Linkuri accesibilitate

În blocajul politic, poziția Platformei DA rămâne echivocă


Conferință de presă a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, Chișinău, 1 martie 2021 (capture)
Conferință de presă a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, Chișinău, 1 martie 2021 (capture)

Poziția Platformei DA în actualul blocaj politic rămâne echivocă după ce luni a dat publicității o declarație de presă în care pe de o partea se arată că „reforma clasei politice” este „o necesitate”, dar pe de altă parte și că anumite decizii urgente, crede Platforma DA, cum ar fi indexarea reală a pensiilor nu pot fi puse în practică decât de guvern cu „atribuții depline”.

„Pentru a soluționa imperativ problema indexării pensiilor este necesară rectificarea bugetului până la 1 aprilie 2021, rectificare care poate fi operată exclusiv de un executiv cu atribuții depline” susține Plarforma DA, care anunță că a și înaintat o inițiativă legislativă pentru amendarea legii bugetului.

Duminică, la conferința de presă cu președintele Consiliului European, președinta Maia Sandu a reafirma că trebuie organizare alegeri anticipate pentru a avea un parlament care sprijină reformele și agenda pro-europeană iar soluția ei, după decizia din 23 februarie a Curții Constituționale, este de a aștepta până pe 23 martie când se împlinesc trei luni de la demisia guvernului Chicu. Dacă în acest timp nu este numit un nou guvern, potrivit unor interpretări, Constituția ar permite dizolvarea Parlamentului.

Partidul Socialiștilor, prin liderul fracțiunii sale, a declarat însă că noua majoritate, pe care o formează cu grupul Pentru Moldova din jurul Partidului Șor ar fi dispusă să investească actualul guvern interimar cu puterii depline, zădărnicind planurile președintei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG