Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Inițiativele legislative privind SIS trebuie adoptate fără grabă 


Pachetul proiectelor de legi pentru reformarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a stârnit controverse în spațiul public, nu trebuie adoptat în grabă, ci după dezbateri publice și ținându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a afirmat experta în securitate Natalia Albu în podcastul „În esență...”

Experta spune că, dincolo de dorința autorităților de a adopta mai rapid cele trei legi, pot apărea riscuri legate de încetățenirea abuzurilor.

Natalia Albu, expertă în probleme de securitate
Natalia Albu, expertă în probleme de securitate

E o dilemă de securitate, spune Natalia Albu, menționând că unele prevederi din proiectele de legi ce vizează SIS ar putea genera pe viitor situații „imprevizibile.”

Afirmațiile expertei au fost făcute în contextul în care, în ultima perioadă, unii exponenți ai guvernării au sugerat că pachetul de legi privind SIS trebuie adoptat cât mai rapid pentru a se putea face față provocărilor ce țin de securitatea statului.

De cealaltă parte, reprezentanți ai societății civile au criticat, în luna decembrie a anului trecut, în cadrul unei prime runde de dezbateri, mai multe prevederi ale inițiativei, spunând că SIS poate obține competențe largi și mecanisme pentru admiterea de ingerințe în viața privată. Și Comisia de la Veneția, în opinia sa publicată la 13 martie a.c., a făcut o serie de recomandări, observând că inițiativele oferă SIS „competențe foarte extinse și nedefinite” și că ar crea condiții pentru politizarea funcțiilor de conducere a instituției.

Autorii inițiativei au dat asigurări că la adoptarea pachetului de legi în Parlament se va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Acestea coincid în mare parte cu cele făcute de societatea civilă și de către experții de la Chișinău.

Potrivit agendei Legislativului, proiectele cu privire la SIS ar urma să fie adoptate până la sfârșitul lunii martie.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG