Poliția belarusă a reținut peste 440 de oameni, duminică, în timpul protestelor postelectorale care au împlinit șase săptămâni. Protestele iau forme diferite, inclusiv marșuri ale femeilor și refuzul unor mineri să iasă din mină în semn de solidaritate cu colegii arestați pentru participare la greve împotriva președintelui autoritar Alexandr Lukașenka.
Ministerul de interne de la Minsk a spus că peste 330 de persoane din cele reținute duminică la demonstrațiile opoziției au rămas în centre detenție urmând a fi judecate administrativ pentru participare la manifestații neautorizate.
Peste 100 de mii de oameni au ieșit în stradă la Minsk, sfidând avertismentele poliției că nu au voie să se întrunească, a estimat presa locală și internațională.
Au mai avut loc în alte peste 20 de alte localități...
Protestatarii cer organizarea unor alegeri prezidențiale noi, spunând că cele din 9 august câștigate oficial de președintele autoritar Alexandr Lukașenka au fost, în realitate, falsificate. Mai multe guverne occidentale au o poziție similară.
Participanții la demonstrația de duminică din capitala belarusă au purtat un imens drapel alb-roșu, care a fost interzis de autorități, cerându-i lui Lukașenka să plece, după 26 de ani de aflare la putere. Pătrunderea mulțimii în centrul Minsk-ului a fost însă barată de autorități cu vehicule militare și sârmă ghimpată.
În orașul vestic Brest, intervenția poliției a fost însoțită de violențe. Agenți de securitate purtând echipamente de protecție au intrat în mulțimea din care au scos cu forța protestatari pașnici pentru a-i aresta, dar unii au ripostat, iar poliția a tras focuri în aer.
Numărul celor arestați de la începutul protestelor se ridică la aproape 12 mii, a estimat organizația pentru drepturile omului Vyasna...
„Este un număr incredibil de mare”, a spus Ales Byalyatski, șeful Vyasna. Poliția a bătut sute de protestatari în detenție, cauzând consternare în Occident.
Demonstrațiile însă au continuat în ciuda numărului mare de arestări și a faptului că mulți lideri ai protestelor fie au fost de asemenea arestați, fie au fost alungați din Belarus.
Protestul de duminică a avut loc după ce mii de femei au mărșăluit prin capitala belarusă cu o zi mai devreme pentru a cere demisia lui Lukașenka. Forțele de securitate le-au barat calea, cauzând altercații. Sute de protestatare au fost arestate în strigătele mulțimii, care scanda: „Rușine!”.
Femeile în frunte cu candidata prezidențială Svetlana Țihanovskaia și membre ale Consiliului coordonator al opoziției ca Maria Kalesnikava și Lilia Vlasova joacă un rol proeminent în aceste proteste.
După intervenția poliției împotriva protestatarelor, un grup de hackeri a făcut publice numele și alte date personale ale aproximativ o mie de polițiști belaruși, care au participat la reprimarea demonstrațiilor. „Câtă vreme continuă arestările, vom continua să publicăm masiv date”, se spune într-o declarație a hackerilor preluată de presa opoziției. „Nimeni nu va rămâne anonim, nu-i va proteja nici cagula”, se mai spune în declarație.
Câtă vreme continuă arestările, vom continua să publicăm masiv date...
Astăzi, un al doilea miner dintr-o mină de potasiu a întreprinderii de stat Belaruskali a refuzat să iasă la suprafață în semn de solidaritate cu protestele antiguvernamentale.
Când și-a încheiat tura, Aleh Kudzyolka a transmis o notă prin intermediul colegilor săi de sindicat, spunând că va rămâne la sute de metri adâncime în mina Salihorsk până când îi sunt îndeplinite revendicările. Acestea includ punerea în libertate a minerilor arestați în ultimele săptămâni din cauza grevelor organizate ca parte a protestelor postelectorale. Minerul mai cere să înceteze arestarea demonstranților.
Un alt miner, Iuri Korzun, a fost scos cu forța din mină pe 10 august, după ce s-a legat cu lanțuri de o instalație din mină, petrecând acolo mai multe ore, în semn de solidaritate cu protestatarii antiguvernamentali.