Linkuri accesibilitate

În Armenia mii de protestatari cer demisia premierului Nikol Pașinian


Imagini de la protestele împotriva premieruluo Nikol Pașinian, 20 februarie, 2021

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în capitala Armeniei, Erevan pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pașinian din cauza modului în care a gestionat războiul de șase săptămâni cu Azerbaidjanul de anul trecut, în urma căruia enclava armeană din Azerbaidjan, Nagorno-Karabah a revenit sub controlul Baku -ului. Manifestanții s-au adunat pe 20 februarie în Piața Libertății din centrul Erevanului strigând „Armenia fără Nikol!” și „trădătorul Nikol”.

Pașinian a refuzat să demisioneze, dar nu a exclus posibilitatea de a organiza alegeri parlamentare anticipate. Premierul Armeniei a ajuns la putere pe fondul protestelor la nivel național din 2018 și a fost obligat să accepte un acord intermediat de Moscova cu Azerbaidjanul care a intrat în vigoare la 10 noiembrie, încheind șase săptămâni de lupte grele în și în jurul regiunii separatiste din Nagorno-Karabah. Forțele armene au suferit pierderi grele. Turcia a susținut ofensiva azeră.

O coaliție care reunește 16 partide de opoziție organizează demonstrații anti-guvernamentale la Erevan și în alte părți ale țării, în încercarea de a-l obliga pe Pașinian să predea puterea unui guvern interimar. Forțele opoziției doresc ca candidatul lor comun, Vazgen Manukian, să devină prim-ministru pentru perioada de tranziție și pentru a organiza noi alegeri. În ciuda faptului că se confruntă o opozitie unită, blocul premierului Pașinian își menține o majoritate covârșitoare în parlamentul de la Erevan.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG