Linkuri accesibilitate

În Bulgaria, Boris Borisov și cabinetul său nu demisionează în ciuda violentelor proteste


Proteste la Sofia

În Bulgaria, după cea mai violentă noapte de ciocniri între protestatarii antiguvernamentali și poliție, partidul de guvernământ GERB a anunțat că guvernul și premierul Boris Borisov nu vor demisiona pentru că „ar însemna să cedăm presiunii bătăușilor”.

Miercuri seară la Sofia, 126 de persoane au fost arestate, relatează surse din poliție. 80 de poliţişti au fost răniţi şi oamenii legii au folosit spray cu piper pentru a dispersa manifestanţii. Pentru prima dată în istoria post-comunistă a Bulgariei, pe străzile din Sofia s-au scos și tancuri cu apă, relatează corespondenții Europei Libere.

Confruntaţi pentru prima dată cu violenţe, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări", în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Protestatarii cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie. Protestele au luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Comisia Europeană a cerut joi autorităților bulgare să reacționeze cu reținere la demonstrații și să asigure dreptul cetățenilor la proteste pașnice. Totodată, a anunțat printr-un purtător de cuvânt că urmărește cu atenție evoluția situației.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG