Linkuri accesibilitate

„Îi înmormântează zi și noapte”: Cimitirele pentru mercenarii Wagner se extind în Rusia


În timpul unei deplasări recente la cimitirul din localitatea rusă Bakinskaia, jurnaliștii au depistat șiruri de morminte proaspăt săpate și locuri menite să adăpostească rămășițele incinerate ale mercenarilor.
În timpul unei deplasări recente la cimitirul din localitatea rusă Bakinskaia, jurnaliștii au depistat șiruri de morminte proaspăt săpate și locuri menite să adăpostească rămășițele incinerate ale mercenarilor.

În micul sat Bakinskaia, din regiunea Krasnodar, Rusia, sunt îngropați zilnic luptători ai cunoscutul grup de mercenari Wagner. Aceștia sunt înmormântați în cimitire speciale care se extind de-a lungul Rusiei, evidențiind astfel pierderile tot mai mari pe care gruparea le înregistrează în Ucraina. Printre mercenarii Wagner, morți în Ucraina și îngropați în Rusia, este și un cetățean născut în R. Moldova, arată o investigație a redacției North.Realities de la RFE/RL.

Îngropați în secret

Aproximativ 50.000 de luptători ai grupului de mercenari privați Wagner se află în Ucraina, guvernul american estimând că gruparea a suferit peste 10.000 de pierderi în timp ce lupta alături de armata rusă. Cei mai mulți dintre mercenari sunt deținuți care au fost recrutați pentru a lupta în schimbul eliberării din închisoare.

În timpul unei deplasări recente la cimitirul din localitatea rusă Bakinskaia, jurnaliștii au depistat șiruri de morminte proaspăt săpate și locuri menite să adăpostească rămășițele incinerate ale mercenarilor. La cele mai multe morminte sunt puse cruci ortodoxe, însă unele au și simbolul semilunii islamice. Pe unele morminte sunt afișate premii de luptă, flori și coroane. Peste 300 de membri Wagner care luptau în Ucraina au fost înmormântați în această localitate.

În cimitir apar aproape în fiecare zi morminte proaspăt săpate.
În cimitir apar aproape în fiecare zi morminte proaspăt săpate.

În ciuda semnelor evidente de doliu, localnicii spun că nu au văzut nicio slujbă de înmormântare care să fi fost organizată.

„Ei fac 16 gropi pe zi în cimitir... Îi îngroapă zi și noapte”, a spus Andrei, un locuitor din Bakinskaia al cărui nume RFE/RL l-a păstrat anonim. „Nu era unde să-i îngroape [în sat sau în zonele învecinate], așa că [luptătorilor] Wagner li s-a dat un cimitir separat.”

O analiză RFE/RL efectuată prin verificarea încrucișată a numelor și a datelor de naștere ale decedaților cu bazele de date online ale instanțelor, a constatat, de asemenea, că o majoritate covârșitoare a celor îngropați în cimitir au fost condamnați pentru infracțiuni violente.

Situată în regiunea Krasnodar din Caucazul de Nord al Rusiei, în apropierea localității se află și o capelă specială făcută pentru luptătorii Wagner. Cimitirul nu este departe de Molkin, un sat care găzduiește un centru de antrenament al grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin, un oligarh rus cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin” datorită contractelor profitabile de catering pe care companiile sale le-au primit pentru evenimentele de la Kremlin, la care participă adesea președintele rus Vladimir Putin.

O capelă specială pentru luptătorii Wagner.
O capelă specială pentru luptătorii Wagner.

„Batalioanele morții”

Cimitirul a fost în centrul unor speculații tot mai mari în ultimele luni de zile. Existența lui a fost confirmată pentru prima dată în decembrie de Vitali Votanovski, un activist local și fost ofițer al Forțelor Aeriene Ruse. Mai multe videoclipuri care circulă în mediul online, dar și imaginile din satelit arată cât de mult s-a extins cimitirul.

După apariția acestor informații în spațiul public, șeful Wagner a vizitat locul și a postat înregistrări video pe canalul său de Telegram în timp ce depunea flori la morminte.

Invazia rusă din Ucrainei i-a făcut pe Prigojin și pe Wagner să-și asume o prezență publică mare, lucru care nu se întâmpla anterior. Wagner a fost în trecut o organizație care acționa din umbră, cu care atât Prigojin, cât și Kremlinul au negat orice legătură. Grupul a luptat în țări precum Siria, Libia și Republica Centrafricană, unde și-a câștigat reputația unei grupări care acționează cu brutalitate.

Existența cimitirului a fost confirmată pentru prima dată în decembrie, de Vitali Votanovski, un activist local și fost ofițer al Forțelor Aeriene Ruse.
Existența cimitirului a fost confirmată pentru prima dată în decembrie, de Vitali Votanovski, un activist local și fost ofițer al Forțelor Aeriene Ruse.

Din februarie 2022, grupul s-a mărit și a jucat un rol important în succesul militar rusesc în capturarea unor orașe ucrainene precum Mariupol. Wagner a devenit cunoscut și pentru că a adoptat atacuri frontale de infanterie în timpul luptelor pentru orașe din est precum Soledar și Bahmut. Datorită acestor tactici, Igor Girkin, un ofițer rus pensionat devenit critic al războiul rusesc, a descris recent unitățile Wagner drept „batalioane ale morții”.

Noua față a grupării Wagner

Cel mai tânăr mercenar îngropat în cimitirul de la Bakinskaia avea doar 18 ani când a fost ucis, în timp ce marea parte a luptătorilor au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani.

Deși vârstele lor variază, mulți dintre ei împărtășesc un trecut criminal violent similar, care i-a determinat să se alăture rândurilor Wagner pentru a evita pedepse lungi cu închisoarea pentru crime, furturi sau violuri.

Un luptător Wagner recent îngropat în localitatea rusă este Filaret Gamuriac, un bărbat de 47 de ani, născut în Moldova, care a fost condamnat la 10 ani pentru omor și tentativă de omor. Actele instanței arată că acesta a înjunghiat o femeie de 10 ori.

Un alt mercenar care și-a găsit locul de veci în Bakinskaia, este Aleksandr Korkhalev. Potrivit însemnelor de pe piatra sa funerară a fost ucis în Ucraina pe 14 ianuarie. Anterior acesta a fost condamnat la închisoare pentru 12 ani pentru uciderea mamei sale, după ce ea a refuzat să-i dea banii din pensie ca să cumpere țigări.

În timp ce mulți dintre acești deținuți cu trecut criminal violent sunt îngropați în cimitirul special din Bakinskaia, în cazul altora apar controverse atunci când sunt aduși în orașele lor natale după ce au fost uciși în Ucraina.

Luptători Wagner în apropierea clădirilor distruse în lupte. Soledar, Ucraina.
Luptători Wagner în apropierea clădirilor distruse în lupte. Soledar, Ucraina.

Un astfel de incident a avut loc recent în satul Zhireken, la aproximativ 300 de kilometri nord-est de Chita, în sud-estul Siberiei. Nikita Kasatkin, un tânăr de 23 de ani originar din Zhireken, care s-a alăturat lui Wagner în speranța de a scăpa de pedeapsa cu închisoarea, a fost returnat pentru a fi înmormântat după ce a fost ucis în războiul din Ucraina.

Potrivit documentelor oficiale văzute de Siberia.Realities de la RFE/RL, Kasatkin a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru uciderea unei femei din localitate în 2020, dar se crede că s-a alăturat lui Wagner în 2022, după ce a ispășit doar doi ani din pedeapsă.

Localnicii au declarat unui corespondent din Siberia.Realities că acest caz a divizat satul în privința mercenarilor Wagner care luptă în numele Rusiei în Ucraina, având în vedere trecutul lor criminal.

„Crima a avut loc în urmă cu doar doi sau trei ani, iar oamenii își amintesc încă”, a spus Alena Kogodeieva, primarul orașului Zhireken. „Mulți locuitori sunt revoltați și sunt cei care spun: „O să facem eroi din ucigași acum?”

Episoade similare s-au mai întâmplat în Rusia în ultimele luni.

XS
SM
MD
LG