire cu președintele Vladimir Putin la Budapesta în august 2017

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că un acord în pregătire privind importul de gaze naturale din România va pune capăt „epocii monopolului de gaze al Rusiei în Ungaria”. Orban a spus vineri că Ungaria plănuiește să importe peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din România pentru a îmbunătăți „situația geostrategică” a țării. El a mai spus că importurile din România vor echivala în 2021-2022 cu peste jumătate din importurile totale de gaze ale Ungariei. Orban a spus că țara sa deja a construit partea ei de conductă spre România, iar românii încă lucrează la segmentul de pe teritoriul lor. Ungaria este în prezent dependentă în mare măsură de Rusia în ce privește importul de petrol și gaze. Rusia participă la extinderea centralei nucleare a Ungariei, la Paks.

Aviația israeliană a lovit o serie de obiective iraniene din Siria

Un avion F-16 doborât în timpul incursiunilor aeriene din Siria și prăbușit lângă satul israelian Harduf (REUTERS/Herzie Shapira)
Un avion F-16 doborât în timpul incursiunilor aeriene din Siria și prăbușit lângă satul israelian Harduf (REUTERS/Herzie Shapira)

Armata israeliană a lovit 12 ținte siriene și iraniene din Siria sâmbătă, 10 februarie, în ceea ce a numit „atacuri de mare anvergură” în urma unui schimb de focuri petrecut tot astăzi, mai devreme. „În urmă cu câteva minute, aviația israeliană a lovit apărarea antiaeriană siriană și obiective iraniene din Siria”, se spune într-o declarație a armatei. În document se mai precizează că în timpul atacurilor au fost lansate în direcția Israelului rachete antiaeriene, fiind declanșate alarmele în regiunea de nord a țării. Agenția siriană de știri SANA a spus că bateriile antiaeriene siriene au reacționat la „o nouă agresiune israeliană”, iar o sursă militară a pretins că atacurile israeliene ar fi fost „respinse”.

Prima întâlnire a reprezentanților politici de la Chişinău și Tiraspol din acest an va avea loc pe 15 februarie

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

Prima întâlnire a reprezentanților politici de la Chişinău și Tiraspol din acest an va avea loc pe data de 15 februarie, anunță agențiile de presă transnistrene. Aceasta va fi și prima întâlnire la care va participa nouă șefă a Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău, Cristina Lesnic, intrată de curând în funcție. După o reorganizare a Executivului care a avut loc la sfârșitul anului trecut, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a fost înlocuit de Cristina Lesnic, care a lucrat anterior în Ministerul de Interne. Aceasta a preluat funcția pe 10 ianuarie. Noua șefă a Biroului de Reintegrare nu a făcut declarații publice cu privire la felul în care vede reglementarea transnistreană.

Președintele Igor Dodon a spus într-un interviu recent cu Europa Liberă că Guvernul și Președinția au viziuni diferite în ceea ce privește reglementarea transnistreană.

Agențiile de presă de la Tiraspol anunță că la întâlnirea din 15 februarie va fi semnată o decizie protocolară cu privire la domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor, document care ar fi deja coordonat între Chişinău și Tiraspol. „Este o decizie importantă în contextul regimului de comerț al Transnistriei cu Uniunea Europeană”, a declarat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Biroul de Reintegrare de la Chişinău nu a făcut niciun fel de anunț în legătură cu viitoarea întâlnire.

Maia Sandu: PAS și PPD vor prezenta săptămâna viitoare modalitatea de selectare a candidaților în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare

Maia Sandu, imagine de arhivă.
Maia Sandu, imagine de arhivă.

Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr vor prezenta săptămâna viitoare modalitatea de selectare a candidaților în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din acest an, a anunțat președinta PAS Maia Sandu la emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chișinău. Maia Sandu a previzat că toti candidații vor trebui sa treacă mai întii un test al integrității. Lidera PAS a mai spus că în blocul electoral format împreună cu PPDA sunt așteptați și membri ai altor partide politice pro-europene și anti-oligarhice care vor face dovada integrității.

Preşedintele american Donald Trump a ratificat acordul bugetar votat de Camera Reprezentanților noaptea trecută

Donald Trump, la Micul dejun pentu rugăciune naționalî, Washington DC, 8 februarie 2018.
Donald Trump, la Micul dejun pentu rugăciune naționalî, Washington DC, 8 februarie 2018.

Preşedintele american Donald Trump a ratificat acordul bugetar votat de Camera Reprezentanților noaptea trecută, punând capăt închiderii parţiale a administraţiei federale, care a durat opt ore. Acordul bugetar, aprobat de Senat, apoi de Camera Reprezentanţilor în noaptea de joi spre vineri, prelungeşte până la 23 martie finanţarea administraţiei federale, acordând timp Congresului să-l transpună în proiect legislativ. Acordul prevede alocări de fonduri de 400 miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani pentru finanţarea programelor pe plan intern susţinute de democraţi, dar şi banii pentru armată ceruţi de Trump. Se spera ca ambele camere ale Congresului să adopte bugetul înainte de termenul limită de la miezul nopţii de joi spre vineri, dar votul din Senat a fost blocat timp de câteva ore de republicanul Rand Paul, care s-a opus îridicării plafonului datoriei americane. Guvernul american a mai fost închis în 19 ianuarie pentru trei zile, după ce Casa Albă și Congresul nu au căzut de acord asupra bugetului pe 2018.

În Coreea de sud a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă

Pyeongchang, Coreea de sud, 9 februarie 2018. REUTERS/Pawel Kopczynski
Pyeongchang, Coreea de sud, 9 februarie 2018. REUTERS/Pawel Kopczynski

În Coreea de sud a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, la care au participat cuplul prezidențial sud-coreean, vicepreședintele Statelor Unite Mike Pence și o delegație a Coreii de Nord. Agențiile de presă internaționale relatează că președintele sud-coreean Moon Jae-in a strîns mâna călduros surorii liderului Coreii de nord Kim Jong Un. Scenariul ceremoniei de deschidere a înfățișat copii călătorind într-un peisaj mitic pentru a descoperi o lume în care oamenii trăiesc în pace și în armonie.

Candidata prezidențială din Rusia Ksenia Sobciak a afirmat că Moscova s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016

Ksenia Sobchak la Clubul național de presă de la Washington, 6 februarie 2018.
Ksenia Sobchak la Clubul național de presă de la Washington, 6 februarie 2018.

Candidata prezidențială din Rusia Ksenia Sobciak a afirmat că Moscova s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016 și că un asemenea amestec e inacceptabil. Sobciak a făcut această declarație într-o apariție televizată la rețeaua americană CNN, în cadrul călătoriei sale în Statele Unite care a fost criticată în Rusia. În ianuarie 2017, mai multe agenții de informații americane au spus că au dovezi potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale americane din 2016, cu obiectivul de a reduce șansele candidatei Partidului Democrat, fosta șefă a diplomației americane Hillary Clinton.

Brigitte Bardot: autoritățile ruse dau dovadă de barbarie în campaniile împotriva câinilor vagabonzi din Rusia

Brigitte Bardot, imagine de arhivă.
Brigitte Bardot, imagine de arhivă.

Legendara actriță franceză de cinema Brigitte Bardot, acum o înfocată activistă pentru respectarea drepturilor animalelor, a spus că autoritățile ruse dau dovadă de barbarie în campaniile împotriva câinilor vagabonzi din Rusia. Fundația condusă de actrița acum în vîrstă de 83 de ani a trimi să scrisoare pe Twitter președintelui rus Vladimir Putin, în care este exprimată îngrijorarea față de soarta câinilor fără stăpâni, și față de cruzimea față de animale care se manifestă în Rusia. Brigitte Bardot îi spune lui Putin că acceptînd uciderea în masă a câinilor dă dovadă de barbarie, și îi cere să înlocuiască acest „măcel sălbatic” cu campanii de sterilizare.

La Pyeongchang, în Coreea de Sud, a avut loc ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă

Stadionul olimpic la ceremonia de deschidere de astăzi
Stadionul olimpic la ceremonia de deschidere de astăzi

La Pyeongchang, în Coreea de Sud, a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Coreea de Sud, care folosește Jocurile Olimpice pentru o ameliorare a crizei cu Coreea de Nord, a plasat cuplul său prezidențial alături de vicepreședintele american Mike Pence, în timp ce două din oficialitățile cele mai înalte ale delegației nord-coreene au fost așezate pe un rînd mai spate. Președintele Moon Jae-in, notează agențiile de presă, a strîns mâna călduros surorii liderului nord coreean Kim Jong Un.

Ceremonia de deschidere a urmat un scenariu înfățișînd copii călătorind într-un peisaj mitic pentru a descoperi o lume în care oamenii trăiesc în pace și în armonie.

Președintele Donald Trump pledează pentru „compromisuri semnificative” din partea Israelului și a Autorității palestiniene pentru a se ajunge la un acord de pace

Într-un interviu cu un cotidian israelian conservator, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat astăzi că și Israelul va trebui să facă niște „compromisuri semnificative” în vederea păcii cu palestinienii. „Vreau să fac clar că Ierusalimul este capitala Israelului’, a mai spus liderul american în interviul acordat cotdiianului Israel Hayom, adăugînd: „în ce privește frontierele, îmi voi da sprijinul pentru ceea ce cele două părți vor cădea de acord între ele. Cred că ambele părți trebuie să facă compromisuri semnifcative pentru ca a înțelegere de pace să devină posibilă. Extrase din interviu au fost date publicității astăzi și sînt citate de agenția Reuters.

UE așteaptă clarificări din partea Londrei asupra relațiilor comerciale și vamale după Brexit

Michel Barnier
Michel Barnier

Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene, a spus astăzi că nu a primit din partea Londrei nici o clarificare despre relația pe care britanicii doresc să o aibă cu blocul european după Brexit. Barnier a adăugat, citate de agențiile de presă, că orice retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană și din Uniunea vamală va face inevitabile controalele la frontieră, dar că nu ar trebui să existe nici un fel de ambiguitate în cazul acordului la care se va ajunge în ce privește frontiera irlandeză. Marea Britanie a exclus până acum ideea de a rămâne în Uniunea vamală după Brexit, dar în ce privește relațiile ei comerciale cu UE există divergențe în sînul guvernului May și a Partidului Conservator.

Guvernul federal american și-a suspendat din nou activitatea în așteptarea adoptării Legii bugetului

Guvernul Statelor Unite își suspendă pentru a doua oara activitatea in acest an, deaorece Senatul nu a reusit, pina la miezul noptii (6 dimineata ora Europei centrale) să adopte Legea bugetului. Senatorii își vor relua dezbaterile astazi (la ora 9, ora Europei Centrale) si și-au exprimat speranta că situația va fi rezolvată, un vot fiind planificat pentru astazi. Daca Senatul voteaza Legea bugetului pe 2018, ea trebuie apoi sa fie votata si in Camera Reprezentantilor și apoi să fie promulgată de președintele Donald Trump, operații ce ar putea dura doar cîteva ore. Agentiile federeale au mai fost închise și între 19 si 23 ianuarie în acest an, pînă cînd s-a ajuns la o întelegere între Republicani si Democrați pentru prelungirea dezbaterilor pe buget.

Actuala situatie se datoreaza actiunilor senatorului republican Rand Paul, care a împiedicat ajungerea la vot înainte de expirarea termenului limita stabilit pentru dezbatere. In opinia sa, proiectul de buget ar reprezenta „un jaf” asupra trezoreriei. Pe perioada în care guvernul american este inchis, funcționeaza toate serviciile publice vitale, - precum verificarile la aeroporturi, serviciile de securitate si sănătate publică, agentiile pentru aplicarea legii, dar angajatii federali nu vor fi platiți în aceasta perioadă.

PAS și PDA vor prezenta săptămâna viitoare mecanismul de selectare al candidaților lor în alegeri

Maia Sandu
Maia Sandu

Săptămâna viitoare, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr vor prezenta mecanismul după care vor fi selectați cetățenii care vor fi acceptați pe listele electorale și în calitate de candidați în circumscripțiile uninominale. Declarația a fost făcută de președinta PAS, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău. Maia Sandu a anunțat că toti candidații vor trebui sa treacă mai întiiun test al integrității. Liderul PAS a afirmat că în blocul format împreună cu PPDA sunt așteptați și reprezentanți ai altor partide politice pro-europene și anti-oligarhice care vor face dovada integrității și meritocrației.

Andrian Candu: autoritățile ruse emit pașapoarte locuitorilor din regiunea separatistă cu locul nașterii R. Moldovenească Nistreană

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat autorităţile de la Moscova că ar elibera paşapoarte locuitorilor din regiunea transnistreană, unde acestora li se indică locul naşterii în Republica Moldovenească Nistreană, și nu în Republica Moldova. Intr-un interviu la Publika TV, președintele Parlamentului moldovean s-a întrebat dacă prin aceasta practică – ce ar fi fost descoperită de institutiile „de drept” din Moldova, Moscova ar încerca să recunoască de fapt regiunea separatistă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG