Linkuri accesibilitate

În Congres, președintele Biden pledează pentru programe sociale ample și cooperare internațională


Președintele Joe Biden în fața camerelor reunite ale Congresului. În spate, pentru prima dată, două femei: vicepreședinta Kama Harris (care este și președinta Senatului) și democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, Washington, 29 mai 2021.
Președintele Joe Biden în fața camerelor reunite ale Congresului. În spate, pentru prima dată, două femei: vicepreședinta Kama Harris (care este și președinta Senatului) și democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, Washington, 29 mai 2021.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri în Congres că America este „din nou în mișcare” și a cerut sprijin pentru planurile administrației sale de miliarde de dolari, gândite să relanseze clasa de mijloc americană post-Covid și diminueze discrepanțele sociale care s-au accentuat puternic în ultimii ani.

În primul discurs în fața camerelor reunite ale Congresului, discurs care marchează și 100 de zile ale administrației sale, Biden a lăudat succesul campaniei de vaccinare anti Covid-19, care a demonstrate că Statele Unite știu „să se ridice mereu”.

„America este pregătită pentru decolare”, a spus el. „Lucrăm din nou, visăm din nou, descoperim din nou, conducem din nou lumea”.

Referitor la politica externă, Biden a subliniat revenirea Washingtonului la parteneriatele internaționale subminate de Trump.

„Nicio națiune nu poate reuși singură”, a spus el, criticând din nou strategia izolaționistă a predecesorului său.

Referitor la relațiile complicate și tensionate cu Rusia, președintele american a declarat: „În ceea ce privește Rusia, știu că unii dintre voi sunteți îngrijorați, dar i-am spus foarte clar președintelui [rus] [Vladimir] Putin că nu vom căuta - scuzați-mă - confruntarea, dar acțiunile lor vor avea consecințe dacă s-au dovedit a fi adevărate și s-au dovedit a fi adevărate.

Biden despre Rusia: nu vrem o confruntare, dar reacționăm
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Așadar, am răspuns direct și proporțional la ingerința Rusiei în alegerile noastre și la atacurile cibernetice asupra guvernului și a afacerilor noastre. Au făcut ambele lucruri și le-am spus că vom răspunde, și așa am făcut. Dar putem coopera, când este în interesul nostru reciproc. Am făcut-o atunci când am prelungit noul Tratat START privind armele nucleare și cooperăm pentru a limita efectul schimbărilor climatice. Dar [Putin] înțelege că vom răspunde [la provocări]”.

Printre numeroasele referiri la China, rivalul tradițional al Statelor Unite alături de Rusia, Biden a spus că, în timp ce Beijingul vrea să domine, noi „salutăm concurența” și „nu căutăm conflicte”.

XS
SM
MD
LG