Linkuri accesibilitate

În Bulgaria au loc duminică alegeri generale, crearea unei majorități ar putea fi dificilă


Campanie electorală în Bulgaria, Plovdiv, 1 aprilie 2021.
Campanie electorală în Bulgaria, Plovdiv, 1 aprilie 2021.

În Bulgaria au loc duminică alegeri generale iar potrivit sondajelor de opinie, partidul de guvernământ GERB de centru dreapta al premierului Boris Borisov conduce cu câteva puncte în fața rivalilor socialiști. În cele mai recente sondaje de opinie, GERB este cotat cu 28% din intențiile de vot, urmat de socialiști cu 19,8%. Este de așteptat ca viitorul Parlament să fie mai fragmentat, ceea ce va complica misiunea premierului Borisor de a crea o coaliție majoritară.

Nu este sigur că cele două mici partide naționaliste, aflate acum la guvernare alături de GERB dar care candidează separat, vor avea suficiente voturi pentru a continua această alianță.

Totodată au apărut partide noi care speră la votul bulgarilor dezamăgiți de actuala guvernare și de ineficiența în lupta cu corupția. Cel mai remarcat este partidul „Și un alt popor” (Ima Takuv Narod) creat de un cunoscut actor, cântăreț și moderator de televiziune, Slavi Trifonov, un partid anti-sistem. Potrivit sondajelor, ar putea deveni a treia forță în noul Parlament și implicit un partener inconturnabil pentru o viitoare coaliție.

Alegerile vin după ce vara trecută, Bulgaria a trecut printr-un val de proteste anti-corupție, care au subminat popularitatea premierului. Mii de bulgari au cerut atunci demisia premierului, acuzând guvernul că nu luptă cu corupția și permite oligarhilor să dicteze agenda politică.

XS
SM
MD
LG