Linkuri accesibilitate

Ştiri

Iranul a anunțat că va începe îmbogățirea uraniului la instalațiile din Fordow în miercuri seară

Uzina de îmbunutățire a uraniului de la , imagine de arhivă..
Uzina de îmbunutățire a uraniului de la , imagine de arhivă..

Iranul a anunțat că va începe îmbogățirea uraniului la instalațiile din Fordow în miercuri seară, încălcînd acordul nuclear din 2015 încheiat cu puterile lumii, acord din care Statele Unite s-au retras unilateral Un purtator de cuvint al agenției Națiunilor Unte pentru Energie Atomică a spus că inspectorii agenției se află pe teren, in Iran și vor relata orice activitate importantă la Viena.

Mâine la Viena, la sediul agentiei, va avea loc o ședință extraordinară asupra evoluțiilor din Iran. Cu cîteva ore în urma, într-un mesaj pe Twitter, președintele Iranului Hassan Rohani a scris că ” multumită politicilor Statelor Unite și aliaților lor, Fordow va funcționa complet din nou , în curînd”.

Departamentul de stat american a reacționat spunind că decizia Teheranului este ”un pas mare în direcția greșită”, iar președintele Franșei Emanuel Macron a vorbit despre o ” decizie gravă”.

Una din soțiile fostului lider ISIS Abu Bakr al Bagdadi a fost capturată în Siria

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat că forțele turcești au capturat-o în Siria pe una din soțiile fostului lider ISIS, Abu Bakr al Bagdadi și pe alti membri ai familiei sale. Erdogan, care a facut astazi anunțul la Ankara și a spus că odata cu una din soții, forțele turce au capturat-o și pe sora lui și pe cumnatul șui,. Se știe că fostul lider al ISIS avea 4 soții, numarul maxim admis potrivit legii islamice. Erdogan a criticat Statele Unite pentru ceea ce el consideră a fi fost „vilva” făcută de americani în jurul uciderii lui Bagdadi in 26 octombrie. Forțele turce controlează o regiune din apropierea graniței Siriei cu Turcia, după ce au lansat o ofensiva de proportii împotriva luptatorilor kurzi din regiune, după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din Siria – o decizie criticata de politicieni democrati si republicani, cît și de Uniunea Europeană.

Trei diplomați americani care au activat în Ucraina vor fi audiați public în ancheta de suspendare a președintelui american Donald Trump

Donald Trump, imagine de arhivă
Donald Trump, imagine de arhivă

Democrații care conduc în Camera Reprezentanților – pe care o controlează - investigația în legătură cu suspendarea președintelui Donald Trump au anunțat ca săptămâna viitoare vor avea două zile de audieri publice, la care vor apărea trei importanți diplomați americani cu activitate în Ucraina – William Taylor, George Kent, de la Departamentul de Stat, și fosta ambasadoare la Kiev, Marie Yovanovici. Audierile vor avea loc pe 13 și 15 noiembrie, a anunțat Adam Schiff, președintele Comitetului pentru Servicii de Informații.

Președintele Donald Trump neagă că ar fi încălcat vreo lege în convorbirile pe care le-a avut cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre anchetarea activității din Ucraina a fiului fostului vicepreședinte american Joe Biden și unul din candidații în alegerile prezidențiale americane din 2020.

Guvernul Maia Sandu a aprobat un model unic al documentelor de identitate

Guvernul Maia Sandu, imagine de arhivă
Guvernul Maia Sandu, imagine de arhivă

Guvernul Maia Sandu a aprobat un model unic al documentelor de identitate, în care se regăsesc modelele tuturor actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, informeaza agenția IPN.

În modelul lipsește informația referitoare la grupa sangvină a titularului, iar „reședința” e înlocuită cu „domiciliu”.

Vicepremierul și ministrul de interne Andrei Năstase a precizat că noile acte de identitate noi vor fi puse în circulație pe măsura epuizării stocului vechi, dar nu mai târziu de 1 aprilie 2020.

Toate tipurile de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte rămân în circulație până la expirarea termenului valabilității acestora, informează IPN

Jens Stoltenberg: „Zidul Berlinului a fost o cicatrice pe obrazul Europei”

Cartierul general al NATO, 6 noiembrie 2019.
Cartierul general al NATO, 6 noiembrie 2019.

„Zidul Berlinului a fost o cicatrice pe obrazul Europei”, a afirmat la Bruxelles secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înainte de a pleca spre Germania pentru a participa la mai multe evenimente consacrate aniversării celor 30 de ani de căderea Zidului Berlinului.

La cartierul general al Alianței Nord Atlantice de la Bruxelles a avut loc o ceremonie în care a fost amplasată o bucată din zidul Berlinului. A fost prezent și ambasadorul Germaniei la NATO, Hans Dieter Lucas, care a spus că luna noiembrie a anului 1989 a fost „unul din acele momente din istorie care au schimbat lumea”.

În Germania, Jens Stoltenberg va avea convorbiri cu cancelarul Angela Merkel și va primi o medalie din partea ministerului german al apărarii pentru contribuțiile sale în cadrul Alianței.

Publicația „Novosti Krasnoiarsk” din Siberia a publicat marți un video în care se vede un deținut ce pare să fie torturat

imagine generică.
imagine generică.

Publicația „Novosti Krasnoiarsk” din Siberia a publicat marți un video în care se vede un deținut ce pare să fie torturat de un gardian la Colonia Corecțională nr. 7 din Krasnoiarsk.

În inregistrarea video se vede cum deținutul este forțat de un ofiter al penitenciarului să își bage capul într-o toaletă, după ce a refuzat să facă curațenia care i-a fost cerută. Ziarul nu spune cum a ajuns în posesia înregistrării, dar l-a identificat pe ofiterul gardian care ar fi șeful departamentului penitenciare din regiunea Krasnoiarsk. Serviciul a anunțat deschiderea unei anchete.

Din luna iulie, anul trecut, publicația moscovită „Novaia Gazeta” a publicat o serie de inregistrări video care arătau aparente acțiuni de torturare a deținuților de carte gardienii de la penitenciarul din Jaroslavl, unde, după publicarea video-urilor, cel puțin 12 gardieni au fost arestați.

Secretarul de stat american Mike Pompeo e îngrijorat de „șicanarea” uigurilor din provincia chineză Xinjiang

Mike Pompeo, imagine de arhivă.
Mike Pompeo, imagine de arhivă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo e îngrijorat de „șicanarea” uigurilor din provincia chineză Xinjiang. Șeful diplomației americane a deplîns marți faptul că familiile de uiguri au fost supuse la abuzuri după ce și-au făcut publice istoriile, și după ce s-au întîlnit cu reprezentanți ai diplomației americane. Mike Pompeo a apreciat curajul și hotărîrea uigurilor de a vorbi deschis și de face cunoscute lumii violarea de către China comunistă a drepturilor omului și a libertății religioase. În august 2018, Națiunile Unite estimau că în jur de un milion de musulmani uiguri se află în detenție în așa-numitele centre pentru „contracararea extremismului” din regiunea Xinjiang a Chinei, un alt milion fiind închiși în lagăre de reeducare. Beijingul neagă ca aceste centre sînt lagăre.

Socialiștii cer demisia ministrului justiției, pentru că a anulat concursul pentru funcția de procuror general

Olesea Stamate, ministră a justiţiei
Olesea Stamate, ministră a justiţiei

Fracțiunea PSRM din Parlamentul de la Chișinău cere demisia Olesei Stamate, după ce ministrul Justiției a anunțat anularea concursului pentru funcția de procuror general, asta chiar dacă anterior apărase concluzia la care ajunsese comisia de evaluare a candidaților.

Într-un interviu recent cu Europa Liberă, președintele Moldovei Igor Dodon criticase și el decizia de a se anula concursul pentru funcția de procuror general.

