Linkuri accesibilitate

În Belarus, președintele Lukașenka anunță amendarea Constituției


Președintele Aliaxandr Lukașenka și lideri ai structurilor de securitate, Minsk, Belarus, 27 septembrie 2021.

Liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenka a anunțat că va organiza un referendum privind o nouă constituție controversată până în februarie anul viitor.

Lukașenka a făcut anunțul la o ședință a comisiei constituționale din 28 septembrie, promițând încă o dată să nu lase opoziția să vină la putere deoarece va „distruge țara”.

„Modificările vizează armonizarea și echilibrarea constituției prin redistribuirea puterilor președintelui, parlamentului și guvernului și prin stabilirea unui statut constituțional pentru Adunarea Populară din toată Republica Belarus", a spus Lukashenka.

Nu a dat însă detalii despre proiectul de constituție sau despre rolul care i-ar reveni acestei Adunări Populare, pentru moment o adunare periodică de loialiști fără nici un statut formal. În Belarus funcționează deja un Parlament al cărui singur rol pare să fie de a aproba deciziile prezidențiale.

Adversarii lui Lukașenka susțin că revizuirea constituției este numai o încercare a președintelui de a-și întări poziția după un an de proteste de stradă și sancțiuni occidentale, provocate de contestatele alegeri prezidențiale din august 2020.

Experții se îndoiesc de asemenea că noua constituție va aduce schimbări reale.

Lukașenka, care conduce țara din 1994, a negat orice fraudă în alegeri și refuză să negocieze cu opoziția pentru o tranziție politică și noi alegeri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG