Știrile presei moldovene
- Republica Moldova așteaptă un răspuns din partea României privind posibilitatea de livrare a gazelor naturale. Autoritățile de la Chișinău sunt interesate de semnarea unui contract pe termen lung cu Bucureștiul pentru a cumpăra gaze naturale de peste Prut. Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a spus într-un interviu pentru RFI România că o asemenea înțelegere cu Bucureștiul ar fi un colac de salvare pentru Republica Moldova pentru mulți ani înainte. Spînu nu știe deocamdată de ce se tergiversează luarea unei decizii în România privind solicitarea Chișinăului. Potrivit vicepremierului, în această iarnă, când există un risc major de sistare de către Gazprom a livrărilor de gaze, Republica Moldova este interesată de orice cantități de gaze naturale pe care România i le-ar putea oferi. Ulterior, în ședința de Parlament în care Guvernul a cerut prelungirea stării de urgență, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are stocuri de gaze naturale și păcură suficiente pentru luna octombrie și parțial pentru noiembrie.
- Guvernul a făcut prognozele economice pentru următorii ani și se așteaptă ca în 2023-2025 economia națională să fie din nou în creștere, doar că mai lent decât era prognozat inițial, după cum scrie Mold-Street.com. Autoritățile se vor concentra mai mult pe atenuarea impactului economic al crizelor și pe direcționarea resurselor spre sectoarele care vor constitui o prioritate. Pentru început, pronosticurile economice pentru anul ce vine arată o scădere a inflației până la 15,7 la sută, dar și o nouă scădere a salariului real cu 2,7%.
- Curentul electric s-ar putea scumpi cu 30 la sută, după ce doi furnizori de energie electrică care deservesc consumatori din nord, centru și sud au depus cereri de majorare a tarifului la Agenția pentru Reglementare în Energetică. Furnizorii își motivează solicitarea prin faptul că s-a majorat prețul la energia electrică de la Energocom și cer ca noile tarife să fie aplicate de la 1 octombrie. Ultima dată prețurile la energia electrică s-au mărit în luna iunie a acestui an, observă TVR Moldova.
- Tehnica militară a Armatei Naționale se va deplasa în aceste zile din unități la centrele de instruire, pentru a participa la antrenamentele din cadrul exercițiului militar multinațional JCET-2022. Exercițiul va reuni militari din Republica Moldova, România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, scrie Ziarul de Gardă. Ministerul Apărării din Republica Moldova a fost nevoit să dezmintă anumite informații false care au apărut în spațiul public, precum că la intrarea în Republica Moldova ar fi fost surprinsă tehnică militară românească. Reprezentanți ai Ministerului Apărării de la Chișinău spun că acestea sunt bunuri tehnico-materiale ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, nu ale României.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook este populară scrisoarea unui fost director al Liceului Ștefan cel Mare din Chișinău, Nicolae Stratulat, publicată de Ziarul de Gardă și adresată protestatarilor lui Șor. Autorul afirmă în scrisoare că „Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei”.
- De atenția publicului de pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere că armata ucraineană a reușit să recucerească trei noi localități din estul țării.
- Pe Instagram este virală postarea TV8 despre ajutorul frățesc oferit Republicii Moldova de către România: peste 200 000 de metri steri de lemn pentru perioada rece a anului.