Linkuri accesibilitate

În Bulgaria începe campania pentru alegerile parlamentare


Alegeri locale la Sofia, Bulgaria. Imagine de arhivă
Alegeri locale la Sofia, Bulgaria. Imagine de arhivă

31 partide și 8 coaliții s-au înregistrat, fiecare depunând liste cu peste 2500 de semnături. „Miza scrutinului este enormă. Trebuie schimbat modelul corupt al guvernării”, a declarat președintele Rumen Radev.

Ultimele sondaje arată un avantaj între 2 și 4 puncte pentru partidului centrist GERB - Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei - , în fața Partidului socialist, creditat cu 19%. Cu 13% urmează noul partid „Există un astfel de popor” condus de actorul Slavi Trifonov. MDL, considerat un partid al etnicilor turci și al musulmanilor, ar putea obține aproape 12%, Bulgaria democrată – dreapta tradițională - , puțin peste 6%, iar noua formațiune de centru-stângă „Ridică te! Mutrele criminale – afară!”, condusă de fostul avocat al poporului Maia Manolova, și VMRO al actualului viceprim-ministru și ministru al apărării Karakacianov se află în pragul parlamentar de 4%.

Pe primele locuri în multe liste sunt poziționați medici cunoscuți. Partidul ABV, desprins cu câțiva ani în urmă de PSB, a atras principalul critic al Statului major antiepidemic, docent Mangărov, un infecționist cu stagiu de 38 de ani la Spitalul de boli infecțioase.

Partidul GERB al premierului Borisov a răspuns punându-l pe loc de frunte pe prof. Anghelov, ministru al sănătății, chirurg de specialitate.

A crescut numărul reprezentanților societății civile.

Omul forte, prim-ministrul Borisov, este atacat din mai multe direcții. Judecând după declarațiile politicienilor, nimeni, cu excepția liderilor naționaliști, nu dorește să-i fie partener la guvernare. O parte din simpatizanții lui Borisov vor putea fi atrași de partidul lui Trifonov și de „Republicani pentru Bulgaria”, condus de fostul nr. 2 din GERB, Țvetan Țvetanov, considerat a fi artizanul victoriilor electorale ale centriștilor.

Concurenți ai PSB pentru voturile simpatizanților stângii sunt partidul ABV și „Ridică-te! Mutrele criminale afară!”.

Pentru prima dată la scrutin va participa Mișcarea națională Rusofilii, sub denumirea „Renașterea patriei”. Noul partid este condus de Nikolai Malinov, anchetat sub acuzația de spionaj. În timpul anchetei cu acordul tribunalului el a făcut o vizită la Kremlin, unde a primit un ordin de la Vladimir Putin.

Se conturează o campanie tensionată cu lovituri sub centură. Principalele teme rămân combaterea corupției și a tendințelor autoritare, măsurile antiepidemice și vaccinarea, reforma justiției cu accent pe poziția procuraturii și cea a procurorului-șef. Intrarea unor procurori înarmați în clădirea președinției a provocat protestele antiguvernamentale cu zeci de mii de participanți din vara anului trecut, care continuă pe o scară mai redusă și acum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG