Linkuri accesibilitate

Ştiri

Aflat la Chișinău președintele BERD îndeamnă autoritățile să continuie reformele în sectorul bancar și financiar

Președintele BERD, Suma Chakrabarti
Președintele BERD, Suma Chakrabarti

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, care se află în vizită în Republica Moldova, a declarat la o conferință de presă că Republica Moldova este la o etapă când încep să se întâmple multe lucruri bune, în special pe dimensiunea economică. Comparativ cu perioada anilor 2015-2016, când sectorul bancar se afla într-o criză, acum este atins un progres semnificativ, multe lucruri s-au îmbunătățit, a spus bancherul.

Potrivit președintelui BERD, deși starea de lucruri s-a schimbat spre bine în sectorul bancar, mai rămân multe de făcut. Șeful BERD susține că, datorită reformelor realizate şi progresului atins, instituția pe care o reprezintă a alocat Moldovei pe parcursul anului trecut 130 de milioane de euro în cadrul a zece proiecte investiționale și a îndemnat autoritățile să respecte angajamentele asumate cu FMI și alți parteneri de dezvoltare, și să continue restructurarea sectorului bancar și să fortifice capacitățile mediului de afaceri. Printre reformele care trebuie continuate, președintele BERD a menționat rezolvarea problemei acționariatului netransparent în două bănci mari din Republica Moldova, care în prezent se află sub supravegherea Băncii Naționale.

Maia Sandu efectuează o vizită oficială în Statele Unite

Maia Sandu
Maia Sandu

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, se află în Statele Unite. Potrivit unui comunicatal serviciul de presă al PAS, în timpul întrevederii dintre Maia Sandu și Bridget Brink, asistenta adjunctă a Secretarului de Stat american, a fost pus în discuție un spectru larg de subiecte legate de situația social-politică din Republica Moldova. „În mod special, Maia Sandu a vorbit despre regresul democratic, cauzat inclusiv de schimbarea sistemului electoral, hărțuirea de către autorități a oponenților politici, a administrației publice locale și a societății civile, problemele asigurării unui stat de drept, lupta selectivă împotriva corupției și îngrădirea dreptului la presă liberă și independentă în Moldova.” Potrivit sursei citate s-a discutat și despre exodul populației tinere din Moldova.

Mihail Saakașvili critică autoritățile ucrainene în Olanda după expulzarea sa

Mikheil Saakașvili pe Podul Erasmus la Totterdam
Mikheil Saakașvili pe Podul Erasmus la Totterdam

Politicianul georgian Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei și fost guvernator al Odesei, se află în Olanda, tara de baștină a soției sale, după ce a fost expulzat din Ucraina in Polonia. Intr-un interviu cu un post de televiziune olandez, Saakașvili a vorbit despre conflictul cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko și despre faptul că în Georgia, acțiunile în justiție împotriva lui, ar fi motivate politic. Intr-un interviu cu televiziunea Current Time, fostul președinte georgian a spus că va continua sa lupte împotriva lui Petro Poroșenko și a guvernului său și că ucrainenii vor învinge prin rezistență pașnică. Astazi, Saakashvili a anunțat că va face un turneu european cu scopul de a obține sprijin împotriva autorităților de la Kiev pe care le acuză de corupție.

PAS critică majorarea insuficientă a alocațiilor sociale

Maia Sandu, lidera PAS,
Maia Sandu, lidera PAS,

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că, în urma deciziei guvernării de a majora alocațiile sociale pentru mai multe categorii de cetățeni, cea mai mare mai mare majorare este de 100,6 lei, iar cea mai mică, de doar șapte lei, transmite IPN. Potrivit unui comunicat de presă remis de formațiune, alocațiile majorate acoperă, în cel mai bun caz, 35% din minimul de existență al beneficiarilor acestor plăți. Potrivit deciziei guvernului Pavel Filip alocațiile majorate vor fi plătite beneficiarilor cu începere de la 1 aprilie 2018. În cazul copiilor cu dizabilități și persoanelor cu dizabilități din copilărie, pentru care majorarea se aplică retroactiv din 1 ianuarie, se vor face recalculări pentru primele trei luni ale anului.

Avocații primarului suspendat Dorin Chirtoacă au cerut recuzarea judecătorului și procurorului în dosarul parcărilor cu plată

Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Avocații primarului suspendat, liberalul Dorin Chirtoacă au cerut recuzarea judecătorului și procurorului în dosarul parcărilor cu plată, în care edilul este cercetat pentru corupere pasivă. Ședința de miercuri, 14 februarie, a fost întreruptă pentru a examina, într-o altă zi, cererile de recuzare. Procurorul Dumitru Robu a spus că cererile de recuzare a procurorului și judecătorului sunt o intenție abuzivă a apărării și inculpatului de a nu trece la fondul cauzei penale. Dorin Chirtoacă este cercetat în dosarul parcărilor cu plată, din mai 2017. El se află sub control judiciar, fiind învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Angela Sax numită șefa Biroului BERD în R. Moldova

Angela Sax a fost numită de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) șefă a biroului din Republica Moldova. Angela Sax a fost prezentată astăzi, autorităților Republicii Moldova, în timpul vizitei președintelui BERD, Suma Chakrabarti. Sax își începe mandatul în aprilie 2018, transmite BERD, citată de IPN. Noua șefă a Biroului BERD în Moldova a absolvit Universitatea de limbi străine din Erevan și deține o diplomă de afaceri MBA de la Nottingham University Business School. Este participantă la programul Senior Executive Fellows din 2004 la Universitatea Harvard KSG. Înainte de a se alătura BERD, a activat în la Agenția pentru Dezvoltarea Turismului din Armenia și compania americană pentru dezvoltarea sectorului privat Sibley International Corporation. Cea mai recenta funcție a sa a fost de șef interimar al biroului BERD în Armenia.

Guvernul Pavel Filip actualizează componența nominală a Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea Moldovei

Guvernul Pavel Filip a actualizat componența nominală a Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea Moldovei, în contextul reformei administrației publice centrale, informeaza agenția IPN. Atribuțiile de secretariat vor reveni, ca și mai înainte, Biroului politici de reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat. Membri ai Comitetului au fost desemnați miniștrii afacerilor interne, externe, sănătății, finanțelor și economiei, șefii Procuraturii Generale, Inspectoratului General de Poliție, Serviciului de Informații și Securitate, Poliției de Frontieră și guvernatorul Găgăuziei.

Guvernul Moldovei aprobă inițierea unor negocieri cu BERD pentru suținerea proiectului de reabiliatre a drumurilor

Guvernul Moldovei a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea Amendamentului nr. 1 la contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 75 mln euro, pentru susținerea proiectului de reabilitare a drumurilor, informeaza agenția IPN. Prin acest amendament se extinde, până la 31 decembrie 2018, termenul de disponibilitate a mijloacelor prevăzute în contractul de finanțare. Republica Moldova va achita pentru perioada extinsă un comision de angajament de 68,7 mii euro.

USR cere retragerea Legii Manualului Școlar din Parlamentul României

Uniunea Salvați Romania a solicitat, miercuri, retragerea Legii Manualului Şcolar din Parlament şi iniţierea unei consultări publice reale pe această temă, motivând că ar fi un experiment cu consecinţe grave asupra educaţiei elevilor din România, informeaza agenția Mediafax citind un comunicat al partidului. USR consideră că viteza cu care se dorește trecerea Legii Manualului Unic prin Parlament, cu termene de urgență, arată o lipsă de responsabilitate și evitarea unei dezbateri publice reale. Senatorul USR, Mihai Goțiu, membru în Comisia de învățământ, a spus că singurele țări europene care au experimentat revenirea la manualul unic sunt Polonia și Ungaria, unde s-a dovedit a fi un eșec.

Un Congres extraordinar al PSD anunțat la București pentru luna martie

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liderul partidului Social Democrat din Romania si președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri organizarea unui Congres Extraordinar al PSD în luna martie. Presedintele PSD a mai spus că la Congres va cere un vot de încredere din partea colegilor. Liviu Dragnea a mai anuntat ca unul dintre motivele organizarii congresului extraordinar va fi „punerea în matca lor a institutiilor de forță”. Dragnea a mai spus ca scopul congresului extraordinar va fi si „relansarea programului de guvernare”, informeaza site/urile de știri din Romania. Potrivit Hotnews.ro, anunțul i-a luat prin surprindere pe unii din liderii partidului.

Poliția americană anchetează un incident cu împușcături produs în apropierea sediului Agenției de Securitate Națională în Maryland

La scena incidentului de la Fort Meade, Maryland, February 14, 2018
La scena incidentului de la Fort Meade, Maryland, February 14, 2018

Un suspect a fost reținut de poliția americană după ce a împușcat și rănit trei oameni în apropiere de cartierul general al Agenției pentru Securitate Națională la Fort Meade în statul Maryland, relateaza presa locală. Poliția spune că a reacționat fața de un „posibil incident cu împușături”. Autostrada din apropierea locului este închisă datorită investigației care a fost începută. Un vehicul a intrat într-o bariera de caramida din jurul clădirii, și potrivit relatarilor, pe vehicul sunt urme de gloanțe.

Kremlinul afirmă că rușii uciși în cursul unei riposte americane în Siria nu făceau parte din trupele regulate ale Moscovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Purtatorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că dacă în atacurile de aviație americane din Siria de săptămîna trecută au fost omoriți și cetățeni ruși, aceștia nu erau militari ai forțelor rusești. Potrivit presei internaționale, mercenari rusi – posibil peste zece – ar fi fost omoriți în atacurile de aviație americane pe 7 februarie, la cîmpurile petroliere din provincia Deir al Zor. „Kremlinul nu deține informații detaliate ca să putem trage anumite concluzii”, a spus Peskov. Declarația vine, după ce mai multe medii de informare internaționale au adus dovezi că cetățeni ruși luptă în Siria de partea forțelor guvernamentale siriene.

Potrivit agenției Bloomberg, in atac ar fi fost omoriți peste 200 de mercenari, majoritatea ruși. Declarația lui Peskov vine să o întărească pe cea a ministrului rus al apărarii care spusese anterior că la data atacului aviatic american, in zonă nu se aflau militari ruși. Ministrul american al apărarii Jim Mattis a spus ca nu are informații despre existența unor victime ruse ale atacului. Pentagonul a anunțat săptămîna trecută o ripostă cu aviație împotriva trupelor guvernamentale siriene după ce o baza a forțelor americane și a opozitiei siriene a fost atacata de forțele președintelui Bashar al Assad. Potrivit Pentagonului, atacul s-a soldat cu moartea a 100 de atacatori. Omul politic liberal Grigori Iavlinski, care candideaza în alegerile prezidențiale din Rusia de la 18 martie, i-a cerut președintelui Vladimir Putin să facă publice informațiile despre „acțiunile militarilor ruși în Siria” și despre cetățenii ruși – indiferent de statutul lor – care activeaza in Siria.

Rex Tillerson: „Prezența iraniană în Siria destabilizează regiunea”

JSecretarul de stat american Rex Tillerson
JSecretarul de stat american Rex Tillerson

Secretarul de stat Rex Tillerson a repetat apelul Statelor Unite către Iran de a-și retrage forțele din Siria, spunînd că prezența militara iraniană în Siria destabilizează întreaga regiune. „Suntem foarte îngrijorați în legătură cu recentul incident implicînd Israelul si Iranul în Siria, și acest lucru arată de ce prezenta iraniana în Siria destabilizeaza regiunea”, a spus Tillerson astazila o conferință de presă la Amman. Tillerson s-a referit la atacurile de aviație israeliene din 10 februarie asupra unor obiective iraniene si siriene din Siria. In timpul ofensivei, un avion israelian a fost doborît și s-a prabușit în nordul Israelului. Atacul israelian a fost lansat după ce armata israeliană a interceptat o dronă iraniana care a trecut de granița siriano-israeliană. Siria neaga că drona i-ar aparține, iar Iranul a respins relatarile israeliene, spunînd că sunt „ridicole” și „minciuni” și că Siria are dreptul să se apere și să riposteze dupa atacurile israeliene.

Directorul Serviciului Național de Informații al SUA: „Ne așteptăm ca operațiunile cibernetice repetate și dăunătoare ale Rusiei să continue”

U.S. -- Director of National Intelligence Daniel Coats takes his seat to testify at the Senate Armed Services Committee hearing on 'Worldwide Threats', on Capitol Hill in Washington, May 23, 2017
U.S. -- Director of National Intelligence Daniel Coats takes his seat to testify at the Senate Armed Services Committee hearing on 'Worldwide Threats', on Capitol Hill in Washington, May 23, 2017

Șefii serviciilor militare americane au declarat într-o audiere din Senat că Rusia își va continua eforturile de a se implica in alegerile pentru Congresul american din acest an, ca și în alegerile din alte țări europene. Audierea a avut loc ieri si directorii Agenției Centrale de Informații CIA, Biroului Federal de Investigații, FBI, si Agenției pentru Securitate Naționalăși șefii altor trei agenții de informații au avertizat că Moscova va folosi în continare atacuri cibernetice, propagandă și alte tactici pentru a perturba procesul electoral democratic. Directorul pentru Informatii, Daniel Coats, a spus ca nu exista nici o agentie anume insarcinata cu contracararea amenintarii Rusiei și că „ne așteptăm ca operațiunile cibernetice repetate și dăunătoare să continue” „În cel mai bun caz, ne așteptăm ca Rusia să continue cu propaganda, folosind rețele de socializare, trolii și răspîndacii , ca și alte metode pentru a influenșa și a exacerba diviziunile sociale și politice din Statele Unite”, a avertizat directorul Serviciului Național de Informații al Statelor Unite.

La procesul intentat la Kiev lui Viktor Ianukovici un deputat rus susține că Vladimir Putin a luat personal decizia anexării Crimeii la 22 februarie 2014

Ilia Ponomariov
Ilia Ponomariov

Un fost deputat rus, Ilia Ponomariov, a declarat în fața unui tribunal din Kiev că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, personal, anexarea penisnulei Crimeea la Rusia în 2014. Declarația a fost făcută în cadrul procesului care se desfășoară în Ucraina împotriva fostului președinte pro-rus, Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia. Ponomariov a spus că „știe sigur” că decizia a fost a lui Putin și a fost luată în noaptea de 22 februarie 2014. Ponomariov a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexarii Crimeii în Duma de Stat și din 2015 trăiește în Ucraina. Dupa fuga lui Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea. Procurorii ucrainieni îl acuza „in absentia” pe Ianukovici de trădare, de violare a suveranității si integrității teritoriale a Ucrainei și de susținere a agresiunii Rusiei. In războiul din estul Ucrainei, declanșat de separatiștii pro-ruși dupa anexarea Crimeii, au murit pănă acum peste 10 300 de oameni.

Mircea Cărtărescu distins în Germania cu premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018

Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost distins cu premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane. Acordat de Academia Bavareza de Arte Frumoase și de orasul Lubeck, premiul va fi decernat scriitorului român în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lubeck, pe 17 noiembrie 2018, potrivit unui anunt facut de editura Humanitas. Laudatio va fi sustinuta de scriitorul german Uwe Tellkamp. „In ultimele patru decenii, Mircea Cartarescu a devenit cea mai importanta voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile si eseurile sale. Cu „Orbitor”, aceasta fascinata trilogie polifonica, Mircea Cartarescu s-a înscris în literatura universala", a fost motivatia juriului.

Ministrul american al apărării spune că nu are informații despre moartea mercenarilor ruși în Siria

Jim Mattis
Jim Mattis

Ministrul american al apărării Jim Mattis a declarat că nu are informații despre moartea mercenarilor ruși în Siria, în urma recentelor lovituri aeriene ale SUA. El a spus că a văzut asemenea relatări în presă. Pentagonul a anunțat că loviturile aeriene de la Deir al-Zor, săptămâna trecută, au țintit forțele guvernamentale siriene, care au atacat pozițiile forțelor de opoziție sprijinite de SUA. Potrivit Pentagonului, au fost uciși circa 100 de atacatori.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, de asemenea, a spus că nu are informații despre uciderea unor ruși în timpul atacului din 7 februarie. Însă potrivit unor relatări de presă care fac trimitere la surse deschise, rude și colegi ai mercenarilor ruși, posibil, zeci de ruși au fost uciși în urma atacurilor aviației americane.

Pentagonul a anunțat că loviturile aeriene au fost lansate după ce aproximativ 500 de oameni au atacat în mod coordonat baza forțelor de opoziție siriene de la Deir al-Zor, unde se aflau și consilier americani.

Miercuri, un purtător de cuvânt al ministerul de externe de la Moscova a declarat că „relatările unor mass-media occidentale despre zeci și sute de morți în Siria sunt o dezinformare clasică”.

Secretarul general al NATO și SUA au îndemnat Budapesta și Kievul să-și depășească divergențele privind legea ucraineană a educaţiei

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și SUA au îndemnat Budapesta și Kievul să-și depășească divergențele cu privire la legea ucraineană a educaţiei, care au determinat Ungaria să blocheze organizarea unei reuniuni NATO-Ucraina săptămâna aceasta.

Ungaria a reușit să împiedice desfășurarea reuniunii Comisiei Ucraina-NATO, care urma să aibă loc în marginea întâlnirii ministeriale NATO de la Bruxelles din 14-15 februarie.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că Budapesta are nemulţumiri privind situaţia provocată de legea ucraineană a educaţiei, iar Budapesta nu ascunde că, făcând asta, caută să pună presiune asupra Kievului. La rândul sau, Kievul acuză Budapesta că prin acțiunile sale, „face jocul Kremlinului”.

Înaintea ministerialei NATO de la Bruxelles, Jens Stoltenberg a declarat că Kievul și Budapesta trebuie să găsească „un echilibru” între dreptul minorităților la studii în limba maternă și „dreptul” statului de a cere cunoașterea limbii de stat.

Ministrul moldovean de externe, Tudor Ulianovschi, întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles

Ministrul moldovean de externe, Tudor Ulianovschi, întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, relatează Moldpres. Șeful diplomației moldovenești va avea întrevederi cu Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere a Uniunii Europene, precum şi cu Helga Schmid, secretar general al Serviciului european de acţiune externă al UE. Tudor Ulianovschi și Johannes Hahn ar urma să susțină un briefing de presă comun.

Miliția transnistreană a anunțat că l-a capturat pe bărbatul care a deschis focul pe o stradă din Bender

Mașini ale miliției la Tiraspol (foto: arhivă)
Mașini ale miliției la Tiraspol (foto: arhivă)

Miliția transnistreană a anunțat că a reușit să-l captureze pe bărbatul care a deschis focul, marți seara, pe o stradă din Bender. Presa din regiune a relatat că bărbatul este un șofer localnic, în vârstă de 65 de ani, care a comis un accident și ar fi încercat să fugă de la locul faptei. Se presupune că între șoferul înarmat cu o pușcă și un grup de pietoni din apropiere s-a iscat o altercație, în timpul căreia acesta a tras într-unul din oponenții săi, care a decedat ulterior la spital. Atacatorul, care ar fi tras și în miliție, s-a ascuns în subsolul unui bloc de locuit și a fost capturat în forță de trupele speciale după eșuarea tratativelor.

Focuri de armă la Bender: o persoană a decedat la spital

Miliția de la Tiraspol (foto: arhivă)
Miliția de la Tiraspol (foto: arhivă)

Mai multe focuri de armă s-au auzit în seara zilei de marți în unul dintre cartierele orașului Bender, care se află sub jurisdicția regimului separatist de la Tiraspol. Potrivit unor date neconfirmate din surse oficiale, o persoană ar fi fost rănită. Corespondentul Europei Libere la Bender transmite că ar fi vorba despre un bărbat înarmat care s-a baricadat în subsolul unui bloc din sectorul Borisovka al orașului și care a tras asupra forțelor de ordine care încercau să-l rețină.

Potrivit informațiilor care apar pe rețelele de socializare, dar care nu sunt confirmate din surse oficiale, ar fi vorba despre conflictul a doi șoferi care ar fi fost implicați într-un accident. Ambii aveau la ei arme de foc și au început să tragă, iar unul dintre ei ar fi fost rănit. Celălalt s-ar fi baricadat în subsolul unui bloc, de unde a continuat să tragă asupra forțelor de ordine. Într-un final, acesta a fost capturat de trupele cu destinație specială ale regiunii separatiste. Potrivit informației internauților, care fac referire la surse din spitalul din Bender, rănitul ar fi murit pe masa de operație. Nu există însă, deocamdată, o confirmare din partea autorităților locale. Agenția de știri oficială de la Tiraspol Norostipmr transmite că la locul incidentului se află și pretinsul ministru de interne de la Tiraspol.

Ministrul de externe al Olandei a demisionat pentru că a mințit în legătură cu pretinse afirmații ale președintelui Vladimir Putin

Halbe Zijlstra
Halbe Zijlstra

Ministrul de externe al Olandei, Halbe Zijlstra, și-a dat astăzi demisia, la o zi după ce a recunoscut că mințise despre faptul că l-ar fi auzit personal pe Vladimir Putin vorbind, în 2006, despre planurile sale de a crea o „Rusie Mare”. Zijlstra a spus că credibilitatea sa a fost atât de prejudiciată de cele întâmplate, încât nu mai poate rămâne în funcție. Ministrul demisionar afirmase în trecut că a participat la o întâlnire, în 2006, în care Putin a spus că consideră Ucraina, Republica Belarus și țările baltice ca parte a unei „Rusii Mari”. Pe 12 februarie, Zijlstra a recunoscut că nu a fost de față la întâlnire și că a auzit despre spusele lui Putin de la altcineva, dar a afirmat contrariul crezând că își protejează în felul acesta sursa.

Șefii agențiilor secrete americane: Rusia va încerca din nou să influențeze apropiatele alegeri din SUA și Europa

Șefii FBI, CIA și DNI, la audierile din Senat
Șefii FBI, CIA și DNI, la audierile din Senat

Șefii agențiilor americane de informații au avertizat că Rusia intenționează să folosească atacuri cibernetice, propaganda și alte mijloace pentru a încerca să influențeze apropiatele alegeri pentru Congresul Statelor Unite și alegerile din unele țări europene. Vorbind la audieri în fața comitetului senatorial de resort, directorii CIA, FBI și Agenției Naționale de Securitate și altor trei agenții au căzut de acord cu toții că Moscova nu și-a curmat eforturile de influențare a politicii americane după alegerile prezidențiale din 2016, când ar fi încercat să-l ajute pe Donald Trump să le câștige. Moscova a respins mereu aceste acuzații. Trei comitete diferite ale Congresului american investighează dacă au existat înțelegeri ascunse între Moscova și campania lui Trump.

Socialiştii moldoveni spun că au adunat peste 700 de mii de semnături în favoarea trecerii la republica prezidențială

La un miting al socialiștilor la Bălți
La un miting al socialiștilor la Bălți

Partidul Socialiştilor susține că a colectat peste 700 de mii de semnături în favoarea trecerii la republica prezidențială. Socialiștii au anunțat bilanțul într-un comunicat difuzat astăzi, cu ocazia lansării campaniei de colectarea a semnăturilor și în capitală, după mai mult de trei luni în care s-a desfășurat în restul localităților. Campania de consolidare a electoratului socialiștilor înaintea alegerilor parlamentare de la toamnă a loc cu sloganul „Cerem ordine şi dreptate, semnăm pentru republica prezidenţială! Îl susţinem pe Igor Dodon!”. Dacă numărul de semnături anunțată astăzi este real, el îl depășește pe cel al voturilor obținute de Dodon, fostul lider al socialiștilor, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016. În comunicatul socialiștilor se spune că locuitorii Chișinăului ar manifesta un interes sporit pentru campanie. Nu este limpede care sunt pașii următori avuți în vedere de socialiști pentru trecerea la sistemul prezidențial de guvernare.

Peskov: Kremlinul nu are informații despre uciderea mercenarilor ruși în recentele lovituri americane din Siria

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Kremlinul nu are informații despre uciderea unui număr mare de mercenari ruși în timpul unor lovituri aeriene americane în Siria, săptămâna trecută, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. Declarația lui Dmitri Peskov survine în urma unor relatări ale presei, care sugerau că aviația americană a ucis peste 200 de mercenari, majoritatea ruși, care luaseră parte la un atac nereușit al forțelor pro-guvernamentale din Siria asupra unei baze și rafinării petroliere controlate de forțele sprijinite de Statele Unite, în regiunea siriană Deir al-Zor. Portalul bloomberg.com citează un oficial american anonim și trei surse rusești, afirmând că, în incidentul de pe 7 februarie, „forțele americane au ucis numeroși soldați prin contract, majoritatea ruși”. Un comandant anonim al presupușilor mercenari ruși ar fi declarat portalului citat că numărul victimelor crește și că mulți combatanți aflați sub comanda sa sunt internați la spitale din Moscova și St. Petersburg. Dacă aceste relatări sunt veridice, ar fi primul caz cunoscut în care cetățeni ruși sunt uciși în urma unor lovituri aeriene americane în Siria.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG