Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Chișinău a fost constituit un nou grup de inițiativă pentru un referendum împotriva modificării sistemului de vot

Peste 800 de oameni au constituit duminică în capitală un nou grup de inițiativă pentru referendumul împotriva schimbării sistemului de vot. Adunarea a fost convocată după ce la 12 ianuarie CEC a respins o primă tentativă de înregistrare a inițiativei, invocând greșeli de procedură. Dacă de data aceasta grupul va fi înregistrat, el va trebuie să adune în două-trei luni cel puțin 200.000 de semnături în favoarea ținerii referendumului. Inițiativa a fost criticată de principala forță politică din spatele schimbării sistemului de vot, Partidul Democrat, al lui Vlad Plahotniuc, dar a fost aplaudată de opoziția care-și spune „anti-oligarhică”. Parlamentul a aprobat trecerea la sistemul de vot mixt, în locul celui proporțional, în vara anului trecut.

Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva fascismului și rasismului la Macerata în Italia

Mașina din care neo-nazistul italian a deschis focul asupra unor nord-africani
Mașina din care neo-nazistul italian a deschis focul asupra unor nord-africani

Zeci de mii de oameni au manifestat astăzi împotriva fascismului și rasismului la Macerata, localitate din centrul Italiei, unde un bărbat cu vederi neo-naziste a deschis recent focul asupra unor africani. „De vină pentru șomaj e guvernul, nu migranții”, a fost una din lozincile scandate duminică de demonstranți, care au cântat melodia „Bella Ciao”, un imn al libertății și rezistenței. Marșuri similare au avut loc tot duminică la Milano, Bologna și Torino. Primarul Maceratei se pronunțase împotriva demonstrației din motive de securitate, după ce săptămâna aceasta zeci de neo-naziști mărșăluiseră prin oraș, ciocnindu-se cu poliția. Atacul de săptămâna trecută, comis de un italian de 28 de ani, s-a soldat cu rănirea a șase oameni și a părut să fie o răzbunare pentru uciderea unei adolescente italiene, pusă inițial pe seama unui nigerian.

Un avion al companiei rusești Saratov Airlines cu 71 de persoane la bord s-a prăbușit astăzi în regiunea Moscovei

Un avion Antonov-148 din dotarea Ministerului rus pentru situațiile de urgență
Un avion Antonov-148 din dotarea Ministerului rus pentru situațiile de urgență

Un avion al companiei rusești Saratov Airlines s-a prăbușit duminică în regiunea Moscovei, lângă satul Argunovo, după decolarea de pe aeroportul Domodedovo cu destinația Orsk, în regiunea Orenburg. Agențiile de presă rusești spun că la bordul aeronavei Antonov AN-148 se aflau 71 de oameni, dintre care 65 de pasageri. O sursă din serviciile de urgență rusești citată de Interfax a spus că „echipajul și pasagerii n-au avut nici o șansă să supraviețuiască”. Martori oculari citați tot de Interfax au spus că au văzut avionul cuprins de flăcări prăbușindu-se. Potrivit unui site specializat în aviatică, compania Saratov Airlines a primit din partea autorităților ruse în octombrie 2015 interdicție de a zbura pe curse internaționale din cauza încălcării normelor de siguranță.

Proiectul noii Legi a organizațiilor necomerciale din regiunea transnistreană interzice activitățile politice pentru ONG-urile finanțate din străinătate

Administrația separatistă de la Tiraspol interzice organizațiilor neguvernamentale din regiune care primesc finanțare din străinătate să desfășoare activități politice. Asta, în timp ce ONG-urile care se ocupă de probleme sociale se vor bucura de susținere – de finanțare, sedii gratuite și alte facilități.

Prevederile sunt conținute în proiectul noii legi cu privire la organizațiile necomerciale, adoptat într-o primă lectură și discutat cu exponenții societății civile din regiune. Proiectul transnistrean este elaborat în baza legii rusești care folosește noțiunea de „agent străin” pentru ONG-urile care au finanțare din străinătate și conținea inițial aceleași prevederi. Agențiile de presă de la Tiraspol relatează că această noțiune a fost exclusă din proiect la insistența unor reprezentanți ai societății civile, care au declarat că calificativul de „agent străin” ar fi unul ofensator pentru ei.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au semnalat în cadrul consultațiilor că organele de control ar putea aplica arbitrar și exagerat noua lege, având în vedere că noțiunea de „activitate politică” este definită prea vag în document.

Ministerul Justiției de la Chişinău a avut o încercare de a impune o prevedere similară în legislația Republicii Moldova, interzicând ONG-urilor care au activități politice să primească finanțare din străinătate. Încercarea a fost dur criticată de societatea civilă din Republica Moldova și de partenerii occidentali, iar Guvernul a renunțat pe moment la promovarea acestei prevederi.

Pe poligonul de la Babadag în România începe astăzi exercițiul militar multinațional „Platinum Eagle” cu participarea unei unități de moldoveni

La un exercițiu militar „Platinum Eagle” în 2015
La un exercițiu militar „Platinum Eagle” în 2015

O unitate de 60 de militari moldoveni urmează să participe începând de astăzi și până la 17 februarie la Babadag, în Dobrogea românească, la un exercițiu militar multinațional cu participarea militarilor din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi Statele Unite al Americii. Într-un comunicat postat zilele trecute pe site-ul Ministerului Apărării se spune că la exercițiul „Platinum Eagle” (Vulturul de platină) militarii moldoveni din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din Statele Unite. Nu este limpede dacă deplasarea se face cu acordul președintelui Igor Dodon, comandatul suprem al forțelor armate, care a avertizat anul trecut că nu va mai permite asemenea participări, întrucât ele ar fi în contradicție cu neutralitatea R. Moldova.

Președintele Igor Dodon le cere liderilor de la Tiraspol să-l sprijine în efortul de a construi o relație cât mai bună cu Rusia

Președintele Igor Dodon le-a cerut liderilor de la Tiraspol să-l sprijine în efortul de a construi o relație cât mai bună cu Rusia, avertizându-i că regiunea lor „nu va supraviețui” în cazul unei eventuale uniri a R. Moldova cu România. Remarcile lui Dodon, citate de Unimedia, au fost făcute într-un interviu cu Dnestr TV. „Aveți mass-media (…) care mă critică toată ziua. De Plahotniuc nu se ating, ei îl critică pe Dodon, care se întâlnește și are o relație bună cu Putin. Ei nu se ating de Partidul Democrat, care adoptă acum declarații anti-ruse, legi care interzic canalele rusești”, s-a plâns în interviu Igor Dodon. El a adăugat că liderii transnistreni îi dau impresia că și-ar dori să fie la Chișinău „un guvern pro-român și pro-NATO”.

La Chișinău are loc o nouă adunare de constituire a grupului de inițiativă pentru ținerea unui referendum împotriva schimbării sistemului de vot

La o dezbatere IPN pe tema noului sistem de vot
La o dezbatere IPN pe tema noului sistem de vot

La Chișinău are loc o nouă adunare de constituire a grupului de inițiativă pentru ținerea unui referendum împotriva schimbării sistemului de vot în R. Moldova. Adunarea a fost convocată după ce la 12 ianuarie Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă, spunând că solicitanţii au comis mai multe abateri de la procedură și erori în setul de documente prezentat. Promotorii referendumului au contestat decizia autorității electorale calificând-o „ilegală, abuzivă şi motivată politic”. Decizia CEC a fost salutată de reprezentanți ai PD şi PSRM, formațiuni care au votat în iulie sistemul electoral mixt, dar a fost criticată de mai multe formațiuni de opoziție. Săptămâna aceasta activiștii pro-referendum au anunțat că au rectificat neajunsurile ca să nu mai dea CEC motive să-i respingă a doua oară.

Elogii adresate echipei unice de hockey feminin a celor două state coreene

Echipa unică de hochei pe gheață feminin a celor două Corei ar trebui să primească premiul Nobel pentru pace, a spus agenției Reuters duminică Angela Ruggiero, membră americană în Comitetul Internațional Olimpic. „Aș fi încântată dacă echipa ar lua premiul Nobel pentru pace”, a spus Ruggiero, campioană olimpică la hochei pe gheață și membră în influentul Consiliu Executiv al CIO. Declarația vine la o zi după ce echipa unificată a celor două Corei a jucat primul meci la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, în prezența președintelui țării-gazdă și a demnitarilor de rang înalt din nordul comunist al peninsulei. Vineri sportivii din nord și sud au apărut pentru prima dată la festivitatea de deschidere a Jocurilor olimpice împreună, sub un steag cu harta întregii peninsule.

Secretarul general ONU își exprimă preocuparea față de escaladarea militară în conflictul din Siria la frontierele cu Israelul și Turcia

Resturile avionului de luptă israelian F-16 doborât de apărarea anti-aeriană sirianâ
Resturile avionului de luptă israelian F-16 doborât de apărarea anti-aeriană sirianâ

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a cerut de-escaladarea imediată a situației din Siria după ce Israelul a efectuat lovituri aeriene în interiorul țării măcinate de războiul civil început în 2011. Purtătorul de cuvânt ONU, Stephane Dujarric, a spus într-o declarație la 10 februarie că Guterres „urmărește îndeaproape escaladarea militară alarmantă din Siria și răspândirea violenței peste frontiere”. Purtătorul a mai spus că Guterres vrea ca părțile implicate să se conformeze dreptului internațional atât în ce privește lovirea țintelor pro-iraniene de către Israel, cât și atacarea kurzilor din nordul Siriei de către forțele turcești. La 9 februarie Israelul a spus că apărarea antiaeriană din Siria a doborât un avion militar israelian care revenea dintr-o misiune de bombardare a unor formațiuni sprijinite de Iran în Siria.

Estonia și Rusia au făcut un schimb de spioni

Raivo Susi, omul de afaceri eston eliberat
Raivo Susi, omul de afaceri eston eliberat

Estonia și Rusia au făcut schimb de spioni după ce președinții celor două țări i-au grațiat. Sâmbătă s-a relatat că omul de afaceri eston Raivo Susi a fost schimbat cu rusul Artiom Zincenko la punctul de trecere a frontierei Koidula, în sudul Estoniei. Estonul, co-proprietarul a două companii specializate în vânzarea și repararea avioanelor, fusese arestat la un aeroport din Moscova în februarie 2016 pentru că ar fi spionat în anii 2004-2007, iar în 2017 a fost condamnat la 12 ani de închisoare într-o colonie penitenciară cu regim sever. Rusul Zincenko a fost condamnat la cinci ani de închisoare anul trecut, la Tallin, fiind acuzat de spionaj în slujba serviciului rusesc militar de informații, GRU.

În Moldova a intrat în vigoare legea împotriva propagandei prin presă

Astăzi a intrat în vigoare legea împotriva propagandei prin presă, anunță în pagina sa electronică Teleradio Moldova. Legea, adoptată de Parlament în decembrie, a fost publicată la 12 ianuarie în Monitorul Oficial, dar posturile de radio TV au avut la dispoziție 30 de zile, expirate astăzi, pentru a-și ajusta programele de transmisiune la noile cerințe. Inițiatorii legii controversate spun că ea este necesară pentru a contracara încercările externe de a influența prin dezinformare și manipulare evoluțiile din R. Moldova, dar criticii legii, în frunte cu președintele Igor Dodon și cu autoritățile Federației Ruse, o consideră o încălcare a libertății cuvântului. Legea nu este îndreptată nominal împotriva Rusiei, dar interzice practic difuzarea de emisiuni de știri și analiză produse acolo.

Dosarul penal al lui Ilan Shor va fi mutat la judecătoria din Cahul

La un flash mob PAS cerând justiție în cazaul Ilan Shor
La un flash mob PAS cerând justiție în cazaul Ilan Shor

Dosarul primarului din Orhei, Ilan Shor, fostul șef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie și spălare de bani, va fi strămutat de la Curtea de Apel din capitală la Cahul, informează site-ul Teleradio.md. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție. Președintele ei, Ion Pleșca, a spus că mutarea este necesară pentru a nu trezi suspiciuni de parţialitate, având în vedere că avocatul lui Ilan Shor este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău. În iunie 2017, Shor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Dar instanța l-a pus în libertate după aproximativ un an în arest la domiciliu. Atât inculpatul, cât și acuzarea au contestat decizia primei instanțe.

Echipa de hochei femin a celor două Corei a pierdut primul meci la JO de Iarnă în fața Elveției

La Pyeongchang la un meci de hochei feminin
La Pyeongchang la un meci de hochei feminin

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin, prima în care se află sportivi din nordul și sudul peninsulei, a susținut sâmbătă prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă, în compania echipei Elveției. Meciul câștigat de jucătoarele europene cu 8-0 a fost urmărit din tribună de președintele sud-coreean Moon Jae In și de demnitari din Coreea de Nord. Înaintea partidei Moon a fost însoțit la locul său de șeful de stat nominal de la Fenian, Kim Yong Nam, și de influenta soră a dictatorului Kim Jong Un, Kim Yo Jong. Meciul a început la 24 de ore după ce sportivii din nord și sud au apărut la festivitatea de deschidere împreună, sub un steag cu harta întregii peninsule, după mai mulți pași surprinzători spre reconciliere între cele două state rivale.

Expert-Grup: Președinția R. Moldova a cheltuit peste 31.000 de euro pentru aranjamente florale în 2017

Un institut din Chișinău spune că în 2017 președinția R. Moldova a cheltuit peste 31.000 de euro pentru aranjamente florale. Expert-Grup spune că cifra rezultă din statisticile publicate de Agenția de Achiziții Publice, aflată în subordinea Ministerul de Finanțe, în vreme ce din publicațiile președinției lipsesc multe date și cifre legate de servicii făcute instituției de diferiți furnizori. „Rezultatele analizei au scos în evidență mari deficiențe privind modul de alocare și transparență a cheltuielilor destinate instituției Președintelui”, se spune în studiul Expert-Grup, publicat la 9 februarie. „De asemenea, activitatea Președintelui nu este suficient de transparentă în comparație cu cerințele de transparență stabilite în cadrul legal autohton, precum și în raport cu practicile altor Președinții”, mai arată autorii studiului.

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin susține astăzi prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă

Echipa unificată coreeană de hochei pe gheață feminin, prima în care se află sportivi din nordul și sudul peninsulei, susține sâmbătă prima partidă la Jocurile Olimpice de Iarnă, în compania echipei Elveției. Meciul are loc la 24 de ore după ce la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din Coreea de Sud, sportivii din nord și sud au apărut pentru prima dată la festivitatea de deschidere împreună, sub un steag cu harta întregii peninsule. Ca și la ceremonia de vineri, la meciul de sâmbătă urmau să asiste demnitari de rang înalt din cele două Corei. Șeful de stat de la Fenian, Kim Yong Nam, și influenta soră a dictatorului Kim Jong Un se află într-o vizită istorică în Coreea de Sud, după mai mulți pași surprinzători spre reconciliere.

Accident datorat unei furtuni în Malta în care și-a pierdut viața un român

Un român a fost ucis, iar soția sa, tot româncă, a fost rănită grav când un copac doborât de furtună a căzut peste furgoneta în care se aflau, pe o șosea din Malta. Accidentul s-a produs pe unul din traseele cele mai frecventate din statul insular, în districtul Mriehel, a spus poliția malteză citată de Reuters. Șoseaua care duce spre orașul Rabat, din centrul țării, a fost închisă după accident. Vânturi puternice și ploi torențiale au lovit în Malta, unde multe căi de comunicații au fost inundate. O navă maritimă de aprovizionare cu carburant a eșuat pe coasta de est a Maltei, dar nimeni nu a fost rănit în acel incident. Poliția și departamentul protecției civile au recomandat șoferilor să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar.

Marian Lupu se opune schimbării denumirii limbii de stat în Constituție

Marian Lupu
Marian Lupu

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu, a avertizat împotriva schimbării denumirii din Constituție a limbii de stat, numită în prezent „moldovenească”. Într-un interviu acordat vineri Europei Libere, Lupu a spus că în legea fundamentală se spune deja că limbile moldovenească și română sunt identice, iar acest dualism le permite cetățenilor să se identifice așa cum vor. Lupu a mai spus că în spatele dorinței de schimbare a denumirii limbii, promovată mai ales de liberali, se ascund porniri unioniste. Dezbaterea pe această temă a fost reaprinsă de dorința PD de a introduce în Constituție imperativul integrării europene a țării. Opoziția pro-europeană își condiționează acordul pentru această inițiativă de rezolvarea problemei denumirii limbii de stat.

O Declarație a reprezentanţilor Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul CE apreciază „programul ambițios de reforme” al guvernului de la Chișinău

Experții UE veniți la Chișinău să verifice dacă țara îndeplinește condițiile pentru acordarea de asistență financiară europeană „au apreciat programul ambițios de reforme” și „au constatat un bun progres”, se spune într-un comunicat de presă al guvernului R. Moldova, citat de Moldpres. Declarația s-a dat după întâlnirea avută vineri de premierul Pavel Filip cu reprezentanţii Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul Comisiei Europene, aflaţi la Chişinău pentru evaluarea îndeplinirii celor zece condiţionalităţi pentru debursarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro. „Contăm pe aceste fonduri pentru a susține ritmul reformelor și al creșterii economice”, a declarat vineri Pavel Filip. Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat în noiembrie acordulasistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro. Banii vor fi alocați în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate de Republica Moldova.

O unitate de infanteriști moldoveni participă la exercițiul militar multinațional de la Babadag în România

La un exercițiu militar „Platinum Eagle” la Babadag, în 2015
La un exercițiu militar „Platinum Eagle” la Babadag, în 2015

O unitate de 60 de militari moldoveni a plecat sâmbătă la Babadag, în Dobrogea românească, pentru a participa în 11-17 februarie la un exercițiu militar multinațional cu participarea militarilor din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi Statele Unite al Americii. Într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării se spune că la exercițiul „Platinum Eagle” (Vulturul de platină) militarii moldoveni din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din Statele Unite. Nu este limpede dacă deplasarea se face cu acordul președintelui Igor Dodon, comandantul suprem al forțelor armate, care a avertizat anul trecut că nu va mai permite asemenea participări, întrucât ele ar fi în contradicție cu neutralitatea R. Moldova.

ANSA propune excluderea denumirii de „produs lactat” în cazul alimentelor cu grăsimi vegetale

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a propus ca în cazul produselor cu conținut de grăsimi vegetale să fie exclusă denumirea de „produs lactat”, informează Moldpres. Asemenea produse ar urma să fie comercializate în viitor în spații separate de produsele lactate. Inițiativa vine după ce un studiu a arătat că mai multe produse etichetate drept lactate în R. Moldova conțin mai ales grăsimi vegetale. ANSA a spus că întrucât o parte din produsele reclamate proveneau de la producători din Ucraina, autoritățile moldovene vor înăspri controalele sanitar-veterinare la frontieră. Expertiza de laborator publicată săptămâna trecută de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate în țară nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină. Unii producători naționali au respins acuzațiile și au declarat că probele ar fi fost falsificate, amintește Moldpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl invită pe președintele Coreii de Sud Moon Jae-in la Fenian

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un salutată de președintele sud-coreean Moon Jae-in la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă
Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un salutată de președintele sud-coreean Moon Jae-in la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a invitat pe președintele Coreii de Sud Moon Jae-in la Fenian „la o dată apropiată”, a spus biroul de presă al lui Moon sâmbătă, 10 februarie, pregătind ceea ce ar putea deveni prima întâlnire la cel mai înalt nivel a celor două Corei în ultimii peste zece ani. Sora lui Kim, Kim Yo Jong, care se află în Coreea de Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, a transmis personal invitația la o întâlnire cu Moon la Casa Albastră, cum este numită reședința prezidențială de la Seul. Moon a lăudat inițiativa și a sugerat că ar fi bine să fie făcuți și alți pași – a spus purtătorul său de cuvânt la o conferință de presă. O eventuală vizită a lui Moon în nord ar duce la primul asemenea summit al celor două Corei din octombrie 2007, când președintele sud-coreean Roh Moo-hyun s-a întâlnit cu Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean.

Premierul Ungariei evocâ un acord în pregătire cu România pentru importuri de gaze naturale

Viktor Orban la o întîlnire cu președintele Vladimir Putin la Budapesta în august 2017
Viktor Orban la o întîlnire cu președintele Vladimir Putin la Budapesta în august 2017

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că un acord în pregătire privind importul de gaze naturale din România va pune capăt „epocii monopolului de gaze al Rusiei în Ungaria”. Orban a spus vineri că Ungaria plănuiește să importe peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din România pentru a îmbunătăți „situația geostrategică” a țării. El a mai spus că importurile din România vor echivala în 2021-2022 cu peste jumătate din importurile totale de gaze ale Ungariei. Orban a spus că țara sa deja a construit partea ei de conductă spre România, iar românii încă lucrează la segmentul de pe teritoriul lor. Ungaria este în prezent dependentă în mare măsură de Rusia în ce privește importul de petrol și gaze. Rusia participă la extinderea centralei nucleare a Ungariei, la Paks.

Aviația israeliană a lovit o serie de obiective iraniene din Siria

Un avion F-16 doborât în timpul incursiunilor aeriene din Siria și prăbușit lângă satul israelian Harduf (REUTERS/Herzie Shapira)
Un avion F-16 doborât în timpul incursiunilor aeriene din Siria și prăbușit lângă satul israelian Harduf (REUTERS/Herzie Shapira)

Armata israeliană a lovit 12 ținte siriene și iraniene din Siria sâmbătă, 10 februarie, în ceea ce a numit „atacuri de mare anvergură” în urma unui schimb de focuri petrecut tot astăzi, mai devreme. „În urmă cu câteva minute, aviația israeliană a lovit apărarea antiaeriană siriană și obiective iraniene din Siria”, se spune într-o declarație a armatei. În document se mai precizează că în timpul atacurilor au fost lansate în direcția Israelului rachete antiaeriene, fiind declanșate alarmele în regiunea de nord a țării. Agenția siriană de știri SANA a spus că bateriile antiaeriene siriene au reacționat la „o nouă agresiune israeliană”, iar o sursă militară a pretins că atacurile israeliene ar fi fost „respinse”.

Prima întâlnire a reprezentanților politici de la Chişinău și Tiraspol din acest an va avea loc pe 15 februarie

Cristina Lesnic
Cristina Lesnic

Prima întâlnire a reprezentanților politici de la Chişinău și Tiraspol din acest an va avea loc pe data de 15 februarie, anunță agențiile de presă transnistrene. Aceasta va fi și prima întâlnire la care va participa nouă șefă a Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău, Cristina Lesnic, intrată de curând în funcție. După o reorganizare a Executivului care a avut loc la sfârșitul anului trecut, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a fost înlocuit de Cristina Lesnic, care a lucrat anterior în Ministerul de Interne. Aceasta a preluat funcția pe 10 ianuarie. Noua șefă a Biroului de Reintegrare nu a făcut declarații publice cu privire la felul în care vede reglementarea transnistreană.

Președintele Igor Dodon a spus într-un interviu recent cu Europa Liberă că Guvernul și Președinția au viziuni diferite în ceea ce privește reglementarea transnistreană.

Agențiile de presă de la Tiraspol anunță că la întâlnirea din 15 februarie va fi semnată o decizie protocolară cu privire la domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor, document care ar fi deja coordonat între Chişinău și Tiraspol. „Este o decizie importantă în contextul regimului de comerț al Transnistriei cu Uniunea Europeană”, a declarat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Biroul de Reintegrare de la Chişinău nu a făcut niciun fel de anunț în legătură cu viitoarea întâlnire.

Maia Sandu: PAS și PPD vor prezenta săptămâna viitoare modalitatea de selectare a candidaților în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare

Maia Sandu, imagine de arhivă.
Maia Sandu, imagine de arhivă.

Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr vor prezenta săptămâna viitoare modalitatea de selectare a candidaților în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din acest an, a anunțat președinta PAS Maia Sandu la emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chișinău. Maia Sandu a previzat că toti candidații vor trebui sa treacă mai întii un test al integrității. Lidera PAS a mai spus că în blocul electoral format împreună cu PPDA sunt așteptați și membri ai altor partide politice pro-europene și anti-oligarhice care vor face dovada integrității.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG