Linkuri accesibilitate

În Armenia au loc alegeri generale anticipate


Prim-ministrul Nikol Pașinian și familia, îndreptându-se către secția de votare, Erevan, 20 iunie 2021

În Armenia au loc alegeri generale anticipate, rezultat al înfringerii Armeniei în scurta confruntare armată de anul trecut cu Azerbaidjanul, în care a pierdut o parte din regiunile pe care le controla în enclava Nagorno-Karabah și mai ales, în jurul acesteia.

Premierul Nikol Pașinian a convocat alegerile anticipate ca răspuns la mitingurile de protest ale opoziției dar și la criticile susținute cu care s-a confruntat în cadrul aparatului de stat cu privire la modul în care a condus războiul de șase săptămâni cu Azerbaidjanul, încheiat cu un acord de încetare a focului mediat de Moscova în noiembrie.

Înfrângerea i-a uimit pe armeni și a provocat luni de recriminări și lupte politice.

Pașinian, ajuns la putere după ce a condus în 2018 mari proteste anti-guvernamentale, a suferit o pierdere masivă de popularitate: înainte de răzbi, peste 60% din armeni erau mulțumiți de modul cum conduce țara, după aceea, rata aprobării a scăzut la aproximativ 24%.

Un total de 21 de partide și patru alianțe sunt înscrise în alegerile anticipate din 20 iunie. Sondajele arată că însă că este vorba în primul rând de o cursă strânsă între principalele două forțe politice: Partidul Contractului Civil al lui Pașinian și Noua Alianță pentru Armenia a fostului președinte Robert Kocharian, ambele cotate cu circa 24%% din intențiile de vot.

Ca răspuns la critici, Pașinian a argumentat că cedările din acordul de încetare a luptelor au fost necesare, chiar dacă dureroase, pentru că au împiedicat ca Armenia să piardă întreaga enclavă. Totodată a acuzat administrațiile anterioare de risipirea oportunităților diplomatice și de faptul că nu au luptat cu corupția profundă care au lăsat armata nepregătită.

Peste 6.000 de oameni au fost uciși în războiul de toamnă și mii de civili strămutați, în timp ce zona de frontieră Armenia-Azerbaidjan rămâne tensionată iar soarta pe termen lung a acordului de pace este incertă.

Aproape 2,6 milioane de oameni sunt așteptați la urne, primele estimări ar putea veni în cursul serii dar rezultatul final s-ar putea lăsa așteptat zile dacă nu chiar săptămâni.

Fostul președinte Robert Kocharian, Erevan, ,20 iunie 2021
Fostul președinte Robert Kocharian, Erevan, ,20 iunie 2021

Principalul contracandidat, Robert Kocharian, originar din Nagorno-Karabakh, a desfășurat o campanie promițând securitate, creștere economică și rezolvarea tensiunilor politice.

Pe lângă faptul că a fost președinte între 1998 și 2008, a fost unul dintre liderii forțelor separatiste din Nagorno-Karabakh în timpul războiului de la începutul anilor 1990 și a devenit primul președinte de facto al regiunii între 1994 și 1997.

În timp ce era președinte al Armeniei, el a fost acuzat de abuz de putre după ce a ordonat intervenția poliției împotriva protestelor postelectorale din Erevan în 2008. Opt manifestanți și doi polițiști au murit în ciocniri.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG