Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Anatol Țăranu: solicitarea Maiei Sandu privind sistemele de apărare antiaeriană va fi examinată „la modul cel mai serios”


Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și analistul Anatol Țăranu
Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și analistul Anatol Țăranu

Apelul președintei Maia Sandu către partenerii occidentali, prin care a cerut sisteme de apărare antiaeriană pentru R. Moldova, este „absolut logic” și va fi examinat de cancelariile occidentale, afirmă analistul politic Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova, în podcastul  „În esență...”

Întrebat cât de realistă a fost solicitarea Maiei Sandu privind sistemele antiaeriene, făcută în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Anatol Țăranu a menționat că în situația în care la hotarele Moldovei are loc un război, cererea Maiei Sandu este „absolut logică” și „justificată”.

Președinta Sandu, spune analistul politic, este obligată și prin statutul său de comandant suprem al Forțelor Armate „să se preocupe de nivelul de apărare a statului”.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, analistul politic a mai opinat că solicitarea Maiei Sandu „va fi examinată în timpul apropiat la modul cel mai serios” și că vor urma „reacții practice în acest sens”, chiar dacă prioritatea partenerilor Moldovei reprezintă acum Ucraina.

Cu referire la declarațiile Maiei Sandu în presa europeană, prin care ea a sugerat că invazia Rusiei în Ucraina determină R. Moldova să se gândească dacă nu cumva ar trebui să renunțe la neutralitate și să se integreze într-o „alianță mai mare”, Anatol Țăranu a spus că problema abordată de Maia Sandu „a devenit proiect de discuție în relația Moldovei cu partenerii occidentali.”

„În esență...”, fostul ambasador moldovean la Moscova a admis că o apropiere mai puternică a Chișinăului de NATO ar putea pune Moldova „într-o situație extrem de dificilă, poate una tragică”.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Cât de pregătită este societatea moldoveană de o dezbatere pe tema unei eventuale renunțări la neutralitate și apropierii R. Moldova de NATO?
  • Captivitatea clișeelor sovietice despre NATO domină în mentalul colectiv din Moldova;
  • Cum trebuie să „danseze” Moldova ca să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale și, totodată, să nu irite Rusia?
  • Un contingent militar rus pe malul stâng al Nistrului și un contingent NATO pe malul drept... Cât de reală poate deveni această situație?
  • Grupul Ramstein – un marker al faptului cu cine este R. Moldova în Europa;
  • Cât de sincere sunt intențiile guvernării de a desprinde R. Moldova de sfera de influență rusă și de trecutul sovietic?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG