Linkuri accesibilitate

În disputa cu noua putere, „domnul procuror doar își extinde agonia”


Protest al PAS la Procuratura Generală, 25 iunie 2020
Protest al PAS la Procuratura Generală, 25 iunie 2020

Președinta Maia Sandu a criticat marți, după o ședință a Consiliul Suprem de Securitate, „inactivitatea procuraturii” în ceea ce privește anchetarea marilor corupți. Sandu a enumerat numele a mai multor suspecți de acte de corupție și alte fărădelegi care ar fi fost lăsați intenționat să fugă din țară, începând din vara din 2019 până acum. Șefa statului a declarat că există suspiciuni că oamenii legii i-ar proteja pe „anumiți criminali”, iar „procuratura se află în vacanță și la propriu, și la figurat”. Nu este prima dată când indirect i se cere demisia procurorului general Alexandru Stoianoglo, aflat în al doilea an de mandat din cei șapte prevăzuți în legislație. Ce probabilitate este ca procurorul să fie demis?

În disputa cu puterea, „domnul procuror general doar își extinde agonia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Declarațiile Maiei Sandu, care nu diferă prea mult de retorica electorală a partidului pro-prezidențial, sunt calificate de unii experți drept o confruntare deschisă cu capii Procuraturii Generale. „Lipsă de progres, inacțiune, scuze, rea-intenție”, au fost cuvintele folosite de președintă pentru a descrie activitatea procuraturii, revendicând evaluarea neîntârziată a acesteia.

Președinta republicii s-a întrebat ce au întreprins apărătorii de stat pentru a-i găsi și a-i aduce în fața justiției pe Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, care ar fi plecat din țară în iunie 2019, precum și în cazul bănuielii de eschivare de a compărea în fața justiției în cazurile lui Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Andronache și Veaceslav Platon.

„Lipsă de progres, inacțiune, scuze, rea-intenție” din partea Procuraturii...
Maia Sandu

„Avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, personaje implicate în acte de corupție mare au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și pentru tragerea la răspundere a acestor oameni. Din păcate, avem multe probe a ineficienței și mai avem și suspiciuni în raport cu anumiți procurori că sunt implicați în protejarea anumitor criminali. Procuratura este în vacanță și la propriu, și la figurat. Nu am primit argumente convingătoare și mai ales informații liniștitoare din partea reprezentantului procuraturii”.

La Consiliul Suprem de Securitate a participat un procuror adjunct, care, potrivit șefei statului, a invocat îngrădiri procedurale sau goluri în legislație. Aceste argumente au fost se pare mai puțin credibile, subiectul anchetării marilor corupți și recuperării banilor delapidați de aceștia urmând să fie discutat într-o altă ședință.

Procuratura Generală a susținut într-o reacție că actuala guvernare nu înțelege principiile statului de drept…

Procuratura Generală a susținut, într-o reacție la declarațiile președintei Maia Sandu, că actuala guvernare nu înțelege pe deplin principiile statului de drept. „Răspunsul procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”. Anterior procurorul general Alexandru Stoianoglo spusese că nu vede motive pentru abandonarea benevolă a funcției, iar ideea evaluării procurorului general, mai afirma Stoianoglo, nu este prevăzută în Constituție.

La câteva ore de la ședința CSS, noul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă care propune încetățenirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului cu eliberarea ulterioară din funcție, la inițiativa Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul unei aprecieri nefavorabile.

Tot mai mulți experți, printre ei și directorul Departamentului Justiție de la Fundația Soros Moldova, Victor Munteanu, cred că demisia lui Stoianoglo este iminentă, și asta în primul rând din cauza asocierii cu numele ex-deputatului Veaceslav Platon, despre care anterior tot procurorii au susținut că ar fi fost implicat atât în frauda bancară, cât și în „spălătoria rusească”. Victor Munteanu evidențiază din mesajul președintei declarațiile ce vizează corupția și crima organizată ce ar fi adânc infiltrate în sistemul de justiție, inclusiv în procuratură.

Domnul procuror general doar își extinde agonia…
Victor Munteanu

„Din momentul în care au apărut și planează atâtea suspiciuni, eu cred că domnul procuror general doar își extinde agonia. Nu are o altă cale decât să-și dea demisia, pentru că nu este vorba despre conducerea politică care nu-l mai vrea, este o atmosferă generală în societate, unde volens-nolens numele procurorului general este foarte tare legat și asociat de un personaj foarte controversat cum este Platon. Eu cred că mesajul doamnei președinte a fost un mesaj clar, răspicat, ultimativ. Este o declarație prin care doamna președintă spune că nu putem mai mult tolera o astfel de acționare a procurorilor și a procuraturii în general când este vorba de corupție și crimă organizată”.

După părerea lui Victor Munteanu, odată cu schimbarea noii puteri, oameni din justiție în scurt timp vor recurge la gesturi de obediență, ceea ce este o reminiscență a sistemului sovietic și un lucru total străin principiului independenței justiției. Înseamnă că în cei 30 de ani ei nu au înțeles ce înseamnă justiția, a concluzionat Victor Munteanu.

XS
SM
MD
LG