Astăzi Guvernul Moldovei a decis că primul-ministru va face preselecția candidaților la funcția de procuror general. Această listă scurtă va fi trimisă Consiliului Superior al Procurorilor pentru desemnarea procurorului general.

„Îmi asum această responsabilitate politică să aleg candidații”, a spus premierul Maia Sandu la ședința de Guvern.

Fostul șef al Inspectoratului General de Poliție din R. Moldova, Ion Bodrug, reţinut pentru contrabandă cu arme de foc

Imagine generică
Imagine generică

Fostul șef al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, Ion Bodrug, suspectat de contrabandă cu arme de foc, a fost reținut în această dimineață, pe Aeroportul Internațional Chișinău, scriu site-urile de știri moldovenești.

Ion Bodrug este bănuit de contrabandă cu arme, după ce ar fi facilitat trecerea peste frontieră, în timp ce se afla în funcție, a mai multor arme din Moldova în Ucraina.

Ion Bodrug a demisionat de la conducerea IGP, în martie 2015, fotoliul său fiind ocupat de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost acuzat de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, că ar fi executat, prin fosta „Direcția a 5-a”, mai multe acțiuni ilegale ce au vizat un șir de cetățeni ai Moldovei, dar deocamdată nu a fost pedepsit.

Guvernului Maiei Sandu a numit-o pe Elena Țîbîrnă director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale

Cabinetul Maiei Sandu
Cabinetul Maiei Sandu

Printr-o decizie a Guvernului Maiei Sandu, Elena Țîbîrnă a fost numită director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, informează agenția IPN.

Elena Țîbîrnă activează la CNAS din anul 2001. A ocupat până acum funcția de șef adjunct al Direcției generale audit. A absolvit masteratul în management și este licențiată în economie. Tot în ședința de astăzi Guvernul Moldovei a decis numirea lui Dumitru Rusu în funcția de secretar de stat la Ministerului Justiției. Potrivit sursei citate, Dumitru Rusu este licențiat în drept și a făcut masteratul în drept penal. În prezent, este membru al Consiliului de prevenire a torturii și coordonator de program la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Europarlamentarii români Siegfried Mureșan și Adina Vălean, propunerile Guvernului Ludovic Orban pentru postul de comisar european

Adina Vălean şi Siegfried Mureșean
Adina Vălean şi Siegfried Mureșean

Guvernul Ludovic Orban de la București a anunțat că va trimite la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european, europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la finalul primei ședințe oficiale a Cabinetului PNL, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă, lidera PSD, a declarat, citată de agenția Mediafax, că social-democrații nu vor ataca noua propunere de comisar european înaintată de Guvernul Orban, precum au procedat PNL și grupul Renew Europe în cazul propunerilor făcute de Guvernul PSD.

Potrivit corespondentului Europei Libere la Bruxelles, data audierii propunerii României este 14 noiembrie.

Statele americane Kentucky și Virginia și-au ales guvernatori statali democrați, în Missisippi republicanii au rămas la putere

Alegerile în Gates Mills, Ohio. 6 noiembrie 2018
Alegerile în Gates Mills, Ohio. 6 noiembrie 2018

Statele americane Kentucky și Virginia și-au ales guvernatori statali democrați în cadrul scrutinelor electorale de marți cu un an înaintea alegerilor prezidențiale, informează agențiile internaționale de știri.

Şi în Missisippi au avut loc alegeri ieri şi acolo republicanii au rămas la guvernarea statului.

În Kentucky, democratul Andy Beshear, a preluat conducerea statală la o diferență foarte mică față de contracandidatul său republican. În Virginia, guvernarea republicană, de peste 20 de ani, a fost pentru prima dată schimbată, fiind ales un candidat democrat.

Rezultatele alegerilor de marți sunt văzute ca un declin în suportul electoral acordat președintelui Donald Trump, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din noiembrie 2020.

Premierul României, Ludovic Orban, spune că a găsit un minus de 11 miliarde lei pe zona veniturilor bugetare

Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul României, liberalul Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la Ministerul Finanțelor, citat de site-ul Hotnews, că a găsit un minus de 11 miliarde lei pe zona veniturilor bugetare.

„Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor, un minus de aproape 11 miliarde lei. De asemenea, se înregistrează în materie de colectarea contribuțiilor un minus de peste 1 miliard”, a spus Orban, potrivit sursei citate. Ludovic Orban a mai spus și că fondul de rezervă al Guvernului este golit.

Odată investiți, liberalii au promis schimbări majore în administrație.

Guvernul Orban a aprobat în prima sa ședință OUG privind restructurarea aparatului central, reducând numărul ministrelor de la 22 la 16. Secretariatul General al Guvernului, care va fi condus de Antonel Tănase, un apropiat al premierului, va căpăta mai multe puteri și două dintre cele mai importante companii din țară: Transelectrica și Transgaz, scrie Hotnews.ro

Un fost înalt funcționar al administrației Ianukovici a publicat pe contul său de Telegram date personale ale jurnaliștilor Scheme

Andri Portnov, un fost înalt funcționar al administrației fostului președinte Viktor Ianukovici, a început să dea publicității date personale ale membrilor echipei programului de investigații al serviciului ucrainian al Europei Libere, Scheme, program realizat în parteneriat cu o televiziune din Ucraina.

Fostul oficial a publicat numerele de înregistrare ale vehiculelor folosite de echipa de televiziune Scheme, cât şi informații personale despre unul din șoferi pe contul său de Telegram și a îndemnat oamenii care văd aceste mașini să ia aminte și să le dea o replică dură. Acțiunile sale par să fie justificate de faptul că jurnaliștii de la Scheme investighează relațiile fostului parlamentar cu actuali membri ai Guvernului de la Kiev. Andri Portnov susține că a dezvăluit informațiile în cadrul unei investigații jurnalistice proprii, pentru un alt canal de televiziune 112.

Președintele postului nostru de radio Jamie Fry a cerut autorităților să ia atitudine și să îi pedepsească pe cei care „comit acțiuni ce compromit încrederea publicului în angajamentul Ucrainei de a apăra libertatea de expresie”.

O coaliție de organizații care susțin libertatea presei în Ucraina, Medaruh, a cerut pedepsirea lui Portnov „şi a da garanții pentru securitatea jurnaliștilor care sunt expuși presiunilor din cauza profesiunii lor”.

Portnov a fugit inițial în Rusia în 2014, după protestele masive ale EuroMaidanului, împreună cu alți oficiali ai regimului Ianukovici și s-a întors în Ucraina după alegerea lui Volodimir Zelenski ca președinte al Ucrainei. Canalul de televiziune 112 îi aparține lui Taras Kozak, un apropiat al controversatului om de afaceri Viktor Medveciuk, al cărui fiică este fina președintelui Rusiei Vladimir Putin, cu care are relații foarte apropiate de prietenie, după cum a declarat Europei Libere.

În luna octombrie anul trecut parlamentarii Radei au adoptat o rezoluție propusă de Consiliul Național de Securitate și Apărare prin care au fost impuse sancțiuni împotriva proprietarilor televiziunii 112.

Militanți ai grupului extremist Statul Islamic au atacat un post de grăniceri din Tadjikistan, ucigând un gardian şi un ofițer de poliție

Poliţia face cercetări la faţa locului. Işkobod, regiunea Rudaki. 6 noiembrie 2019
Poliţia face cercetări la faţa locului. Işkobod, regiunea Rudaki. 6 noiembrie 2019

Militanți ai grupului extremist Statul Islamic au atacat un post de grăniceri din Tadjikistan, ucigând un gardian şi un ofițer de poliție, după cum anunță autoritățile tadjice. Potrivit oficialităților, 20 de persoane au atacat punctul de grăniceri de la hotarul cu Uzbekistan, care se afla la 20 de kilometri de capitala Dușanbe și că aceștia ar fi venit din Afganistanul învecinat. Gruparea ISIS nu și-a asumat răspunderea pentru atac. Potrivit Comitetului Naţional de Securitate din Tadjikistan, in confruntări 15 atacatori au fost omorați și 5 au fost capturați. De asemenea au fost capturate 5 mitraliere Kalașnikov și au fost distruse 4 vehicule militare ale atacatorilor. Incidentul a avut loc cu ocazia Zilei Constituției, care este sărbătoare națională în Tadjikistan, iar președintele tadjic Emomali Rahmon nu se află în țara, fiind într-un turneu european. Corespondenții postului nostru de radio nu au avut permisiunea să se apropie de locul incidentului.

„Rusia, China, Iranul și alți actori caută să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020”, spun şefi de servicii americane

Cele mai multe distorsionări s-ar produce pe rețelele sociale, se arată în demersul șefilor serviciilor americane
Cele mai multe distorsionări s-ar produce pe rețelele sociale, se arată în demersul șefilor serviciilor americane

Mai mulți înalți reprezentanți ai serviciilor americane de informații și din justiție și din instituțiile de forță au avertizat că Rusia, China comunistă, Iranul și alţi „adversari străini” încercă să se amestece în alegerile prezidențiale americane de anul viitor. Documentul este semnat de procurorul general Bill Barr, ministrul Apărării Mark Esper, secretarul interimar al Securității Interne, Kevin Mc Aleenan, directorul în exercițiu al Serviciilor Naționale de Informații, Joseph Maguire, directorul FBI Christopher Wray, comandatul comandamentului cibernetic american și director general al Agenției Naționale de Securitate Paul Nakasone, ca și de directorul Agenției pentru Securitate Cibernetica și Infrastructură, Christopher Krebs.

În declarație se arata că „adversarii noștri doresc să submineze instituțiile noastre democrate, să influențeze sentimentele publice și să afecteze politicile noastre guvernamentale”. „Rusia, China, Iranul și alți actori străini cu intenții malefice, toți caută să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020” și că aceste încercări vor fi făcute folosindu-se de rețele de socializare, prin operațiuni de dezinformare și prin atacuri cibernetice menite să afecteze infrastructura locală și națională americană.

Declarația le cere americanilor să folosească numai surse de încredere în mediul virtual pentru informații electorale și să raporteze orice activitate suspicioasă.

Declarația mai arata că între agențiile guvernamentale și autoritățile locale există acum un „nivel de coordonare fără precedent” menit să protejeze procesele democratice din Statele Unite.

În Rusia, un profesor universitar în vârstă de 90 de ani a fost condamnat pentru cultivarea și păstrarea cânepei

În Rusia, un profesor universitar în vârstă de 90 de ani a fost condamnat la trei ani și jumătate de detenție cu suspendare pentru cultivarea și păstrarea cânepei. Pensionarul Nikolai Riabov, profesor de filosofie la Universitatea de geodezie și cartografie din Moscova, a sădit cânepa cu mai multe decenii în urmă, în grădina sa de la țară, folosind-o pentru momeală la pescuit, notează decizia tribunalului din Riazan, în care se precizează însă că, în acea perioadă, fapta nu era considerată un delict. În 2018, Nikolai Riabov a mai fost condamnat pentru păstrarea cânepei la doi ani și două luni de detenție, tot cu suspendarea executării deciziei. Tribunalul a pronunțat, totuși, o sentință mai blândă, ținând cont de faptul că nonagenarul și-a recunoscut vina, a regretat fapta, este invalid de gradul întâi, este profesor universitar emerit și are distincții pentru „merite în muncă” din perioada celui de al Doilea Război Mondial.

Modificare: premierul va face preselecția candidaților la funcția de procuror general

Preierul Maia Sandu și ministra justiției Olesea Stamate, la investirea guvernului.
Preierul Maia Sandu și ministra justiției Olesea Stamate, la investirea guvernului.

Guvernul a decis că primul-ministru va face preselecția candidaților la funcția de procuror general. Această lista scurtă va trimisă Consiliului Superior al Procurorilor pentru desemnarea procurorului general.

„Îmi asum această responsabilitate politică să aleg candidații”, a spus premierul Maia Sandu la ședința de Guvern.

Schimbarea survine după ce, miercuri, ministra justiției Olesea Stamate a anunțat că va anula rezultatele concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general. Stamate a explicat, într-un briefing de presă, că analizele suplimentare din ultimele zile nu îi permit să afirme că „acest concurs întrunește condițiile prevăzute de lege”, transmite IPN.

„După anunțarea rezultatelor preliminare, membrii comisiei care a desfășurat concursul pentru selecția procurorului general au primit informații suplimentare referitoare la unii candidați, informații care nu au fost cunoscute de membrii comisiei”, a spus ministrul justiției.

Un alt aspect important, potrivit Olesei Stamate, este faptul că un membru al comisiei ar fi avut aprecieri vădit disproporționate față de unul din candidați, ceea ce „a distorsionat rezultatul final” și influențat „esențial” rezultatele concursului. Ministrul justiției a spus că, fără punctajul disproporționat al acelui membru al comisiei, pe lista finală nu s-ar mai regăsi Veaceslav Soltan, locul acestuia ar fi fost luat de Ștefan Gligor.

Secretarul general al NATO va fi prezent la ceremonia ce marchează 30 de ani de la căderea zidului Berlinului

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, participă, miercuri, în capitala Germaniei, la unele manifestații prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, moment ce marchează începutul prăbușirii întregului sistem comunist în Europa Centrală și de Răsărit. Marți, președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, i-a mulțumit fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov pentru rolul jucat în reunificarea Germaniei din 1990 – căderea Zidului Berlinului fiind un eveniment crucial în istoria Germaniei.

Andrian Candu: PDM este gata să poarte discuții cu orice partid politic pentru a forma o nouă majoritate parlamentară

Andrian Candu
Andrian Candu

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va reveni la guvernare mai degrabă decât cred unii, dar până atunci va constitui o opoziție constructivă și va pune presiune pe actualul executiv, a spus deputatul democrat Andrian Candu, citat de IPN. Fostul spicher al parlamentului a declarat, într-o emisiune la TVC21, că democrații sunt gata să poarte discuții cu orice partid politic pentru a forma o nouă majoritate parlamentară.

La București, guvernul lui Ludovic Orban se va reuni în prima şedinţă

La București, Guvernul Ludovic Orban se va reuni, miercuri, în prima şedinţă, principalul subiect de pe ordinea de zi fiind restructurarea Executivului. Luni seara, după depunerea jurământului, noul Guvern a avut o reuniune informală, în cadrul căreia premierul le-a cerut miniştrilor să facă un inventar cu problemele stringente, transmite Agerpres. Totodată, Ludovic Orban a anunțat că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va trece în subordinea Guvernului și că vrea să „depolitizeze” urgent ministerul de externe. De asemenea, se așteaptă ca noul guvern să-l propună pe europarlamentarul Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european, transmite Reuters. Pentru moment, României i-ar reveni portofoliul Transporturilor.

Năstase a respins oferta lui Ceban de a forma o alianță în CMC

Platforma DA și liderul său Andrei Năstase au respins oferta propusă în ajun de primarul ales al capitalei Ion Ceban de a ocupa două fotolii de viceprimari şi două de pretori, precum şi cea de a forma în Consiliul Municipal Chişinău o alianţă simetrică cu cea din parlament. „Nu formalizarea unei coaliţii este importantă, ci proiecte şi măsuri concrete care să aducă valoare adăugată în viaţa locuitorilor Chişinăului şi a suburbiilor. Nu facem coaliţii politice de dragul funcţiilor. Ceea ce ne preocupă pe noi sunt majorităţile construite în jurul unor proiecte benefice pentru oameni”, a declarat Năstase, marți, într-o conferință de presă. Într-o primă reacție, primarul ales Ion Ceban le-a mulțumit „colegilor din Blocul ACUM de a de a susține în CMC proiectele de interes comunitar”.

Cetățeanul bulgar, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, s-a întors la Sofia după ce a fost decorat de președintele Putin

Nikolay Malinov la Moscova, 4 noiembrie 2019
Nikolay Malinov la Moscova, 4 noiembrie 2019

Nikolai Malinov, cetățeanul bulgar acuzat de spionaj în favoarea Rusiei , s-a întors la Sofia după ce luni , președintele rus Vladimir Putin l-a decorat. El a declarat Europei Libere că nu s-a gândit nici un moment să rămână în Rusia și că a discutat cu președintele Putin despre acuzațiile de spionaj care i se aduc.

Malinov, fost parlamentar din partea Partidului Socialist, conduce două organizații neguvernamentale pro-ruse în Bulgaria și a fost acuzat în septembrie de procuratura de la Sofia că prin intermediul lor încearcă să influențeze politica externă a Bulgariei față de Rusia și Occident. Malinov a fost reținut și eliberat pe cauțiune, după care a primit voie să părăsească țara între 1 și 5 noiembrie.

„Nu se mai fură cât s-a furat și de aia avem deja atâția dușmani” declară ministrul economiei Vadim Brînzan

„Nu se mai fură cât s-a furat și de aia avem deja atâția dușmani” – a declarat ministrul economiei Vadim Brînzan într-un interviu cu Europa Liberă.

Brînzan a asigurat din nou că guvernul are un plan B, în cazul că Rusia și Ucraina nu ajung totuși la un acord privind tranzitul de gaze, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea R.Moldova cu gaze de la 1 ianuarie 2020. Prima alternativă ar fi „aprovizionarea de la hotarul dintre Rusia și Ucraina, de la hotarul de est sau hotarul de vest. Pe aceasta misiune lucrează Moldovagaz”. A doua, este „TurkStream”, partea bulgară a gazoductului este gata, a asigurat Brînzan iar Transgaz din România a promis să modernizeze stația din la Isaccea, cea ce ar permite R.Moldova să ia „12,4 milioane metri cubi de gaze, pe zi, prin revers”, acoperind aproape tot consumul pe timp de iarnă.

Ultima alternativă, care este negociată, este o garanție de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare care să permită R.Moldova să cumpere gaz direct de la concernul ucrainean Naftogaz.

Moldovagaz, pe de altă parte, nu a finalizat încă negocierile cu Gazprom privind viitorul preț ar gazului livrat dar ministrul economiei este convins că acesta o sa scadă un pic.

Vadim Brînzan respinge acuzația că Ministerul Economiei ar fi implicat în vânzarea permiselor de transport al mărfurilor în Rusia

Ministrul Economiei Vadim Brînzan
Ministrul Economiei Vadim Brînzan

Ministrul economiei, Vadim Brînzan a respins categoric alegațiile președintelui Igor Dodon că Ministerul Economiei ar fi implicat în comercializarea ilicită a permiselor de transport al mărfurilor în Rusia, care a provocat recent și protestul transportatorilor.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Brînzan a precizat: „Ministerul nu are nimic de a face cu aceste permisuri”, iar la ANTA (Agenția Națională Transport Auto) se face ordine. „Eu cred că președintele a fost dezinformat”, a mai declarat ministrul economiei, sau este vorba de un „atac” pentru că președintele, ca fost ministru al economiei, „trebuie să știe foarte bine cum merg lucrurile”.

Brînzan a anunțat că va negocia cu partea rusă ca de anul viitor, transportul de mărfuri să fie din nou liberalizat, fără permisele introduce în 2015, se pare tot la cererea R.Moldova (susține partea rusă).

Referitor la criticile repetate ale președintelui Igor Dodon din ultimul timp la adresa ministerului economiei, Vadim Brînzan crede că sunt de fapt adresate „guvernului” în general. „Nu înțeleg cauzele” acestor critici, a declarat ministrului în interviul cu Europa Liberă, „până acum am avut un dialog destul de deschis, de direct”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG